Richtlijnen mondzorg
In deze categorie vindt u alle richtlijnen voor de mondzorg. De ontwikkeling van richtlijnen in de mondzorg wordt steeds belangrijker. Zorginstituut Nederland (ZiN) heeft vier mondzorgrichtlijnen op de meerjarenagenda geplaatst. Stichting KiMo en de NVPM bundelen nu hun krachten voor ontwikkeling van richtlijnen voor de mondzorg.
Meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld vernieuwd
Denk je bij een patiënt aan kindermishandeling of huiselijk geweld? Meld deze signalen zodat er hulp kan komen en vraag advies aan een collega. De KNMG heeft de meldcode Kindermishandeling en huiselijk geweld onlangs vernieuwd. Bekijk de vernieuwde KNMG-meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld 2023.
Nieuwe richtlijn voor de preventie en behandeling van peri-implantaire ziekten
De Europese Federatie van Parodontologie (EFP) heeft een nieuwe richtlijn gepubliceerd om peri-implantaire aandoeningen bij patiënten te voorkomen en behandelen. De richtlijn bevat aanbevelingen gebaseerd op de meest recente wetenschappelijke gegevens om de gezondheid van peri-implantaire weefsels te behouden en peri-implantaire ziekten effectief te behandelen.
KIMO organiseert Invitational Conference voor drie nieuwe richtlijnen
Het KIMO organiseert drie Invitational Conferences (IVC) voor nieuw te ontwikkelen richtlijnen: indicatiestelling intra-orale, behandeling van patiënten met kanker en gebitslijtage.
Ontwikkeling vernieuwde Richtlijn Mondzorg voor alle cliënten langdurige zorg
Ongeveer 300.000 kwetsbare thuiswonende ouderen kampen met mondzorg gerelateerde klachten. Ook cliënten in verpleeghuizen of zorgvragers met een verstandelijke beperking worstelen met dit probleem. De huidige Richtlijn mondzorg voor zorgafhankelijke cliënten in het verpleeghuis uit 2007 wordt nu herzien door SKILZ en geschikt gemaakt voor alle cliënten die langdurige zorg ontvangen.
Nieuw richtlijnenprogramma KIMO van start
Het nieuwe KIMO-richtlijnenprogramma bestaat uit 10 onderwerpen en zal vanaf 2023 tot en met 2026 worden ontwikkeld en uitgerold.
Nieuwe KNMT-praktijkrichtlijn ‘Opvang tandheelkundige spoedgevallen buiten praktijkuren’
Op 1 juni heeft de KNMT de herziene praktijkrichtlijn ‘Opvang tandheelkundige spoedgevallen buiten praktijkuren’ gepubliceerd. Mandy Heikamp, beleidsmedewerker bij de KNMT, licht toe hoe de richtlijn tot stand is gekomen en hoe spoedzorg geregeld kan worden.
KNMT en FTWV zetten door met Stichting KIMO
Het bestuur van het KIMO is verheugd dat de ALV van Vereniging Kennisinstituut Mondzorg heeft ingestemd met de omzetting van de rechtsvorm naar Stichting Kennisinstituut Mondzorg per 1 februari 2022.
Richtlijn ergonomie voor mondzorgprofessionals
De FDI World Dental Federation publiceerde in april 2021 een ergonomierichtlijn voor mondzorgprofessionals.
Links
Adviezen mondzorg
Meer richtlijnen mondzorg
Nieuwe KNMT-praktijkrichtlijn ‘Opvang tandheelkundige spoedgevallen buiten praktijkuren’
Op 1 juni heeft de KNMT de herziene praktijkrichtlijn ‘Opvang tandheelkundige spoedgevallen buiten praktijkuren’ gepubliceerd. Mandy Heikamp, beleidsmedewerker bij de KNMT, licht toe hoe de richtlijn tot stand is gekomen en hoe spoedzorg geregeld kan worden.
20 juni 2022/door anitatestKNMT en FTWV zetten door met Stichting KIMO
Het bestuur van het KIMO is verheugd dat de ALV van Vereniging Kennisinstituut Mondzorg heeft ingestemd met de omzetting van de rechtsvorm naar Stichting Kennisinstituut Mondzorg per 1 februari 2022.
31 januari 2022/door RedactieRichtlijn ergonomie voor mondzorgprofessionals
De FDI World Dental Federation publiceerde in april 2021 een ergonomierichtlijn voor mondzorgprofessionals.
13 juli 2021/door RedactieNu gepubliceerd: nieuwe richtlijn KIMO over xerostomie en hyposialie gerelateerd aan medicatie en polyfarmacie
De KIMO-richtlijn Xerostomie en hyposialie gerelateerd aan medicatie en polyfarmacie is gepubliceerd. Bekijk de richtlijn.
Vooral oudere mensen kunnen te maken krijgen met xerostomie of hyposialie als gevolg van medicijngebruik. Hoe mondverzorgers xerostomie/hyposialie zoveel mogelijk kunnen beperken is onderwerp van deze nieuwe KIMO-richtlijn.
11 april 2021/door RedactieVooral oudere mensen kunnen te maken krijgen met xerostomie of hyposialie als gevolg van medicijngebruik. Hoe mondverzorgers xerostomie/hyposialie zoveel mogelijk kunnen beperken is onderwerp van deze nieuwe KIMO-richtlijn.
Behandeling van parodontitis I, II en III – uitleg van parorichtlijn van EFP
Kort geleden is de EFP clinical practical guideline (CPG) gepubliceerd, voor de behandeling van parodontitis stage I, II en III. Deze guideline is vrij toegankelijk voor iedereen in het Journal of Clinical Periodontology, onder het kopje “Treatment of Stage I-III periodontitis – The EFP S3 level clinical practical guideline.” De parodontale behandeling dient stapsgewijs plaats te vinden, met een vooraf opgestelde therapie. Bekijk de stappen.
15 maart 2021/door RedactieNieuwe KIMO-richtlijn Mondzorg voor aan huis gebonden kwetsbare ouderen gepubliceerd
Bij KIMO verscheen onlangs de Klinische praktijkrichtlijn Mondzorg voor aan huis gebonden kwetsbare ouderen. Hierin wordt beschreven hoe mondzorg thuis georganiseerd zou moeten worden voor ouderen die niet meer naar de praktijk kunnen komen. dental INFO vroeg prof. dr. Anita Visser, voorzitter van de Richtlijn Ontwikkel Commissie, naar het wat en hoe van deze richtlijn. Bekijk de richtlijn, samenvatting, patiënten versie en het implementatieplan.
15 februari 2021/door RedactieTestpraktijken bij het KIMO nog steeds van harte welkom
Mondzorgraktijken met interesse in kwaliteit en veiligheid zijn nog steeds van harte welkom om KIMO Testpraktijk te worden. Richtlijnontwikkeling is belangrijk maar we willen ook weten of de richtlijnen doen wat ze moeten doen in de dagelijkse praktijk.
21 januari 2021/door anitatestNieuwe KIMO-richtlijn KPR Mondzorg voor Jeugdigen, module Preventie en behandeling
Bij KIMO is onlangs de Klinische praktijkrichtlijn Mondzorg voor Jeugdigen, module Preventie en behandeling verschenen. Em. prof. dr. A.M. Kuijpers-Jagtman en dr. N.G. Blanksma van de Richtlijnontwikkelcommissie vertellen hoe de richtlijn tot stand is gekomen, hoe je preventie bij kinderen het beste kunt aanpakken en welke behandelmethoden je kunt toepassen bij cariës. Download de richtlijn, samenvatting, patiënteninformatie, stroomschema behandeling melkdentitie en behandeling blijvende dentitie en het implementatieplan.
4 januari 2021/door RedactieVoorwaarden voor het toepassen van lichte (inhalatie)sedatie in de tandheelkunde
In 2017 zijn de voorwaarden voor het toepassen van lichte (inhalatie)sedatie in de tandheelkunde met zuurstof-lachgas door tandartsen, artsen en mondhygiënisten opgesteld en geautoriseerd door de KNMT, ANT, NVM-mondhygiënisten, VBTGG en de NVvK.
23 augustus 2020/door anitatestRichtlijn opdrachtrelatie voorbehouden handelingen tandarts – mondhygiënist
Deze richtlijn beoogt duidelijkheid te creëren omtrent ieders rol en verantwoordelijkheid bij de samenwerking tussen tandarts en mondhygiënist met betrekking tot die voorbehouden handelingen die deel uit maken van het deskundigheidsgebied van de
mondhygiënist. De richtlijn is in 2009 door NVM-mondhygiënisten ontwikkeld.
14 augustus 2020/door anitatestmondhygiënist. De richtlijn is in 2009 door NVM-mondhygiënisten ontwikkeld.
Nieuwe ICOP-richtlijn: classificatie van pijn
Pijn is complex en heeft verschillende gezichten. Er zijn verschillende behandelingen daarom is een classificatie belangrijk. Bekijk de nieuwe IOCP-richtlijn met classificatie van alle chronische pijnen.
29 juni 2020/door anitatestCommentaarronde richtlijn Mondzorg voor Jeugdigen: preventie en behandeling
Het KIMO heeft de Klinische Praktijkrichtlijn (KPR) Mondzorg voor Jeugdigen (preventie en behandeling) voor commentaar aangeboden aan de beroepsverenigingen, wetenschappelijke verenigingen en andere KIMO geïnteresseerde organisaties.
11 juni 2020/door anitatest
Partnernieuws
Help jouw patiënten 20x meer tandplaque te verwijderen*. Ontvang jouw Philips Sonicare sample en ervaar het zelf!
Ontdek de Nieuwe GUM SOFT-PICKS PRO | Bestel samples