Opmerkelijk mondzorg

Bijzondere en opmerkelijke ontwikkelingen in de mondzorg. Zoals een gouden tandenborstel, lippen als kunstwerk, de breedste tong en artikelen over tandartsen en mondhygiënisten die een opmerkelijke en soms vreemde behandeling doen.

,

Mannen onzorgvuldiger met mondzorg dan vrouwen

Mannen vertonen een achterstand op het gebied van tandheelkundige preventie ten opzichte van vrouwen. Dat blijkt uit Duits onderzoek.
Tuchtrecht: voorwaardelijke schorsing na inspectietraject
, , ,

Tuchtrecht: voorwaardelijke schorsing na inspectietraject

 Een tandarts is voorwaardelijk geschorst door het Regionaal Tuchtcollege te Zwolle nadat hij zich ten onrechte als orthodontist presenteerde en de randvoorwaarden voor goede tandheelkunde niet op orde had. Ook had hij zich niet toetsbaar en transparant opgesteld, wat het college als ernstige verwijten kwalificeert.

DHIM-projecten-2020-kinderen-tandenpoetsen
,

De mooie projecten van DHIN in 2020

Ondanks de coronacrisis wist Dental Health International Nederland (DHIN) gedurende 2020 mooie projecten uit te voeren en ondersteunen in binnen- en buitenland. Wij lichten de hoogtepunten uit het jaarverslag voor je uit.
memoriam-DHIN-adviseur-Wim-van-Palenstein-Helderman
,

In memoriam DHIN-adviseur Wim van Palenstein Helderman

Wim van Palenstein Helderman: 1944- 2021. Meer dan 20 jaar was Wim van Palenstein Helderman intensief betrokken bij Dental Health International Nederland (DHIN).
kauwen
,

Waarom mensen zoveel tandproblemen hebben

Mensen hebben vergeleken met andere dieren opvallend veel last van cariës en orthodontische problemen. Peter Ungar beargumenteert dat dit het gevolg is van de verandering naar zachter en meer suikerrijk eten vergeleken met onze voorouders.
Tuchtrecht berispring na te uitgebreide behandeling
,

Tuchtrecht: berispring na te uitgebreide behandeling

Op 6 november berispte het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg Amsterdam een tandarts nadat deze een te uitgebreide behandeling had uitgevoerd en behandelingen had uitgevoerd die niet werden vergoed door de zorgverzekeraar. Hierdoor ondervond de behandelde vrouw extra complicaties.
18 centimeter grote prehistorische haaientand gevonden
,

18 centimeter grote prehistorische haaientand gevonden

Een Amerikaanse vrouw vond onlangs een enorme haaientand op Hunting Island, South Carolina. De vrouw denkt dat de tand afkomstig is van een prehistorische megalodonhaai.
Tandarts krijgt 12 jaar cel na het trekken van een tand op een hoverboard
,

Tandarts krijgt 12 jaar cel na het trekken van een tand op een hoverboard

Een Amerikaanse tandarts is veroordeeld tot 12 jaar cal nadat een video lekte waarin te zien is hoe hij een tand trekt terwijl op een hoverboard staat. Daarnaast blijkt de tandarts ook schuldig aan o.a. fraude, diefstal en wetteloze beroepspraktijken.

Partnernieuws

Meer opmerkelijk mondzorg

Brits onderzoek: 1 op 3 tandartsen mishandeld tijdens pandemie

Britse tandartsen geven aan dat ze regelmatig mishandeld worden door patiënten, veelal verbaal. Dat blijkt uit onderzoek van de Britse brancheorganisatie Dental Protection.
17 november 2020/door Redactie
200 jaar oud kunstgebit van goud en ivoor

800.000 jaar oude tand werpt nieuw licht op menselijke evolutie

Genetische informatie van een 800.000 jaar oude tand heeft de theorie weerlegd dat Homo Antecessor de ontbrekende schakel is die heeft geleid tot de mensen die vandaag bestaan.
22 september 2020/door anitatest

Poets- en voorlichtingslessen door Nederlandse mondhygiënisten in Nicaragua

In Noord-Nicaragua is tandheelkundige zorg voor de meeste mensen onbetaalbaar en onbereikbaar. Mondhygiënist Maria Borgers besloot om zich - samen met haar ICO-groep - in te zetten voor de kinderen van de Saturday School en ontwikkelde handleidingen voor voorlichtings- en poetslessen en een memory spel. De kinderen leerden zo al spelenderwijs over mondhygiëne.
14 september 2020/door anitatest

Vlieg door Godzilla’s gebit in Japan

In Japan is onlangs ’s werelds eerste Godzilla museum geopend. Binnenkort kunnen bezoekers daar Godzilla’s gebit bekijken vanaf een zip-line.
14 september 2020/door anitatest

Gouden tand voor Bengaalse tijger

Wie dacht dat alleen stoere rappers gouden tanden hebben heeft het mis. Een Bengaalse tijger uit Duitsland genaamd Cara heeft nu ook een gouden kroon op haar hoektand gekregen om haar tand te repareren.
26 augustus 2020/door anitatest
Muzikale tandenborstels zingen ‘Never Gonna Give You Up’

Video: Muzikale tandenborstels zingen ‘Never Gonna Give You Up’

Dankzij een knap staaltje techniek kreeg youtuber Device Orchestra het voor elkaar om vijf elektrische tandenborstels, twee typmachines en een strijkijzer de hit van Rick Astley te laten zingen. Bekijk de video.
17 augustus 2020/door anitatest

Jason Derulo gaat viraal met “gebroken tanden”

R&B-zanger Jason Derulo scoorde onlangs een virale hit met een TikTok filmpje waarin hij zijn tanden “breekt” nadat hij een maïskolf van een draaiende boormachine probeerde te eten. Ja, echt.
9 juni 2020/door anitatest

‘Zingende’ tandenborstel hit op YouTube

Zwart leren jasje, krullenbol en een pratende auto – is het David Hasselhoff van de serie Knight Rider? Je zou het haast denken maar nee, het is een elektrische tandborstel met wiebeloogjes die in een Michael Knight-outfit optreedt en de bekende soundtrack uitvoert.
18 mei 2020/door anitatest

Menselijk genoom en oraal microbioom uit 5.700 jaar oud berkenkauwgum gehaald

Uit een 5.700 jaar oud type kauwgum zijn een compleet menselijk genoom, orale microben en menselijke ziekteverwekkers gehaald. Het resultaat benadrukt het potentieel van gekauwd berkenpek als een bron van oud DNA.
28 april 2020/door anitatest
Merel-Kooning-en-Wim-Uum

Brabantse tandartsen zetten hun tanden in verbindend lied

Tandartsen Merel Kooning (41) en Wim van Uum (42) uit Brabant hebben samen een lied geschreven waarin zij oproepen om met elkaar te verbinden. “Met 'Laten we ons verbinden' willen we alle inwoners van Nederland laten weten dat ze er niet alleen voor staan.”
1 april 2020/door anitatest
Dental-Black-Box.

Dental Black Box op Dental Expo: Wat voel, ruik en zie je?

Bezoek dental INFO op de Dental Expo: wat voel, ruik en zie je in de Dental Black Box? Doe mee en maak kans op een entreekaart voor het congres Restaureren.nl, het congres Lustrumparo2020.nl of een set Profluorid Varnish.
2 maart 2020/door anitatest

Netflix-ster met cleidocraniale dysplasie succesvol geopereerd

‘Stranger Things’-acteur Gaten Matarazzo heeft eind januari een uiterst complexe operatie ondergaan om veertien tanden te verwijderen. Tot opluchting van de miljoenen fans is de vier uur durende procedure succesvol verlopen.
24 februari 2020/door anitatest
Toon meer