Tips voor een juist ergonomisch gedrag in de tandartspraktijk

patient behandelaar

Pijn in de nek, schouders en rug zijn veel voorkomende klachten bij tandheelkundige professionals. Zelfs studenten worden door deze klachten getroffen. Tandartsen hebben in vergelijking met collega’s in een ander werkveld twee tot vier keer meer aandoeningen aan het bewegingsapparaat.

Oorzaken

Aandoeningen aan het bewegingsapparaat zijn het gevolg van een ongezonde, asymmetrische en statische werkhouding. Deze werkhouding ontstaat tijdens het behandelen van patiënten waarvoor hoog geconcentreerd een statische houding nodig is. Deze leidt tot vermoeidheid van spieren met pijn als antwoord. Zwakke buik- en rugspieren, stress en een ongeschikte werkplek zijn risicofactoren voor instabiliteit van de romp.

Preventieve maatregelen

Om houdingsproblemen te voorkomen moet spiervermoeidheid vermeden worden. Een ergonomisch correcte werkhouding, een ergonomisch ingerichte werkplek en een juiste positionering van de patiënt zijn hiervoor noodzakelijk.

Ergonomische houding

Een juiste ergonomische houding is een symmetrisch rechtopstaande houding waarbij de dijen en de onderbenen een hoek maken van 110 tot 115 graden en het hoofd licht gebogen is (10 tot 15 graden). De onderarmen zijn licht opgeheven (15 graden) en de ellebogen rusten licht tegen het lichaam.

  1. Tien regels voor een goed ergonomisch gedrag samen met de stoel assistent(e)
    Zit of sta in de juiste ergonomisch correcte houding

    Foto: R. de Ruijter, UMCG

  2. Zit of sta tijdens de behandeling afwisselend statisch gefixeerd en ontspannen
  3. Werk bij een four-handed behandelconcept als rechtshandige tussen 9 en 12 uur en verander van zitpositie tijdens de behandeling.
  4. Wissel korte en lange behandelingen af.
  5. Haal zelf de patiënt uit de wachtkamer
  6. Werk met een behandelstoel waarbij zittend en staand gewerkt kan worden
  7. Plan tijdens de behandelimg micropauzes in om even te ontspannen. Plan tussen de behandelingen macropauzes in om ontspanningsoefeningen te doen en/of te eten en drinken.
  8. Werk niet meer dan 7 uur per dag.
  9. Train minimaal twee keer per week 30 tot 45 minuten krachtig.
  10. Plan elke 6 weken een onderbreking in voor korte vakanties, cursussen etc.

Conclusie

Om een beroepsleven lang gezond te kunnen blijven werken is het belangrijk dat de behandelaar goed zit, de patiënt goed gepositioneerd is, de mondopening van de patiënt als een trechter naar de behandelaar gericht is, de lichtstraal van de lamp parallel aan de kijkrichting van de behandelaar verloopt, het werkveld zonder schaduwvelden te zien is, het werkblad in handbereik is en het voetpedaal naast, voor of onder de voet van de behandelaar staat.

Bron:
DZW

 

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wat is je functie?

Lees meer over: Ergonomie, Thema A-Z