Thema A-Z

boulimia
,

Het effect van boulimia op mondgezondheid

Boulimia is niet alleen slecht voor de algemene gezondheid, maar ook voor die van de mond. Professor Andrew Elder highlight de effecten van boulimia en hoe patiënten hier het best geholpen mee kunnen worden.
Ivoclar Vivadent
,

Overname Kapanu AG door Ivoclar Vivadent

Ivoclar Vivadent AG (Liechtenstein) gaat met de overname van het Zwitserse opstartbedrijf Kapanu AG samenwerken aan de ontwikkeling van innovatieve tandheelkundige toepassingen.
Chief dental officers
, ,

Nieuwe website van FDI over activiteiten Chief Dental Officers

De FDI lanceerde onlangs een nieuw onderdeel op haar website voor de Chief Dental Officers (CDO) / Dental Public Health (DPH). 
interprofessioneel samenwerken
, , ,

Interprofessioneel samenwerken, hoe gaat dat in zijn werk?

Bij patiënten met een ernstige ziekte zijn vaak verschillende zorgverleners betrokken. Het is in het belang van de patiënt dat al deze zorgverleners hun zorg op elkaar afstemmen en samenwerken. De tandarts en mondhygiënist hebben er vanuit hun professionaliteit belang bij zich te mengen in het team rondom de patiënt.
faalangst
,

Hoe gaat u om met faalangst? Bij uzelf of uw stagiair

Iedereen heeft wel eens faalangst. Maar als het een grote vorm aanneemt, kan het prestaties behoorlijk in de weg staan. Hoe gaat u hiermee om?
Strenger schoolbeleid suikerinname heeft positieve invloed op mondgezondheid kinderen
,

Strenger schoolbeleid suikerinname heeft positieve invloed op mondgezondheid kinderen

Een strak schoolbeleid voor suikerinname zorgt voor een betere mondgezondheid. Dit blijkt uit onderzoek uit Nieuw-Zeeland.

Meer

cariës

Genetische afwijkingen verhogen kans op cariës

Het slecht poetsen van de tanden is niet de enige oorzaak van cariës. Wetenschappers van de Universiteit van Zürich kwamen vonden bijvoorbeeld uit dat ook gemuteerde genen hier een rol bij kunnen spelen.
14 augustus 2017/door Redactie
oud-patiënt

Hoe krijgt u een oud-patiënt weer terug in uw praktijk?

Om ervoor te zorgen dat oud-patiënten weer een bezoek komen brengen aan uw praktijk, kunt u een zogenoemd reactiveringsprogramma gebruiken om de patiënten weer te ‘activeren’. Lees de tips.
14 augustus 2017/door Redactie
Zuid-Afrika

Stichting Nieuwe Steen ook dit jaar weer in Zuid-Afrika voor gratis tandheelkundige kliniek

Wegens groot succes de afgelopen jaren zal Stichting Nieuwe Steen dit jaar weer gratis tandheelkundige klinieken opzetten in verschillende plaatsen in Zuid-Afrika.
4 augustus 2017/door Anita de Klerk
mond

Mondkankergevallen zal naar verwachting stijgen

Het aantal gevallen van kanker in de mond en keelholte bij mannen zal naar verwachting in 2017 toenemen tot meer dan 35.000 in de Verenigde Staten. Volgens het rapport over kankersterfte gepubliceerd door de American Cancer Society (ACS) zullen 7.000 mannen uiteindelijk overlijden aan deze vormen van kanker in 2017.
2 augustus 2017/door Redactie
Stress

Stress bij tandartsen: oorzaak en aanpak

Vier op de tien tandartsen in het Verenigd Koninkrijk ervaren veel stress. Dat blijkt uit een survey die door de British Dental Association (BDA) is uitgevoerd. Tim Newton, hoogleraar psychologie, en Brid Herdon, tandarts en coach, leggen uit hoe stress bij tandartsen ontstaat en wat men er aan kan doen om de stress te verminderen.
31 juli 2017/door Redactie
hoofd- hals

Intekenrichtlijnen voor voorkomen weefselschade bestraling hoofd en hals

Charlotte Brouwer, klinisch fysicus, heeft nieuwe intekenrichtlijnen ontworpen om weefselschade in het gebied rondom de hoofd en hals nog beter te kunnen voorkomen in geval van bestraling.
28 juli 2017/door Redactie
samenwerken

Wanneer roddelen bemoeienis vraagt

“Dat wij over haar roddelen, heeft zij aan zichzelf te danken.” Collega’s zijn het roerend met elkaar eens. De betreffende collega gedraagt zich dusdanig dat er kwaadsprekerij is ontstaan.
20 juli 2017/door dentalinfo
gesprekken

Tips voor alledaagse gesprekken

Of u nou een gemakkelijke prater bent of wel eens moeite heeft met babbelen over koetjes en kalfjes, met deze tips navigeert u zich met minimale inspanning door elk gesprek met uw patiënt.
19 juli 2017/door dentalinfo
recessiebedekking

Recessiebedekking in het front: hoe gaat u te werk?

Recessies in het front komen veelvuldig voor en kunnen allerlei problemen geven. De meest  voorkomende klachten van patiënten zijn van esthetische aard. Wat zijn de oorzaken, klachten en behandelmogelijkheden?
17 juli 2017/door Redactie

Het belang van reflectie – individueel en in team

Zelfreflectie is van groot belang voor zorgverleners die veel zelfstandig werken. Zij krijgen vaak weinig tot geen directe feedback van collega’s, terwijl dit wel van groot belang is voor het ontwikkelen van jezelf.
17 juli 2017/door Redactie
kanaalanatomie

Beoordeling kanaalanatomie in vitale en avitale elementen

Verslag van de lezing van Machteld Siers en Aukje Bouman, beiden tandarts-endodontoloog, over het belang van een goede beoordeling van de kanaalanatomie in vitale en avitale elementen bij endodontologie.
17 juli 2017/door Redactie
slijpen instrumenten

Tips voor het slijpen van instrumenten

Het tandheelkundig instrumentarium bevat een aantal instrumenten waarvan het werkzame deel uit een werkblad met één of meerdere snijranden bestaat. Tijdens het instrumenteren worden deze snijranden bot. Hier volgen enkele tips voor het slijpen van het instrumentarium.
17 juli 2017/door Redactie
Toon meer