Thema A-Z

Het biomimetisch gebruiken van `short fibers` voor elimineren stress in gebitselementen
, , ,

Het biomimetisch gebruiken van `short fibers` voor elimineren stress in gebitselementen

Materialen kunnen een gerestaureerd gebitselement alleen versterken als deze adhesief verbonden zijn aan tandweefsel én dezelfde mechanische kenmerken bezitten als het tandmateriaal dat zij vervangen. Lees over cracks, fractuurresistentie, SRFC’s en de biobloktechniek.
Alles over wortelcariës
, , ,

Alles over wortelcariës

Komt wortelcariës ook binnen de paropraktijk voor waar de mondhygiëne meestal optimaal is bij patiënten in de nazorgfase? Ja, dat komt zeker voor. Maar wortelcariës is niet altijd even simpel te constateren. Bijvoorbeeld omdat het ook een artefact op de röntgenfoto zou kunnen zijn en het klinisch beeld niet meteen goed duidelijk is.
Poster: Angst en pijnbeleving bij de mondhygiënist
,

Poster: Angst en pijnbeleving bij de mondhygiënist

Voor hun afstudeeronderzoek aan de Hogeschool Utrecht deden studenten Mondzorgkunde Anouk Huijgen en Myriem Gout literatuuronderzoek naar de associatie is tussen angst en pijn bij tandheelkundige behandelingen die door de mondhygiënist worden uitgevoerd.
Parodontitis verhoogt het risico op bacteriën in donorbloed
,

Parodontitis verhoogt het risico op bacteriën in donorbloed

Mensen met parodontitis die bloed doneren lopen het risico om bloed af te geven dat besmet is met bacteriën. Het gedoneerde bloed wordt namelijk niet gecontroleerd op dergelijke bacteriën waardoor transfusiepatiënten kwetsbaarder worden voor ziekenhuisinfectie, blijkt uit een studie gepubliceerd in Blood Transfusion.
Parodontitis mogelijke oorzaak van complicaties tijdens en na zwangerschap
,

Parodontitis mogelijke oorzaak van complicaties tijdens en na zwangerschap

Recent onderzoek heeft parodontitis tijdens de zwangerschap gekoppeld aan slechtere gezondheidsresultaten voor zowel moeders als hun kinderen. De auteurs riepen op tot meer mondhygiëne inspanningen om dit te voorkomen en zwangerschapsrisico’s aan te pakken.
Ron-Steenkist-en-Astrid-Stijger
,

Podcast: ‘Dental IQ’ verhogen met Astrid Stijger

In deze podcast-aflevering gaat tandarts-ondernemer Ron Steenkist in gesprek met Astrid Stijger. Over haar cursuscentra voor Equicure-therapie, het verhogen van het ‘Dental IQ’ van haar patiënten in Groningen en haar weg naar succes.

Partnernieuws

Meer

De oorzaken van muscoskeletale pijn

In een recent artikel voor Dentistry beschrijft chiroprator Khalil Hussein muscoskeletale pijn in de tandheelkunde. Het zijn de verschillende factoren uit het dagelijkse werkleven die bijdragen aan deze pijn.
19 april 2021/door anitatest
3-casussen-afwijkend-mondgedrag-corrigeren-via-OMFT

3 casussen: afwijkend mondgedrag corrigeren via OMFT

Drie casussen van kinderen met afwijkend mondgedrag vóór en na behandeling via OMFT-therapie. Oro-myofunctionele therapie (OMFT) is een gestructureerde oefentherapie voor het herstellen van een verstoord evenwicht in het functioneren van de spieren in en rond de mond.
12 april 2021/door Redactie

Slechte mondgezondheid onder sporters

Uit onderzoeken komt herhaaldelijk naar voren dat de mondgezondheid van topsporters slecht is, en dat dit invloed heeft op zowel de prestaties tijdens trainingen als tijdens wedstrijden. Daarnaast lijden topsporters vaker aan mondziekten dan de gemiddelde populatie. Verslag van de lezing van prof. Ian Needleman.
12 april 2021/door Redactie

SS-OCT, veelzijdige opnametechniek zonder röntgenstraling

Swept-source optische coherentietomografie kan helpen om cariës, kroonfracturen en meer te diagnosticeren door cross-sectionele beelden van de tanden te leveren met hoge resolutie. De techniek maakt gebruik van laserlicht zodat de patiënt niet aan mogelijk schadelijke straling wordt blootgesteld. Een beschrijving van het onderzoek, met uitgebreide reactie hierop van dr. Erwin Berkhout, tandarts en stralingsdeskundige.
12 april 2021/door Redactie
Werken in de praktijk Doe je wat je het leukste vindt

Werken in de praktijk: Doe je wat je het leukste vindt?

Kai Vermaas heeft altijd moeite gehad met keuzes maken. Het begon al eind middelbare school want hij wist niet wat hij wilde studeren. Kai is nu psycholoog, filosoof en filmmaker. Hij vertelde tijdens het NVM Young professionals Event over hoe je nu het werk kiest wat je het leukste vindt en zo een goed leven hebt.
12 april 2021/door Redactie
Nieuwe richtlijn KIMO over xerostomie en hyposialie gerelateerd aan medicatie en polyfarmacie

Nu gepubliceerd: nieuwe richtlijn KIMO over xerostomie en hyposialie gerelateerd aan medicatie en polyfarmacie

De KIMO-richtlijn Xerostomie en hyposialie gerelateerd aan medicatie en polyfarmacie is gepubliceerd. Bekijk de richtlijn.
Vooral oudere mensen kunnen te maken krijgen met xerostomie of hyposialie als gevolg van medicijngebruik. Hoe mondverzorgers xerostomie/hyposialie zoveel mogelijk kunnen beperken is onderwerp van deze nieuwe KIMO-richtlijn.
11 april 2021/door Redactie
Hypomineralisaties in het melk- en blijvende gebit

Hypomineralisaties in het melk- en blijvende gebit

Kaasmolaren komen zowel in het melk- en blijvende gebit voor. De prevalentie lijkt te verschillen per regio. Verslagen van de lezingen van vier internationale sprekers met een update over dit onderwerp.
11 april 2021/door anitatest
Robin de Robot helpt kinderen in de behandelkamer

Robin de Robot helpt kinderen in de behandelkamer

Robin de Robot heeft grote, nieuwsgierige ogen, houdt van spelletjes spelen, en kan in de toekomst kinderen troosten in de behandelkamer. Een test in een kinderkliniek in Armenië resulteerde in een toename van de eetlust en opgewektheid van jonge patiënten na interacties met de robot. Vanaf juli moet Robin kinderen troosten in een tandheelkundige kliniek in de VS.
9 april 2021/door Redactie
Het meest irritante geluid heeft orale oorsprong

Het meest irritante geluid heeft orale oorsprong

Er zijn talloze alledaagse geluiden die echt op je zenuwen werken en waarvan je haren recht overeind gaan staan. Het aller-irritantste geluid? Daar ben je als tandheelkundige zelf misschien wel deels verantwoordelijk voor: luid etende mensen.
8 april 2021/door Redactie
Airpolishing-met-kunstmatige-zoetstof

Airpolishing met kunstmatige zoetstof verbetert resultaten van subgingivale instrumentatie

Het gebruik van een airpolishpoeder met een suikeralcohol tijdens niet-chirurgische parodontale behandelingen kan positieve resultaten opleveren voor patiënten. Uit onderzoek gepubliceerd in BMC Oral Health blijkt dat de kunstmatige zoetstof erythritol de behoefte van parodontale chirurgie kan verminderen.
7 april 2021/door Redactie
Doe-het-zelf mondzorg gaat viral op TikTok

Doe-het-zelf mondzorg gaat viral op TikTok

Op de relatief nieuwe social media app TikTok worden doe-het-zelf mondzorgvideo’s miljoenen keren bekeken. Video’s met risicovolle tandheelkundige ‘tips’ bereiken zo een gevaarlijk groot (en jong) publiek.
6 april 2021/door Redactie
Meeste COVID-19-overlevenden houden schade aan de mond

Meeste COVID-19-overlevenden houden schade aan de mond

De overgrote meerderheid van COVID-19-overlevenden houdt restschade aan de mondholte tot ver na het klinische herstel, volgens een studie gepubliceerd in het Journal of Dental Research. Abnormale verwijding van de speekselklier en een droge mond waren de meest voorkomende aandoeningen. De studie suggereert dat de mondholte een preferentieel doelwit is voor SARS-CoV-2-infectie.
6 april 2021/door Redactie
Toon meer