Praktijk van de toekomst: de alwetende tandartsstoel

tandartsstoel

Tandheelkundige instrumenten zijn gesteriliseerd, de boortijd is drie minuten; hartslag van de patiënt is op het moment 130 per minuut. Allemaal gegevens die een tandartsstoel nu automatisch kan opnemen. De tijd van digitale behandelstoelen is aangebroken.

Hightech stoel

Bij het Center for Precision Dental Medicine van Columbia University, Verenigde Staten, is de stoel niet alleen de stoel die de patiënt voorziet van nodige verstelbaarheid van positie. In dit centrum maken de stoelen deel uit van een hightech systeem dat in staat is alle informatie over patiënten en behandelaars te verzamelen.

Elektromagnetische golven

Hier worden RFID-systemen voor gebruikt, dus identificatie met elektromagnetische golven. Niet alleen al de apparatuur, maar ook tandartsen en patiënten zijn uitgerust met transponders door middel van een armband.

Huidig gebruik

De behandelstoelen worden nu al gebruikt om te meten wanneer en hoe lang instrumenten die op een stoel zijn aangesloten, zijn gebruikt of gereinigd. Daarnaast wordt zowel bijgehouden welke patiënt wanneer en waar wordt behandeld als door welke tandarts.

Verbetering behandelingssituatie

In de volgende stap moeten de stoelen in staat zijn de zuurstoftoevoer en de hartslag van de patiënt op te vangen en naar de behandelaar te verzenden. Dit zou de behandelingssituatie voor beide partijen verbeteren. Het RFID-systeem zou tevens moeten bijdragen aan het verminderen van wachttijden. Op lange termijn is het echter ook mogelijk om het stressgedrag van patiënten en gerelateerde risico’s te detecteren of tegen te gaan. Inderdaad, maak plaats voor de alwetende tandartsstoel.

Bron:
theoutline.com

 

Lees meer over: Ondernemen, Praktijkinrichting