Werken met plezier mondzorg

Wat maakt het werken in de mondzorg leuk? En doen we wel genoeg wat we leuk vinden? Hoe blijft u bevlogen en toegewijd als tandarts(specialist), mondhygiënist, preventieassistent of andere mondzorgprofessional?

Waar te beginnen om efficiënter te werken
, , ,

Waar te beginnen om efficiënter te werken?

Er wordt tegenwoordig steeds vaker geschreven en gesproken om efficiënter te werken in de praktijk, omdat dit het rendement kan verhogen. Aangezien dit steeds meer onder druk komt te staan door de stijgende kosten. Veel praktijken stellen mij de vragen: “Hoe pak ik dat aan, efficiënter werken? En waar te beginnen?” Het antwoord op deze vragen wordt gegeven via het ‘doe-iets’ principe.
Vanaf 1 augustus gedeeltelijk verbod gezichtsbedekkende kleding van start
, ,

Vanaf 1 augustus gedeeltelijk verbod gezichtsbedekkende kleding van start

Vanaf 1 augustus 2019 gaat de wet ‘Gedeeltelijk verbod gezichtsbedekkende kleding” in. Deze wet, ook wel het boerka- of nikabverbod genoemd, houdt in dat er geen gezichtsbedekkende kleding meer mag worden gedragen in overheidsgebouwen, het onderwijs, de zorg en openbaar vervoer.

Voorwaarden voor een succesvol team
, , ,

Voorwaarden voor een succesvol team

Als tandarts / praktijkhouder van het tandheelkundig team werk je keihard om de praktijk succesvol te laten zijn. Veelal als zorgverlener (tandarts), maar tevens als leider van de praktijk en het team. Waaraan moet je jouw tijd besteden als leider om alles uit het team te halen? Welke voorwaarden dien je als leider te creëren?
Hoger inkomen voor mensen met passende baan
, ,

Hoger inkomen voor mensen met passende baan

Uit nieuw onderzoek is gebleken dat mensen die een baan hebben die goed bij hun persoonlijkheid past meer verdienen dan anderen. Het onderzoek werd uitgevoerd door een Duits sociaaleconomisch panel (SOEP).
Wie gelukkig is met zijn baan, voelt zich ook na werktijd beter
,

Wie gelukkig is met zijn baan, voelt zich ook na werktijd beter

Een groot deel van je leven breng je door op de werkvloer. Dat het werkklimaat van invloed is op de werkhouding, was al langer bekend. Maar beïnvloedt de tevredenheid over het werk ook het persoonlijk welbevinden? Duits onderzoek wijst uit dat dit zeker het geval is.
KNMT doet mee aan project (Ont)regel de zorg voor verminderen regeldruk mondzorg
, , ,

KNMT doet mee aan project (Ont)regel de zorg voor verminderen regeldruk mondzorg

De KNMT gaat de komende periode samen met haar achterban aan de slag om de administratieve lastendruk in de mondzorg terug te brengen. De beroepsvereniging doet dat door zich aan te sluiten bij het door de VvAA geïnitieerde project (Ont)regel de Zorg.
Wat vinden mondzorgprofessionals het leukst aan hun werk?
,

Wat vinden mondzorgprofessionals het leukst aan hun werk?

dental INFO heeft onlangs een enquête gehouden onder mondzorgprofessionals. Wat vinden zij het leukste aan hun werk en wat juist niet? De antwoorden van tandartsen en mondhygiënisten blijken nogal te verschillen.
Mondhygiënist en zwanger: vier verhalen
, ,

Mondhygiënist en zwanger: vier verhalen

dental INFO vroeg op social media of professionals in de mondzorg hun ervaringen wilden delen over hun zwangerschap en de periode erna. Lukte het om gewoon door te werken tijdens de zwangerschap? En heeft het ouderschap invloed op hun werk?

Partnernieuws

Meer werken met plezier mondzorg

Geluidsbelasting in tandartsenpraktijk kan gezondheidsproblemen geven

Geluidsbelasting in tandartsenpraktijk kan gezondheidsproblemen geven

Onderzoekers in Hongkong hebben de geluidsbelasting gemeten in een tandartsenpraktijk en een laboratorium. Daaruit bleek dat de geluidsbelasting soms zo hoog is, dat dit kan leiden tot psychische en lichamelijk klachten.
8 maart 2018/door Redactie
Bore-out

Wat te doen tegen een bore-out?

Overbelasting op het werk kan leiden tot een burn-out. Verveling door werk op een te laag niveau kan echter ook klachten opleveren. Er is dan sprake van een bore-out. Hoe is dit te herkennen en wat is er tegen te doen?
6 november 2017/door Redactie
prothese

Anekdote uit de praktijk: Prothese

Het was een normale dag bij mijn werk als mondhygiënist en ik verwelkomde mijn zoveelste patiënt van de dag. Het viel me op dat hij een beetje moeilijk liep, maar ja, ik was zelf ook die dag daarvoor door mijn enkel gegaan.
27 augustus 2017/door Redactie
Stress

Stress bij tandartsen: oorzaak en aanpak

Vier op de tien tandartsen in het Verenigd Koninkrijk ervaren veel stress. Dat blijkt uit een survey die door de British Dental Association (BDA) is uitgevoerd. Tim Newton, hoogleraar psychologie, en Brid Herdon, tandarts en coach, leggen uit hoe stress bij tandartsen ontstaat en wat men er aan kan doen om de stress te verminderen.
31 juli 2017/door Redactie
Werkdruk bij tandartsen: Bevlogen of afgebrand?

Werkdruk bij tandartsen: Bevlogen of afgebrand?

Een hoge werkdruk, overheidsbemoeienis en ondernemerschap. Een greep uit de factoren die bijdragen aan burn-out. Bij tandartsen worden burn-out percentages genoemd van 12%. Hoe herkent u burn-out klachten en houdt u de balans tussen belasting en belastbaarheid?
24 oktober 2016/door Redactie
Tandartsenpraktijk Nieuwe Steen

Tandheelkundige hulp in Zuid-Afrika

De Stichting Nieuwe Steen is afgelopen jaar weer afgereisd naar Zuid-Afrika om daar de bevolking te voorzien van gratis tandheelkundige hulp. Bekijk het verslag met foto's.
15 februari 2016/door dentalinfo
Schotse mondzorgprofessionals ervaren stress

Schotse mondzorgprofessionals ervaren stress

Veel Schotse mondzorgprofessionals ervaren stress, die in de afgelopen jaren alleen maar is toegenomen. Dit blijkt uit onderzoek van de Scottish Association of Local Dental Committees (SALDC).
4 januari 2016/door dentalinfo

Onderzoek: NVM-leden scoren zeer hoog op bevlogenheid

Het wetenschappelijk artikel "Work engagement among Dutch dental hygienists" is geaccepteerd voor publicatie in het Journal of Public Health Dentistry. Uit het onderzoek blijkt dat NVM-leden zeer hoog op de bevlogenheid schaal scoren.
20 januari 2014/door dentalinfo

Makkelijker leven met negatieve emoties

Negatieve emoties zijn inherent aan het menselijk bestaan. Accepteer dat, en het leven wordt een stuk makkelijker. Een lesje Acceptance and commitment therapy door klinisch psycholoog en psychotherapeut Ando Rokx.
14 januari 2013/door dentalinfo

Burn-out: conflict tussen verwachting en realiteit

Wat maakt ons vak leuk? En doen we wel genoeg wat we leuk vinden? Psycholoog Ronald Gorter over uitputting en het hervinden van bevlogenheid en toewijding.
19 november 2012/door dentalinfo

Onafhankelijk steunpunt tandartsen opgericht

De onlangs opgerichte Stichting Monitor Mondzorg biedt tijdelijke ondersteuning aan tandartsen met problemen op het gebied van het functioneren. Via de website kunnen meldingen worden doorgegeven over ongewenste bejegening, kwaliteit van de behandeling, vaardigheden of sociale aspecten van een tandarts.
13 juni 2012/door dentalinfo

Minipauzes geven geen nieuwe energie

Minipauzes zoals het halen van koffie en het praten met collega's geven geen nieuwe energie. Werkgerelateerde pauzes blijken juist wel een positief effect op het energieniveau te hebben. Dit blijkt uit Amerikaans onderzoek.
14 mei 2012/door dentalinfo
Toon meer