Thema A-Z

,

Coronavirus gemonitord bij Nivels griepsurveillance

Naar aanleiding van de uitbraak van het coronavirus is het Nivel begonnen met het monitoren van het virus bij de griepsurveillance. Met behulp van de 40 Nivel-Peilstations worden patiënten met griepachtige verschijnselen nu ook getest op de aanwezigheid van het coronavirus.
, ,

Europese Federatie van Parodontologie en Wereldgezondheidsorganisatie publiceren rapport over links tussen parodontale en hart- en vaatziekten

Er is al veel onderzocht en gepubliceerd over de link tussen parodontitis en hartziekten. Nu is het bewijsmateriaal vanuit beide professies bekeken wat heeft geleid tot een consensusartikel met aanbevelingen voor preventie en behandeling.
Ergonomie-onderzoek-Amber-Denekamp
,

Onderzoek ergonomie door Amber Denekamp: doet u mee?

Voor haar onderzoek over ergonomie aan de universiteit van Derby, zoekt ergonoom Amber Denekamp tandartsen die hun mening en visie over ergonomie en het effect van fysiek welzijn op hun werk willen delen. Met dit onderzoek wil ze de beweegredenen en motivaties van tandartsen onderzoeken. Met deze kennis kunnen in de toekomst onder andere interventies worden verbeterd.
,

Netflix-ster met cleidocraniale dysplasie succesvol geopereerd

‘Stranger Things’-acteur Gaten Matarazzo heeft eind januari een uiterst complexe operatie ondergaan om veertien tanden te verwijderen. Tot opluchting van de miljoenen fans is de vier uur durende procedure succesvol verlopen.
,

Help DHIN aan extractietangen (en meer) en kom langs op Dental Expo

Dental Health International Nederland (DHIN) is op zoek naar extractietangen en ander materialen. Heeft u spullen die u kunt missen? Stuur dit dan naar DHIN. Kom ook langs voor een kennismaking met DHIN op Dental Expo.
Afwijkingen-van-het-kaakbot 
, , ,

Welke afwijkingen van het kaakbot zijn er?

Bij vermoeden van een kaakbotafwijking, is het van belang te onderzoeken of de afwijking “binnen het normale” valt, of er sprake is van een mogelijk artefact, of daadwerkelijk een afwijking. Een overzicht van de afwijkingen van het kaakbot uit de lezing van dr. Erik van der Meij.

Partnernieuws

Meer

Artificial Intelligence in de maatschappij

Waar in onze maatschappij wordt A.I. al toegepast? Hoe werkt A.I. en welke invloed heeft A.I. op de toekomst van onze maatschappij? Welke manieren zijn er om machine learning modelen te trainen? Verslag van de lezing van drs. Koen Klein Willink, innovation manager NN Group Finance, datascience expert, tijdens het NVDMFR-symposium.
17 februari 2020/door Redactie
Hoofdafbeelding Hoe kun je het beste advies over preventie aan de patiënt geven

Hoe kun je het beste advies over preventie aan de patiënt geven?

De wijze van communiceren en het betrekken van de patiënt bij de behandeling vormen de basis voor het slagen van gedragsverandering. Dit blijkt uit kleinschalig kwalitatief onderzoek door studenten Mondzorgkunde.
17 februari 2020/door Redactie
Designtandarts

De designtandarts als nieuw statussymbool

Een vriendelijke inrichting, lang de tijd voor de patiënten, de nieuwste technologieën… De Amerikaanse tandartsketen Tend doet er alles aan om patiënten te laten uitkijken. Reden voor NRC om de designtandarts tot opkomend statussymbool te benoemen.
17 februari 2020/door Redactie
Kindertandpasta

Niet elke kindertandpasta is goed, aldus Duitse test

Vanaf het moment dat kinderen tanden krijgen is het belangrijk om ze goed te verzorgen. Speciale soorten tandpasta’s kunnen hierbij helpen. Het Duitse consumententijdschrift Öko-Test heeft kindertandpasta voor melktanden en juniortandpasta voor de jaren na de eerste tandwisseling getest.
12 februari 2020/door Redactie

0,1 procent Nederlanders mijdt dringende mondzorg wegens kosten

Uit cijfers van de OECD blijkt dat 0,1 procent van de Nederlandse bevolking afziet van dringende tandheelkundige zorg vanwege de kosten. Hiermee staat Nederland op de laagste plaats van alle Europese landen.
11 februari 2020/door Redactie
devil-lips

De nieuwste lipfillertrend heeft een duivels randje

Lipfillers die punten toevoegen aan de rand van de mond, is de nieuwste must-have schoonheidsbehandeling in Rusland. Deze zogenaamde ‘Devil lips’ kregen veel likes en shares en hebben ook veel kritiek en scepsis gekregen.
10 februari 2020/door Redactie
Nieuw bevestiging voor verband tussen dementie en tandverlies

Nieuwe bevestiging voor verband tussen dementie en tandverlies

Verschillende eerdere studies lieten al zien dat chronische ontstekingen als parodontitis een risicofactor voor dementie zijn. Een recente studie uit India heeft opnieuw aangetoond dat parodontitis geassocieerd wordt met cognitieve stoornissen.
10 februari 2020/door Redactie
Welke-afwijkingen-van-het-mondslijmvlies-zijn-er

Welke afwijkingen van het mondslijmvlies zijn er?

Regelmatig wordt u in de tandheelkundige praktijk geconfronteerd met aandoeningen in de mond, het periorale gebied en de kaak. Soms is de diagnose duidelijk maar soms ook niet. Verslag van de lezing van Prof. dr. Jan G.A.M. de Visscher, MKA chirurg – oncoloog over mogelijke afwijkingen van het mondslijmvlies.
3 februari 2020/door Redactie
Chirurgische paro-behandeling: de puntjes op de i?

Chirurgische paro-behandeling: de puntjes op de i?

In de voorbije decennia is de rol van de chirurgie veranderd van flapoperaties bij elke parodontale behandeling tot een meer beperkte rol voor deze ingrepen in een tweede fase na de niet-chirurgische behandeling. Chirurgie heeft daarmee een specifieke plaats in de parodontale behandeling. De afweging tot inzet ervan hoort dan ook onlosmakelijk bij het bepalen van de beste behandelstrategie.
3 februari 2020/door Redactie

Topsporters poetsen goed, maar hebben toch slechte mondgezondheid

Topsporters hebben vaak last van mondaandoeningen, ondanks dat ze vaker dan gemiddeld hun tanden poetsen. Wel zijn ze bereid tot gedragsveranderingen om hun mondgezondheid te verbeteren, is de conclusie van onderzoekers aan University College London.
3 februari 2020/door Redactie
Hoofdafbeelding De associatie tussen atopisch dermatitis en mond-gerelateerde afwijkingen bij kinderen in de leeftijd van 0 tot 18 jaar

De associatie tussen atopisch dermatitis en mond-gerelateerde afwijkingen bij kinderen in de leeftijd van 0 tot 18 jaar

In een literatuuronderzoek van studenten Mondzorgkunde werd gekeken naar de associatie tussen atopisch dermatitis en afwijkingen van de harde en zachte mondweefsels bij kinderen. Zij concluderen dat atopisch dermatitis positief geassocieerd is met enkele afwijkingen van zowel de harde als zachte mondweefsels bij kinderen van 0 tot 18 jaar.
3 februari 2020/door Redactie
zorgverzekeraar

Meer dan een miljoen Nederlanders overgestapt naar andere zorgverzekeraar

Zoals elk jaar voerde Vektis ook afgelopen jaarwisseling weer een onderzoek uit naar het aantal verzekerden dat overstapte. Volgens het onderzoek stapten 1,1 miljoen mensen over: het laagste aantal sinds 2010/2011.
3 februari 2020/door Redactie
Toon meer