Opmerkelijk mondzorg

Bijzondere en opmerkelijke ontwikkelingen in de mondzorg. Zoals een gouden tandenborstel, lippen als kunstwerk, de breedste tong en artikelen over tandartsen en mondhygiënisten die een opmerkelijke en soms vreemde behandeling doen.

Payt
Thema A-Z

Onbetaalbare mondzorg kan niet door de beugel, kies voor Payt!

Softwareleverancier Payt breidt haar dienstverlening in de mondzorg verder uit met de introductie van een betaalbaar beugelconcept: Get it. Straight ©. Dat was maandag 1 april ons grote nieuws.
Geen tandpastasmaak te gek voor deze tandarts
Opmerkelijk

Geen tandpastasmaak te gek voor deze tandarts

Wasabi of whisky als tandpastasmaak hebben, wie wil dat nou. Een tandarts uit de Amerikaanse staat Georgia hield het niet bij deze twee aparte smaken, maar heeft een verzameling van 2.037 verschillende tandpastatubes. Hiermee heeft hij een Guinness World Record te pakken.
Gitarist-vervangt-snaren-door-flosdraad
Opmerkelijk

Gitarist vervangt snaren door flosdraad – en speelt erop los

Flosdraad, je zou zeggen dat iedereen dat gebruikt om het gebit schoon te maken op lastig te bereiken plekken. Niet als je naam Bernth Brodträger is en je een begenadigd gitaarspeler bent met YouTubekanaal. Flosdraad blijkt namelijk ook prima te werken in plaats van gitaarsnaren.
behandelingsstoel
Thema A-Z

Duitse tandarts verloor hand bij ongeval maar blijft patiënten behandelen, met één hand

Een Duitse tandarts verloor bij een ongeval zijn linkerhand, maar heeft toch een manier gevonden om zijn beroep te blijven beoefenen. In diverse Duitse media vertelt hij zijn verhaal en hoe hij patiënten met één hand kan behandelen.
De-evolutionaire-betekenis-van-een-kus
Thema A-Z

De evolutionaire betekenis van een kus

Onderzoek suggereert dat kussen een bredere evolutionaire betekenis kan hebben dan sociale en romantische implicaties. Het artikel is gepubliceerd in het Journal of the American Dental Association.
Draad
Orthodontie

Tanden op hun plaats gehouden met gouden draden in de 17e eeuw

Uit een nieuwe studie blijkt dat de tanden van een aristocratische Franse vrouw, die aan het begin van de 17e eeuw leefde, op hun plaats werden gehouden met fijne gouden draden. Een oplossing die, hoewel innovatief in die tijd, haar toestand waarschijnlijk verslechterde. Archeologen gebruikten beeldvorming zoals CBCT om te ontdekken hoe haar tanden werden gestabiliseerd in die tijd.
Microbieel DNA onthult informatie over mensen uit de prehistorie en evolutie
Thema A-Z

Microbieel DNA onthult informatie over mensen uit de prehistorie en evolutie

Microbieel DNA uit de tanden van prehistorische menselijke resten brengt details aan het licht over hun gezondheid, dieet en levensstijl. Ook onthullen de oude orale bacteriën informatie over de evolutie van de mens, staat in een recent artikel in Nature Outlook: Oral health.
verstandskies
Thema A-Z

9-jarige zet nieuw wereldrecord voor jongste persoon bij wie de verstandkies is getrokken

Een jongen uit de Amerikaanse staat Virginia was 9 jaar en 327 dagen oud toen zijn verstandskies werd getrokken. Dat maakt hem de nieuwe jongste persoon ter wereld die deze procedure onderging, volgens een recent verhaal van Guinness World Records.

Partnernieuws

Meer opmerkelijk mondzorg

Vrouwen in VS zorgen beter voor hun mond

Vrouwen in VS zorgen beter voor hun mond

Welk geslacht heeft de beste mondhygiënegewoonten? Mannen of vrouwen? Uit nieuw onderzoek blijkt dat vrouwen in Amerika beter mondhygiënegedrag vertonen dan mannen. Ze gaan bijvoorbeeld vaker proactief naar de tandarts.
30 augustus 2022/door Redactie
Slijt

Eeuwenoude kaak vertoont verrassend tandslijtagepatroon

Onderzoekers hebben een eeuwenoud kaakbeen opgegraven op het Indonesische eiland Sulawesi. De kaak was van een vroege mens en vertoont een verrassend tandslijtagepatroon.
22 augustus 2022/door Redactie
Verband gevonden tussen sociaaleconomische achtergrond en tandslijtage

Verband gevonden tussen sociaaleconomische achtergrond en tandslijtage

Pathologische tandslijtage is een steeds vaker voorkomend probleem bij kinderen en tieners. Een nieuwe studie richt zich op de sociale achtergrond van gezinnen om te kijken of hier een causaal verband kan liggen.
22 augustus 2022/door Redactie
Haaientanden zorgen voor onduidelijkheid over tandevolutie

Haaientanden zorgen voor onduidelijkheid over tandevolutie

Wetenschappers die onderzoek doen naar haaientanden hebben grote verschillen gevonden tussen het gebit van hedendaagse haaien en hun prehistorische voorouders. De vondst gaat in tegen de theorie dat tanden een universele ontwikkelingsmethode hebben.
12 april 2022/door Redactie
54.000 jaar oude mensentand verrast wetenschappers

54.000 jaar oude mensentand verrast wetenschappers

In de Franse Rhônevallei is door wetenschappers een menselijke melktand van zo’n 54.000 jaar oud gevonden. Dit kan erop wijzen dat de moderne mens al veel eerder in Europa arriveerde dan tot nu toe werd gedacht.
29 maart 2022/door Redactie
DHIN gaat door Jaarverslag 2021

DHIN gaat door! Jaarverslag 2021

Dental Health International Nederland (DHIN) heeft net als de meeste organisaties de gevolgen van de coronacrisis gevoeld in 2021. Toch kon de organisatie een aantal mooie projecten ondersteunen, lezen we in het jaarverslag ‘DHIN gaat door!’.
28 maart 2022/door Redactie
Kunstenaar-stuurde-haar-verstandskies-de-ruimte-in

Kunstenaar stuurde haar verstandskies de ruimte in

De in New York en Peking wonende kunstenaar Xin Liu stuurde haar verstandskies de ruimte in als onderdeel van een kunstproject. De Los Angeles Times interviewde Xin Liu over dit opzienbarende project.
22 december 2021/door Redactie

Twee operaties nodig bij zeldzaam geval van baby met meerdere dermoidcysten

Een baby die werd geboren met meerdere zeldzame dermoidcysten in de mond onderging twee operaties voordat ze één jaar oud was. De tweede operatie was nodig omdat artsen kleinere cysten eerst misten, volgens een recent casusrapport.
23 november 2021/door anitatest

Deze dentale items werden achtergelaten in Uber taxi’s

Swarovski verrekijkers, een hardgekookt ei en een keycord met de tekst “virginity rocks”: mensen laten gekke dingen achter in hun Uber taxi. En ja, ook dentale items worden wel eens vergeten.
8 november 2021/door anitatest
Casus: Beeldvorming essentieel bij ingeslikte tol door dementiepatiënt

Casus: Beeldvorming essentieel bij ingeslikte tol door dementiepatiënt

Beeldvorming hielp artsen bij het identificeren en verwijderen van een tol die een 83-jarige vrouw met een orale fixatie had ingeslikt. Het vaststellen van een diagnose en het uitvoeren van de extractie was lastig omdat de vrouw aan het eindstadium van dementie leed. De casus met unieke uitdagingen wordt besproken in Cureus Journal of Medical Science.
18 oktober 2021/door Redactie

Hoe koningin Victoria sieraden gemaakt van tanden hip maakte

De vroegere Britse koningin Victoria (1819 – 1901) is om veel redenen legendarisch. Onder haar heerschappij werd bijvoorbeeld het Londense metronetwerk aangelegd. Maar wist je al dat deze iconische regent ook herinnerd wordt om het populair maken van sieraden gemaakt van tanden?
12 oktober 2021/door Redactie
Een kijkje in het gebit van een Neanderthaler

Een kijkje in het gebit van een Neanderthaler

Voor het eerst sinds de ontdekking in 1993 is er onderzoek gedaan naar het gebit van een 130.000 jaar oud Neanderthalerskelet in Italië. De resultaten werden onlangs gepubliceerd door onderzoekers aan de Universiteit van Florence.
30 september 2021/door Redactie
Toon Meer