Inspectie (IGJ) in mondzorg

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), ofwel de inspectie, is onafhankelijk toezichthouder in de Nederlandse gezondheidszorg. Lees hier alles over de IGJ en de mondzorg. Van checklists voor IGJ-inspectie bij tandartspraktijken tot aanwijzing en sluiting van praktijken.

NZa en IGJ: tandartsen houden zich niet goed aan regels röntgenfoto's bij kinderen
,

NZa en IGJ: tandartsen houden zich niet goed aan regels röntgenfoto's bij kinderen

Tandartsen moeten zich beter houden aan de regels voor het nemen van röntgenfoto’s bij kinderen. Dit is de conclusie van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) na onderzoek.
IGJ geeft aanwijzing aan tandartspraktijk in Amsterdam
,

IGJ geeft aanwijzing aan tandartspraktijk in Amsterdam

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) gaf 0900 Dentist is Amsterdam een aanwijzing voor radiologie en infectiepreventie.
IGJ: bijna een derde van mondzorgaanbieders scoort onvoldoende deskundigheid radiologie
, ,

IGJ: bijna een derde van mondzorgaanbieders scoort onvoldoende voor deskundigheid radiologie

De Inspectie gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) publiceerde onlangs een factsheet met de resultaten van haar onderzoek van eind 2017 naar radiologie in de mondzorg. 29% van de mondzorgaanbieders had niet het juiste deskundigheidsniveau voor radiologie.
IGJ sluit tandartspraktijk 0900Dentist voor 7 dagen
,

IGJ sluit tandartspraktijk 0900Dentist voor 7 dagen

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd in oprichting (IGJ i.o.) heeft een bevel opgelegd aan tandartspraktijk 0900Dentist in Amsterdam. De praktijk mag 7 dagen geen directe zorg verlenen.
De inspectie op bezoek, wat nu?
, , ,

De inspectie op bezoek, wat nu?

Weet u wat u kunt verwachten als de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugdzorg bij u langs komt? Welke bevoegdheden heeft de inspectie en hoe bereidt u uw praktijk er op voor? Joan van der Ven, senior adviseur gezondheidsrecht bij de KNMT, vertelde erover tijdens Praktijk Anno Nu.
Tandzorg Groep vergoed ruim vijftienhonderd patiënten na frauderen met facturen
,

Tandzorg Groep vergoedt ruim vijftienhonderd patiënten na frauderen met facturen

Onlangs is besloten dat de Tandzorg Groep rond de vijftienhonderd benadeelde patiënten gaat vergoeden. In 2014 gaf de Tandzorg Groep de korting op de materiaal- en techniekkosten van het tandtechnisch laboratorium niet volgens de regels door aan de patiënt.
Inspecteur Mondzorg nu ook op Twitter
,

Inspecteur Mondzorg nu ook op Twitter

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) wil in 2018 haar toezichtresultaten toegankelijker maken voor een breed publiek. Reden om gebruik te gaan maken van moderne communicatiemiddelen zoals Twitter. Wat en hoe wil de IGJ met de mondzorgprofessionals gaan communiceren? dental INFO vroeg het aan de IGJ.
Update: Checklist IGJ protocollen
,

Update: Checklist IGJ protocollen

De veelheid aan eisen waarop wordt geïnspecteerd door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ; voorheen IGZ) maakt dat tandartsen vaak niet exact weten aan welke eisen dient te worden voldaan. Men ziet door de bomen het bos niet meer. Een up-to-date handreiking om deze organisatorische maatregelen gestructureerd en volledig te regelen.

Partnernieuws

Links inspectie mondzorg

Meer inspectie mondzorg

Publieke openbaarmaking door IGJ wees op uw hoede

Publieke openbaarmaking door IGJ: wees op uw hoede

“Aanwijzing voor tandartspraktijk Amsterdam”. “Last onder dwangsom mondzorginstelling in Rotterdam”. Zomaar enkele recente nieuwsberichten die de IGJ heeft gepubliceerd op haar website. Binnenkort treden nieuwe regels in werking, waardoor IGJ binnenkort veel vaker en veel meer gegevens zal moeten publiceren.
19 februari 2018/door Redactie
IGJ geeft Haarlemse tandartspraktijk aanwijzing

IGJ geeft Haarlemse tandartspraktijk aanwijzing

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft een Haarlemse…
26 oktober 2017/door Anitadeklerk2018
Inspectie beëindigt last onder dwangsom Rotterdamse mondzorgpraktijk

Inspectie beëindigt last onder dwangsom Rotterdamse mondzorgpraktijk

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) beëindigde afgelopen week de last onder dwangsom voor de Rotterdamse mondzorgpraktijk Dental Dentia. In augustus stelde de inspectie vast dat de praktijk de verbetermaatregelen heeft doorgevoerd.
10 oktober 2017/door Anitadeklerk2018
Nederlandse Zorgautoriteit onderzoekt declaratiegedrag tandartsen

Nederlandse Zorgautoriteit onderzoekt declaratiegedrag tandartsen

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft achttien tandartspraktijken gecontroleerd die het achterhalen van de medische voorgeschiedenis van cliënten declareerden, terwijl dat niet hoorde. Bijna de helft van de tandartsen waren echter al uit eigen beweging opgehouden met deze manier van declareren. Zes praktijken ontvingen een waarschuwing.
9 oktober 2017/door Redactie
NZa controleert administratie tandartsen

NZa controleert administratie tandartsen

De Nederlandse Zorgautoriteit controleert deze week de administratie van achttien tandartspraktijken. Volgens de NZa zijn deze praktijken geselecteerd omdat zij een afwijkend declaratiepatroon hebben vergeleken met andere praktijken.
4 september 2017/door Anitadeklerk2018
IGZ sluit tandartspraktijk

Inspectie sluit drie tandartspraktijken

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft drie tandartspraktijken in Hoogeveen, Winschoten en Emmen, die onder één bestuurder vallen, gesloten. Er mag geen zorg worden verleend totdat zij weer voldoen aan de voorwaarden voor het verlenen van goede zorg.
30 augustus 2017/door Anitadeklerk2018
Wat is de toegevoegde waarde van protocollen?

Wat is de toegevoegde waarde van protocollen?

Waarom wil je eigenlijk een protocol opstellen? En wat heb je eraan? Vragen die ik de tandarts stel om zijn of haar beweegredenen te horen. Helaas wordt regelmatig aangegeven “dat de praktijk protocollen moet hebben”. Dit resulteert erin, dat protocollen worden gekopieerd en als bewijs voor IGZ in de kast verdwijnen: een gemiste kans.
28 augustus 2017/door Redactie
last onder dwangsom

Inspectie legt Rotterdamse mondzorgpraktijk last onder dwangsom op

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft de Rotterdamse mondzorgpraktijk Dental Dentia een last onder dwangsom opgelegd. De praktijk moet nu de tekortkomingen binnen twee weken herstellen.
28 juni 2017/door Anitadeklerk2018
Onderzoek Consumentenbond en NZa leidt tot bedankkaarten

Onderzoek Consumentenbond en NZa leidt tot bedankkaarten

Ruim 500 tandarts- en orthodontiepraktijken ontvingen in april bedankkaarten van de NZa. Deze bedankkaarten werden verstuurd naar praktijken die gunstig uit het onderzoek van de Consumentenbond en NZa kwamen.
19 juni 2017/door Anitadeklerk2018
inzagebevoegdheid van IGZ?

Is er dan eindelijk meer duidelijkheid over de inzagebevoegdheid van IGZ?

De IGZ heeft een wettelijke bevoegdheid om patiëntendossiers in te zien, zelfs zonder toestemming van de patiënt. In de praktijk is niet duidelijk wanneer IGZ van deze bevoegdheid gebruik mag maken. In een nieuw beleidskader, opgesteld door IGZ, is toegelicht hoe IGZ haar inzagebevoegdheid gebruikt. Wordt daarmee de broodnodige duidelijkheid verschaft?
22 mei 2017/door Anitadeklerk2018
IGZ in 2016

Toezicht en maatregelen door de IGZ in 2016

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft Jaarbeeld 2016 gepubliceerd. Hierin doet zij verslag van haar toezicht op zorgaanbieders en de opgelegde maatregelen in 2016. In de mondzorg richtte het toezicht zich vooral op de Kernenergiewet, infectiepreventie en de bekwaamheid van professionals in de mondzorg.
22 mei 2017/door Redactie
Rontgenfoto's mondzorg

IGZ checkt mondzorgpraktijken op voldoen aan regels röntgenfoto’s

Inspecteurs van de IGZ gaan in de komende maanden mondzorgpraktijken controleren op het voldoen aan de normen om röntgenfoto's te maken. Dit maakte de inspectie bekend.
18 april 2017/door Anitadeklerk2018
Toon meer