Tandprothese | Tandtechniek

Een goede samenwerking tussen de tandartspraktijk, tandprotheticus en het tandtechnisch laboratorium is bepalend om tot een goed eindresultaat te komen bij restauraties, kunstgebit, overkappingsprotheses of  frameprotheses.

Implantaten
,

Patiënten tevredener met digitale workflow voor implantaten dan met conventioneel afdrukproces

Patiënten rapporteerden een hogere tevredenheid over een digitale workflow voor een implantaat-ondersteunende posterieure kroon dan een conventionele workflow in een studie gepubliceerd in het Journal of Dentistry. Hoewel de patiënttevredenheid hoog was voor beide methodes blonk de digitale variant uit in het voorkomen van een irritante smaak.
Een makkelijkere manier om kunstgebitten te kopiëren
,

Een makkelijkere manier om kunstgebitten te kopiëren

Clinici kunnen een volledig kunstgebit snel en eenvoudig dupliceren met een intraorale scanner en gratis CAD-software, volgens een recente studie gepubliceerd in het Journal of Prosthodontics. Een 3D-printer kan vervolgens een fysieke kopie maken van de prothese.
Kunstgebit
,

Kunstgebit verlaagt het risico op overlijden

Verschillende onderzoeken hebben al aangetoond dat tandverlies op oudere leeftijd het risico op overlijden verhoogt. Uit een cohortstudie met Chinese ouderen is gebleken dat het dragen van een kunstgebit dit risico kan verkleinen.
frameprothese
, , ,

Ontwerpen en opstellen van een frameprothese

Er zijn diverse systemen om in de partieel betande kaak de relatie te beschrijven tussen diasteem en pijlerelement(en). De tandarts dr. Edward Kennedy heeft al in 1923 een systematiek voorgesteld, die in 1928 in boekvorm (Partial Denture Construction) is verschenen.
Nieuw franchiseconcept De Denticien: naar de winkel voor een kunstgebit 
, ,

Nieuw franchiseconcept De Denticien: naar de winkel voor een kunstgebit 

De Denticien start met een nieuwe werkwijze voor het vervaardigen van gebitsprotheses. Kon je voorheen voor een kunstgebit alleen bij een traditionele tandprotheticus en tandartspraktijk terecht, nu kan dit gewoon in de winkelstraat. De eerste Denticien 3D Gebitsprothese Studio is geopend in winkelcentrum De Mare in Alkmaar.
kunstgebit
,

Beste technieken en materialen voor maken kunstgebitten

Onderzoekers hebben gekeken naar de beste technieken en materialen voor het maken van vaste en uitneembare kunstgebitten. Ze kwamen tot de conclusie dat er geen duidelijke ‘beste’ technieken of materialen bestaan, die aantoonbaar betere kunstgebitten maken dan anderen.
De kosten en kwaliteit van mondgezondheid van implantaten vs. protheses
, ,

De kosten en kwaliteit van mondgezondheid van implantaten vs. protheses

Zowel dentale implantaten als tandprotheses bieden een goede oplossing voor missende tanden, met elk verschillende voor- en nadelen. In een nieuwe studie vergeleken Japanse onderzoekers de kosten en kwaliteit van mondgezondheid van deze twee oplossingen op de lange termijn.
3D-geprinte prothese met medicijnen kan mogelijk infectie bestrijden
,

3D-geprinte prothese met medicijnen kan mogelijk infectie bestrijden

Bijna twee-derde van de Amerikaanse kunstgebit-dragende populatie lijdt aan frequente schimmelinfecties die ontsteking, roodheid en zwelling in de mond veroorzaken. Voor een betere behandeling van deze infecties, zijn onderzoekers aan de Universiteit van Buffalo overgestapt op 3D-printers.

Partnernieuws

Links

Meer tandprothese | tandtechniek

Eric-van-der-Winden

‘De tandtechniek heeft ingeboet aan kwaliteit’

Eric van der Winden is bijna veertig jaar tandtechnicus, leidt jongeren op in het vak en geeft lezingen in binnen- en buitenland. dental INFO sprak met hem over zijn jarenlange ervaring en de ontwikkelingen in het vakgebied. De huidige stand van zaken baart hem zorgen.
12 november 2018/door anitatest
Implantologie: een samenspel tussen prothetiek en chirurgie

Implantologie: een samenspel tussen prothetiek en chirurgie

Veel tandartsen implanteren niet maar willen wel zelf de kronen op implantaten maken. Verslag van de NSOI workshop Implantologie, de bovenbouw over succespercentages, de procedure bij implanteren en in welke situaties implantaten mogelijk zijn.
18 juni 2018/door anitatest
Uitzending RTL Z Doe maar duurzaam over procesverloop tandtechniek

Uitzending RTL Z Doe maar duurzaam over procesverloop tandtechniek

Alles over het procesverloop rondom tandtechniek is zondag 18 februari te zien in de uitzending medische innovaties van Doe maar duurzaam. Torsten Schwafert, Jacqueline Koster en Patrick Oosterwijk van Elysee Dental zijn dan aan het woord.
14 februari 2018/door anitatest
Kunstgebit

Allergie door kunstgebit – waar op te letten

Bij het kiezen van een prothese material voor een kunstgebied moeten meerdere aspecten worden meegenomen in de overweging.
29 januari 2018/door anitatest
Eigen bijdrage implantaat gedragen prothese verandert

Eigen bijdrage implantaat gedragen prothese verandert

Vanaf 1 januari 2017 zal de nieuwe structuur voor eigen bijdragen voor implantaat gedragen prothese ingaan. Waar de eigen bijdrage voor een implantaat gedragen prothese eerst €125,- per kaak bedroeg, wordt dit veranderd naar 8% voor de bovenkaak en 10% voor de onderkaak.
7 december 2016/door Anita test Test

Verbeterpunt: verwisseling protheses van patiënten

Om te leren van ervaringen van andere mondzorgprofessionals belicht Petra van der Zwan van Invert Innovatie Management een verbeterpunt uit een praktijk. Verbeterpunt: verwisseling prothese met die van andere patiënt.
18 januari 2016/door anitatest
Restauratie: minimaal invasief, maximaal effectief

Restauratie: minimaal invasief, maximaal effectief

Minimaal invasief werken is de eerste weg om te bewandelen bij restauratie. Het is van belang om een goede mix te gebruiken van directe en indirecte technieken. Het succes valt of staat bij het stellen van een juiste indicatie, de preparatietechniek, materiaalkeuze en het cementeren.
9 november 2015/door dentalinfo
gebit-in-glas

Protocol: volledige gebitsprothese maken

Het vervaardigen van een goede, volledige gebitsprothese is niet moeilijk als u werkt volgens een vast protocol. Door te werken volgens richtlijnen krijgt u een voorspelbaar resultaat. Zo voorkomt u ergernis en ontevredenheid bij de patiënt en het behandelteam. Bekijk het protocol.
12 oktober 2015/door anitatest
Patiënten Radboudumc tevreden over 3D-kunstgebit

Patiënten Radboudumc tevreden over 3D-kunstgebit

Sinds een half jaar kunnen patiënten zonder tanden of met versleten kaken een 3D-kunstgebit laten aanmeten in het Radboudumc. Dankzij de 3D-voorbereiding past het gebit goed in de mond.
15 juli 2015/door Anita test Test

Tandtechnicus Wouter Sonderen: “De kick maakt alles goed!”

Direct bij binnenkomst is te merken dat Wouter Sonderen een bevlogen tandtechnicus is. Waar ik als mondhygiënist eigenlijk niets te maken heb met tandtechnici, weet hij me uitermate te intrigeren. In ons gesprek vertelt hij me alles over zijn werk.
9 februari 2015/door Anita test Test
Uitneembaar gebit

Is ‘een uitneembaar gebit ’voorbij?

Is een uitneembare voorziening nog van nu of neemt het zelfs weer toe? Verslag van de lezing van Nittert Postema.
8 december 2014/door Anita test Test
1,3 miljoen Nederlanders bezochten tandprotheticus

1,3 miljoen Nederlanders bezochten tandprotheticus

Ruim 1,3 miljoen Nederlanders bezochten de afgelopen jaren een tandprotheticus. Dit blijkt uit cijfers van het NIVEL. Patiënten zijn tevreden over de zorg van de tandprotheticus en geven hem een 8,2 als cijfer.
26 mei 2014/door dentalinfo
Toon meer