Thema A-Z

verdoven van kinderen
, , , ,

Verdoven van kinderen. Ja, nee en hoe?

Op het eerste gezicht is er niet veel verschil tussen lokale anesthesie bij volwassenen en kinderen. Toch zijn er belangrijke verschillen. Bekijk de zeven vragen en antwoorden voor het verdoven van kinderen.
IGZ in 2016
,

Toezicht en maatregelen door de IGZ in 2016

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft Jaarbeeld 2016 gepubliceerd. Hierin doet zij verslag van haar toezicht op zorgaanbieders en de opgelegde maatregelen in 2016. In de mondzorg richtte het toezicht zich vooral op de Kernenergiewet, infectiepreventie en de bekwaamheid van professionals in de mondzorg.
mobiele tandartspraktijk
, ,

Tweede mobiele tandartspraktijk Stichting Mondzorg in gebruik

Afgelopen vrijdag 21 april heeft Stichting Mondzorg haar tweede mobiele tandartspraktijk in gebruik genomen. In 2015 startte de stichting met dit concept.
gaatjes
,

Methode Frencken voor gaatjes behandelen zonder boor in consumentenmedia

Het idee van tandarts Jo Frencken om bij het vullen van gaatjes niet altijd gelijk de boor erbij te pakken heeft de nationale consumentenmedia gehaald. Onder andere de NRC en RTL schreven over zijn methode.
Tandartstarieven
,

Vanaf volgend jaar stijging tandartstarieven in België

Dit jaar zal de prijs voor tandartspatiënten in België nog hetzelfde blijven, maar vanaf 2018 gaat het tarief licht omhoog. Dit akkoord werd bereikt tussen tandartsen en ziekenfondsen omtrent de tarieven die aangerekend mogen worden.
mondpiercing
,

Mondpiercing geeft groter risico terugtrekkend tandvlees en afbreken tand

Mensen met een mondpiercing hebben een groter risico op terugtrekkend tandvlees of afgebroken stukjes tand of kies dan mensen zonder mondpiercing. Dit blijkt uit onderzoek van mondhygiënist Nienke Hennequin-Hoenderdos. Ze promoveert op 24 mei 2017 aan de Universiteit van Amsterdam.

Partnernieuws

Meer

Antibiotica

Onderzoekers ontwikkelen alternatieven voor antibiotica

De toename van antimicrobiële resistentie is een van de grootste uitdagingen in de moderne geneeskunde, omdat beschikbare antibiotica hierdoor hun doeltreffendheid verliezen. Het aantal sterfgevallen door normale bacteriële infecties zal zo toenemen.
15 mei 2017/door Redactie
naar de tandarts

Op jonge leeftijd naar de tandarts een slechte gewoonte?

Tegenwoordig gaan baby’s soms met één tand al naar de tandarts. Uit onderzoek is echter gebleken dat peuters die voor hun tweede jaar bij de tandarts komen de rest van hun leven meer behandelingen moeten ondergaan.
12 mei 2017/door Redactie
restauratiemateriaal

Onderzoek: Nieuw restauratiemateriaal dat niet verkleurt

Recent onderzoek heeft mogelijk een nieuw restauratiemateriaal gevonden wat niet verkleurt door bijvoorbeeld het regelmatig nuttigen van koffie.
11 mei 2017/door Redactie
SDR Flow+: Dé nummer één nu uitgebreid met extra kleuren

SDR Flow+: Dé nummer één nu uitgebreid met extra kleuren

SDR® flow+ is de verbeterde nieuwe generatie van het ongeëvenaarde vloeibare SDR®bulkvulmateriaal. De stressverlagende SDR® technologie biedt 4 mm bulkvulmateriaal in vloeibare consistentie voor een uitstekende hechting en zelfnivellering en kent nog steeds zijn gelijke niet binnen de categorie van het bulkvulmateriaal.
9 mei 2017/door Redactie
elektronische lengtebepaler

Anatomie, opening en elektronische lengtebepaler bij wortelkanaalbehandeling

Voor het uitvoeren van een goede wortelkanaalbehandeling is het van belang de anatomie van het element goed te kennen. Waar bevinden zich de kanalen? Bekijk ook het overzicht van belangrijke factoren bij het gebruik van een elektronische lengtebepaler.
8 mei 2017/door Redactie
digitale revolutie

De impact van de digitale revolutie op uw dagelijkse praktijk

Alexander Tolmeijer volgde het congres Exponentional Medicine in San Diego en interviewde sprekers en bezoekers. Op Praktijk Anno Nu vatte hij het congres voor u samen en vertelde hij over de belangrijkste ontwikkelingen die in de nabije toekomst impact kunnen hebben op uw praktijk.
8 mei 2017/door Redactie
Studie: Fluoridelak even effectief als sealant bij cariëspreventie

Studie: Fluoridelak even effectief als sealant bij cariëspreventie

Het voorkomen van cariës op occlusieve oppervlakken van molaren is een belangrijke preventieve zorgdoelstelling bij alle patiënten, specifiek bij kinderen uit de lagere sociaaleconomische groepen. Een nieuwe studie vergeleek fluoridelak en het sealen van tanden voor cariëspreventie bij deze kinderen.
8 mei 2017/door Anita de Klerk
intraveneuze-sedatie

Quiz: test uw kennis over intraveneuze sedatie

Een nieuwe ontwikkeling in Nederland is de intraveneuze sedatie die meer controle geeft over de duur en diepte van de sedatie. Test uw kennis over intraveneuze sedatie, en beantwoord de drie vragen.
8 mei 2017/door Redactie
implantaat

“Kleine” implantologie in het onderfront

Implantologie in het onderfront kent grote uitdagingen, zeker als het om meertandsvervanging gaat. Verslag van de lezing van Marco Cune en Steven Zijderveld over deze problematiek. Met uitleg over chirurgische en restauratieve oplossingen voor het vervangen van ontbrekende gebitselementen in het onderfront.
8 mei 2017/door Redactie
Omgaan met weerstand bij de patiënt

Omgaan met weerstand bij de patiënt

Weerstand: iedereen maakt dit weleens mee. Zo kent iedereen wel die stagiaire die geen sprankje enthousiasme toont. Of de patiënt die kenbaar maakt echt geen tandenstokers te willen gebruiken. Hoe gaat u om met de verschillende soorten weerstand?
8 mei 2017/door dentalinfo
Drugsverslaafden

Drugsverslaafden hebben 3,5 tanden minder

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat drugsgebruik van grote invloed is op de mondgezondheid. Drugsverslaafden hebben gemiddeld 3,5 tanden minder, een verhoogd risico op cariës en zijn vatbaarder voor parodontitis.
8 mei 2017/door Redactie
mondkanker

Grotere kans op depressiviteit bij oudere patiënten met mondkanker

Oudere patiënten met mondkanker hebben een grotere kans op depressiviteit, blijkt uit nieuw onderzoek.
8 mei 2017/door Redactie
Toon meer