Ergonomie in de tandheelkunde

Een hoog percentage van de tandartsen (65%) en mondhygiënisten (90%) ervaart fysieke klachten bij het uitvoeren van de dagelijkse werkzaamheden. In deze categorie vindt u artikelen en tips over ergonomie voor mondzorgprofessionals.

tandarts - stoel
,

De juiste positie van de patiënt

Het is essentieel voor de behandelaar om een juiste werkhouding aan te nemen. Dit zorgt ervoor dat er op een gezonde manier gewerkt wordt. De houding en comfort van de patiënt zijn ook van belang, maar de positie van de tandarts staat centraal.
ergonomie - rugpijn
,

Ergonomie in de mondzorg: sociaal-organisatorisch, fysiek en cognitief

Ergonomie in de tandheelkunde wordt vaak geassocieerd met rug-, nek- en schouderpijn maar dit is breder. De International Ergonomics Association (IEA) heeft ergonomie onderverdeeld in drie categorieën; sociaal-organisatorische ergonomie, fysieke ergonomie en cognitieve ergonomie
Verlichting en reflecties in de tandartspraktijk
, , ,

Verlichting en reflecties in de tandartspraktijk

Het beroep van tandarts of mondhygiënist zou een stuk makkelijker zijn als alles in de mond zwart/wit was: dan is voor het oog sprake van het grootst mogelijke contrast en waarnemen een koud kunstje. De werkelijkheid is een stuk genuanceerder. Rolf de Ruijter legt uit wat de invloed is van lichtreflecties op het zicht. Wat is een goed verlichtingsplan voor de praktijk?
ergonomie - rugpijn
,

Ergonomie voor tandartsen en mondhygiënisten: tips & tricks die je per direct kunt toepassen

De prevalentie van werkgerelateerde pijn bij tandartsen bedraagt 64-93%. Maar liefst 40% van de tandartsen en 60% van de mondhygiënisten haalt hun pensioen niet werkend. Dit is onnodig volgens fysiotherapeut Matthijs Luitjes. In dit artikel geeft hij uitleg over de oorzaken van werkgerelateerde pijn. Ook geeft hij tips voor het voorkomen en verlichten van pijn.
documenten - database
,

Gratis documenten over ergonomisch werken van het UMCG

Ergonomisch werken is belangrijk, zeker voor mondprofessionals. Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) heeft daarom een Kenniscentrum Tandheelkunde Ergonomie opengesteld. Hier vind je gratis documenten over ergonomisch werken.
tips die direct kunnen helpen bij nekpijn
,

3 tips die direct kunnen helpen bij nekpijn

Heb jij wel eens last van nekpijn tijdens het werk? Daar hoef je niet mee te blijven zitten. Deze drie tips kunnen direct verlichting bieden bij een zere of stijve nek.
tandarts
,

Tandartsen ambivalent over ergonomie

Veel tandartsen weten wel dat ergonomie belangrijk is, maar doen daar vervolgens weinig mee. Voor haar thesis voor de masterstudie Ergonomie onderzocht ergonoom Amber Denekamp hoe tandartsen tegenover ergonomie staan en of er daarbij verschil is tussen startende en ervaren tandartsen. Dental INFO sprak met haar.
,

De oorzaken van muscoskeletale pijn

In een recent artikel voor Dentistry beschrijft chiroprator Khalil Hussein muscoskeletale pijn in de tandheelkunde. Het zijn de verschillende factoren uit het dagelijkse werkleven die bijdragen aan deze pijn.

Partnernieuws

Links ergonomie mondzorg

Video ergonomie mondzorg

Meer ergonomie mondzorg

Schouderpolie,-Ronald-Wessel,-orthopedisch-chirurg

Wat te doen bij schouderklachten?

Schouderklachten komen veelvuldig voor bij tandartsen en mondhygiënisten. Wat moet je doen als je schouderklachten krijgt en hoe kun je ze voorkomen? Ronald Wessel, orthopedisch chirurg bij St. Antonius en gespecialiseerd in schouders, vertelt er meer over.
1 februari 2021/door Redactie
geluidniveau-mondhygienist-400

Geen overschrijding daglimiet geluidniveau voor mondhygiënisten, maar toch veel tinnitus klachten

Mondhygiënisten werken vaak dagelijks met geluidproducerende apparatuur. Volgens de Arbowetgeving en RIVM-richtlijnen wordt de daglimiet in schadelijke decibelniveaus niet overschreden. Toch rapporteert een groot deel van de mondhygiënisten wel tinnitus klachten. Dit blijkt uit de afstudeerthesis onder 161 mondhygiënisten van Tess Wilkinson.
7 december 2020/door Redactie
week-van-de-ri&e

Week van de RI&E: Gezondheid en veiligheid in de praktijk

Gezondheid en veiligheid in de tandartspraktijk zijn belangrijker dan ooit. Van 21 t/m 25 september 2020 is er tijdens de week van de RI&E  extra aandacht voor deze thema’s.
21 september 2020/door anitatest
Ergonomie-onderzoek-Amber-Denekamp

Onderzoek ergonomie door Amber Denekamp: doet u mee?

Voor haar onderzoek over ergonomie aan de universiteit van Derby, zoekt ergonoom Amber Denekamp tandartsen die hun mening en visie over ergonomie en het effect van fysiek welzijn op hun werk willen delen. Met dit onderzoek wil ze de beweegredenen en motivaties van tandartsen onderzoeken. Met deze kennis kunnen in de toekomst onder andere interventies worden verbeterd.
24 februari 2020/door anitatest
Geluid tandartspraktijk

Kan geluid in de tandartspraktijk leiden tot gehoorverlies?

Veel tandheelkundige apparatuur zoals afzuigers, airrotors, hoekstukken en ultrasone scalers maken lawaai. Dit lawaai wordt door zowel patiënt als behandelaar als vervelend ervaren, maar kan langdurige blootstelling aan deze geluiden leiden tot gehoorschade onder tandartsen, mondhygiënisten en assistenten?
1 december 2019/door anitatest
Veel tandartsen dragen hun loepbrillen verkeerd

Veel tandartsen dragen hun loepbrillen verkeerd

Beter inzicht, hogere precisie, een meer ergonomische houding en verlichting van de ogen: dit zijn de argumenten voor het werken met loepen. Uit een recent onderzoek blijkt echter dat ze niet werken als ze niet juist zijn aangepast.
24 oktober 2019/door anitatest

Loepbril: alleen bij juiste aanmeting positief voor werkhouding

Mondzorgprofessionals maken regelmatig gebruik van vergrotingsapparatuur zoals een loepbril. Dit hulpmiddel kan ergonomisch werken bevorderen, maar het gebruik van een niet-aangemeten bril heeft juist een ongunstig effect op de werkhouding. Aan het woord is Jacqueline Bos-Huizer, bedrijfsoefentherapeut en ergonomisch adviseur.
26 november 2018/door anitatest
Waaraan moet een werkstoel voor mondzorgprofessionals voldoen?

Waaraan moet een werkstoel voor mondzorgprofessionals voldoen?

Mondzorgprofessionals zijn een groot deel van de dag zittend aan het werk. De werkstoel is van grote invloed op de werkhouding en daarmee op het al dan niet ontwikkelen van fysieke klachten. Waaraan moet een goede werkstoel voldoen? Jacqueline Bos-Huizer, bedrijfsoefentherapeut en ergonomisch adviseur, licht toe waarop je bij de aanschaf van een werkstoel moet letten.
15 oktober 2018/door anitatest
Fysieke klachten voorkomen met een goede tandheelkundige unit

Fysieke klachten voorkomen met een goede tandheelkundige unit

Fysieke klachten als het gevolg van het werk komen veelvuldig voor bij mondzorgprofessionals. De fysieke belasting van zowel tandartsen, assistenten als mondhygiënisten blijkt wereldwijd erg hoog te zijn. Jacqueline Bos-Huizer, bedrijfsoefentherapeut en ergonomisch adviseur, vertelt wat de invloed van de tandheelkundige unit op de fysieke belasting is.
10 september 2018/door anitatest
KEM publiceert zes themadocumenten over ergonomie in de mondzorg

KEM publiceert zes themadocumenten over ergonomie in de mondzorg

De Stichting Kennisplatform Ergonomie voor Mondzorg (KEM) heeft zes themadocumenten gepubliceerd over verschillende onderwerpen binnen de ergonomie. Elk onderwerp is gericht op verbreding van het kennisaanbod over het uitoefenen van beroepen binnen een mondzorgpraktijk.
10 september 2018/door anitatest
Tips voor het voorkomen van pijn door een ongunstige houding

Tips voor het voorkomen van pijn door een ongunstige houding

Onlangs plaatsten wij het artikel Vermijden van musculoskeletale pijn door slecht postuur.
De symptomen van musculoskeletale pijn - pijn in de onderrug, nek en schouders - ontwikkelen zich op een bijna onmerkbare wijze, als gevolg van een ongunstige houding . Lees de tips van ergonomiedeskundige Amber Denekamp.
16 april 2018/door anitatest
Vermijden van musculoskeletale pijn door slecht postuur

Vermijden van musculoskeletale pijn door slecht postuur

Veel mondzorgprofessionals krijgen op een gegeven moment in hun carrière te maken met musculoskeletale pijn: pijn in de onderrug, nek en schouders. Deze symptomen ontwikkelen zich op een bijna onmerkbare wijze, als gevolg van een slecht postuur. In dit artikel worden het probleem en preventieve maatregelen besproken.
3 april 2018/door anitatest
Toon meer