Thema A-Z

Goede daden in de praktijk kunnen gezondheid een boost geven
,

Goede daden in de praktijk kunnen gezondheid een boost geven

COVID-19 heeft bij sommige tandartsen en mondhygiënisten het ergste naar boven gehaald. Frustraties krijgen soms de overhand. Ook de patiënten zijn prikkelbaarder en sneller geërgerd. Is het misschien tijd dat iedereen zijn witte vlag opheft en een beetje vriendelijkheid probeert? Dat vraagt een groep onderzoekers zich af die een artikel publiceerden in The Psychological Bulletin.
MOND en European Dental Group slaan handen in elkaar
,

MOND en European Dental Group slaan handen in elkaar

MOND, een keten van zeven mondzorgpraktijken in België, en European Dental Group (EDG) hebben besloten om de krachten te bundelen. Ze zullen voortaan als partners de uitdagingen binnen de Belgische tandheelkunde samen aangaan onder de vlag van MOND.
Mensen met astma hebben grotere kans op parodontitis
,

Nieuwe techniek ontwikkeld om weefsel te laten teruggroeien na parodontitis

Veel mensen krijgen in hun leven te maken met de gevolgen van parodontitis. Recente parodontale herstelstrategieën hebben inconsistente resultaten opgeleverd. Nu rapporteren onderzoekers de ontwikkeling van een membraan dat parodontaal weefsel helpt regenereren.
kauwen
,

Waarom mensen zoveel tandproblemen hebben

Mensen hebben vergeleken met andere dieren opvallend veel last van cariës en orthodontische problemen. Peter Ungar beargumenteert dat dit het gevolg is van de verandering naar zachter en meer suikerrijk eten vergeleken met onze voorouders.
,

Eencellige parasiet veroorzaakt ontsteking en weefselvernietiging in de mond

De eencellige parasiet Entamoeba gingivalis wordt vaak aangetroffen in ontstoken parodontale pockets. Volgens onderzoekers van Charité – Universitätsmedizin Berlin is het organisme daarom een onderschatte microbiële motor van destructieve vormen van parodontitis.
Coronavirus: waar vind je actuele informatie?
, ,

Actueel coronavirus: info voor de mondzorg

Een overzicht van de laatste stand van zaken over het coronavirus en de mondzorg met onder andere: Vaccinatie mondzorg verwacht vanaf kwartaal 2, 2021 | Waterkwaliteit mondzorgpraktijk in coronatijd | Mogelijk verband tussen COVID-19 en bloedziekten.

Partnernieuws

Meer

Casus-non-prep---Beekmans-hoofdafb

Casus: Non-prep facings, een non-invasive esthetische behandeling

Het veranderen van de vorm en de kleur van de frontelementen kan door middel van een non-invasive behandeling. In deze casus laat tandarts Hans Beekmans zien hoe hij dat deed bij patiënt Elke. Zij had problemen met de grootte van haar tanden en had een spleetje tussen haar voortanden.
18 januari 2021/door Redactie
Waterkwaliteit mondzorgpraktijk in coronatijd

Waterkwaliteit mondzorgpraktijk in coronatijd

De coronacrisis heeft een grote impact op tandheelkundige praktijken. De leidraad Mondzorg Corona voorziet praktijken van eenduidige adviezen voor de mondzorg, om de transmissiekans van COVID-19 in de mondzorgpraktijk zo klein mogelijk te laten zijn. Ondanks dat de waterkwaliteit geen onderdeel is van de leidraad, is het toch verstandig om in deze tijd de juiste beheersmaatregelen te blijven nemen.
18 januari 2021/door Redactie
Tuchtrecht berispring na te uitgebreide behandeling

Tuchtrecht: berispring na te uitgebreide behandeling

Op 6 november berispte het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg Amsterdam een tandarts nadat deze een te uitgebreide behandeling had uitgevoerd en behandelingen had uitgevoerd die niet werden vergoed door de zorgverzekeraar. Hierdoor ondervond de behandelde vrouw extra complicaties.
18 januari 2021/door Redactie
Implantaatgedragen overkappingsprothese voor alle ouderen of alleen voor de gezonde ouderen

Implantaatgedragen overkappingsprothese: voor alle ouderen of alleen voor de gezonde ouderen?

Zowel in Nederland als in andere welvarende landen worden steeds meer edentate ouderen voorzien van een implantaatgedragen overkappingsprothese. Maar krijgen nu alle ouderen die daarvoor in aanmerking komen een overkappingsprothese op implantaten of wordt hierbij, bewust of onbewust, rekening gehouden met de algemene gezondheidstoestand van de ouderen?
18 januari 2021/door Redactie
Behandeling parodontitis helpt controleren van bloedglucose bij patiënten met diabetes type 2

Mogelijk verband tussen COVID-19 en bloedziekten

COVID-19 heeft waarschijnlijk geleid tot ernstige hemorragische necrose op de lippen van een vrouw met een zeldzame bloedziekte. Dit zou een verband kunnen aantonen tussen bloedziekten en SARS-CoV-2-infectie, volgens een casusrapport dat is gepubliceerd in het Journal of Cosmetic Dermatology.
14 januari 2021/door Redactie
Kauwgedrag kan een negatief effect op implantaten hebben

Kauwgedrag kan een negatief effect op implantaten hebben

Een verandering in de dominante kauwkant na een operatie kan een negatief effect op implantaten hebben. Dat ontdekte een groep tandartsen aan de Russische RUDN University.
13 januari 2021/door Redactie
Ook in Nederland sprake van verbale of fysiek mishandeling mondzorgprofessionals

Ook in Nederland sprake van verbale of fysieke mishandeling mondzorgprofessionals

Een paar weken geleden vroegen wij of jullie, Nederlandse mondzorgprofessionals, wel eens slachtoffer zijn van mishandeling met betrekking tot je werk. Meer dan 50% antwoorde ‘ja’.
12 januari 2021/door Redactie
18 centimeter grote prehistorische haaientand gevonden

18 centimeter grote prehistorische haaientand gevonden

Een Amerikaanse vrouw vond onlangs een enorme haaientand op Hunting Island, South Carolina. De vrouw denkt dat de tand afkomstig is van een prehistorische megalodonhaai.
11 januari 2021/door Redactie
Casus-implantologie-Wat-zien-we-hier-400

Casus implantologie: Wat zien we hier?

Bekijk de casus: wat zie je? Lees de uitgebreide uitwerking met foto’s door implantoloog Lotte Pull ter Gunne en parodontoloog en ACTA-hoogleraar Fridus van der Weijden, beiden werkzaam bij Implantologie Utrecht.
7 januari 2021/door Redactie
Prof.dr.-Dagmar-Else-Slot

Prof.dr. Dagmar Else Slot benoemd tot Editor-in-Chief International Journal of Dental Hygiene

Prof.dr. Dagmar Else Slot is per 1 januari 2021 benoemd tot Editor-in-Chief van het tijdschrijft International Journal of Dental Hygiëne. De afgelopen 10 jaar was zij associate editor voor het tijdschrift.
6 januari 2021/door Redactie
Mondzorg bij het kind IX

Nieuwe KIMO-richtlijn KPR Mondzorg voor Jeugdigen, module Preventie en behandeling

Bij KIMO is onlangs de Klinische praktijkrichtlijn Mondzorg voor Jeugdigen, module Preventie en behandeling verschenen. Em. prof. dr. A.M. Kuijpers-Jagtman en dr. N.G. Blanksma van de Richtlijnontwikkelcommissie vertellen hoe de richtlijn tot stand is gekomen, hoe je preventie bij kinderen het beste kunt aanpakken en welke behandelmethoden je kunt toepassen bij cariës. Download de richtlijn, samenvatting, patiënteninformatie, stroomschema behandeling melkdentitie en behandeling blijvende dentitie en het implementatieplan.
4 januari 2021/door Redactie
Voorbeeldprotocollen doorslikken waterstofperoxide en persoonlijke beschermingsmiddelen

Nieuwe manier om aerosolen te voorkomen: pas het water aan

Tandheelkundige procedures zijn een groot risico wat betreft de mogelijke verspreiding van het coronavirus. Tijdens een behandeling is het genereren van aerosolen door roterende of ultrasone krachten onvermijdelijk. Dit probleem kan worden geëlimineerd door de fysische eigenschappen van het water aan te passen, aldus een recente studie.
30 december 2020/door anitatest
Toon meer