NZa en IGJ: tandartsen houden zich niet goed aan regels röntgenfoto’s bij kinderen

NZa en IGJ: tandartsen houden zich niet goed aan regels röntgenfoto's bij kinderen

Tandartsen moeten zich beter houden aan de regels voor het nemen van röntgenfoto’s bij kinderen. Dit is de conclusie van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) na onderzoek.

Röntgenfoto’s opgenomen in patiëntendossier

Het onderzoek liet zien dat de noodzaak voor het maken van röntgenfoto’s vaak niet opgenomen is in het patiëntendossier. Ook zijn de resultaten van de foto’s vaak niet terug te vinden. “Het is belangrijk dat deze zaken worden vastgelegd om de patiënt zo goed mogelijk te kunnen behandelen”, zeggen de IGJ en NZa.

Volgens beide autoriteiten is het ook belangrijk dat tandartsen de kinderen en hun ouders goed vertellen waarom het nodig is om een röntgenfoto te maken en wat de risico’s zijn. Ze moeten hier ook toestemming voor vragen.
Elke keer dat er een röntgenfoto gemaakt wordt, komt er straling vrij. “Daar moeten tandartsen voorzichtig en bewust mee omgaan. Vooral bij jonge kinderen, omdat zij hier extra gevoelig voor zijn.”

Juist gedeclareerd

De NZa onderzocht ook of het aantal en soort foto’s opgenomen in het dossier overeenkwam met de in rekening gebrachte foto’s. Dit bleek bij de meeste tandarts juist te zijn gedeclareerd.

Bron:
NZa

Lees ook: Herziene richtlijn Radiologie: De belangrijkste punten voor dossiervoering

Lees meer over: Inspectie, Thema A-Z