Personeel mondzorg

Een tandartspraktijk of mondhygiënepraktijk valt of staat met het personeel. In deze categorie wordt onder andere beschreven hoe conflicten op de werkvloer het best kunnen worden behandeld, waarom het belangrijk is om het personeel centraal te zetten en hoe het nieuwe werken, of flexibel werken, kan worden toegepast in de tandartspraktijk of mondhygiënepraktijk.

Rovidam - Jan Meijering en Alida van Baarlen 400
, , , , ,

Rovidam Mondzorgbanen neemt concurrent DentalMatch over

Rovidam, het grootste werving- en selectiebureau en praktijkbemiddelingsbedrijf in de mondzorg, gevestigd in Ede, heeft op 25 januari jl. alle aandelen van concurrent DentalMatch uit Zeewolde overgenomen. Jan Meijering, eigenaar van Rovidam en van de uitzendorganisatie Medicadenta, laat weten dat Rovidam met deze overname haar leidende marktpositie verder wil versterken. Per 1 februari zal de eigenaar van DentalMatch, Alida van Baarlen, in dienst treden bij Rovidam.
Video focus op verzuim in vijf minuten
,

Video: Focus op verzuim in vijf minuten

Ziekteverzuim van medewerkers is misschien wel de grootste verstoorder van de continuïteit in de gezondheidszorg. Eén die nu maar al te vaak aan de orde is. Deze korte video ‘Focus op verzuim in vijf minuten’ geeft vier stappen om de focus op ziekteverzuim aan te scherpen. Met concrete aandachtspunten en heel praktische tips.

Salarisscan
, , ,

Salarisscan: Dit verdient een mondzorgprofessional

Voor praktijkhouders én voor medewerkers is het goed om een beeld te krijgen van de gebruikelijke salarissen om te weten of het betaalde of ontvangen salaris marktconform is. We hebben daarom de Salarisscan ontwikkeld. Download het overzicht van de gemiddelde salarissen van mondzorgmedewerkers in de Dental Management Toolkit.
De ontwikkelingen rondom de concurrentiebedingen
, ,

De ontwikkelingen rondom de concurrentiebedingen in de mondzorg: wat staat ons te wachten?

Veel werkgevers (en werknemers) hebben ermee te maken: het concurrentiebeding. Vaak wordt een concurrentiebeding niet toegepast om bedrijfsbelangen te beschermen maar om werknemers aan het bedrijf te binden. Het kabinet wil daarom regels opstellen over wanneer een concurrentiebeding kan worden opgenomen in een arbeidsovereenkomst en wanneer daar een beroep op kan worden gedaan. Wat zijn de verwachte wijzigingen?
Verzuimgesprek 400 x 230
,

Het eerste verzuimgesprek, een belangrijke stap in het verzuimproces

Het is iets waar iedere mondzorgpraktijk vroeg of laat mee te maken krijgt: een ziekmelding van een werknemer. De gemiddelde kosten van een zieke werknemer bedragen € 250,- per dag en dit kan nog verder oplopen door aanvullende kosten. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de situatie waarbij het verzuim langdurig is en de werknemer door ander personeel moet worden vervangen.
Job crafting
,

Job crafting: 7 manieren om assistenten te boeien en behouden

Tandartsassistenten zijn steeds moeilijker te vinden en wisselen ook vaker van praktijk. Hoe kun je als praktijkhouder of praktijkmanager bijdragen aan het boeien en behouden van medewerkers? Eén van de sleutels is job crafting. Job crafting is een mooi woord voor het kunnen aanpassen van je werk aan de eigen behoeften, vaardigheden en interesses.
Podcast: De impact van ziekteverzuim
,

Podcast: De impact van ziekteverzuim

Wat kun je als werkgever doen als je te maken krijgt met ziekteverzuim van medewerkers? En belangrijker: hoe kun je ziekteverzuim voorkomen of in ieder geval zoveel mogelijk beperken? Beluister de podcast van VvAA.
arbeidsovereenkomst
,

7 tips voor arbeidsovereenkomsten in de tandartspraktijk

Het opstellen van arbeidsovereenkomsten leidt voor praktijkhouders en -managers vaak tot vragen, zeker nu er geen algemene KNMT-arbeidsvoorwaarden meer zijn. Waar moet je op letten bij het aannemen van nieuwe medewerkers? Hoe bepaal je iemands salaris? En welke regels gelden er voor de proeftijd? 7 tips voor arbeidsovereenkomsten in de tandartspraktijk.

Partnernieuws

Meer personeel mondzorg

Uw patiënt met een psychische stoornis

Grip op (psychisch) verzuim: signalen en tips

Volgens het CBS zijn psychische klachten de meest genoemde reden voor ziekteverzuim op het werk, na griep en verkoudheid. In 2022 zorgden psychische klachten zoals werkstress en burn-out voor 28% van het aantal verzuimdagen en zelfs voor 40% van het langdurig verzuim, blijkt uit onderzoek van ArboNed. Belangrijk te voorkomen dat in jouw praktijk mensen uitvallen door psychische klachten.
23 januari 2023/door Redactie
Beroepskeuzecampagne tandartsassistent van start

Beroepskeuzecampagne tandartsassistent van start

Het tekort aan tandartsassistenten leidt tot problemen in mondzorgpraktijken, en dat kan de continuïteit van de zorg voor patiënten in gevaar brengen. Met de nieuwe campagne 'Tandartsassistent, iets voor jou?' wil de KNMT, de beroepsvereniging van tandartsen, scholieren en zij-instromers stimuleren om te kiezen voor een baan in de mondzorg.
13 juli 2022/door anitatest
hand, schudden, deal

De Wet transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden komt eraan

Met de invoering van de Wet transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden ontstaan er voor de werknemer een aantal nieuwe rechten. U als werkgever krijgt te maken met nieuwe verplichtingen. Bent u al op de hoogte van wat de invoering van deze wet betekent voor uw praktijk?
4 juli 2022/door Redactie
Werk - deal

Inzet van werknemers: op welke belangrijke arbeidsrechtelijke aspecten moet je letten?

Bij de inzet van werknemers komt een hoop kijken. Voor wat voor soort overeenkomst kies je en wat zijn daarbij de voor- en nadelen? In dit artikel staan wij daarbij stil. Daarbij gaan wij ook in op enkele actualiteiten; het arbeidsrecht is immers een gebied waar continu bewegingen in plaats vinden.
4 juli 2022/door Redactie
vakantie

Vervallen wettelijke vakantiedagen automatisch op 1 juli?

In principe zijn wettelijke vakantiedagen nog zes maanden na het einde van het vorige jaar op te nemen. Veel werkgevers denken dan ook dat niet opgenomen vakantiedagen op 1 juli automatisch vervallen. Maar dat is niet per se waar. Hoe zit dat?
23 mei 2022/door Redactie
Een zelfstandig assistent een tegenstrijdigheid

Een zelfstandig assistent: een tegenstrijdigheid?

Zelfstandige assistenten in de mondzorg, vroeger ondenkbaar, maar nu komen we ze steeds vaker tegen. Levert dat vanuit arbeids- en gezondheidsrecht geen problemen op? En: zit er geen tegenstelling in: assistent en zelfstandig? Erik van Dam, senior consultant kennismanagement en zzp-specialist bij VvAA, beantwoordt deze vragen zonder twijfelen in een keer met ‘Jazeker!’. We vragen door…
9 mei 2022/door Redactie
Werkplezier-is-het-beste-medicijn-tegen-ziekteverzuim

Werkplezier is het beste medicijn tegen ziekteverzuim

Het ziekteverzuim is de laatste tijd enorm toegenomen. Door corona zitten extra veel mensen ziek of in quarantaine thuis. Hoe kun je als mondzorgpraktijkhouder het beste omgaan met ziekteverzuim? Wat mag je wel en wat niet? Tijdens Mondzorgpraktijk Anno Nu sprak Michel Fortman van VvAA hierover.
4 april 2022/door Redactie
Help, hoe kom ik aan een nieuwe medewerker

Help, hoe kom ik aan een nieuwe medewerker?

Dat er sprake is van een tekort aan tandartsen is al langer bekend. Maar door de huidige krapte op de arbeidsmarkt wordt het ook steeds lastiger om in de mondzorg aan andere medewerkers te komen. Hoe groot is dit probleem en wat moet je als praktijk doen als je op zoek bent naar nieuwe medewerkers? Dental INFO vroeg het aan een aantal betrokkenen.
29 november 2021/door Redactie
Strategisch personeelsbeleid in de praktijk

Strategisch personeelsbeleid in de praktijk

Bij veel tandartsen is personeelsbeleid een ondergeschoven kindje. Ze hebben ooit gekozen voor tandheelkunde en zijn niet opgeleid om personeel te managen. Het opstellen van een personeelsplan kan een goed begin zijn voor een strategisch personeelsbeleid. Charlotte van den Wall Bake vertelde tijdens Mondzorgpraktijk Anno Nu hoe je dit kan doen.
18 oktober 2021/door Redactie
vergoeding - geld -rechter

Wat is de transitievergoeding voor een spijtoptant?

Hoe zit het met de transitievergoeding als er geen sprake is van één voortdurend dienstverband, maar er sprake is geweest van een onderbreking in het dienstverband? Bijvoorbeeld indien een tandartsassistente haar dienstverband heeft opgezegd maar daarna toch weer terugkeert naar haar oude werkgever?
21 april 2021/door Redactie
Gesprek - sollicitatiegesprek - functioneringsgesprek, praten

Tips bij sollicitatiegesprekken

De kwaliteit van zorgverlening wordt met name bepaald door de kwaliteit van het team. Je hebt nooit 100% zekerheid, dat je een goede – of de beste – kandidaat aanneemt. Maar hoe kun je deze kans zo groot mogelijk maken? Daarvoor in dit artikel diverse tips voor het voeren van sollicitatiegesprekken.
21 april 2021/door Redactie
Mondclinic Rotterdam

Vacature: Mondhygiënist Rotterdam

Wij zijn op zoek naar een nieuwe collega voor de MondClinic praktijk in Rotterdam. Ben jij een teamplayer? Wil je nieuwe dingen leren? Dan ben je bij ons aan het goede adres. Wij zijn een mondhygiënepraktijk, er werken alleen mondhygiënisten en balie-assistentes.
25 maart 2021/door anitatest
Toon Meer