De kosten en kwaliteit van mondgezondheid van implantaten vs. protheses

De kosten en kwaliteit van mondgezondheid van implantaten vs. protheses

Zowel dentale implantaten als tandprotheses bieden een goede oplossing voor missende tanden, met elk verschillende voor- en nadelen. In een nieuwe studie vergeleken Arai Korenori en zijn team van de orale implantologie afdeling aan de Osaka Dental University in Japan de kosten en kwaliteit van mondgezondheid van deze twee oplossingen op de lange termijn.

Korenori en zijn team voerden een gezondheidstechnologie beoordeling uit om de kosten en kwaliteit van de twee behandelingen voor het verlies van een of meerdere tanden te kunnen vergelijken.

Vergoeding door zorgverzekering

De kostenanalyse werd gebaseerd op het hedendaagse zorgverzekeringslandschap in Japan. Hier worden protheses namelijk wel vergoed, maar moeten implantaten uit eigen zak worden betaald. De onderzoekers waren daarom benieuwd of het kosten-efficiënter is om een prothese te nemen, die wordt vergoed door de verzekering, of om zelf te betalen voor het krijgen van implantaten.

Kwaliteit van mondgezondheidsindex

Om hierachter te komen werden 560 patiënten die een kies in hun onderste kaak zijn verloren gevraagd om een kwaliteit van mondgezondheidsenquête in te vullen. Deze patiënten kregen een implantaat, een vaste tandprothese, een verwijderbare tandprothese, of geen enkele behandeling bij de tandheelkundige universiteit in Osaka. De kwaliteit van mondgezondheid werd bepaald door middel van een score, waarbij 0 staat voor helemaal niet tevreden en 1 voor heel erg tevreden. Hieruit bleken de volgende resultaten:

Implantaten hogere kwaliteit van mondgezondheid, protheses kosten-efficiënter

De patiënten met succesvolle implantaten scoorden het hoogst in kwaliteit van mondgezondheid, opgevolgd door het nationaal gemiddelde van Japan en de patiënten met succesvolle protheses. De kostenanalyse die de onderzoekers deden toont aan dat protheses wel een betere kosten-efficiëntie bieden voor patiënten die het liefst minder zelf willen betalen. Implantaten worden ook gezien als relatief kosten-efficiënt, maar kosten in Japan wel gemiddeld €1.850,- meer dan vergoede protheses.

Bron:
BMC Oral Health

Lees meer over: Implantologie, Tandprothese | techniek, Thema A-Z