Tandprothese | Tandtechniek

Een goede samenwerking tussen de tandartspraktijk, tandprotheticus en het tandtechnisch laboratorium is bepalend om tot een goed eindresultaat te komen bij restauraties, kunstgebit, overkappingsprotheses of  frameprotheses.

Eigen bijdrage implantaat gedragen prothese verandert
, ,

Eigen bijdrage implantaat gedragen prothese verandert

Vanaf 1 januari 2017 zal de nieuwe structuur voor eigen bijdragen voor implantaat gedragen prothese ingaan. Waar de eigen bijdrage voor een implantaat gedragen prothese eerst €125,- per kaak bedroeg, wordt dit veranderd naar 8% voor de bovenkaak en 10% voor de onderkaak.
,

Verbeterpunt: verwisseling protheses van patiënten

Om te leren van ervaringen van andere mondzorgprofessionals belicht Petra van der Zwan van Invert Innovatie Management een verbeterpunt uit een praktijk. Verbeterpunt: verwisseling prothese met die van andere patiënt.
, , , ,

Restauratie: minimaal invasief, maximaal effectief

Minimaal invasief werken is de eerste weg om te bewandelen bij restauratie. Het is van belang om een goede mix te gebruiken van directe en indirecte technieken. Het succes valt of staat bij het stellen van een juiste indicatie, de preparatietechniek, materiaalkeuze en het cementeren.
, , ,

Protocol: volledige gebitsprothese maken

Het vervaardigen van een goede, volledige gebitsprothese is niet moeilijk als u werkt volgens een vast protocol. Door te werken volgens richtlijnen krijgt u een voorspelbaar resultaat. Zo voorkomt u ergernis en ontevredenheid bij de patiënt en het behandelteam. Bekijk het protocol.
, , ,

Ontwerpen en opstellen van een frameprothese

Er zijn diverse systemen om in de partieel betande kaak de relatie te beschrijven tussen diasteem en pijlerelement(en). Een oude bekende, de Kennedy-classificatie, is nog steeds actueel en wereldwijd het meest gebruikte systeem. Een overzicht van de ontwerpregels voor het voorspelbaar ontwerpen en opstellen van een frameprothese.
, ,

Patiënten Radboudumc tevreden over 3D-kunstgebit

Sinds een half jaar kunnen patiënten zonder tanden of met versleten kaken een 3D-kunstgebit laten aanmeten in het Radboudumc. Omroep Gelderland interviewde hoogleraar orale implantologie Gert Meijer over de werkwijze.
, ,

Tandtechnicus Wouter Sonderen: “De kick maakt alles goed!”

Direct bij binnenkomst is te merken dat Wouter Sonderen een bevlogen tandtechnicus is. Waar ik als mondhygiënist eigenlijk niets te maken heb met tandtechnici, weet hij me uitermate te intrigeren. In ons gesprek vertelt hij me alles over zijn werk.
Uitneembaar gebit
, , ,

Is ‘een uitneembaar gebit ’voorbij?

Is een uitneembare voorziening nog van nu of neemt het zelfs weer toe? Verslag van de lezing van Nittert Postema.

Partnernieuws

Meer

1,3 miljoen Nederlanders bezochten tandprotheticus

Ruim 1,3 miljoen Nederlanders bezochten de afgelopen jaren een tandprotheticus. Dit blijkt uit cijfers van het NIVEL. Patiënten zijn tevreden over de zorg van de tandprotheticus en geven hem een 8,2 als cijfer.
26 mei 2014/door dentalinfo
overkappingsprothese

Overkappingsprothese op implantaten in de edentate bovenkaak

Voor een overkappingsprothese op implantaten in de bovenkaak is het voldoende om vier implantaten te plaatsen. Verslag van de klinische avond over de chirurgische procedures voor het plaatsen van implantaten, de vervaardiging van een overkappingsprothese en de digitale stappen.
26 mei 2014/door Anita de Klerk
Tandimplantaten

Primeur met tandimplantaten bij ziekenhuizen Scheper en Refaja

Het Scheper Ziekenhuis in Emmen en het Refaja ziekenhuis in Stadskanaal hebben een nieuwe techniek ontwikkeld. Als enige in Nederland zetten zij loszittende kunstgebitten snel en patiëntvriendelijk vast.
17 maart 2014/door dentalinfo

Prothese beter geaccepteerd bij goede communicatie

Niet de kwaliteit van een gebitsprothese, maar de patiënt-tandartsrelatie bepaalt of de patiënt tevreden is met zijn prothese.
18 april 2012/door Anita de Klerk

Pathologische oorzaken voor ontevredenheid over prothese

Ontevredenheid over het kunstgebit kan worden veroorzaakt door pathologische factoren. Welke zijn dit en wat kunt u eraan doen?
7 maart 2012/door Anita de Klerk

Reiniging gebitsprothesen – uitkomsten van marktonderzoek

Wanneer adviseren dental professionals over reiniging van (partiële) gebitsprothesen en wat adviseren zij? Uitkomsten van marktonderzoek.
17 augustus 2010/door dentalinfo

Wat vertelt u mij daar?!

Een enquête onder gebruikers van prothesen reinigingsmiddelen geeft belang van goede voorlichting aan. Veel patiënten blijken hun prothese nog steeds met tandpasta schoon te maken.
23 mei 2010/door dentalinfo

Hoe reinigt u een prothese?

Wanneer u opzoek gaat naar informatie over het onderhouden van een gebitsprothese, komt u al snel in verwarring. De een zegt dit, de ander dat. Hoe zit het nu?
23 mei 2010/door Anita de Klerk
Toon meer