Thema A-Z

Stigma rondom roken en drinken tijdens zwangerschap kan stoppen belemmeren
,

Stigma rondom roken en drinken tijdens zwangerschap kan stoppen belemmeren

De demonisering van vrouwen die roken of drinken tijdens de zwangerschap kan ertoe leiden dat zij dit in het geheim gaan doen, in plaats van op zoek te gaan naar de ondersteuning die nodig is om te stoppen. Dit blijkt uit een nieuwe studie van Cardiff University.
Vaccinatie hpv
,

Vanaf 2021 worden ook jongens gevaccineerd tegen hpv

Vanaf 2021 worden niet alleen meisjes maar ook jongens gevaccineerd tegen het humaan papillomavirus (hpv). Dit zeer besmettelijke virus kan verschillende soorten kanker veroorzaken, waaronder kanker in de mond- en keelholte.
Tentoonstelling Birmingham
,

Tentoonstelling in Birmingham over tandheelkunde en juwelen

In Birmingham is een tentoonstelling geopend over de geschiedenis van de tandheelkunde en de verbanden met het juwelenkwartier in de stad. Ook de geschiedenis en toekomst van tanden en tandheelkundige materialen wordt er getoond.
Geluid tandartspraktijk
,

Kan geluid in de tandartspraktijk leiden tot gehoorverlies ?

Veel tandheelkundige apparatuur zoals afzuigers, airrotors, hoekstukken en ultrasone scalers maken lawaai. Dit lawaai wordt door zowel patiënt als behandelaar als vervelend ervaren, maar kan langdurige blootstelling aan deze geluiden leiden tot gehoorschade onder tandartsen, mondhygiënisten en assistenten?
Glimlachen.be gaat voor een betere mondgezondheid bij jeugd in België
, , ,

Glimlachen.be gaat voor een betere mondgezondheid bij jeugd in België

Glimlachen.be is een project om de mondgezondheid van jeugd in België te verbeteren. Dit doen ze onder meer door informatie aan te bieden op de website en met een gratis reizende tentoonstelling.
, , ,

“Paro is multidisciplinair: we hebben elkaar allemaal nodig”

Op 17 januari 2020 wordt door de Dr. G.J. van Hoytema Stichting in Het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam het congres ‘PARO: multidisciplinair’, parodontitis belicht vanuit een breder perspectief georganiseerd. Naar aanleiding hiervan sprak dental INFO met dr. Schelte Fokkema, parodontoloog en samensteller van dit congres over de nieuwste inzichten in parodontitis.

Partnernieuws

Meer

Een goede orthodontist heeft een goede restauratieve tandarts nodig

Een goede orthodontist heeft een goede restauratieve tandarts nodig

Vaak gaan orthodontie en restauratieve tandheelkunde hand in hand. Het is belangrijk dat de (restauratief)tandarts weet wat de orthodontist kan en dat de orthodontist weet wat de tandarts wil. Verslag van de lezing van dr. Domingo Martin, orthodontist, en dr. Maria Jesus Provedo, restauratief tandarts, over hun manier van werken.
14 oktober 2019/door Redactie
Vlaamse regeerakoord

Vlaamse regeerakkoord concentreert op preventie

Het is zover: de tekst van het nieuwe Vlaamse regeerakkoord is af. Wat (mond)gezondheid betreft ligt de focus op preventief welzijnsbeleid, in het bijzonder voor kwetsbare groepen.
14 oktober 2019/door Redactie
Relatie antidepressiva en antipsychotica

Relaties tussen gebruik van antidepressiva en antipsychotica medicijnen op de speekselvloed

In dit systematisch literatuuronderzoek is antwoord gezocht op de vraag “In hoeverre heeft het gebruik van antidepressiva en antipsychotica effect op de speekselvloed bij volwassen patiënten?” Poster door studenten Mondzorgkunde, Hogeschool Utrecht.
14 oktober 2019/door Redactie
Winnaar NT-GSK Bachelorscriptie Award 2019 - Meer vraag naar mondzorg ouderen in 2040

Winnaar NT-GSK Bachelorscriptie Award 2019: Meer vraag naar mondzorg ouderen in 2040

Leonie Pereboom heeft met haar scriptie ‘De gebitssituatie onder ouderen’ de NT-GSK Bachelorscriptie Award gewonnen. Zij concludeerde in haar scriptie dat er meer vraag naar mondzorg voor ouderen zal zijn in 2040.
10 oktober 2019/door Redactie
Hypomineralisaties in het melk- en blijvende gebit

Hypomineralisaties in het melk- en blijvende gebit

Kaasmolaren komen zowel in het melk- en blijvende gebit voor. De prevalentie lijkt te verschillen per regio. Op het internationale kindertandheelkunde congres in Cancun, Mexico werd er door vier sprekers een update gegeven. Een verslag van hun lezingen.
7 oktober 2019/door Redactie
Verband tussen speekselenzym en slechte adem bij kinderen ontdekt

Verband tussen speekselenzym en slechte adem bij kinderen ontdekt

Uit nieuw onderzoek is een verband gebleken tussen verhoogde activiteit van het enzym β-galactosidases en een slechte adem bij kinderen. Daarnaast werd bij kinderen met vaste beugels vaker slechte adem geconstateerd dan bij kinderen met uitneembare of zonder.
7 oktober 2019/door Redactie
NWVT TandartsPraktijk Master Scriptieprijs 2019 - Digitale occlusieregistratie

NWVT TandartsPraktijk Master Scriptieprijs 2019: Digitale occlusieregistratie

Op 3 oktober is de NWVT - TP Master Scriptieprijs 2019 uitgereikt aan Suze de Boer, oud student RU Nijmegen voor haar master scriptie: Digitale Occlusieregistratie. Een pilotstudie naar de validiteit van de occlusieregistratie met de TRIOS intra-orale scanner.
3 oktober 2019/door Redactie
HENRY SCHEIN ONDERSTEUNT KANKERVOORLICHTING EN -ONDERZOEK VIA PRACTICE PINK-PROGRAMMA

Henry Schein’s Practice Pink-programma ondersteunt de wereldwijde strijd tegen kanker

Henry Schein kondigde vandaag aan dat het bedrijf opnieuw door middel van haar Practice Pink™- programma non-profitorganisaties zal ondersteunen die gericht zijn op de strijd tegen kanker. Via het al 13 jaar actieve programma heeft Henry Schein meer dan 1,6 miljoen dollar gedoneerd.
3 oktober 2019/door Redactie
Onderzoek naar endodontische pijnverlichting

Onderzoek naar endodontische pijnverlichting

Nieuw onderzoek heeft gekeken naar manieren voor endodontische pijnverlichting. De studie keek onder andere naar het gebruik van fotodynamische therapie, aanhoudende pijn na wortelkanaalbehandelingen en het verband tussen depressie en postoperatieve pijn.
2 oktober 2019/door Anitadeklerk2018
Yvonne Buunk

Yvonne Buunk-Werkhoven na negen jaar afgetreden bij FDI

Tijdens het American Dental Association (ADA)-FDI World Dental Congress in San Francisco trad dr. Yvonne Buunk-Werkhoven, zelfstandig gedragswetenschapper -International Allied Health Professional af als één van de vijf executive board leden van de Chief Dental Officers/Dental Public Health section.
1 oktober 2019/door Redactie
Leger van micro-robots tegen tandplak

Leger van micro-robots tegen tandplak

Het verwijderen van tandplak is een tijdrovend proces. Onderzoekers van de University of Pennsylvania ontwikkelden een leger van micro-robots als alternatief voor het verwijderen van tandplak.
30 september 2019/door Redactie
Vragenlijst voor onderzoek naar effecten harddrugs op mondgezondheid doe mee

Vragenlijst voor onderzoek naar effecten harddrugs op mondgezondheid: doe mee

In het kader van de opleiding tot tandarts-gnatholoog van ACTA-onderzoeker Amanda van Exel is zij benieuwd naar de effecten van harddrugs op de mondgezondheid. Om dit te onderzoeken heeft zij – samen met andere onderzoekers - een vragenlijst opgesteld.
26 september 2019/door Redactie
Toon meer