Werken met plezier mondzorg

Wat maakt het werken in de mondzorg leuk? En doen we wel genoeg wat we leuk vinden? Hoe blijft u bevlogen en toegewijd als tandarts(specialist), mondhygiënist, preventieassistent of andere mondzorgprofessional?

Welvarende tandarts
,

Nieuw boek: De welvarende tandarts - dé succes mindset voor de tandheelkundig professional

Onlangs lanceerde tandarts Merel Kooning haar boek De welvarende tandarts. “Vakinhoudelijk leren we een hoop op de universiteit, maar dan komt het….Hoe ga je met je ambities om? Wat leer je over het omgaan met patiënten en collega’s? Hoe ga je om met werkdruk, wet- en regelgeving en meer van dit soort vragen?”
stress
,

Stress: Tandje erbij? Tandje eraf!

Het werk in een mondzorgpraktijk stelt vaak hoge eisen aan de werknemers. Op hun beurt stellen veel mondzorgprofessionals ook hoge eisen aan zichzelf. Ze combineren hun uitdagende baan met een druk privéleven. Daar is niks mis mee, maar de boog kan niet altijd gespannen zijn. Ook bevlogen mondzorgprofessionals kunnen opgebrand raken. Hoe voorkom je dat?

Jildou-Bakker-Tolsma
,

“Iedere dag je tanden interdentaal reinigen is voor je patiënt net zo uitdagend als voor jou je buikspieren trainen”

De ene mondzorgspecialist stoort zich er allang niet meer aan en de ander die heeft letterlijk het gevoel dat hij aan het dweilen is met de kraan open. Zo ingewikkeld is het toch niet? Wees eens eerlijk: in hoeverre lukt het jou om altijd tijd vrij te maken voor je eigen gezondheid?
KNMT
,

NRC: Geheime betaling en 'angstcultuur' bij KNMT

"Uitsluiting, pesterijen en een ‘verziekte werkcultuur’: het rommelt al langer bij de landelijke tandartsenvereniging", zo start het artikel in NRC over de KNMT. Ook zegt NRC dat er  onvrede binnen de KNMT is over "een geheime premie van zeker 340.000 euro die aan een medewerker werd uitgekeerd".
stress
,

Hoge werkdruk onder tandheelkundige professionals in VK

In het verenigd koninkrijk wordt verwacht dat de komende vijf jaar 4 op de 10 (tand)artsen zullen stoppen met de National Health Service (NHS) vanwege een hoge werkdruk. Volgens 86% van de tandheelkundige professionals is de werkdruk de afgelopen twee tot drie jaar toegenomen blijkt uit een enquête van de Dental Defense Union (DDU).
burn-out, handen voor gezicht
,

Waarom ervaren tandartsen een burn-out?

Burn-out is een veel voorkomend fenomeen onder zorgverleners, met name tandartsen, en de gevolgen kunnen schadelijk zijn voor de werkplek. Een nieuwe studie gepubliceerd in de juni-editie van het Journal of Dentistry onderzocht de werkgerelateerde factoren die bijdragen aan burn-out bij tandartsen.
Dyonne Broers
, ,

Dyonne Broers na bijna 30 jaar tandheelkunde: “Blijf over de grenzen van je eigen vak kijken”

Dyonne Broers heeft bijna 30 jaar in de tandheelkunde gewerkt. Ze werd specialist in het behandelen van patiënten met een verstandelijke of lichamelijke beperking, een tandartsfobie, of andere psychische aandoeningen. In juni 2022 maakte ze de switch naar een bestuursfunctie bij huisartsenposten. Wij blikken terug op haar carrière, bespreken haar promotieonderzoek en kijken vooruit naar de toekomst in 6 vragen.
stress
, , ,

Hoe herken je stress?

Veel mondzorgverleners ervaren een hoge werkdruk en krijgen te maken met stress. Te veel stress kan leiden tot een burn-out en langdurig ziekteverzuim. Hoe kun je stress tijdig signaleren en wat zijn de effecten van stress? Charlotte van den Wall Bake sprak erover tijdens Mondzorgpraktijk Anno Nu.

Partnernieuws

Meer werken met plezier mondzorg

Een gezonde huid onder je mondmasker: 9 tips voor mondzorgprofessionals

Mondneusmaskers zijn sinds de coronapandemie nog noodzakelijker geworden voor mondzorgprofessionals. Maar het langdurig dragen van een masker kan slecht zijn voor je huid. Daarom moet je goed voor je huid blijven zorgen.
23 mei 2022/door Redactie
Respect

Casus: samenwerking mondhygiënist per direct beëindigd na overname door keten

“Hoe wil ik graag met anderen omgaan? Hoe wil ik dat anderen met mij omgaan? Én bovenal: Welke uitstraling wil ik hebben op mijn werk-praktijk?” Deze moeilijke vragen speelden toen een mondhygiënist na de praktijkovername door een keten haar werkzaamheden per direct moest stoppen. Lees de hele casus.
9 mei 2022/door Redactie
Zorgververleners-voldoende-tijd-voor-patiënt-en-autonomie-belangrijkste-voor-goede-zorg

Zorgververleners: voldoende tijd voor patiënt en autonomie belangrijkste voor goede zorg

Slechts 60% van de zorgverleners ervaart voldoende autonomie en voldoende tijd voor de patiënt. Dit terwijl zorgverleners voldoende tijd en autonomie als het belangrijkste zien voor goede zorg. Ook ervaart een zeer ruime meerderheid van de zorgverleners onvoldoende vertrouwen en waardering van zorgverzekeraars en de politiek.
23 februari 2022/door Redactie
Ron-Steenkist-en-Astrid-Stijger

Podcast: ‘Dental IQ’ verhogen met Astrid Stijger

In deze podcast-aflevering gaat tandarts-ondernemer Ron Steenkist in gesprek met Astrid Stijger. Over haar cursuscentra voor Equicure-therapie, het verhogen van het ‘Dental IQ’ van haar patiënten in Groningen en haar weg naar succes.
20 april 2021/door Redactie
Werken in de praktijk Doe je wat je het leukste vindt

Werken in de praktijk: Doe je wat je het leukste vindt?

Kai Vermaas heeft altijd moeite gehad met keuzes maken. Het begon al eind middelbare school want hij wist niet wat hij wilde studeren. Kai is nu psycholoog, filosoof en filmmaker. Hij vertelde tijdens het NVM Young professionals Event over hoe je nu het werk kiest wat je het leukste vindt en zo een goed leven hebt.
12 april 2021/door Redactie
Podcast

Podcast: Bevlogenheid in je werk

Deze podcast komt vanuit een persoonlijke ervaring van Sjoerd Kuiken. In het verleden heeft hij tijdelijk als praktijkmanager gefungeerd voor een praktijk. Deze functie gaf hem geen energie, maar zoog juist alle energie uit hem en zorgde zelfs voor stress. Deze podcast gaat over keuzes maken en vooral de ‘weg volgen’ die je energie geeft.
29 maart 2021/door Redactie
Een mondhygiënist in lockdown

Een mondhygiënist in lockdown

Zo zit je week vol met vergaderingen, congressen, krachttraining… en zo zit je in een lockdown. In de lente was het nog prima vol te houden. Toen de dagen korter werden, de sportschool (weer) dichtging en de stress in het team te hoog lag om nog meer protocollen te ontwikkelen, raakte ik richting een bore-out. Blog van mondhygiënist Lieneke Steverink-Jorna
1 februari 2021/door Redactie
Goede daden in de praktijk kunnen gezondheid een boost geven

Goede daden in de praktijk kunnen gezondheid een boost geven

COVID-19 heeft bij sommige tandartsen en mondhygiënisten het ergste naar boven gehaald. Frustraties krijgen soms de overhand. Ook de patiënten zijn prikkelbaarder en sneller geërgerd. Is het misschien tijd dat iedereen zijn witte vlag opheft en een beetje vriendelijkheid probeert? Dat vraagt een groep onderzoekers zich af die een artikel publiceerden in The Psychological Bulletin.
28 januari 2021/door Redactie
Ook in Nederland sprake van verbale of fysiek mishandeling mondzorgprofessionals

Ook in Nederland sprake van verbale of fysieke mishandeling mondzorgprofessionals

Een paar weken geleden vroegen wij of jullie, Nederlandse mondzorgprofessionals, wel eens slachtoffer zijn van mishandeling met betrekking tot je werk. Meer dan 50% antwoorde ‘ja’.
12 januari 2021/door Redactie

Steun in roerige tijden met mindfulness en de cirkel van invloed

Wat een impact heeft het coronavirus op het werk in de mondzorgkunde. De werkwijze in de praktijk is veranderd: nieuwe protocollen en alle maatregelen, die daarbij horen. Veranderingen die veerkracht van je vragen, flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Mindfulness en de cirkel van invloed en betrokkenheid kunnen je helpen vitaal te blijven. Tips en oefeningen.
29 juni 2020/door anitatest

Podcast: Als je ervaart dagelijks geleefd te worden: multitasken werkt niet

Met het verhogen van de efficiëntie wordt het voor stoelassistenten steeds lastiger om gedurende de werkdag ook de werkzaamheden in de sterilisatieruimte uit te voeren. Het aannemen van een omloopassistente kan een betere focus en afbakening van de verschillende werkzaamheden bieden. En zorgt daarmee ook voor een hogere efficiency. Dit zorgt namelijk voor rust.
2 maart 2020/door anitatest
JVT--mondzorg

Betekenisvol en met focus op kwaliteit werken in de mondzorg

Bij JTV Mondzorg voor kids, een organisatie zonder winstoogmerk, ligt de focus op betekenisvolle mondzorg, met bijzondere aandacht voor kinderen uit kansarme groepen. Algemeen directeur Raoul Trentelman vertelde aan dental INFO hoe het is om bij deze organisatie te werken en hoe kwaliteit er hoog in het vaandel staat.
17 december 2019/door anitatest
Toon meer