Werken met plezier mondzorg
Wat maakt het werken in de mondzorg leuk? En doen we wel genoeg wat we leuk vinden? Hoe blijft u bevlogen en toegewijd als tandarts(specialist), mondhygiënist, preventieassistent of andere mondzorgprofessional?
Hoe verloopt de samenwerking tussen tandartsen en mondhygiënisten? Vul de vragenlijst in
Dagelijks werken tandartsen en mondhygiënisten met elkaar samen. Dit kan fysiek in hetzelfde gebouw zijn of op afstand waar elk op een andere locatie werkt. Hoe ervaren zowel tandartsen als mondhygiënisten de samenwerking? Wij hebben een vragenlijst hierover gemaakt. Doe mee en vul de vragenlijst anoniem in!
Dr. Casper Bots over zijn rol als Dentist Counselor: “Mijn doel is om andere tandartsen te inspireren en vernieuwd perspectief te geven”
Dr. Casper Bots heeft veel geleerd van zijn werk als tandarts en vooral van zijn reis als ondernemer. Als praktijkhouder pakt hij dat op een heel bijzondere manier aan. In een interview met hem, gaan we in gesprek over de vraag ‘‘Hoe houd je je werk als tandarts leuk en kom je tot zelfontplooiing?’
Na ongeveer ruim 30 jaar nog steeds plezierig werken. Acht mondhygiënisten vertellen hoe zij dit doen
Jaarlijks studeren veel mondhygiënisten af en starten met werken in een mondzorgpraktijk om dit vervolgens heel veel jaren te doen. Hoe hou je na al die jaren plezier in je werk? Hieronder de ervaringen van acht mondhygiënisten die in tussen 1987 en 1989 afstudeerden.
Oproep: Met wie wil jij een koffietje doen?
Op 8 november heeft dentalinfo.nl weer een stand op het najaarscongres van NVM-mondhygiënisten. Voor ons als redactie is het altijd leuk om met jullie in gesprek te gaan. We halen er vaak heel inspirerende interviews uit. Wil jij graag een diepgaand gesprek aangaan met een collega? Of heb jij iets wereldkundig te maken? Laat het ons weten!
Burn-out onder tandartsen
In een review gepubliceerd in de Journal of Evidence-Based Dental Practice heeft 1 op de 10 tandartsen last van een burn-outsyndroom. De meeste artsen melden symptomen van emotionele uitputting en depersonalisatie.
Achtergrondmuziek heeft mogelijk positieve invloed op tandartsstudenten tijdens simulatie-oefeningen
Tandartsstudenten presteren mogelijk beter en ervaren minder stress tijdens preklinische tandpreparatieoefeningen wanneer er achtergrondmuziek aanwezig is, volgens onderzoek dat is gepubliceerd in het Journal of Dental Education. De studenten zelf bleken de langzame achtergrondmuziek ook te waarderen.
In gesprek met Elaha Asir, mondhygiënist, Hogeschooldocent, ondernemer, praktijkeigenaar
In dit interview spreken we met Elaha Asir, een veelzijdige professional in de mondzorg. Ze is niet alleen een toegewijde mondhygiënist, maar ook een inspirerende docent, ondernemer en praktijkeigenaar. Boeiend om haar passie voor de mondgezondheid en haar unieke reis naar alles dat zij, tot nog toe, daarbinnen wist te realiseren eens te horen.
Arjan van den Dorpel uitgeroepen tot Tandarts van het Jaar 2024
Arjan van den Dorpel is uitgeroepen tot Tandarts van het Jaar. De tandarts uit Yerseke kreeg de onderscheiding voor zijn jarenlange en tomeloze inzet om het tekort aan tandartsen en assistenten op de agenda te krijgen en voor de beroepsgroep in het algemeen. Van den Dorpel kreeg de prijs tijdens de uitreiking van de Apollonia Awards van de KNMT.
Meer werken met plezier mondzorg
Nieuw boek: De welvarende tandarts – dé succes mindset voor de tandheelkundig professional
Onlangs lanceerde tandarts Merel Kooning haar boek De welvarende tandarts. “Vakinhoudelijk leren we een hoop op de universiteit, maar dan komt het….Hoe ga je met je ambities om? Wat leer je over het omgaan met patiënten en collega’s? Hoe ga je om met werkdruk, wet- en regelgeving en meer van dit soort vragen?”
17 juli 2023/door RedactieStress: Tandje erbij? Tandje eraf!
Het werk in een mondzorgpraktijk stelt vaak hoge eisen aan de werknemers. Op hun beurt stellen veel mondzorgprofessionals ook hoge eisen aan zichzelf. Ze combineren hun uitdagende baan met een druk privéleven. Daar is niks mis mee, maar de boog kan niet altijd gespannen zijn. Ook bevlogen mondzorgprofessionals kunnen opgebrand raken. Hoe voorkom je dat?
17 april 2023/door Redactie“Iedere dag je tanden interdentaal reinigen is voor je patiënt net zo uitdagend als voor jou je buikspieren trainen”
De ene mondzorgspecialist stoort zich er allang niet meer aan en de ander die heeft letterlijk het gevoel dat hij aan het dweilen is met de kraan open. Zo ingewikkeld is het toch niet? Wees eens eerlijk: in hoeverre lukt het jou om altijd tijd vrij te maken voor je eigen gezondheid?
3 april 2023/door anitatestNRC: Geheime betaling en ‘angstcultuur’ bij KNMT
"Uitsluiting, pesterijen en een ‘verziekte werkcultuur’: het rommelt al langer bij de landelijke tandartsenvereniging", zo start het artikel in NRC over de KNMT. Ook zegt NRC dat er onvrede binnen de KNMT is over "een geheime premie van zeker 340.000 euro die aan een medewerker werd uitgekeerd".
30 maart 2023/door anitatestHoge werkdruk onder tandheelkundige professionals in VK
In het verenigd koninkrijk wordt verwacht dat de komende vijf jaar 4 op de 10 (tand)artsen zullen stoppen met de National Health Service (NHS) vanwege een hoge werkdruk. Volgens 86% van de tandheelkundige professionals is de werkdruk de afgelopen twee tot drie jaar toegenomen blijkt uit een enquête van de Dental Defense Union (DDU).
13 maart 2023/door RedactieWaarom ervaren tandartsen een burn-out?
Burn-out is een veel voorkomend fenomeen onder zorgverleners, met name tandartsen, en de gevolgen kunnen schadelijk zijn voor de werkplek. Een nieuwe studie gepubliceerd in de juni-editie van het Journal of Dentistry onderzocht de werkgerelateerde factoren die bijdragen aan burn-out bij tandartsen.
12 december 2022/door RedactieDyonne Broers na bijna 30 jaar tandheelkunde: “Blijf over de grenzen van je eigen vak kijken”
Dyonne Broers heeft bijna 30 jaar in de tandheelkunde gewerkt. Ze werd specialist in het behandelen van patiënten met een verstandelijke of lichamelijke beperking, een tandartsfobie, of andere psychische aandoeningen. In juni 2022 maakte ze de switch naar een bestuursfunctie bij huisartsenposten. Wij blikken terug op haar carrière, bespreken haar promotieonderzoek en kijken vooruit naar de toekomst in 6 vragen.
31 oktober 2022/door RedactieHoe herken je stress?
Veel mondzorgverleners ervaren een hoge werkdruk en krijgen te maken met stress. Te veel stress kan leiden tot een burn-out en langdurig ziekteverzuim. Hoe kun je stress tijdig signaleren en wat zijn de effecten van stress? Charlotte van den Wall Bake sprak erover tijdens Mondzorgpraktijk Anno Nu.
6 juni 2022/door RedactieEen gezonde huid onder je mondmasker: 9 tips voor mondzorgprofessionals
Mondneusmaskers zijn sinds de coronapandemie nog noodzakelijker geworden voor mondzorgprofessionals. Maar het langdurig dragen van een masker kan slecht zijn voor je huid. Daarom moet je goed voor je huid blijven zorgen.
23 mei 2022/door RedactieCasus: samenwerking mondhygiënist per direct beëindigd na overname door keten
“Hoe wil ik graag met anderen omgaan? Hoe wil ik dat anderen met mij omgaan? Én bovenal: Welke uitstraling wil ik hebben op mijn werk-praktijk?” Deze moeilijke vragen speelden toen een mondhygiënist na de praktijkovername door een keten haar werkzaamheden per direct moest stoppen. Lees de hele casus.
9 mei 2022/door RedactieZorgververleners: voldoende tijd voor patiënt en autonomie belangrijkste voor goede zorg
Slechts 60% van de zorgverleners ervaart voldoende autonomie en voldoende tijd voor de patiënt. Dit terwijl zorgverleners voldoende tijd en autonomie als het belangrijkste zien voor goede zorg. Ook ervaart een zeer ruime meerderheid van de zorgverleners onvoldoende vertrouwen en waardering van zorgverzekeraars en de politiek.
23 februari 2022/door RedactiePodcast: ‘Dental IQ’ verhogen met Astrid Stijger
In deze podcast-aflevering gaat tandarts-ondernemer Ron Steenkist in gesprek met Astrid Stijger. Over haar cursuscentra voor Equicure-therapie, het verhogen van het ‘Dental IQ’ van haar patiënten in Groningen en haar weg naar succes.
20 april 2021/door Redactie
Partnernieuws
Imaging-plate scanner VistaScan Mini View 2.0
NoGag®: gedurende 1 uur geen kokhalsneiging