In gesprek met Elaha Asir, mondhygiënist, Hogeschooldocent, ondernemer, praktijkeigenaar

Elaha Asir

In dit interview spreken we met Elaha Asir, een veelzijdige professional in de mondzorg. Ze is niet alleen een toegewijde mondhygiënist, maar ook een inspirerende docent, ondernemer en praktijkeigenaar. Boeiend om haar passie voor de mondgezondheid en haar unieke reis naar alles dat zij, tot nog toe, daarbinnen wist te realiseren eens te horen.

Elaha, kun je ons meenemen in je reis van de afgelopen jaren?

Heel graag. Ik ben in 2012 afgestudeerd als mondhygiënist aan de Hogeschool Utrecht. Tijdens mijn opleiding ontdekte ik mijn passie voor het onderwijs en heb toen direct gesolliciteerd als docent. Sinds 2012 ben ik dan ook met veel plezier werkzaam als docent-mondhygiënist bij Hogeschool Utrecht. In 2016 heb ik mijn master Teaching and Learning in Higher Education afgerond en heb mij toen vooral gericht op diversiteit in het onderwijs. Vervolgens heb ik in 2021 mijn bedrijf “De Tandenjuf” opgericht en ben in 2022 mijn eigen praktijk, “De Tandenjuf Mondzorgpraktijk,” in Rotterdam gestart.

Je bent dus ook docent. Hoe combineer je deze rol met het beroep mondhygiënist?

Ik denk dat het mooiste cadeau dat mij is gegeven, de energie is om deze twee rollen met veel plezier in te vullen. Als docent deel ik mijn kennis en ervaring met toekomstige mondhygiënisten en coach ik hen bij het bereiken van hun leerdoelen. Het is een geweldige manier om bij te dragen aan de toekomst van de mondzorg. Tegelijkertijd kan ik mijn praktijkervaring meenemen naar het onderwijs en deze delen met studenten. De echte praktijkvoorbeelden, patiëntencasussen en tips & trucs bij het behandelen van verschillende patiënten probeer ik te implementeren in mijn werkzaamheden als docent. Zo is “De Tandenjuf” eigenlijk ontstaan. Het staat voor mijn identiteit als docent en mondhygiënist.

Wat drijft jou in je werk als mondhygiënist?

Mijn passie ligt in het verbeteren van de mondgezondheid van mijn patiënten. Ik geloof dat een gezonde mond essentieel is voor een goede algehele gezondheid. Als mondhygiënist streef ik ernaar om elke patiënt op maat zorg te bieden, waarbij laagdrempeligheid en individuele aandacht en coaching voorop staan.
Wat onderscheidt ‘de Tandenjuf Mondzorgpraktijk’ van andere praktijken?
Allereerst denk ik dat elke mondhygiënist zijn eigen kwaliteit en deskundigheid heeft. Ieder van ons heeft dat op een eigen manier. In mijn praktijk richt ik mij vooral op angstige patiënten en ouderen. Dit is niet bewust zo gekozen, maar het is in de loop van de tijd zo ontstaan. Ik plan één uur per patiënt om echt de tijd te kunnen nemen en een band met ze op te bouwen. Wat ik vaak terug hoor van de patiënten is dat ik ‘grondig heb gereinigd’ of dat ik rustig en geduldig ben.

Kun je ons iets meer vertellen over je werkzaamheden als praktijkeigenaar?

Als praktijkeigenaar run ik mijn eigen praktijk. Dit omvat administratie, marketing, personeelsbeheer en financiën. Het is een uitdagende maar bevredigende rol waarin ik mijn visie realiseer en tegelijkertijd hoogwaardige zorg bied. Ik kan de zorg voor mijn patiënten op maat aanbieden en zelf mijn behandel- en werktijden bepalen. Dat geeft mij vrijheid en de mogelijkheid om het beroep in het breedste zin uit te voeren.

De Tandenjuf is ook actief op Instagram. Welke informatie kunnen je volgers daar vinden?

Ik probeer mijn volgers mee te nemen in mijn dagelijks leven, gericht op werk. In de stories geef ik inzicht in mijn privéleven en uiteraard mijn uitdagingen en successen als docent, mondhygiënist en ondernemer. In de feed deel ik vooral informatie voor mondhygiënisten die een eigen praktijk willen starten. Ik hoop dat de volgers ook zien dat het beroep mondhygiënist een veelzijdig beroep kan zijn, afhankelijk van hoe jij als individu hieraan invulling wilt geven.

Je organiseert startersdagen voor mondhygiënisten. Wat houden deze dagen precies in?

Deze startersdagen zijn bedoeld om mondhygiënisten te ondersteunen bij het opzetten van hun eigen praktijk. Tijdens deze dagen delen we praktische kennis, tips en advies over ondernemerschap, praktijkbeheer en marketing. We behandelen onderwerpen zoals:

  • Praktijkopzet: Hoe richt je je praktijk in? Van locatiekeuze tot inrichting van de behandelruimte, we bespreken alle details.
  • Administratie en financiën: Hoe financier je de praktijk? Moet je wel of geen spaargeld hebben? Hoe schrijf je een gedegen ondernemingsplan?
  • Marketing en klantenwerving: Hoe trek je patiënten aan? Welke marketingstrategieën werken het beste voor mondhygiënisten? We geven praktische tips hoe je praktijk zichtbaar te maken.
  • Samenwerking met andere zorgverleners: Hoe bouw je een netwerk op met tandartsen, orthodontisten en andere professionals? Samenwerking is essentieel voor succes.
  • Persoonlijke groei en balans: Hoe blijf je gemotiveerd en geïnspireerd? We bespreken ook het belang van zelfzorg en balans tussen werk en privé.

Wat hoop je te bereiken met deze startersdagen?

Mijn doel is om deze mondhygiënisten te empoweren door hen te laten zien dat ze een succesvolle praktijk kunnen opbouwen. Ik denk vaak aan de tijd dat ik zelf graag een praktijk wilde starten, maar niet wist waar ik moest beginnen en wie ik daarvoor moest benaderen. Ik nodig verschillende experts uit voor deze dag die praktische informatie en tips kunnen delen met de deelnemers. De tips zijn direct toepasbaar, dat maakt de startersdag ook uniek. Door kennis te delen, ervaringen uit te wisselen en een ondersteunend netwerk te creëren, kunnen we samen de mondzorg naar een hoger niveau tillen. Ik vind het ontzettend mooi als de deelnemers na de startersdag de stap durven te zetten en een eigen praktijk starten!

Het zijn veel verantwoordelijkheden en verschillende rollen die jij uitvoert. Raak je daar niet gestrest van?

Absoluut! Ook ik heb zware dagen, momenten waarop het allemaal te veel wordt. Het belangrijkste daarin is denk ik voldoende zelfkennis. Dus op tijd herkennen dat ik moet uitrusten of hulp in moet schakelen. Ik geloof in vallen en opstaan, het hoeft niet perfect. Dit blijft nog een verbeterpunt trouwens, want soms verval ik in oude patronen.

Terug naar het beroep mondhygiënist: Waar liggen de kansen voor het beroep en wat is het toekomstperspectief volgens jou?

Ik ben ervan overtuigd dat we in de toekomst als mondhygiënisten meer dan ooit moeten samenwerken en kennis moeten delen. De traditionele beeldvorming van een mondhygiënist die alleen in zijn kamer werkt, moet veranderen. We moeten in contact staan met andere zorgprofessionals. Denk aan samenwerking met logopedisten, buurteams, scholen en consultatiebureaus. Op die manier kunnen we preventie naar een nog hoger niveau tillen en holistische zorg aanbieden. Stel je bijvoorbeeld een patiënt voor die dagelijks worstelt met geldproblemen. Als we weten welke voorzieningen in haar omgeving beschikbaar zijn, kunnen we hem sneller helpen. Of denk aan iemand met depressieve klachten; in plaats van alleen te adviseren over beter poetsen, kunnen we kijken welke instanties kunnen ondersteunen bij het oplossen van dit probleem. Samen kunnen we de mondzorg naar een hoger niveau tillen.

Heb je nog een take-home message voor ons?

Zeker! Blijf voortdurend investeren in je persoonlijke en professionele ontwikkeling. Denk aan coaching, trainingen en netwerkevents. Door te investeren in jezelf, creëer je een gezonde nieuwsgierige versie van jezelf. En pas als je goed voor jezelf zorgt, kun je veel betekenen voor je familie, vrienden, collega’s en patiënten.

Interview met Elaha Asir, mondhygiënist, Hogeschooldocent, ondernemer, praktijkeigenaar van de Tandenjuf, Instagram

Lees meer over: Thema A-Z, Werken met plezier