Thema A-Z

Mondgezondheid vanaf nu een van de wereldwijde gezondheidsprioriteiten
,

Mondgezondheid vanaf nu een van de wereldwijde gezondheidsprioriteiten

Mondgezondheid staat vanaf nu hoog op de lijst van wereldwijde gezondheidsprioriteiten. Tijdens een bijeenkomst van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op 27 mei hebben ministeries van volksgezondheid over de hele wereld een resolutie goedgekeurd die er bij lidstaten op aandringt om de belangrijkste risicofactoren van mondziekten aan te pakken.
faalangst
,

Hersengebied gevonden dat pijn uit kan zetten

Onderzoekers hebben een gebied in de hersenen van muizen ontdekt dat hun gevoel van pijn kan controleren. Dit kan uiteindelijk leiden tot nieuwe pijnstillende medicijnen voor mensen.
genezing
, , , ,

Is genezing na revascularisatie in de endodontie voorspelbaar?

Door systematisch documenteren van verrichtingen, is er een goed beeld ontstaan van de manier waarop het revascularisatieproces na een transalveolaire transplantatie van gebitselementen met een open apex idealiter kan verlopen. Verslag van de lezing van Edwin Eggink over revascularisatie: casussen en procedure.
, , ,

Abnormale tandontwikkeling: Wat normaal is voor de één, is afwijkend voor de ander

Bij abnormale tandontwikkeling en psychische effecten hiervan bij kinderen, rijst de vraag: “Voor wie is het een probleem en wat is de impact? Yvonne Buunk-Werkhoven vertelt hoe je kinderen met abnormale tandontwikkeling kunt begeleiden in de praktijk. Met buiten-gewoon gebit-casus van tandarts Khee Hian Phoa.
Praktische-tips-voor-behandeling-van-parodontitis-fase
, , ,

Praktische tips voor behandeling van parodontitis fase I-III

Parodontitis is een complexe multifactoriële aandoening, maar in élke patiënt met parodontitis is plaque aanwezig, omdat er anders geen parodontitis kan ontstaan. Verslag van de lezing van Ian Needleman, parodontoloog. Met stappenplan voor parodontale behandeling.
Röntgenfoto’s schieten tekort bij diagnosticeren cariës bij kleuters
,

Röntgenfoto’s schieten tekort bij diagnosticeren cariës bij kleuters

Een diagnose op basis van een röntgenfoto bij kleuters zit er bijna één op de drie keer naast. Vaak is een visuele controle al voldoende om de juiste behandeling te bepalen.

Partnernieuws

Meer

Tandarts voor orthodontie: duidelijkheid in titelaanduiding

Orthodontische behandeling op jonge leeftijd: wacht op spontaan herstel volgens onderzoekers

Ongeveer de helft van de kinderen in Duitsland begint tussen hun zevende en achttiende een orthodontische behandeling. Duitse onderzoekers bekritiseren start behandeling bij kinderen vanaf 7 jaar en zeggen dat men langer zou moeten wachten omdat het gebit zich spontaan kan herstellen op zo’n jonge leeftijd.
7 juni 2021/door anitatest
frameprothese

Ontwerpen en opstellen van een frameprothese

Er zijn diverse systemen om in de partieel betande kaak de relatie te beschrijven tussen diasteem en pijlerelement(en). De tandarts dr. Edward Kennedy heeft al in 1923 een systematiek voorgesteld, die in 1928 in boekvorm (Partial Denture Construction) is verschenen.
7 juni 2021/door Anita test Test
Tandartsen hebben nog steeds minder vaak COVID-19 dan andere gezondheidswerkers

Tandartsen hebben nog steeds minder vaak COVID-19 dan andere gezondheidswerkers

Een lager percentage tandartsen in de Verenigde Staten is besmet (geweest) met COVID-19 dan andere eerstelijnsgezondheidswerkers, meer dan een jaar nadat de pandemie daar verscheen. Dit blijkt uit een onderzoek van de American Dental Association Science & Research Institute and Health Policy Institute.
3 juni 2021/door Redactie
Medische screening bij de tandarts? Patiënten staan er voor open

Medische screening bij de tandarts? Patiënten staan er voor open

Patiënten staan open voor het krijgen van algemene medische screening bij hun tandarts. De resultaten van recent onderzoek pleiten voor een bredere rol voor tandartsen bij het identificeren van aandoeningen bij patiënten met een hoog risico.
2 juni 2021/door Redactie

Tand verplaatst naar kin van man en toont noodzaak om röntgenfoto van volledige mond te maken

De snijtand van een man verplaatste zich tijdens een verkeersongeluk naar een wel erg aparte plek – de kin. Pas na een tweede onderzoek werd het ontdekt en vervolgens operatief verwijderd. Dit benadrukt het belang van secundaire beoordelingen en scans van gezichtstrauma.
1 juni 2021/door anitatest
Vapen onder tieners kan opstap zijn naar echte sigaretten

Vapen verandert het orale microbioom en verhoogt het risico op infectie

Voor het eerst is aangetoond dat vapen het orale microbioom verandert. Een nieuwe studie onder leiding van onderzoekers van het NYU College of Dentistry heeft ook ontdekt dat gebruikers hierdoor vatbaarder zijn voor ontstekingen en infecties.
31 mei 2021/door anitatest
Tandartsen-ambivalent-over-ergonomie

Tandartsen ambivalent over ergonomie

Veel tandartsen weten wel dat ergonomie belangrijk is, maar doen daar vervolgens weinig mee. Voor haar thesis voor de masterstudie Ergonomie onderzocht ergonoom Amber Denekamp hoe tandartsen tegenover ergonomie staan en of er daarbij verschil is tussen startende en ervaren tandartsen. Dental INFO sprak met haar.
25 mei 2021/door Redactie
Wortelkanaal

Van feilen leren: de indicatie voor de endodontische herbehandeling

Iedere tandarts wordt regelmatig geconfronteerd met problemen aan reeds eerder endodontisch behandelde gebitselementen. In dit verslag worden de meest voorkomende oorzaken van het niet-genezen van periapicale ontstekingen op een rijtje gezet, zodat u de indicatie voor de herbehandeling nauwkeuriger kunt bepalen .
25 mei 2021/door anitatest
Poster: de invloed van vitamine D op de mondgezondheid van kinderen

Poster: de invloed van vitamine D op de mondgezondheid van kinderen

Wat is de invloed van de vitamine D-status in het lichaam op de mondgezondheid van kinderen? Dat onderzochten studenten Mondzorgkunde aan de Hogeschool Utrecht, Ada van Kooten en Emma de Klonia, in hun afstudeeronderzoek.
25 mei 2021/door Redactie
Annemarie-Fredriks-met-zoon-Jeroen-Koster

“De beste mondzorg is zelfzorg”

Mondhygiënist Annemarie Frederiks zette uit frustratie het bedrijf Denti Bianchi op, dat een abonnement op mondzorgproducten aanbiedt. Patiënten krijgen zo de juiste producten thuisbezorgd en kunnen niet meer vergeten om op tijd nieuwe te kopen. dental INFO vroeg haar hoe dit werkt.
25 mei 2021/door Redactie
De Nationale Suiker Challenge komt eraan

De Nationale Suiker Challenge komt eraan

Van 7 t/m 13 juni 2021 organiseert het Diabetes Fonds de Nationale Suiker Challenge. Een campagne die mensen aanmoedigt minder suiker te eten. Als tandarts of mondhygiënist kan jij ook meedoen.
25 mei 2021/door Redactie
Maak intraorale scans in goed verlichte ruimte in blauwlichtscanmodus

Maak intraorale scans in goed verlichte ruimte in blauwlichtscanmodus

De lichtomstandigheden, waaronder de kleur van het licht van de scanner, beïnvloeden de nauwkeurigheid van een intraorale scan. Volgens een artikel uit het Journal of Prosthodontics resulteert een scan die gemaakt is met een blauwlichtscanmodus in aanzienlijk nauwkeurigere scans.
20 mei 2021/door Redactie
Toon meer