Thema A-Z

Update: Checklist IGJ protocollen
,

Update: Checklist IGJ protocollen

De veelheid aan eisen waarop wordt geïnspecteerd door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ; voorheen IGZ) maakt dat tandartsen vaak niet exact weten aan welke eisen dient te worden voldaan. Men ziet door de bomen het bos niet meer. Een up-to-date handreiking om deze organisatorische maatregelen gestructureerd en volledig te regelen.
implantaten
, , ,

Occlusie en articulatie bij implantaten

Er zijn twee occlusie en articulatie concepten bij implantaten: één voor dentate patiënten en één voor edendate patiënten. Verslag van de lezing van prof. dr. Henny Meijer. Lees ook de verslagen van zijn andere lezingen: Abutments het juiste materiaal en Implantologie: hoe communiceert u met het lab?
abutments
, , ,

Abutments: het juiste materiaal

Welk materiaal kiest u voor abutments? Verslag van de lezing van prof. dr. Henny Meijer, hoogleraar implantologie en prothetische tandheelkunde.
Implantologie
, , , , ,

Implantologie: Hoe communiceert u met het lab?

Soms is het goed om u te laten leiden door het tandtechnisch laboratorium: het lab heeft veel kennis over verschillende implantaatsystemen. Het belangrijkste is dat de tandarts wel de regisseur blijft in het hele behandeltraject. De vraag die hier centraal staat is: Hoe krijg ik van anderen gedaan, wat ik wil voor mijn patiënt?
Mondzorg voor kwetsbare ouderen
,

Mondzorg voor kwetsbare ouderen: De mond niet vergeten

dental INFO sprak met Elly Duijf van IDé en Erik van der Heijden, tandarts-geriatrie in opleiding. Zij zijn betrokken bij het project ‘De Mond Niet Vergeten’, dat adequate mondzorg voor thuiswonende kwetsbare, zorgafhankelijk ouderen wil bevorderen. Krijgt binnenkort iedere oudere passende mondzorg?
Schaalvergroting mondzorg gaat steeds verder: Dental Clinics gaat fuseren
,

Schaalvergroting mondzorg gaat steeds verder

De laatste jaren neemt het aantal ketens in de mondzorg sterk toe én de ketens krijgen steeds meer vestigingen. Daarbij wordt ook over de landsgrenzen heen gegaan. In België vestigde vorig jaar de Nederlandse keten DentConnect zich en binnenkort volgt het Zwitserse Colosseum Dental.

Partnernieuws

Meer

Sterke concurrentie: Amazon betreedt tandheelkundige markt

Sterke concurrentie: Amazon betreedt tandheelkundige markt

De tandheelkundige vakhandel kent een nieuwe concurrent: Amazon. De internationale webshop is van plan wereldwijd de gezondheidsmarkt, en daarmee ook de tandheelkundige branche, te veroveren.
19 maart 2018/door Redactie
Aantal röntgenfoto’s afhankelijk van betaling bij Britse tandartsen

Vergoeding beïnvloedt hoeveel röntgenfoto’s tandartsen maken

Uit een groot onderzoek is een duidelijke toename in het aantal röntgenfoto’s aangetoond door tandartsen die hier een vergoeding voor ontvangen. Het onderzoek, vermeld in het Journal of Health Economics, onderzocht de gegevens van tandartsen en patiënten in relatie tot röntgenfoto’s over een periode van 10 jaar.
19 maart 2018/door Redactie
Gewichtsverlies door het dragen van een beugel

Gewichtsverlies door het dragen van een speciale beugel

Wereldwijd kampen meer en meer mensen met obesitas. Om deze mensen helpen af te vallen zijn er tal van programma’s opgericht en zijn er bijvoorbeeld operaties en medicijnen ontwikkeld die zouden moeten leiden tot gewichtsverlies. Er bestaat nu ook een beugel die zou helpen bij afvallen.
16 maart 2018/door Redactie
Verband tussen tandverlies moeder en het aantal kinderen

Verband tussen tandverlies moeder en het aantal kinderen

Vrouwen met meer kinderen verliezen vaak meer tanden. Dit blijkt uit een omvangrijk Europees onderzoek dat is gepubliceerd in het Journal of Epidemiology & Community Health.
14 maart 2018/door Redactie
Align Technology & Elysee Dental kondigen levering Invisalign Go in Benelux aan

Align Technology & Elysee Dental kondigen levering Invisalign Go in Benelux aan

Beide partijen bereikten een overeenkomst om een esthetisch tandcorrectie product in de Benelux te leveren, specifiek ontworpen voor de algemeen tandarts. Invisalign Go is een nieuwe, vereenvoudigde benadering van het rechtzetten van tanden dat de algemeen tandarts helpt om bepaalde cases te identificeren, te plannen en op te volgen.
11 maart 2018/door Redactie
Werktevredenheidenquête: wat vindt u belangrijk in uw werk als mondzorgkundige?

Werktevredenheidenquête: wat vindt u belangrijk in uw werk als mondzorgprofessional?

Wat vinden tandartsen, mondhygiënisten en assistenten het leukst aan hun werk? En waar kijken zij juist met regelmaat tegenop? Met deze korte enquête zoeken we naar antwoorden op deze vragen om zo een goed beeld te krijgen wat mondzorgprofessionals belangrijk vinden aan hun werk. Doe mee en beantwoord anoniem de 4 vragen.
11 maart 2018/door Redactie
Steeds minder tandartsen zijn praktijkeigenaar in VS

Steeds minder tandartsen zijn praktijkeigenaar in VS

Volgens een artikel in de Journal of the American Dental Association (JADA) waren in 2015 minder tandartsen praktijkeigenaar dan in 2005. Marko Vujicic, PhD, van ADA Health Policy Institute onderzocht hoe deze trend de mondzorg gaat veranderen.
9 maart 2018/door Redactie
Geluidsbelasting in tandartsenpraktijk kan gezondheidsproblemen geven

Geluidsbelasting in tandartsenpraktijk kan gezondheidsproblemen geven

Onderzoekers in Hongkong hebben de geluidsbelasting gemeten in een tandartsenpraktijk en een laboratorium. Daaruit bleek dat de geluidsbelasting soms zo hoog is, dat dit kan leiden tot psychische en lichamelijk klachten.
8 maart 2018/door Redactie
KNMT peiling: Ruim 9 op de 10 tandartsen tegen zelfstandig borende mondhygiënist

KNMT peiling: Ruim 9 op de 10 tandartsen tegen zelfstandig borende mondhygiënist

Ruim 9 op de 10 tandartsen ziet het niet zitten dat mondhygiënisten zonder tussenkomst van een tandarts gaatjes gaan vullen. Dat blijkt uit onderzoek van de KNMT waaraan bijna 2.000 van hun leden meededen. 
6 maart 2018/door Redactie
Rob Barnasconi

Rob Barnasconi verbonden aan Fresh Tandartsen

Fresh Tandartsen heeft tandarts Rob Barnasconi benoemd als non-executive officer (NEO). Barnasconi, voormalig KNMT voorzitter en voormalig hoofd van Radboudumc Tandheelkunde, zal in zijn nieuwe rol zijn expertise en jarenlange ervaring in de tandheelkunde gaan inzetten binnen Fresh Tandartsen.
6 maart 2018/door Redactie
Regelgeving stralingsbescherming tandartsen: wat er is veranderd

Regelgeving stralingsbescherming tandartsen: wat er is veranderd

Per 6 februari 2018 is de regelgeving op het gebied van stralingsbescherming veranderd. Vanaf die datum is het Besluit basisveiligheidsnormen stralingsbescherming van kracht, dat in de plaats is gekomen van het Besluit bestralingsbescherming. Wat er is veranderd voor tandartspraktijken, wordt hier voor u op een rijtje gezet. Met inhoudslijst voor KEW-dossier.
5 maart 2018/door Redactie
Speeksel: smeerolie voor de mond

Speeksel: smeerolie voor de mond

Speeksel speelt bij veel processen in de mond een belangrijke rol. Wat zijn de belangrijkste oorzaken voor veranderingen in de hoeveelheid speeksel? En hoe kunnen mensen met een droge mond geholpen worden? Dr. Casper Bots, tandarts-epidemioloog, sprak erover tijdens het Congres Ivoren Kruis 2017.
5 maart 2018/door Redactie
Toon meer