Personeel mondzorg

Een tandartspraktijk of mondhygiënepraktijk valt of staat met het personeel. In deze categorie wordt onder andere beschreven hoe conflicten op de werkvloer het best kunnen worden behandeld, waarom het belangrijk is om het personeel centraal te zetten en hoe het nieuwe werken, of flexibel werken, kan worden toegepast in de tandartspraktijk of mondhygiënepraktijk.

Uw patiënt met een psychische stoornis
,

Grip op (psychisch) verzuim: signalen en tips

Volgens het CBS zijn psychische klachten de meest genoemde reden voor ziekteverzuim op het werk, na griep en verkoudheid. In 2022 zorgden psychische klachten zoals werkstress en burn-out voor 28% van het aantal verzuimdagen en zelfs voor 40% van het langdurig verzuim, blijkt uit onderzoek van ArboNed. Belangrijk te voorkomen dat in jouw praktijk mensen uitvallen door psychische klachten.
Jildou-Bakker-Tolsma
,

Vitaliteit in de praktijk: samen werken aan een lager verzuim

Een praktijkmanager zei ‘soms zou ik wel willen bepalen wat er wordt geluncht tussen de middag’. Hoe stom deze gedachte ook klinkt, wanneer jij verantwoordelijk bent voor de verzuimkosten en ziet dat een medewerker ongezonde keuzes maakt, zou je graag wat meer invloed willen uitoefenen. Voor je gevoel kun je geen kant op. Maar is dat ook zo?

Beroepskeuzecampagne tandartsassistent van start
,

Beroepskeuzecampagne tandartsassistent van start

Het tekort aan tandartsassistenten leidt tot problemen in mondzorgpraktijken, en dat kan de continuïteit van de zorg voor patiënten in gevaar brengen. Met de nieuwe campagne 'Tandartsassistent, iets voor jou?' wil de KNMT, de beroepsvereniging van tandartsen, scholieren en zij-instromers stimuleren om te kiezen voor een baan in de mondzorg.
hand, schudden, deal
,

De Wet transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden komt eraan

Met de invoering van de Wet transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden ontstaan er voor de werknemer een aantal nieuwe rechten. U als werkgever krijgt te maken met nieuwe verplichtingen. Bent u al op de hoogte van wat de invoering van deze wet betekent voor uw praktijk?
Werk - deal
,

Inzet van werknemers: op welke belangrijke arbeidsrechtelijke aspecten moet je letten?

Bij de inzet van werknemers komt een hoop kijken. Voor wat voor soort overeenkomst kies je en wat zijn daarbij de voor- en nadelen? In dit artikel staan wij daarbij stil. Daarbij gaan wij ook in op enkele actualiteiten; het arbeidsrecht is immers een gebied waar continu bewegingen in plaats vinden.
vakantie
,

Vervallen wettelijke vakantiedagen automatisch op 1 juli?

In principe zijn wettelijke vakantiedagen nog zes maanden na het einde van het vorige jaar op te nemen. Veel werkgevers denken dan ook dat niet opgenomen vakantiedagen op 1 juli automatisch vervallen. Maar dat is niet per se waar. Hoe zit dat?
Een zelfstandig assistent een tegenstrijdigheid
, , ,

Een zelfstandig assistent: een tegenstrijdigheid?

Zelfstandige assistenten in de mondzorg, vroeger ondenkbaar, maar nu komen we ze steeds vaker tegen. Levert dat vanuit arbeids- en gezondheidsrecht geen problemen op? En: zit er geen tegenstelling in: assistent en zelfstandig? Erik van Dam, senior consultant kennismanagement en zzp-specialist bij VvAA, beantwoordt deze vragen zonder twijfelen in een keer met ‘Jazeker!’. We vragen door…
Werkplezier-is-het-beste-medicijn-tegen-ziekteverzuim
, , ,

Werkplezier is het beste medicijn tegen ziekteverzuim

Het ziekteverzuim is de laatste tijd enorm toegenomen. Door corona zitten extra veel mensen ziek of in quarantaine thuis. Hoe kun je als mondzorgpraktijkhouder het beste omgaan met ziekteverzuim? Wat mag je wel en wat niet? Tijdens Mondzorgpraktijk Anno Nu sprak Michel Fortman van VvAA hierover.

Partnernieuws

Meer personeel mondzorg

Help, hoe kom ik aan een nieuwe medewerker

Help, hoe kom ik aan een nieuwe medewerker?

Dat er sprake is van een tekort aan tandartsen is al langer bekend. Maar door de huidige krapte op de arbeidsmarkt wordt het ook steeds lastiger om in de mondzorg aan andere medewerkers te komen. Hoe groot is dit probleem en wat moet je als praktijk doen als je op zoek bent naar nieuwe medewerkers? Dental INFO vroeg het aan een aantal betrokkenen.
29 november 2021/door Redactie
Strategisch personeelsbeleid in de praktijk

Strategisch personeelsbeleid in de praktijk

Bij veel tandartsen is personeelsbeleid een ondergeschoven kindje. Ze hebben ooit gekozen voor tandheelkunde en zijn niet opgeleid om personeel te managen. Het opstellen van een personeelsplan kan een goed begin zijn voor een strategisch personeelsbeleid. Charlotte van den Wall Bake vertelde tijdens Mondzorgpraktijk Anno Nu hoe je dit kan doen.
18 oktober 2021/door Redactie
Wat is de transitievergoeding voor een spijtoptant

Wat is de transitievergoeding voor een spijtoptant?

Hoe zit het met de transitievergoeding als er geen sprake is van één voortdurend dienstverband, maar er sprake is geweest van een onderbreking in het dienstverband? Bijvoorbeeld indien een tandartsassistente haar dienstverband heeft opgezegd maar daarna toch weer terugkeert naar haar oude werkgever?
21 april 2021/door Redactie
Gesprek - sollicitatiegesprek - functioneringsgesprek, praten

Tips bij sollicitatiegesprekken

De kwaliteit van zorgverlening wordt met name bepaald door de kwaliteit van het team. Je hebt nooit 100% zekerheid, dat je een goede – of de beste – kandidaat aanneemt. Maar hoe kun je deze kans zo groot mogelijk maken? Daarvoor in dit artikel diverse tips voor het voeren van sollicitatiegesprekken.
21 april 2021/door Redactie
Mondclinic Rotterdam

Vacature: Mondhygiënist Rotterdam

Wij zijn op zoek naar een nieuwe collega voor de MondClinic praktijk in Rotterdam. Ben jij een teamplayer? Wil je nieuwe dingen leren? Dan ben je bij ons aan het goede adres. Wij zijn een mondhygiënepraktijk, er werken alleen mondhygiënisten en balie-assistentes.
25 maart 2021/door anitatest
Van-beoordelingsgesprek-naar-continu-feedback-geven

Van beoordelingsgesprek naar continu feedback geven

In het verleden was het gebruikelijk om functionerings- en beoordelingsgesprekken te houden met je medewerkers. Volgens Charlotte van den Wall Bake zijn beoordelingsgesprekken niet meer van deze tijd. Tijdens Mondzorgpraktijk Anno Nu vertelde zij waarom én hoe het dan wel moet.
1 maart 2021/door anitatest
Nieuwe, interdisciplinaire onderzoeksgroep gaat zich richten op tandheelkundige materialen

Verdienen tandartsassistenten meer verantwoordelijkheid bij de inkoop van producten?

Assistenten mogen vaak wel bestellingen plaatsen, maar worden verder nog regelmatig uitgesloten van het inkoopproces in de Verenigde Staten. Wij zijn benieuwd: wie heeft er in jouw praktijk de verantwoordelijkheid over de inkoop en aanbeveling van producten? Vul de poll in.
22 februari 2021/door anitatest
Transitievergoedingen personeel bij praktijkbeëindiging: maak gebruik van de compensatieregeling

Transitievergoedingen personeel bij praktijkbeëindiging: maak gebruik van de compensatieregeling

Casus van een tandarts die jarenlang werkzaam is in de provincie Groningen en plotseling komt te overlijden. De erfgenamen van de tandarts besluiten de tandartspraktijk te beëindigen: het blijkt niet mogelijk de praktijk te verkopen of voort te zetten. De werknemers hebben recht op een transitievergoeding. Onder voorwaarden kan het UWV de transitievergoeding compenseren.
15 februari 2021/door Redactie
Tip voor personeelsmanagement: Eerst wie, dan wat

Tip voor personeelsmanagement: Eerst wie, dan wat

Om een succesvolle praktijk op te bouwen en te behouden is personeelsmanagement cruciaal. dental INFO vroeg praktijkmanagementadviseur Sjoerd Kuiken naar zijn tip voor personeelsmanagement.
1 februari 2021/door Redactie
Het team vertrouwen. Durf jij het aan

Het team vertrouwen. Durf jij het aan?

Ervaar jij als praktijkhouder ook een afwachtend team, dat geen verantwoordelijkheid neemt? En medewerkers die nauwelijks betrokken lijken en niet proactief zijn? Als je weet waar de oplossing ligt, is vervolgens de uitdaging om daadwerkelijk te veranderen. Om de verandering te DURVEN aangaan. Durf jij het team meer vertrouwen te geven?
4 januari 2021/door Redactie
Een-praktijkmanager-aanstellen.-Durf-jij-het-aan

Een praktijkmanager aanstellen. Durf jij het aan?

Drukt het praktijkmanagement ook als een zware last op jouw schouders? Of ben je niet tevreden met het ‘reilen en zeilen’ in jouw praktijk? Er zijn veel collega-praktijkhouders die dergelijke gevoelens ervaren. Als je weet waar de oplossing ligt, is vervolgens de uitdaging om daadwerkelijk te veranderen. Om de verandering te DURVEN aangaan.
16 december 2020/door Redactie

Hoe omgaan met lastige medewerkers?

Regelmatig hoor ik praktijkhouders ‘klagen’ over medewerkers. Daarbij wordt het vaak al snel duidelijk, dat het om één of enkele specifieke medewerkers gaat. Dit kan veel onderlinge irritatie opleveren en de samenwerking negatief beïnvloeden. Hoe ga je hier als praktijkhouder mee om?
23 november 2020/door Redactie
Toon meer