Ergonomie in de tandheelkunde

Een hoog percentage van de tandartsen (65%) en mondhygiënisten (90%) ervaart fysieke klachten bij het uitvoeren van de dagelijkse werkzaamheden. In deze categorie vindt u artikelen en tips over ergonomie voor mondzorgprofessionals.

voor gezond werken met de microscoop
,

Tips voor gezond werken met de microscoop

Het werken met een microscoop heeft veel voordelen. Op het gebied van ergonomie en gezond werken brengt het werken met de microscoop wel een aantal uitdagingen mee. Heeft u na een dag werken regelmatig hoofdpijn, stijve schouders of een zere nek? Grote kans dat u een van de volgende fouten maakt.
Four handed dentistry
, ,

Four handed dentistry: tijdsbeparing en minder fysieke klachten

Veel tandartspraktijken werken al met four handed dentistry: een werkorganisatie waarbij de assistente tijdens de behandeling zonder onderbreking aan de stoel assisteert. Met als voordelen tijdsbesparing en vermindering fysieke klachten. Werkt u nog niet op deze manier? Lees hier een basis om mee te starten.

,

Het belang van loepbrillen in de tandheelkunde

Loepenbrillen kunnen in de tandheelkunde goed van pas komen om te zorgen voor betere zichtbaarheid en preciezer werk tijdens behandelingen.
,

Voorkom langdurig zitten: werk dynamisch

Tot rond 1950 werkten de meeste tandartsen staand. Tegenwoordig hebben we mooie behandelstoelen en werken mondzorgverleners zittend. Er wordt steeds meer bekend over de negatieve gevolgen van lang aaneengesloten zitten. Tips voor meer beweging tijdens het werk in de praktijk.
,

Hoe voorkomt u overbelastingsklachten van handen en vingers?

Uw handen en vingers zijn uw belangrijkste instrumenten als mondzorgverlener. Een goede conditie hiervan is erg belangrijk. Het is in grote mate te beïnvloeden en zelfs te trainen. Hoe voorkomt u overbelastingsklachten van uw handen en vingers en verbetert u uw coördinatie?
,

Rugklachten voorkomen door goed zitten

Arbeidsgerelateerde fysieke klachten bij tandartsen, assistenten en mondhygiënisten worden met name veroorzaakt door een combinatie van een statische werkwijze en langdurig zitten. Waardoor ontstaat pijn in de rug en hoe kunt u dit voorkomen?
,

Hoe voorkomt u KANS: klachten aan arm, nek en schouder?

Een veel voorkomend probleem bij tandartsen en mondhygiënisten zijn KANS klachten: klachten aan arm, nek en schouder. Welke mondzorgverlener kent dit niet in bepaalde mate: (nachtelijke) tintelingen in de armen en handen, vermoeide en pijnlijke schouders na een lange behandeling, kracht- en coördinatieverlies in de vingers.
Ergonomie en de mondzorgpraktijk
,

Ergonomie en de mondzorgpraktijk

Tandheelkundige ergonomie gaat over wat moet worden gedaan om de behandeling van patiënten effectief en efficiënt te laten verlopen. Wat zijn de onderdelen van de tandheelkundige ergonomie en wat is het belang hiervan voor het functioneren van een tandartspraktijk?

Partnernieuws

Meer ergonomie mondzorg

Video – Dentale ergonomie: 5 tips voor gezond werken

Een zeer hoog percentage van de tandartsen (65%) en mondhygiënisten (90%) ervaart fysieke klachten bij het uitvoeren van de dagelijkse werkzaamheden. Amber Elings van Aeflex geeft tips voor gezond werken.
4 januari 2016/door dentalinfo

Tandarts en mondhygiënist op nummer 1 in lijst van beroepen slechtst voor gezondheid

Sommige banen brengen meer gezondheidsrisico's met zich mee dan andere. Het beroep van tandarts, mondhygiënist, kaakchirurg, tandprotheticus, tandtechnicus en assistent staat op de eerste plaats in de lijst van 27 beroepen met de hoogste kans op gezondheidsrisico's.
9 november 2015/door dentalinfo

Voorkom pijn: 5 ergonomietips voor mondzorgprofessionals

Als mondzorgprofessional heeft u een verhoogd risico op lichamelijke klachten door uw beroep. Voorkom chronische pijn met deze 5 tips van Oral Health Office.
22 april 2015/door dentalinfo

Nieuwe richtlijn voor gezond computergebruik

De Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB) heeft onlangs een nieuwe richtlijn opgesteld voor gezond computergebruik.
5 juni 2014/door dentalinfo

Armsteunen: weinig gebruikt maar wel aan te raden

Slechts 10% van de mondzorgprofessionals gebruikt een armsteun tijdens het werk in de praktijk. Een te kleine groep: een armsteun kan namelijk schouder-, nek- en armklachten voorkomen.
5 december 2012/door dentalinfo
Kenniscentrum Tandheelkundige Ergonomie

Kenniscentrum Tandheelkundige Ergonomie

Het Kenniscentrum Tandheelkundige Ergonomie van het Centrum voor Tandheelkunde en Mondzorgkunde (CTM) van de Rijksuniversiteit Groningen biedt u als dental professional actuele informatie over werkhouding, werkwijze en middelen die daarbij ten dienste kunnen staan.
8 juni 2010/door Anita de Klerk

Uitreiking eerste Hokwerda-award

Eerste Hokwerda-award naar Jurjen van Boheemen voor ontwerp nieuwe generatie tandartslampen.
15 juni 2009/door dentalinfo

Rolstoel wordt tandartsstoel

Het Medisch Centrum Leeuwarden beschikt sinds kort over een 'kantelstoel' die het mogelijk maakt patiënten in een rolstoel op een gemakkelijke manier tandheelkundige zorg te verlenen.
11 juni 2009/door dentalinfo
Toon meer