Werken met plezier mondzorg
Wat maakt het werken in de mondzorg leuk? En doen we wel genoeg wat we leuk vinden? Hoe blijft u bevlogen en toegewijd als tandarts(specialist), mondhygiënist, preventieassistent of andere mondzorgprofessional?
Waarom ervaren tandartsen een burn-out?
Burn-out is een veel voorkomend fenomeen onder zorgverleners, met name tandartsen, en de gevolgen kunnen schadelijk zijn voor de werkplek. Een nieuwe studie gepubliceerd in de juni-editie van het Journal of Dentistry onderzocht de werkgerelateerde factoren die bijdragen aan burn-out bij tandartsen.
Dyonne Broers na bijna 30 jaar tandheelkunde: “Blijf over de grenzen van je eigen vak kijken”
Dyonne Broers heeft bijna 30 jaar in de tandheelkunde gewerkt. Ze werd specialist in het behandelen van patiënten met een verstandelijke of lichamelijke beperking, een tandartsfobie, of andere psychische aandoeningen. In juni 2022 maakte ze de switch naar een bestuursfunctie bij huisartsenposten. Wij blikken terug op haar carrière, bespreken haar promotieonderzoek en kijken vooruit naar de toekomst in 6 vragen.
Hoe herken je stress?
Veel mondzorgverleners ervaren een hoge werkdruk en krijgen te maken met stress. Te veel stress kan leiden tot een burn-out en langdurig ziekteverzuim. Hoe kun je stress tijdig signaleren en wat zijn de effecten van stress? Charlotte van den Wall Bake sprak erover tijdens Mondzorgpraktijk Anno Nu.
Een gezonde huid onder je mondmasker: 9 tips voor mondzorgprofessionals
Mondneusmaskers zijn sinds de coronapandemie nog noodzakelijker geworden voor mondzorgprofessionals. Maar het langdurig dragen van een masker kan slecht zijn voor je huid. Daarom moet je goed voor je huid blijven zorgen.
Casus: samenwerking mondhygiënist per direct beëindigd na overname door keten
“Hoe wil ik graag met anderen omgaan? Hoe wil ik dat anderen met mij omgaan? Én bovenal: Welke uitstraling wil ik hebben op mijn werk-praktijk?” Deze moeilijke vragen speelden toen een mondhygiënist na de praktijkovername door een keten haar werkzaamheden per direct moest stoppen. Lees de hele casus.
Zorgververleners: voldoende tijd voor patiënt en autonomie belangrijkste voor goede zorg
Slechts 60% van de zorgverleners ervaart voldoende autonomie en voldoende tijd voor de patiënt. Dit terwijl zorgverleners voldoende tijd en autonomie als het belangrijkste zien voor goede zorg. Ook ervaart een zeer ruime meerderheid van de zorgverleners onvoldoende vertrouwen en waardering van zorgverzekeraars en de politiek.
Podcast: ‘Dental IQ’ verhogen met Astrid Stijger
In deze podcast-aflevering gaat tandarts-ondernemer Ron Steenkist in gesprek met Astrid Stijger. Over haar cursuscentra voor Equicure-therapie, het verhogen van het ‘Dental IQ’ van haar patiënten in Groningen en haar weg naar succes.
Werken in de praktijk: Doe je wat je het leukste vindt?
Kai Vermaas heeft altijd moeite gehad met keuzes maken. Het begon al eind middelbare school want hij wist niet wat hij wilde studeren. Kai is nu psycholoog, filosoof en filmmaker. Hij vertelde tijdens het NVM Young professionals Event over hoe je nu het werk kiest wat je het leukste vindt en zo een goed leven hebt.
Meer werken met plezier mondzorg
Podcast: Bevlogenheid in je werk
Deze podcast komt vanuit een persoonlijke ervaring van Sjoerd Kuiken. In het verleden heeft hij tijdelijk als praktijkmanager gefungeerd voor een praktijk. Deze functie gaf hem geen energie, maar zoog juist alle energie uit hem en zorgde zelfs voor stress. Deze podcast gaat over keuzes maken en vooral de ‘weg volgen’ die je energie geeft.
29 maart 2021/door RedactieEen mondhygiënist in lockdown
Zo zit je week vol met vergaderingen, congressen, krachttraining… en zo zit je in een lockdown. In de lente was het nog prima vol te houden. Toen de dagen korter werden, de sportschool (weer) dichtging en de stress in het team te hoog lag om nog meer protocollen te ontwikkelen, raakte ik richting een bore-out. Blog van mondhygiënist Lieneke Steverink-Jorna
1 februari 2021/door RedactieGoede daden in de praktijk kunnen gezondheid een boost geven
COVID-19 heeft bij sommige tandartsen en mondhygiënisten het ergste naar boven gehaald. Frustraties krijgen soms de overhand. Ook de patiënten zijn prikkelbaarder en sneller geërgerd. Is het misschien tijd dat iedereen zijn witte vlag opheft en een beetje vriendelijkheid probeert? Dat vraagt een groep onderzoekers zich af die een artikel publiceerden in The Psychological Bulletin.
28 januari 2021/door RedactieOok in Nederland sprake van verbale of fysieke mishandeling mondzorgprofessionals
Een paar weken geleden vroegen wij of jullie, Nederlandse mondzorgprofessionals, wel eens slachtoffer zijn van mishandeling met betrekking tot je werk. Meer dan 50% antwoorde ‘ja’.
12 januari 2021/door RedactieSteun in roerige tijden met mindfulness en de cirkel van invloed
Wat een impact heeft het coronavirus op het werk in de mondzorgkunde. De werkwijze in de praktijk is veranderd: nieuwe protocollen en alle maatregelen, die daarbij horen. Veranderingen die veerkracht van je vragen, flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Mindfulness en de cirkel van invloed en betrokkenheid kunnen je helpen vitaal te blijven. Tips en oefeningen.
29 juni 2020/door anitatestPodcast: Als je ervaart dagelijks geleefd te worden: multitasken werkt niet
Met het verhogen van de efficiëntie wordt het voor stoelassistenten steeds lastiger om gedurende de werkdag ook de werkzaamheden in de sterilisatieruimte uit te voeren. Het aannemen van een omloopassistente kan een betere focus en afbakening van de verschillende werkzaamheden bieden. En zorgt daarmee ook voor een hogere efficiency. Dit zorgt namelijk voor rust.
2 maart 2020/door anitatestBetekenisvol en met focus op kwaliteit werken in de mondzorg
Bij JTV Mondzorg voor kids, een organisatie zonder winstoogmerk, ligt de focus op betekenisvolle mondzorg, met bijzondere aandacht voor kinderen uit kansarme groepen. Algemeen directeur Raoul Trentelman vertelde aan dental INFO hoe het is om bij deze organisatie te werken en hoe kwaliteit er hoog in het vaandel staat.
17 december 2019/door anitatestNHS Engeland biedt geestelijke gezondheidshulp aan de erg gestreste (tand-)artsen
Bijna de helft van de tandartsen in de VK ervaart meer stress door hun werk dan ze aankunnen, aldus een nieuwe studie. De British Dental Association is daarom blij dat de National Health Service (NHS) in Engeland geestelijke gezondheidszorg voor artsen en tandartsen lanceert.
20 november 2019/door anitatestVideo: De ballen hoog houden: heeft u dat gevoel weleens?
Heeft u ook weleens dat gevoel? U heeft het druk en moet veel ballen hoog houden. U runt een praktijk, heeft een gezin dat af en toe aandacht nodig heeft en ook sport u af en toe. Een gezonde geest zorgt nu eenmaal voor een gezond lichaam. Kortom stress. Video over het stellen van prioriteiten.
21 augustus 2019/door anitatestOp naar een gelukkige organisatie
Op Praktijk Anno Nu sprak hoogleraar en geluksdeskundige Ap Dijksterhuis over geluk op de werkvloer. Hij vertelde over de voordelen van gelukkige werknemers en gaf tips hoe je het geluk van je werknemers kan vergroten.
14 juli 2019/door anitatestMindfulness, vitaal en met plezier op het werk
Doorlopend in contact met mensen. Werken onder tijdsdruk, zitten in ongunstige houdingen of langdurig statisch werken en spierpijn. Iedereen ervaart de plezierige en onplezierige kanten van werk en de daarbij komende negatieve stress. Hoe kun je dit aanpakken? Bekijk enkele oefeningen uit de mindfulness, die goed toepasbaar zijn in het dagelijks leven.
3 juni 2019/door anitatestHoe kun je het beste feedback geven?
Al jaren horen we niets anders dat de Sandwich methode, dé methode is om iemand feedback te geven op zijn gedrag. Feedback is immers een cadeautje. Maar is dat wel zo?
29 mei 2019/door anitatest
Partnernieuws
Start Your Spark Journey: jouw kennismaking met Spark Clear Aligners
Schrijf u nu in voor de elmex online klinische nascholing! 2 februari, 19.30 uur