Werken met plezier mondzorg

Wat maakt het werken in de mondzorg leuk? En doen we wel genoeg wat we leuk vinden? Hoe blijft u bevlogen en toegewijd als tandarts(specialist), mondhygiënist, preventieassistent of andere mondzorgprofessional?

Bore-out
,

Wat te doen tegen een bore-out?

Overbelasting op het werk kan leiden tot een burn-out. Verveling door werk op een te laag niveau kan echter ook klachten opleveren. Er is dan sprake van een bore-out. Hoe is dit te herkennen en wat is er tegen te doen?
prothese
,

Anekdote uit de praktijk: Prothese

Het was een normale dag bij mijn werk als mondhygiënist en ik verwelkomde mijn zoveelste patiënt van de dag. Het viel me op dat hij een beetje moeilijk liep, maar ja, ik was zelf ook die dag daarvoor door mijn enkel gegaan.

Stress
,

Stress bij tandartsen: oorzaak en aanpak

Vier op de tien tandartsen in het Verenigd Koninkrijk ervaren veel stress. Dat blijkt uit een survey die door de British Dental Association (BDA) is uitgevoerd. Tim Newton, hoogleraar psychologie, en Brid Herdon, tandarts en coach, leggen uit hoe stress bij tandartsen ontstaat en wat men er aan kan doen om de stress te verminderen.
Werkdruk bij tandartsen: Bevlogen of afgebrand?
,

Werkdruk bij tandartsen: Bevlogen of afgebrand?

Een hoge werkdruk, overheidsbemoeienis en ondernemerschap. Een greep uit de factoren die bijdragen aan burn-out. Bij tandartsen worden burn-out percentages genoemd van 12%. Hoe herkent u burn-out klachten en houdt u de balans tussen belasting en belastbaarheid?
, ,

Tandheelkundige hulp in Zuid-Afrika

De Stichting Nieuwe Steen is afgelopen jaar weer afgereisd naar Zuid-Afrika om daar de bevolking te voorzien van gratis tandheelkundige hulp. Bekijk het verslag met foto's.
,

Schotse mondzorgprofessionals ervaren stress

Veel Schotse mondzorgprofessionals ervaren stress, die in de afgelopen jaren alleen maar is toegenomen. Dit blijkt uit onderzoek van de Scottish Association of Local Dental Committees (SALDC).
,

Onderzoek: NVM-leden scoren zeer hoog op bevlogenheid

Het wetenschappelijk artikel "Work engagement among Dutch dental hygienists" is geaccepteerd voor publicatie in het Journal of Public Health Dentistry. Uit het onderzoek blijkt dat NVM-leden zeer hoog op de bevlogenheid schaal scoren.
, , ,

Makkelijker leven met negatieve emoties

Negatieve emoties zijn inherent aan het menselijk bestaan. Accepteer dat, en het leven wordt een stuk makkelijker. Een lesje Acceptance and commitment therapy door klinisch psycholoog en psychotherapeut Ando Rokx.

Partnernieuws

Meer werken met plezier mondzorg

Burn-out: conflict tussen verwachting en realiteit

Wat maakt ons vak leuk? En doen we wel genoeg wat we leuk vinden? Psycholoog Ronald Gorter over uitputting en het hervinden van bevlogenheid en toewijding.
19 november 2012/door dentalinfo

Onafhankelijk steunpunt tandartsen opgericht

De onlangs opgerichte Stichting Monitor Mondzorg biedt tijdelijke ondersteuning aan tandartsen met problemen op het gebied van het functioneren. Via de website kunnen meldingen worden doorgegeven over ongewenste bejegening, kwaliteit van de behandeling, vaardigheden of sociale aspecten van een tandarts.
13 juni 2012/door dentalinfo

Minipauzes geven geen nieuwe energie

Minipauzes zoals het halen van koffie en het praten met collega's geven geen nieuwe energie. Werkgerelateerde pauzes blijken juist wel een positief effect op het energieniveau te hebben. Dit blijkt uit Amerikaans onderzoek.
14 mei 2012/door dentalinfo

Zinvol werk essentieel voor hoogopgeleide vrouw

Uit de jaarlijkse Lof verkiezing voor de Maatschappelijk Bevlogen Vrouw blijkt dat zinvol werk essentieel is voor hoogopgeleide vrouwen.
27 december 2011/door dentalinfo

Omgaan met roddelen op de werkvloer

Er wordt veel geroddeld op de werkvloer. Gelukkig heeft roddelen positieve aspecten zoals het binden van mensen, het creëren van groepsgevoel, informele nieuws- en informatiegaring. Maar het heeft ook negatieve aspecten zoals kwaadspreken, pesterij en (strategische) manipulatie.
25 oktober 2011/door Anita de Klerk

Zes tips om écht vakantie te nemen

Bereid uw vakantie goed voor en bouw hem rustig af. Zes tips om écht vakantie te nemen.
28 juni 2010/door dentalinfo
Toon meer