Thema A-Z

tandheelkundige-rontgenscanner-brief-lezen
,

Tandheelkundige röntgenscanner gebruikt om verzegelde 17e-eeuwse brief te lezen

Onderzoekers hebben een tandheelkundige röntgenscanner gebruikt om een ongeopende brief uit de Renaissance virtueel open te vouwen en te lezen. Volgens de studie die is gepubliceerd in Nature Communications is dit de eerste keer dat deze techniek hiervoor is gebruikt.
Onderzoek: een betere tandartservaring voor kinderen met autisme
, ,

Onderzoek: een betere tandartservaring voor kinderen met autisme

Een bezoek aan de tandarts of mondhygiënist is voor kinderen met een vorm van autisme erg stressvol. Amerikaanse ergotherapeuten onderzochten hoe ze het tandartsbezoek prettiger kunnen maken voor deze kinderen.
Kunstgebit
,

Kunstgebit verlaagt het risico op overlijden

Verschillende onderzoeken hebben al aangetoond dat tandverlies op oudere leeftijd het risico op overlijden verhoogt. Uit een cohortstudie met Chinese ouderen is gebleken dat het dragen van een kunstgebit dit risico kan verkleinen.
Mondzorg bij patiënten met een Licht Verstandelijke Beperking
, , ,

Mondzorg bij patiënten met een Licht Verstandelijke Beperking

Om mensen met een Licht Verstandelijke Beperking (LVB) een goede verantwoorde mondzorg te geven zijn een juiste attitude, expertise en ervaring essentieel. In oktober 2021 wordt in Utrecht het congres Mondzorg en een licht verstandelijke beperking gehouden. Dental INFO sprak hierover met Jan Hendrik Elhorst.
,

Eerste geval van vijf kanalen in eerste premolaar beschreven

Voor het eerst is een geval gemeld van een vijfde kanaal in de eerste premolaar van een man die wortelkanaalbehandeling onderging. De casus benadrukt de noodzaak voor clinici om een duidelijk beeld te hebben van alle wortelkanalen en het belang van een CBCT-scan wanneer röntgenfoto’s geen duidelijk beeld laten zien van de situatie.
verwijderen verstandskiezen
, ,

TMD-pijn: uitleg van de G-codes van de prestatieomschrijving

Temporomandibulaire disfunctie (TMD) is de verzamelnaam voor stoornissen van het bewegingsapparaat van het kauwstelsel. Na tandpijn is pijn vanuit het kauwstelsel de meest voorkomende pijn in het aangezicht. Dr. Peter Wetselaar gaf uitleg over de G-codes van de prestatieomschrijving.

Partnernieuws

Meer

verdoven van kinderen

Verdoven van kinderen. Ja, nee en hoe?

Op het eerste gezicht is er niet veel verschil tussen lokale anesthesie bij volwassenen en kinderen. Toch zijn er belangrijke verschillen. Bekijk de zeven vragen en antwoorden voor het verdoven van kinderen.
19 juli 2021/door anitatest
Zoetstoffen

Suikervervangers veroorzaken langdurige problemen bij ratten

Suikervervangers, kunnen langdurige effecten hebben op de hersenen en de darmen. Dat blijkt uit onderzoek dat recentelijk werd gepubliceerd in British Medical Journal.
15 juli 2021/door anitatest
Nieuwe behandeling zou parodontale ziekteverwekkers volledig kunnen uitroeien

E. gingivalis onderschatte bron van parodontitis

Entamoeba gingivalis, een parasiet die in de mond wordt aangetroffen, kan een onderschatte bron van ontsteking en parodontitis zijn, volgens een studie gepubliceerd in het Journal of Dental Research.
14 juli 2021/door anitatest
Controles IGJ samenwerking voor bestrijding antibioticaresistentie

Antibioticagebruik verhoogt kans op opioïdeproblemen

Het gebruik van antibiotica naast opioïden kan het risico op misbruik van opioïden vergroten en de werking van darm-hersenverbinding veranderen. Dit blijkt uit onderzoek bij ratten uitgevoerd door een team van University of California in San Diego.
13 juli 2021/door anitatest
Parodontitispathogeen-veroorzaakt-Alzheimerverschijnselen-in-hersenen

Parodontitispathogeen veroorzaakt Alzheimerverschijnselen in hersenen

Porphyromonas gingivalis, het belangrijkste pathogeen dat chronische parodontitis veroorzaakt, is geïdentificeerd in de hersenen van patiënten met de ziekte van Alzheimer (AD) en kan symptomen van de ziekte veroorzaken. Onderzoekers denken dat deze informatie kan worden gebruikt om nieuwe behandelingen tegen de ziekte te ontwikkelen.
12 juli 2021/door anitatest
Hoe beïnvloeden schaalvergroting, taakdifferentiatie en ketenvorming uw vak?

Hoe beïnvloeden schaalvergroting, taakdifferentiatie en ketenvorming uw vak? Geef uw mening

Hoe beïnvloeden ontwikkelingen als schaalvergroting, taakdifferentiatie en ketenvorming de wijze waarop u uw vak uitoefent? De VvAA onderzoekt dit om hierover het maatschappelijk en politieke debat te faciliteren. Graag horen we van u de gevolgen die u al dan niet ervaart door de verandering in het zorgveld. Doe mee aan een korte enquête.
7 juli 2021/door anitatest
Behandeling van kinderen en toestemming van de ouders: hoe zit dat ook alweer?

Behandeling van kinderen en toestemming van de ouders: hoe zit dat ook alweer?

Steeds vaker krijgen mondzorgprofessionals te maken met kinderen met gescheiden ouders. Soms vechten ouders conflicten over de hoofden van de kinderen uit en is toestemming voor een behandeling de inzet. Het kan ook voorkomen dat er een acute situatie ontstaat, waarbij de toestemming niet gevraagd kan worden. Hoe hiermee om te gaan? En hoe kijkt de tuchtrechter hier tegenaan?
5 juli 2021/door Redactie
Musici in de mondzorgpraktijk

Musici in de mondzorgpraktijk

In elke mondzorgpraktijk doet zo’n vijf procent van de patiënten iets met muziek. Problemen in het orofaciale gebied komen regelmatig voor. Wat doet u met een puber die naar het conservatorium als hout/koperblazer wil en een beugel nodig heeft? Wat doet u als een koperblazer zich meldt met gingivitis en/of pijnklachten in de mond? Slechts enkele vragen die op u af kunnen komen.
5 juli 2021/door Anita test Test
CT scan

CBCT toont zeldzame implantaatdislocatie

Met behulp van Cone-Beam is een zeldzaam geval van een implantaatverplaatsing geïdentificeerd waarbij het tandheelkundige implantaat in de rechter ethmoïdale sinus van een man terecht was gekomen. Waarschijnlijk vertoonde de man door een anatomische variant geen symptomen die verband houden met het ontwrichte implantaat.
5 juli 2021/door anitatest
tips die direct kunnen helpen bij nekpijn

3 tips die direct kunnen helpen bij nekpijn

Heb jij wel eens last van nekpijn tijdens het werk? Daar hoef je niet mee te blijven zitten. Deze drie tips kunnen direct verlichting bieden bij een zere of stijve nek.
5 juli 2021/door Redactie
Video’s Carbamide peroxide vs. waterstofperoxide voor bleken tanden

Video’s: Carbamide peroxide vs. waterstofperoxide voor bleken tanden

In de eerste video wordt intern en extern bleken besproken. Er wordt uitgelegd hoe bleek gels werken en hoe nadelige effecten voorkomen kunnen worden.
In de tweede video worden carbamide peroxide en waterstofperoxide vergeleken met elkaar.
5 juli 2021/door Redactie

Tarieven mondzorg 2022

De NZa maakte de prestaties en tarieven voor mondzorgbehandelingen in 2022 bekend. De tarieven voor tandheelkunde stijgen per 1 januari 2022 licht: voor tandheelkunde met 0,91%, voor implantologie met 0,89% en voor orthodontie met  1,04%.
5 juli 2021/door anitatest
Toon meer