Ergonomie in de tandheelkunde
Een hoog percentage van de tandartsen (65%) en mondhygiënisten (90%) ervaart fysieke klachten bij het uitvoeren van de dagelijkse werkzaamheden. In deze categorie vindt u artikelen en tips over ergonomie voor mondzorgprofessionals.
Wat te doen bij schouderklachten?
Schouderklachten komen veelvuldig voor bij tandartsen en mondhygiënisten. Wat moet je doen als je schouderklachten krijgt en hoe kun je ze voorkomen? Ronald Wessel, orthopedisch chirurg bij St. Antonius en gespecialiseerd in schouders, vertelt er meer over.
Geen overschrijding daglimiet geluidniveau voor mondhygiënisten, maar toch veel tinnitus klachten
Mondhygiënisten werken vaak dagelijks met geluidproducerende apparatuur. Volgens de Arbowetgeving en RIVM-richtlijnen wordt de daglimiet in schadelijke decibelniveaus niet overschreden. Toch rapporteert een groot deel van de mondhygiënisten wel tinnitus klachten. Dit blijkt uit de afstudeerthesis onder 161 mondhygiënisten van Tess Wilkinson.
Week van de RI&E: Gezondheid en veiligheid in de praktijk
Gezondheid en veiligheid in de tandartspraktijk zijn belangrijker dan ooit. Van 21 t/m 25 september 2020 is er tijdens de week van de RI&E extra aandacht voor deze thema’s.
Onderzoek ergonomie door Amber Denekamp: doet u mee?
Voor haar onderzoek over ergonomie aan de universiteit van Derby, zoekt ergonoom Amber Denekamp tandartsen die hun mening en visie over ergonomie en het effect van fysiek welzijn op hun werk willen delen. Met dit onderzoek wil ze de beweegredenen en motivaties van tandartsen onderzoeken. Met deze kennis kunnen in de toekomst onder andere interventies worden verbeterd.
Kan geluid in de tandartspraktijk leiden tot gehoorverlies?
Veel tandheelkundige apparatuur zoals afzuigers, airrotors, hoekstukken en ultrasone scalers maken lawaai. Dit lawaai wordt door zowel patiënt als behandelaar als vervelend ervaren, maar kan langdurige blootstelling aan deze geluiden leiden tot gehoorschade onder tandartsen, mondhygiënisten en assistenten?
Veel tandartsen dragen hun loepbrillen verkeerd
Beter inzicht, hogere precisie, een meer ergonomische houding en verlichting van de ogen: dit zijn de argumenten voor het werken met loepen. Uit een recent onderzoek blijkt echter dat ze niet werken als ze niet juist zijn aangepast.
Loepbril: alleen bij juiste aanmeting positief voor werkhouding
Mondzorgprofessionals maken regelmatig gebruik van vergrotingsapparatuur zoals een loepbril. Dit hulpmiddel kan ergonomisch werken bevorderen, maar het gebruik van een niet-aangemeten bril heeft juist een ongunstig effect op de werkhouding. Aan het woord is Jacqueline Bos-Huizer, bedrijfsoefentherapeut en ergonomisch adviseur.
Waaraan moet een werkstoel voor mondzorgprofessionals voldoen?
Mondzorgprofessionals zijn een groot deel van de dag zittend aan het werk. De werkstoel is van grote invloed op de werkhouding en daarmee op het al dan niet ontwikkelen van fysieke klachten. Waaraan moet een goede werkstoel voldoen? Jacqueline Bos-Huizer, bedrijfsoefentherapeut en ergonomisch adviseur, licht toe waarop je bij de aanschaf van een werkstoel moet letten.
Links ergonomie mondzorg
Video ergonomie mondzorg
Meer ergonomie mondzorg
Fysieke klachten voorkomen met een goede tandheelkundige unit
Fysieke klachten als het gevolg van het werk komen veelvuldig voor bij mondzorgprofessionals. De fysieke belasting van zowel tandartsen, assistenten als mondhygiënisten blijkt wereldwijd erg hoog te zijn. Jacqueline Bos-Huizer, bedrijfsoefentherapeut en ergonomisch adviseur, vertelt wat de invloed van de tandheelkundige unit op de fysieke belasting is.
10 september 2018/door anitatestKEM publiceert zes themadocumenten over ergonomie in de mondzorg
De Stichting Kennisplatform Ergonomie voor Mondzorg (KEM) heeft zes themadocumenten gepubliceerd over verschillende onderwerpen binnen de ergonomie. Elk onderwerp is gericht op verbreding van het kennisaanbod over het uitoefenen van beroepen binnen een mondzorgpraktijk.
10 september 2018/door anitatestTips voor het voorkomen van pijn door een ongunstige houding
Onlangs plaatsten wij het artikel Vermijden van musculoskeletale pijn door slecht postuur.
De symptomen van musculoskeletale pijn - pijn in de onderrug, nek en schouders - ontwikkelen zich op een bijna onmerkbare wijze, als gevolg van een ongunstige houding . Lees de tips van ergonomiedeskundige Amber Denekamp.
16 april 2018/door anitatestDe symptomen van musculoskeletale pijn - pijn in de onderrug, nek en schouders - ontwikkelen zich op een bijna onmerkbare wijze, als gevolg van een ongunstige houding . Lees de tips van ergonomiedeskundige Amber Denekamp.
Vermijden van musculoskeletale pijn door slecht postuur
Veel mondzorgprofessionals krijgen op een gegeven moment in hun carrière te maken met musculoskeletale pijn: pijn in de onderrug, nek en schouders. Deze symptomen ontwikkelen zich op een bijna onmerkbare wijze, als gevolg van een slecht postuur. In dit artikel worden het probleem en preventieve maatregelen besproken.
3 april 2018/door anitatestTips voor gezond werken met de microscoop
Het werken met een microscoop heeft veel voordelen. Op het gebied van ergonomie en gezond werken brengt het werken met de microscoop wel een aantal uitdagingen mee. Heeft u na een dag werken regelmatig hoofdpijn, stijve schouders of een zere nek? Grote kans dat u een van de volgende fouten maakt.
11 september 2017/door anitatestFour handed dentistry: tijdsbeparing en minder fysieke klachten
Veel tandartspraktijken werken al met four handed dentistry: een werkorganisatie waarbij de assistente tijdens de behandeling zonder onderbreking aan de stoel assisteert. Met als voordelen tijdsbesparing en vermindering fysieke klachten. Werkt u nog niet op deze manier? Lees hier een basis om mee te starten.
20 maart 2017/door anitatestHet belang van loepbrillen in de tandheelkunde
Loepenbrillen kunnen in de tandheelkunde goed van pas komen om te zorgen voor betere zichtbaarheid en preciezer werk tijdens behandelingen.
24 oktober 2016/door anitatestVoorkom langdurig zitten: werk dynamisch
Tot rond 1950 werkten de meeste tandartsen staand. Tegenwoordig hebben we mooie behandelstoelen en werken mondzorgverleners zittend. Er wordt steeds meer bekend over de negatieve gevolgen van lang aaneengesloten zitten. Tips voor meer beweging tijdens het werk in de praktijk.
29 augustus 2016/door anitatestHoe voorkomt u overbelastingsklachten van handen en vingers?
Uw handen en vingers zijn uw belangrijkste instrumenten als mondzorgverlener. Een goede conditie hiervan is erg belangrijk. Het is in grote mate te beïnvloeden en zelfs te trainen. Hoe voorkomt u overbelastingsklachten van uw handen en vingers en verbetert u uw coördinatie?
6 juni 2016/door dentalinfoRugklachten voorkomen door goed zitten
Arbeidsgerelateerde fysieke klachten bij tandartsen, assistenten en mondhygiënisten worden met name veroorzaakt door een combinatie van een statische werkwijze en langdurig zitten. Waardoor ontstaat pijn in de rug en hoe kunt u dit voorkomen?
9 mei 2016/door dentalinfoHoe voorkomt u KANS: klachten aan arm, nek en schouder?
Een veel voorkomend probleem bij tandartsen en mondhygiënisten zijn KANS klachten: klachten aan arm, nek en schouder. Welke mondzorgverlener kent dit niet in bepaalde mate: (nachtelijke) tintelingen in de armen en handen, vermoeide en pijnlijke schouders na een lange behandeling, kracht- en coördinatieverlies in de vingers.
14 maart 2016/door dentalinfoErgonomie en de mondzorgpraktijk
Tandheelkundige ergonomie gaat over wat moet worden gedaan om de behandeling van patiënten effectief en efficiënt te laten verlopen. Wat zijn de onderdelen van de tandheelkundige ergonomie en wat is het belang hiervan voor het functioneren van een tandartspraktijk?
18 januari 2016/door Anita test Test
Partnernieuws
Free webinar: the sooner the better – onset of peri-implant infections, 31 March, 17.30 – 18.30
TrollFoil: De enige articulatiefolie die u verder nog nodig heeft