Inspectie (IGZ)

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), ofwel de inspectie, is onafhankelijk toezichthouder in de Nederlandse gezondheidszorg. Lees hier alles over de IGZ en de mondzorg. Van checklists voor IGZ-inspectie bij tandartspraktijken tot aanwijzing en sluiting van praktijken.

last onder dwangsom
,

Inspectie legt Rotterdamse mondzorgpraktijk last onder dwangsom op

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft de Rotterdamse mondzorgpraktijk Dental Dentia een last onder dwangsom opgelegd. De praktijk moet nu de tekortkomingen binnen twee weken herstellen.
Onderzoek Consumentenbond en NZa leidt tot bedankkaarten
,

Onderzoek Consumentenbond en NZa leidt tot bedankkaarten

Ruim 500 tandarts- en orthodontiepraktijken ontvingen in april bedankkaarten van de NZa. Deze bedankkaarten werden verstuurd naar praktijken die gunstig uit het onderzoek van de Consumentenbond en NZa kwamen.
inzagebevoegdheid van IGZ?
,

Is er dan eindelijk meer duidelijkheid over de inzagebevoegdheid van IGZ?

De IGZ heeft een wettelijke bevoegdheid om patiëntendossiers in te zien, zelfs zonder toestemming van de patiënt. In de praktijk is niet duidelijk wanneer IGZ van deze bevoegdheid gebruik mag maken. In een nieuw beleidskader, opgesteld door IGZ, is toegelicht hoe IGZ haar inzagebevoegdheid gebruikt. Wordt daarmee de broodnodige duidelijkheid verschaft?
IGZ in 2016
,

Toezicht en maatregelen door de IGZ in 2016

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft Jaarbeeld 2016 gepubliceerd. Hierin doet zij verslag van haar toezicht op zorgaanbieders en de opgelegde maatregelen in 2016. In de mondzorg richtte het toezicht zich vooral op de Kernenergiewet, infectiepreventie en de bekwaamheid van professionals in de mondzorg.
Rontgenfoto's mondzorg
,

IGZ checkt mondzorgpraktijken op voldoen aan regels röntgenfoto’s

Inspecteurs van de IGZ gaan in de komende maanden mondzorgpraktijken controleren op het voldoen aan de normen om röntgenfoto's te maken. Dit maakte de inspectie bekend.
Orthodontist mag geen contact met vrouwelijke patiënten hebben
,

Orthodontist mag geen contact met vrouwelijke patiënten hebben

Orthodontist Jahid Payam mag geen contact meer hebben met vrouwelijke patiënten. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) legde hem een bevel op. De orthodontist werkt bij Boxberger Tandartsen en Orthodontie B.V. in Deventer en bij Tandartsenpraktijk…
IGZ-aanwijzing
,

IGZ aanwijzing voor tandprothetische praktijk in Rotterdam

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft een aanwijzing gegeven aan tandprothetische praktijk Dental Dentia in Rotterdam.
Igz aanwijzing
,

IGZ aanwijzing voor Hilversumse tandartspraktijk

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft een aanwijzing opgelegd aan Tandartspraktijk Van Hugten in Hilversum. De inspectie zag tijdens enkele bezoeken gebreken op het gebied van infectiepreventie, radiologie en op organisatorisch gebied.

Meer

Niet-plaque gerelateerde afwijkingen van de gingiva

De diversiteit aan niet-plaque gerelateerd afwijkingen van de gingiva is groot. De oorzaak van deze aandoeningen is divers. Een overzicht van niet aan het parodontium gerelateerde aandoeningen.
6 februari 2017/door Redactie
IGZ handhaving Tandartspraktijk Braga opgeheven

IGZ handhaving Tandartspraktijk Braga opgeheven

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft het handhavingstraject bij Tandartspraktijk Braga in Amsterdam opgeheven. In maart vorig jaar kreeg de praktijk een aanwijzing van de IGZ.
1 februari 2017/door Anita de Klerk
Misbruik tandarts-titel

Misbruik tandarts-titel: vijf boetes van IGZ

In 2015 heeft de inspectie voor de gezondheidszorg eenentwintig boetes uitgedeeld aan mensen die zich ten onrechte uit gaven als zorgverlener. Van de eenentwintig boetes zijn er vijf uitgedeeld aan misbruikers van de tandarts-titel.
21 november 2016/door Anita de Klerk
NZa onderzoekt Limburgse tandartsenpraktijk

NZa onderzoekt Limburgse tandartsenpraktijk

De Nederlandse Zorgautoriteit is een onderzoek gestart bij een tandartspraktijk in Limburg. De autoriteit ontving signalen dat de tandartsenpraktijk te veel berekende voor materiaal- en techniekkosten van kronen en bruggen.
9 november 2016/door Anita de Klerk
IGZ onderzoekt gebruik meldcode huiselijk geweld

IGZ onderzoekt gebruik meldcode huiselijk geweld

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) onderzoekt het gebruik van de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling en interviewt hiervoor zorgmedewerkers, waaronder ook tandartsen.
7 november 2016/door Anita de Klerk
IGZ aanwijzing Dental Reizen beëindigd

IGZ aanwijzing Dental Reizen beëindigd

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft de aanwijzing aan Dental Reizen beëindigd en hiermee is ook een einde gekomen aan het vervolgtraject.
2 november 2016/door Anita de Klerk
IGZ legt tandartspraktijk last onder dwangsom op

IGZ legt tandartspraktijk last onder dwangsom op

De IGZ heeft Tandartspraktijk Braga in Amsterdam een last onder dwangsom opgelegd vanwege het niet opvolgen van de eerdere aanwijzing.
11 oktober 2016/door Anita de Klerk
Consumentenbond: tandartsen informeren patiënt slecht over kronen

Consumentenbond: tandartsen informeren patiënt slecht over kronen

Driekwart van consumenten is van mening dat zij onvoldoende geïnformeerd is door de tandarts over de mogelijkheden bij kronen. Dit blijkt uit een enquête over kronen van de Consumentenbond en de NZa.
10 oktober 2016/door Anita de Klerk
meldpunt-nza

8,5% van meldingen bij NZa voor mondzorg

Consumenten kunnen een klacht over een rekening, vergoeding door de zorgverzekeraar of verstoring van de marktwerking melden bij het Meldpunt van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). In het tweede kwartaal van dit jaar ontving de NZa 487 meldingen waarvan 41 (8,5%) over mondzorg.
19 augustus 2016/door Anita de Klerk
NZa onderzoekt keten tandartspraktijken

NZa onderzoekt administratie keten van tandartspraktijken

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) onderzoekt de administratie van een keten van tandartspraktijken voor berekende tarieven voor materiaal- en techniekkosten. De NZa zegt signalen te hebben gekregen dat de mondzorgketen patiënten te veel berekend voor materiaal- en techniekkosten.
10 augustus 2016/door Anita de Klerk
mondzorg weert mag weer open van inspectie

Mondzorg Weert mag weer open van IGZ

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft het bevel voor sluiting van Mondzorg Weert beëindigd.
14 juli 2016/door Anita de Klerk
kronen-en-bruggen-nza onderzoek

NZa neemt materiaal- en techniekkosten mondzorg onder de loep

De NZA is een onderzoek gestart naar de materiaal- en techniekkosten in de mondzorg. In een persbericht zegt de NZa: "Kortingen die aanbieders in de mondzorg ontvangen bij de inkoop van materialen en technieken, moeten zij volledig doorberekenen aan hun patiënten."
30 juni 2016/door Anita de Klerk
Toon meer