Ergonomie in de tandheelkunde
Een hoog percentage van de tandartsen (65%) en mondhygiënisten (90%) ervaart fysieke klachten bij het uitvoeren van de dagelijkse werkzaamheden. In deze categorie vindt u artikelen en tips over ergonomie voor mondzorgprofessionals.
Staand werken in de tandheelkunde
Tot ver in de 20e eeuw hebben de beroepen van barbier tot tandarts een zittende patiënt staand behandeld. Een hoofdsteun in de vroeger gebruikelijke fauteuil stelde hen in staat om het hoofd van de patiënt juist te positioneren. Met de komst van four-handed werken is het staand werken overgegaan op zittend werken waarbij de patiënt in een liggende houding wordt behandeld.
Tips voor een juist ergonomisch gedrag in de tandartspraktijk
Pijn in de nek, schouders en rug zijn veel voorkomende klachten bij tandheelkundige professionals. Zelfs studenten worden door deze klachten getroffen. Tandartsen hebben in vergelijking met collega’s in een ander werkveld twee tot vier keer meer aandoeningen aan het bewegingsapparaat.
Ergonomie voor tandartsen en mondhygiënisten: tips & tricks die je per direct kunt toepassen
De prevalentie van werkgerelateerde pijn bij tandartsen bedraagt 64-93%. Maar liefst 40% van de tandartsen en 60% van de mondhygiënisten haalt hun pensioen niet werkend. Dit is onnodig volgens fysiotherapeut Matthijs Luitjes. In dit artikel geeft hij uitleg over de oorzaken van werkgerelateerde pijn. Ook geeft hij tips voor het voorkomen en verlichten van pijn.
Ergonomie-aspecten voor tandartsen: hoe je het werk leuk en gezond kan houden
De afgelopen jaren zijn er steeds meer vrouwelijke tandartsstudenten. Volgens een artikel in Qdent wordt hun vreugde echter bedorven door lichamelijke klachten en stress. De auteurs schrijven dat er verschillende aspecten zijn wat betreft ergonomie en werklast die de aandacht verdienen om ervoor te zorgen dat jonge, vrouwelijk tandartsen hun gezondheid en plezier wél behouden.
De juiste positie van de patiënt
Het is essentieel voor de behandelaar om een juiste werkhouding aan te nemen. Dit zorgt ervoor dat er op een gezonde manier gewerkt wordt. De houding en comfort van de patiënt zijn ook van belang, maar de positie van de tandarts staat centraal.
Ergonomie in de mondzorg: sociaal-organisatorisch, fysiek en cognitief
Ergonomie in de tandheelkunde wordt vaak geassocieerd met rug-, nek- en schouderpijn maar dit is breder. De International Ergonomics Association (IEA) heeft ergonomie onderverdeeld in drie categorieën; sociaal-organisatorische ergonomie, fysieke ergonomie en cognitieve ergonomie
Verlichting en reflecties in de tandartspraktijk
Het beroep van tandarts of mondhygiënist zou een stuk makkelijker zijn als alles in de mond zwart/wit was: dan is voor het oog sprake van het grootst mogelijke contrast en waarnemen een koud kunstje. De werkelijkheid is een stuk genuanceerder. Rolf de Ruijter legt uit wat de invloed is van lichtreflecties op het zicht. Wat is een goed verlichtingsplan voor de praktijk?
Gratis documenten over ergonomisch werken van het UMCG
Ergonomisch werken is belangrijk, zeker voor mondprofessionals. Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) heeft daarom een Kenniscentrum Tandheelkunde Ergonomie opengesteld. Hier vind je gratis documenten over ergonomisch werken.
Partnernieuws
Resultaat na 4 dagen spoelen met VITIS Gezond Tandvlees mondspoeling
Nieuw: O7 active® in Mild Minty smaak!