Scholing mondzorg

De laatste ontwikkelingen bij de opleidingen Tandheelkunde, Mondzorgkunde, Tandartsassistent en voor bij- en nascholing in de mondzorg voor alle mondzorgprofessionals vindt u in deze categorie.

les, studenten, college
,

Verkorting opleiding Tandheelkunde: ministers negeren negatief advies

De demissionair ministers Ernst Kuipers van VWS en Robbert Dijkgraaf van OCW dwingen universiteiten de opleiding Tandheelkunde terug te brengen van zes naar vijf jaar. Dit ondanks een negatief advies van een daartoe ingestelde commissie en ondanks een negatief advies van de gezamenlijke universiteiten (Universiteit van Amsterdam, Vrije Universiteit Amsterdam, Rijksuniversiteit Groningen en Radboud Universiteit) en de KNMT. 
,

Gastcolleges mondgezondheid-psychologie in Kaunas, ook aan studenten tandtechniek

Gedurende twee weken heeft dr. Yvonne Buunk-Werkhoven gastcolleges gegeven aan studenten van de afdeling mondgezondheid aan de Hogeschool Kauno kolegija, Medische faculteit in Litouwen. Met de lezers van dental INFO deelt ze haar observaties, gedachten en ervaringen.
IDS
, , ,

IDS in Keulen: van 25 tot 29 maart 2025

De International Dental Show (IDS), de toonaangevende wereldwijde vakbeurs voor de tandheelkundige industrie, vindt plaats van 25 tot 29 maart 2025.
SWIP: voor tandartsen en assistenten die met orthodontie willen beginnen
, , , , ,

SWIP: voor tandartsen en assistenten die met orthodontie willen beginnen

Een vijfdelige basiscursus met 12 KRT-punten per onderdeel. Onder leiding van drs. Nico van der Werff en drs. Jan Cleyndert en bedoeld voor tandartsen en assistenten die met orthodontie willen beginnen in de algemene praktijk. Start 2 februari 2024.
Paro2024
,

Congres PARO2024: het parodontium - De basis voor restauratieve tandheelkunde

Tijdens het congres PARO2024 lichten de sprekers de kracht van het parodontium en het belang van een mooie omlijsting van de tanden door gezond tandvlees voor de esthetiek toe. Zij geven stap voor stap de richtlijnen voor een succesvolle behandeling van parodontitis. Voorbeelden van interdisciplinair samenwerking voor complexe casuïstiek komen uitgebreid aan de orde.
Bocas Sanas
,

Bocas Sanas zoekt ervaren tandartsen en mondhygiënisten voor bijdrage aan bijzonder project, Dominicaanse Republiek

Vrijwilligers gezocht voor overdracht van kennis en kunde op scholen in Dominicaanse Republiek. Wil je ook bijdragen aan een zorgvuldige overdracht van kennis en kunde op de scholen - in een enthousiast team van tenminste 8 professionals - in de Dominicaanse Republiek én genieten van deze unieke werk-, reis- en levenservaring?
Opleiding tandarts
,

Kabinet wil meer tandartsen opleiden en opleiding tandheelkunde verkorten naar 5 jaar

Het kabinet wil het aantal opleidingsplekken voor tandartsen, huisartsen en psychologen uitbreiden. Dit zegt minister Kuipers in een brief aan de Tweede Kamer. Om de uitbreiding voor de extra opleidingsplekken tandheelkunde te bekostigen wil het kabinet de opleidingsduur voor de studie tandheelkunde verkorten van 6 naar 5 jaar. De KNMT en tandheelkundeopleidingen zijn ontstemd over deze verkorting van de opleidingsduur.
Voeding-en-mondgezondheid-400
, , ,

E-learning: Voeding en mondgezondheid

Voor mondhygiënisten is het belangrijk meer te weten over voeding in zijn algemeenheid. Daarom wordt in deze e-learning aandacht besteed aan eiwitten, vetten en koolhydraten. Ook komen Stevia en groene thee aan bod, evenals de rol van omega3 in relatie tot ontstekingen, de invloed van eiwitten en vitamines op de mondgezondheid bij ouderen en de toekomstige rol van speeksel als non-invasief medium om ziekte op te sporen.

Partnernieuws

Agenda bij- en nascholing

Agenda E-learining
Agenda Tandarts
Agenda Mondhygiënist
Agenda (Preventie)Assistent
Agenda Praktijkmanager
Agenda België
Agenda Internationaal

Meer scholing mondzorg

nwvt

NWVT Hamer-Duyvenszprijs voor proefschrift: Agenda-setting for research in oral health care

De NWVT Hamer-Duyvenszprijs 22 is op 17 april 2023 uitgereikt aan dr. Puck van der Wouden voor haar proefschrift: Agenda-setting for research in oral health care.
19 april 2023/door Redactie
Meisje tandenpoetsen IAPD 400

Internationaal congres kindertandheelkunde dit jaar in Nederland, 14 – 17 juni

Van 14 tot 17 juni 2023 vindt in Maastricht het 29e congres van de International Association of Paediatric Dentistry (IAPD) plaats. Martine van Gemert-Schriks (voorzitter van het Local Organizing Committee) en Wilma Vogels (voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindertandheelkunde) vertellen meer over dit congres.
17 april 2023/door anitatest
Dag van het Tandvlees – 12 mei

Dag van het Tandvlees – 12 mei: Healthy gums look good on you. Protect them!

Het nieuwe jaar is weer begonnen en zowel de European Federation of Periodontology (EFP) als de Nederlandse Vereniging voor Parodontologie (NVvP) zijn weer druk bezig met de voorbereidingen van de Gum Health Day oftewel de Dag van het Tandvlees 2023.
4 april 2023/door anitatest
ACTA ranking

ACTA op tweede plaats QW World University Rankings

ACTA staat dit jaar op de tweede plaats in de QS World Rankings voor Tandheelkunde. De tandheelkunde opleiding van KU Leuven staat op positie 12 en die in Nijmegen op positie 43.
27 maart 2023/door Redactie
Studenten

Albert Feilzer: ‘We moeten meer tandartsen opleiden, maar hoe dan?’ | Provincie Zeeland wil overleg tandartsopleiding Rotterdam

Het Capaciteitsorgaan adviseerde onlangs het aantal instromende tandartsstudenten te verhogen om het tandartsentekort op te lossen. Hoogleraar Albert Feilzer vraagt zich in een artikel in het Parool af hoe dit moet worden gerealiseerd voor de bestaande opleidingen. De Provincie Zeeland roept in een brief de minister op voor een gesprek over de tandartsopleiding in Rotterdam.
1 maart 2023/door anitatest
IAPD

Congress of International Association of Paediatric Dentistry (IAPD) | 14 – 17 June 2023

In the Netherlands, IAPD 2021 will give you the opportunity to gather with over 1200 delegates from more than 70 countries, in order to discover the latest research findings in different fields of paediatric dentistry, as well as network with the specialty’s top academics and practitioners. The main theme of thel IAPD congress is Joining forces in paediatric dentistry.
21 februari 2023/door anitatest
studenten

Capaciteitsorgaan adviseert jaarlijks 375 tandartsen op te leiden

Het Capaciteitsorgaan adviseert het aantal instromende tandartsstudenten te verhogen tot 375 per jaar. Dit advies geven zij in het Capaciteitsplan 2024-2027 dat onlangs gepubliceerd werd. Momenteel starten er jaarlijks 261 studenten aan de opleiding Tandheelkunde, waarmee het aantal opleidingsplaatsen dus met 114 zal stijgen.
17 januari 2023/door anitatest

Retrospectief 2022 & prospectief 2023

Als gedragswetenschappelijk docent is dr. Yvonne Buunk-Werkhoven (psycholoog en mondhygiënist) sinds 2021 parttime werkzaam bij de Huisartsopleiding Amsterdam UMC. Daarnaast continueert ze als onafhankelijk onderzoeker en adviseur diverse publieke (mond) gezondheidszorg projecten. Aan het begin van dit nieuwe jaar blikt zij terug en vooruit over het toepassen van theorieën, long-life learning en onderzoek en onderwijs.
9 januari 2023/door Redactie
Podcast

Podcast: de financiële en menselijke kosten van tandvleesaandoeningen

Tandvleesaandoeningen kunnen grote gevolgen hebben voor de gezondheid en kwaliteit van leven van patiënten. Daarnaast hangt er ook een flink prijskaartje aan, onder andere van alle behandelingen. Wat kosten tandvleesaandoeningen ons zowel financieel als menselijk? Dit wordt besproken in een recente Engelstalige EFP Perio Talks-podcast van de European Federation of Periodontology (EFP).
28 november 2022/door Redactie
Mondzorgpraktijk Anno Nu Logo 400x230

Mondzorgpraktijk Anno Nu, 10 december, Utrecht

Op 10 december ontvangen we u graag in ‘t Hart in Utrecht voor de negende editie van Mondzorgpraktijk Anno Nu. Hét congres voor praktijkhouders en -managers in de mondzorg die vol vertrouwen en goed voorbereid aan de slag willen gaan. Alle niet-medische aspecten van de praktijk komen tijdens deze dag aan bod.
2 november 2022/door anitatest
Studiereünie op Dental Expo 2022

Studiereünie op Dental Expo 2022

Dental Expo, de vakbeurs voor de totale mondzorg in Nederland, vindt 27, 28 en 29 oktober na 4,5 jaar eindelijk plaats in RAI Amsterdam. Naast de plek om producten te ontdekken en kennis te vergaren is het bij uitstek de plek om iedereen weer te ontmoeten. Professionals uit de mondzorgbranche kunnen niet alleen hun relaties vanuit de dentale branche ontmoeten, ook krijgen ze de mogelijkheid om weer in contact te komen met hun studiegenoten van vroeger op de studiereünie.
26 oktober 2022/door Redactie
Poster op ISDH 2022 Sport fit met een gezond gebit

Poster op ISDH 2022: Sport fit met een gezond gebit

Afgelopen augustus vond het 13de Internationale Symposium voor Dental Hygiëne (ISDH) plaats. Mondhygiënist Jolanda Gortzak verzorgde op dit congres een posterpresentatie over haar project ”Sport Fit met een Gezond Gebit”. Zij vertelt over haar poster en haar ervaringen op dit congres.
2 september 2022/door Redactie
Toon meer