De evolutionaire betekenis van een kus

De-evolutionaire-betekenis-van-een-kus

Onderzoek suggereert dat kussen een bredere evolutionaire betekenis kan hebben dan sociale en romantische implicaties. Het artikel is gepubliceerd in het Journal of the American Dental Association.

Sinds de vroege ontwikkeling van mensachtigen zijn intimiteit en fysieke aanraking belangrijk geweest voor sociale en gezondheidsdoeleinden. Bonobo’s, prairiehonden en zelfs sommige mieren houden zich bezig met kussen.

“De ontdekking van kussen bij een aantal soorten suggereert dat het de uitwisseling van informatie vergemakkelijkt die cruciaal is voor het navigeren door de interacties van sociale groepen”, aldus Dr. Tim Wright van de Universiteit van North Carolina.

Intimiteit

Zoenen en eten delen signaleert intimiteit. Bovendien nemen de cortisolspiegels in het menselijk speeksel toe met stress, en dierstudies suggereren dat speeksel signalen voor socioseksuele partnerselectie uitbreidt. Hoewel er culturele en maatschappelijke verschillen zijn in intimiteit, is interpersoonlijke fysieke aanraking overal ter wereld sociaal belangrijk.

Recent onderzoek heeft mechanismen onderzocht waarin kinderen leren hoe de mensen om hen heen zich tot elkaar verhouden. Onderzoekers evalueerden hoe baby’s en peuters conclusies trekken over de aard van relaties, zoals die gedeeld worden door familieleden.

Binnen het onderzoek werden ‘stevige’ relaties gekenmerkt door sterke gehechtheidsniveaus, wederzijdse responsiviteit en verplichtingen. Onderzoeksresultaten gaven aan dat baby’s en peuters concluderen dat mensen die speeksel delen door voedsel te delen of te kussen, ‘stevige’ relaties hebben.

Van nauw sociaal contact tussen mensen was bekend dat het in verband werd gebracht met de overdracht van ziekten, zelfs vóór de ontdekking van ziekteverwekkende pathogenen. Het beperken van fysiek contact tot alleen hechte relaties kan zijn voortgekomen uit de noodzaak om de overdracht van ziekten te minimaliseren.

Implicaties voor de mondgezondheid bij het kussen van baby’s en peuters

Sinds 1960 zijn er miljoenen dollars aan onderzoek besteed aan cariës-interventies. Een verscheidenheid aan benaderingen voor een cariësvaccin en pogingen om verticale overdracht te voorkomen zijn overwogen. Er werden mondgezondheidsaanbevelingen gedaan om de overdracht van orale microbiota tussen zorgverleners en zuigelingen te voorkomen. Advies was onder meer om geen eten te delen met baby’s of ze op de mond te kussen.

Kinderen erven aanvankelijk een groot deel van hun microbiota van hun biologische moeders en verzorgers, inclusief hun orale microbiota. Naarmate hun sociale en ecologische contacten zich ontwikkelen, krijgen ze nieuwe blootstellingen en verandert hun microbiota.

Er wordt voortdurend onderzoek gedaan om meer inzicht te krijgen in het menselijk microbioom.

“Onze kennis van het menselijke microbioom, hoe het wordt overgedragen en verworven, en de vele complexe interacties en relaties tussen mensen en onze samenwonende micro-organismen blijft rudimentair”, volgens Wright.

Veiligheid

Is het veilig om eten te delen met baby’s en peuters en ze te kussen? Het antwoord is niet eenvoudig. Ziekteverwekkers en ziekten kunnen zich verspreiden door nauw lichamelijk contact en uitwisseling van lichaamsvloeistoffen, zoals speeksel. Pasgeborenen met een onvolgroeid immuunsysteem moeten worden beschermd, omdat infecties dodelijk kunnen zijn. Aandoeningen zoals mononucleosis kunnen via speeksel worden overgedragen, en men denkt dat mononucleosis mogelijk bij kinderen wordt overgedragen via het delen van voedsel en gebruiksvoorwerpen.

Er is geen duidelijk bewijs dat het delen van voedsel en gebruiksvoorwerpen infecties overdraagt die tot cariës leiden. Cariës wordt in verband gebracht met de consumptie van fermenteerbare koolhydraten en orale dysbiose. Het wordt niet verspreid via de overdracht van specifieke microben zoals bij andere infectieziekten. Ouders die hun kinderen kussen, helpen bij het opbouwen van hun ‘stevige’ relatie met hun kind en sturen kritische psychosociale boodschappen van genegenheid en binding.

“We weten wel dat de consumptie van geraffineerde koolhydraten wordt geassocieerd met de ontwikkeling van cariës, dus misschien zorgt het geven van de kus en niet de suiker en snoep voor zowel een gezondere als een gelukkiger relatie”, concludeerde Wright.

Bron:
Journal of the American Dental Association

Lees meer over: Opmerkelijk, Thema A-Z