Thema A-Z

Nieuw franchiseconcept De Denticien: naar de winkel voor een kunstgebit 
, ,

Nieuw franchiseconcept De Denticien: naar de winkel voor een kunstgebit 

De Denticien start met een nieuwe werkwijze voor het vervaardigen van gebitsprotheses. Kon je voorheen voor een kunstgebit alleen bij een traditionele tandprotheticus en tandartspraktijk terecht, nu kan dit gewoon in de winkelstraat. De eerste Denticien 3D Gebitsprothese Studio is geopend in winkelcentrum De Mare in Alkmaar.
Coronavirus: waar vind je actuele informatie?
, ,

Actueel coronavirus: info voor de mondzorg

Een overzicht van de laatste stand van zaken over het coronavirus en de mondzorg met onder andere: Continuïteitsbijdrage en andere COVID-19-ondersteuningsmaatregelen in vijf minuten | Speekselmonsters gevoeliger voor coronatesten dan nasofaryngaele uitstrijkjes | Extra kosten doorberekenen aan zorgverzekering patiënt: regeling op komst.
, ,

Video: Een diasteem sluiting met behulp van lithium disilicaat facings

In deze video wordt stap voor stap de klinische procedure besproken van de vervaardiging van lithium disilicaat facings ten behoeve van een diasteemsluiting.
Hoofdpijn
, , ,

Diagnostiek en behandeling van patiënten met hoofdpijn in de tandartspraktijk

Hoofdpijn is een van de meest voorkomende pijnklachten en kan vele oorzaken hebben. Veel voorkomende vormen van hoofdpijn, zoals migraine en spanningshoofdpijn, kunnen interfereren met de tandheelkundige zorg. Wat zijn de praktische consequenties voor diagnostiek en behandeling van patiënten met hoofdpijn vanuit het perspectief van de tandheelkundige praktijk?
Positieve-parodontologie
, , ,

Positieve parodontologie

Wat is parodontale gezondheid? Gaat het er om wat de patiënt ervaart of wat de behandelaar vindt? En welke stadia van parodontitis zijn er? Geerten-Has Tjakkes vertelde hierover in zijn lezing over ‘positieve parodontologie’.
,

Nederlandse vrijwilligers helpen mondzorg schoolkinderen in Dominicaanse Republiek

Jaarlijks bezoeken vrijwilligers namens de stichting Bocas Sanas Holanda-Maimon scholen in de Dominicaanse Republiek om de mondgezondheid van de schoolkinderen te verbeteren. Dit jaar behoorde praktijkondersteuner en preventieassistente Marjolein Faes-Siebgens tot het team. Ze vertelt hier over haar ervaringen tijdens deze reis.

Partnernieuws

Meer

Speekselmonsters gevoeliger voor coronatesten dan nasofaryngaele uitstrijkjes

Wat te doen om zicht te krijgen op de coronacrisis? Testen, testen en nog eens testen – maar daarvoor moet er wel voldoende materiaal zijn. Een studie heeft recentelijk gevonden dat het tekort deels kan worden opgelost door nasofaryngaele uitstrijkjes te vervangen door speekselmonsters.
2 juni 2020/door Redactie

Post over vrolijke gelaatsbeschermers gericht op kinderen gaat viraal

Mondhygiënist Ellen van der Vlerk postte op LinkedIN deze foto van haar gezichtsbeschermers met vrolijke personages gericht op kinderen. Het bericht ging viraal. “Nooit verwacht dat het zo vaak bekeken zou worden. Inmiddels al bijna 176.000 weergaven en 210 mensen deelden de post”, zegt Ellen.
2 juni 2020/door Redactie
Kan ik vakantiegeld later uitbetalen?

Kan ik vakantiegeld later uitbetalen?

Dankzij de coronacrisis zijn de inkomsten voor veel ondernemers in de mondzorg onzeker geworden. Door vakantiegeld later uit te betalen kun je je uitgaven spreiden, maar mag dit wel?
2 juni 2020/door anitatest

Evaluatie Nederlands preventieprogramma op scholen in Dominicaanse Republiek gepubliceerd

Nederlandse vrijwilligers helpen sinds 2008 met de stichting Bocas Sanas Hollanda Maimón de mondgezondheid te verbeteren van schooljeugd in de Dominicaanse Republiek. Een artikel over dit project werd onlangs geplaatst in de wetenschappelijke uitgave van Biomedical.
2 juni 2020/door Redactie

UV-licht laat zien hoe goed persoonlijke beschermingsmiddelen werken

Zelfs wanneer zorgmedewerkers genoeg goede persoonlijke beschermingsmiddelen tot hun beschikking hebben geeft dat geen garantie voor effectiviteit. De materialen moeten ook juist worden behandeld en gebruikt. Volgens een recente publicatie is dit echter vaak niet het geval.
25 mei 2020/door Redactie

Geen handtassen maar gezichtsmaskers voor tandartsen

Sommigen steken hun kop in het zand tijdens de coronacrisis, anderen zien mogelijkheden. Een voorbeeld is de Duitse ondernemer Jens Klaiber. Met de snelle productie van gezichtsvizieren wist hij banen te redden.
25 mei 2020/door Redactie
Tim en Amber - figuren 1,5 meter corona

Tim & Amber zorgen voor 1,5 m afstand in de mondzorg

Tim & Amber (1,55 cm hoog x 70 cm breed) helpen mee om op te letten op de 1.5 m afstand in de mondzorg. Zo vind je hen bijvoorbeeld bij SBT en ACTA. “Mijn doel met de figuren Amber en Tim is om bewustzijn van gedrag te creëren maar wel met een kwinkslag”, zegt initatiefnemer Robbert Lubberhuizen.
19 mei 2020/door anitatest

‘Zingende’ tandenborstel hit op YouTube

Zwart leren jasje, krullenbol en een pratende auto – is het David Hasselhoff van de serie Knight Rider? Je zou het haast denken maar nee, het is een elektrische tandborstel met wiebeloogjes die in een Michael Knight-outfit optreedt en de bekende soundtrack uitvoert.
18 mei 2020/door Redactie
Zzp’ers en werknemers voelen zich betrokken bij de financiële situatie van de praktijk

Zzp’ers en werknemers voelen zich betrokken bij de financiële situatie van de praktijk

We hebben een spannende tijd achter de rug over hoe de coronacrisis financieel opgevangen zou worden in de mondzorg. Hoe verantwoordelijk voelen zzp’ers en werknemers in loondienst zich eigenlijk voor de financiële gezondheid van de mondzorgpraktijk waarin zij werken? Mondhygiënist Lieneke Steverink-Jorna vroeg het op het Mondzorgforum en kreeg veel reacties.
18 mei 2020/door anitatest

Casus endodontie: Een lang verhaal van een vreemde laesie

In 2006 wordt P. naar onze praktijk verwezen wegens een laesie in de bovenkaak, regio 21, 22, en 23. De laesie van (waarschijnlijk) endodontische origine, een LEO, heeft een vorm op de röntgenopname die afwijkend genoemd mag worden.
18 mei 2020/door Redactie

Positieve gezondheid: wat is het en wat kun je ermee?

Marja van Vliet, onderzoeksmanager aan het Instituut voor Positieve Gezondheid, vertelde in haar lezing wat onder positieve gezondheid wordt verstaan en wat dit betekent voor de (zorg)praktijk.
18 mei 2020/door Redactie
antibiotische profylaxe

Het beste protocol voor antibiotische profylaxe bij implantaten

In een nieuwsbrief van de EFP (European Federation of Periodontology) stond een onderzoekssamenvatting over het gebruik van antibiotische profylaxe tijdens het plaatsen van tandheelkundige implantaten. Hierin worden de beste antibiotische profylaxeprotocollen om vroege implantaatfalen te voorkomen beschreven.
18 mei 2020/door Redactie
Toon meer