Inspectie (IGJ) in mondzorg

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), ofwel de inspectie, is onafhankelijk toezichthouder in de Nederlandse gezondheidszorg. Lees hier alles over de IGJ en de mondzorg. Van checklists voor IGJ-inspectie bij tandartspraktijken tot aanwijzing en sluiting van praktijken.

dossier - onderzoek
Inspectie

Kaakchirurg uit het BIG-register vanwege oplichten van verzekeraars

Er is gebleken dat een kaakchirurg werkzaam in een praktijk in het Flevoziekenhuis twee grote zorgverzekeraars heeft opgelicht en is daarom uit het BIG-register gehaald. De kaakchirurg heeft meer gedeclareerd dan hij aan behandelingen heeft uitgevoerd en hij declareerde duurdere ingrepen dan hij daadwerkelijk heeft gedaan.
Praktijk-gesloten
Inspectie

Inspectie sluit praktijk voor kaakchirurgie in Almere

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft bekend gemaakt dat IKC Almere, een praktijk voor kaakchirurgie, onmiddellijk haar deuren moet sluiten. Volgens de inspectie levert de praktijk al langere tijd geen goede mondzorg aan de patiënten.
NZa waarschuwt mondzorgpraktijken die vullingen verkeerd declareren
Inspectie

NZa waarschuwt mondzorgpraktijken die vullingen verkeerd declareren

De Nederlandse Zorgautoriteit waarschuwt mondzorgpraktijken die vullingen niet goed declareren. De NZa kreeg meldingen van patiënten over afwijkend declaratiegedrag ten opzichte van andere mondzorgaanbieders en heeft twee mondzorgpraktijken al een aanwijzing gegeven omdat vullingen verkeerd werden gedeclareerd.
rontgenstraling
Röntgen | Digitale tandheelkunde

ANVS: Regel nu uw registratie of vergunning voor het werken met stralingsbronnen

Praktijken die werken met stralingsbronnen, zoals röntgenapparatuur, hebben daarvoor een registratie of vergunning nodig van de ANVS. Tot 2018 volstond vaak een melding bij de ANVS. Als u deze melding nog niet omgezet heeft naar een registratie of vergunning bent u volgens de autoriteit in overtreding en krijgt u nu een laatste kans om dit te corrigeren.
IGJ geeft aanwijzing aan tandartspraktijk in Deventer
Inspectie

IGJ geeft aanwijzing aan tandartspraktijk in Deventer

Ook in de coronatijd gaat het werk van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) door. Eind mei gaf de inspectie een aanwijzing aan 123 Tandartsen en Orthodontie in Deventer. Volgens de inspectie schiet de kwaliteit van zorg in deze praktijk schiet tekort en er zijn risico’s voor de patiëntveiligheid en de kwaliteit van zorg.
IGJ start met toezichtrondes infectiepreventie en antibioticaresistentie
Inspectie

IGJ start met toezichtrondes infectiepreventie en antibioticaresistentie

Vanaf eind maart zal de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) starten met toezichtrondes. De focus ligt op Infectiepreventie in Regionale Zorgnetwerken Antibioticaresistentie (ABR).
Antibiotica
Inspectie

Controles IGJ samenwerking voor bestrijding antibioticaresistentie

Naar aanleiding van de toenemende antibioticaresistentie (ABR), controleert de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) vanaf 2012 steeds strenger op infectiepreventie en antibioticabeleid. Dit jaar zal de Inspectie in toenemende mate zorgaanbieders bezoeken om te controleren of zij goed samenwerken om antibioticaresistentie tegen te gaan.
IGJ streng bij controles hepatitis B: juridische zaken om rekening mee te houden
Inspectie

IGJ streng bij controles hepatitis B: juridische zaken om rekening mee te houden

IGJ heeft eind oktober 2018 aangekondigd toezichtbezoeken af te leggen bij minimaal 30 mondzorgpraktijken om te controleren of behandelend personeel ingeënt is tegen hepatitis B. De eerste toezichtsbezoeken zijn inmiddels door IGJ uitgevoerd. Enkele juridische zaken om als mondzorgpraktijk rekening mee te houden.

Partnernieuws

Links inspectie mondzorg

Meer inspectie mondzorg

IGJ verlangt geen vaccinatiebewijzen bij adequate titer

IGJ verlangt geen vaccinatiebewijzen bij adequate titer

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) voert op het ogenblik controles uit of zorgverleners zijn ingeënt tegen hepatitis B. Na overleg met het RIVM is besloten dat in een mondzorgpraktijk geen vaccinatiebewijzen aanwezig hoeven te zijn als de zorgverlener over een adequate titer beschikt.
12 november 2018/door Anita test Test
Start toezicht op gunstbetoon bij dentale implantaten in najaar 2018

Start toezicht op gunstbetoon bij dentale implantaten in najaar 2018

Waar er sinds 1 januari 2018 een verbod is gezet op gunstbetoon wordt hier vanaf het najaar 2018 ook toezicht op gehouden. Binnenkort zal de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) een onderzoek starten naar gunstbetoon bij leveranciers van medische hulpmiddelen.
11 oktober 2018/door anitatest
Inspectie beëindigd aanwijzing 0900Dentist 

Inspectie beëindigt aanwijzing 0900Dentist 

De IGJ heeft de aanwijzing aan tandartspraktijk 0900Dentist in Amsterdam beëindigd. De tekortkomingen op het gebied van radiologie en infectiepreventie zijn volgens de inspectie opgelost.
8 oktober 2018/door Anita test Test
NZa en IGJ: tandartsen houden zich niet goed aan regels röntgenfoto's bij kinderen

NZa en IGJ: tandartsen houden zich niet goed aan regels röntgenfoto’s bij kinderen

Tandartsen moeten zich beter houden aan de regels voor het nemen van röntgenfoto’s bij kinderen. Dit is de conclusie van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) na onderzoek.
11 september 2018/door Anita test Test
IGJ geeft aanwijzing aan tandartspraktijk in Amsterdam

IGJ geeft aanwijzing aan tandartspraktijk in Amsterdam

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) gaf 0900 Dentist is Amsterdam een aanwijzing voor radiologie en infectiepreventie.
10 september 2018/door anitatest
IGJ: bijna een derde van mondzorgaanbieders scoort onvoldoende deskundigheid radiologie

IGJ: bijna een derde van mondzorgaanbieders scoort onvoldoende voor deskundigheid radiologie

De Inspectie gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) publiceerde onlangs een factsheet met de resultaten van haar onderzoek van eind 2017 naar radiologie in de mondzorg. 29% van de mondzorgaanbieders had niet het juiste deskundigheidsniveau voor radiologie.
13 augustus 2018/door Anita test Test
Gesloten

IGJ sluit tandartspraktijk 0900Dentist voor 7 dagen

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd in oprichting (IGJ i.o.) heeft een bevel opgelegd aan tandartspraktijk 0900Dentist in Amsterdam. De praktijk mag 7 dagen geen directe zorg verlenen.
10 juli 2018/door Anita test Test
inspectie

De inspectie op bezoek, wat nu?

Weet u wat u kunt verwachten als de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugdzorg bij u langs komt? Welke bevoegdheden heeft de inspectie en hoe bereidt u uw praktijk er op voor? Joan van der Ven, senior adviseur gezondheidsrecht bij de KNMT, vertelde erover tijdens Praktijk Anno Nu.
2 juli 2018/door anitatest
Tandzorg Groep vergoed ruim vijftienhonderd patiënten na frauderen met facturen

Tandzorg Groep vergoedt ruim vijftienhonderd patiënten na frauderen met facturen

Onlangs is besloten dat de Tandzorg Groep rond de vijftienhonderd benadeelde patiënten gaat vergoeden. In 2014 gaf de Tandzorg Groep de korting op de materiaal- en techniekkosten van het tandtechnisch laboratorium niet volgens de regels door aan de patiënt.
15 mei 2018/door Anita test Test
twitter

Inspecteur Mondzorg nu ook op Twitter

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) wil in 2018 haar toezichtresultaten toegankelijker maken voor een breed publiek. Reden om gebruik te gaan maken van moderne communicatiemiddelen zoals Twitter. Wat en hoe wil de IGJ met de mondzorgprofessionals gaan communiceren? dental INFO vroeg het aan de IGJ.
7 mei 2018/door anitatest
check

Update: Checklist IGJ protocollen

De veelheid aan eisen waarop wordt geïnspecteerd door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ; voorheen IGZ) maakt dat tandartsen vaak niet exact weten aan welke eisen dient te worden voldaan. Men ziet door de bomen het bos niet meer. Een up-to-date handreiking om deze organisatorische maatregelen gestructureerd en volledig te regelen.
19 maart 2018/door Anita test Test
Publieke openbaarmaking door IGJ wees op uw hoede

Publieke openbaarmaking door IGJ: wees op uw hoede

“Aanwijzing voor tandartspraktijk Amsterdam”. “Last onder dwangsom mondzorginstelling in Rotterdam”. Zomaar enkele recente nieuwsberichten die de IGJ heeft gepubliceerd op haar website. Binnenkort treden nieuwe regels in werking, waardoor IGJ binnenkort veel vaker en veel meer gegevens zal moeten publiceren.
19 februari 2018/door anitatest
Toon Meer