Scholing mondzorg

De laatste ontwikkelingen bij de opleidingen Tandheelkunde, Mondzorgkunde, Tandartsassistent en voor bij- en nascholing in de mondzorg voor alle mondzorgprofessionals vindt u in deze categorie.

Barrières voor mondzorg bij ouderen in een zorginstelling
, , ,

Barrières voor mondzorg bij ouderen in een zorginstelling

Via systematisch literatuuronderzoek brachten twee mondzorgkundestudenten de barrières voor mondzorg bij ouderen in een zorginstelling in kaart. Zij keken hierbij naar de perspectieven van tandartsen, verpleegkundigen en zorgafhankelijke ouderen zelf.
NVvE---endo-finish
, , ,

NVve Voorjaarscongres: De Endo Finish, zaterdag 14 maart 2020

De finishlijn is in zicht! Wat gaat u doen? Nog één rondje ultrasoon irrigeren? De lengte nog een keer nameten? De kanalen zo compact mogelijk vullen? En bij een open apex, wat doet u dan? CaOH2? MTA?Tijdens het aankomende NVvE-voorjaarscongres zal een groot deel van deze vragen en overwegingen beantwoord worden.
Campus Abutment selectie op enkeltand vervanging
, , ,

Campus: 'Maak optimaal gebruik van de digitale processen'

Tijdens deze campusavond praat Patrick Oosterwijk u volledig bij over onze laatste technieken op het gebied van digitalisering en krijgt u handige en bruikbare tips om deze processen te begrijpen en toe te passen. 23 januari, 18:00 - 23:00 uur, Alphen a/d Rijn.
Poster Meldcode kindermishandeling, weinig kennis hierover bij tandartsen en mondhygiënisten
, , ,

Poster Meldcode kindermishandeling: weinig kennis hierover bij tandartsen en mondhygiënisten

Tandartsen en mondhygiënisten hebben geen kennis van de nieuwe meldcode kindermishandeling en implementeren deze niet in de praktijk. Dit blijkt uit kleinschalig, kwalitatief onderzoek van twee studenten Mondzorgkunde van Hogeschool Utrecht.
Dag-van-het-Tandvlees
,

Dag van het Tandvlees: 14 mei 2020

Op 14 mei 2020 is het de Dag van het Tandvlees. Verschillende parodontologiepraktijken, tandartspraktijken en mondhygiënistenpraktijken stellen zich open voor een gratis screening van het tandvlees - via de DPSI-screening - en geven informatie over gingivitis en parodontitis. U kunt zich aanmelden om ook mee te doen.
Dé Vakbeurs Mondhygiëne
, , ,

Dé Vakbeurs Mondhygiëne, 16 mei 2020

Op zaterdag 13 april 2019 bent u van harte welkom op de 7e editie van Dé Vakbeurs Mondhygiëne. In het gastvrije en authentieke Congrescentrum 1931, nabij het centrum van ’s-Hertogenbosch, komt mondzorgkundig Nederland samen.
Expo
, , , ,

Tiende editie Dental Expo op 19, 20 en 21 maart 2020

Op 19, 20 en 21 maart 2020 vindt de Dental Expo voor de tiende keer plaats in de RAI in Amsterdam.  Naast het bezoeken van exposanten kunt u seminars en hands-on trainingen volgen over alle ontwikkelingen in de mondzorg, zoals digitalisering, ondernemerschap en interprofessionele samenwerking.
Studenten
,

Capaciteitsorgaan pleit voor opleiden 320 tandartsen per jaar

Het Capaciteitsorgaan adviseert 320 tandartsen per jaar op te leiden. Nu starten er jaarlijks 275 tandartsen aan de opleiding Tandheelkunde wat volgens de beroepsorganisaties te weinig is voor de noodzakelijke mondzorg. Bovendien financiert de overheid momenteel slechts 240 opleidingsplaatsen en betalen de faculteiten de overige 35 plaatsen. 

Partnernieuws

Agenda bij- en nascholing

Agenda E-learining
Agenda Tandarts
Agenda Mondhygiënist
Agenda (Preventie)Assistent
Agenda Praktijkmanager
Agenda België
Agenda Internationaal

Meer scholing mondzorg

Selectieve preventie laagopgeleide kinderen

Hoe bereik je kinderen met laag sociaaleconomische status voor selectieve preventie in de mondzorg?

Systematisch literatuuronderzoek concludeert voorzichtig dat preventieve interventiemethoden op scholen een mogelijkheid kunnen bieden om kinderen met lage SES te bereiken voor selectieve preventie binnen de mondzorg. Dit blijkt uit onderzoek van twee studenten Mondzorgkunde van Hogeschool Utrecht.
17 december 2019/door Redactie
DVDMFR

Congres: Artificial Intelligence in de tandheelkundige diagnostiek

De experts zullen het onderwerp van vele kanten belichten: wat kunstmatige intelligentie betekent voor de samenleving en wat de verwachtingen zijn voor de toekomst, wat de beloftes die kunstmatige intelligentie voor ons inhouden, maar ook de problematiek die ermee gepaard gaat, zowel technisch als ethisch. Uiteraard komt ook de tandheelkundige toepassing aan bod. 16 januari, vanaf 16.00 uur, Almere.
12 december 2019/door Redactie
Mondmaatje verbetert mondverzorgingsgedrag

Poster: eHealth-app Mondmaatje verbetert mondverzorgingsgedrag

Kleinschalig onderzoek concludeert voorzichtig dat de eHealth-app Mondmaatje een positief effect heeft op bloeding en plaque. Onderzoek door studenten Mondzorgkunde van Hogeschool Utrecht.
9 december 2019/door Redactie

Gastcolleges geven in Indonesië: “The best week in my career”

In oktober 2019 heeft sociaal psycholoog en mondhygiënist Yvonne Buunk-Werkhoven een week lang gastcolleges gegeven aan derdejaarsstudenten en aan de staf van de faculteit tandheelkunde aan de Universitas Brawijaya in Indonesië. Voor dental INFO schreef ze haar ervaringen tijdens deze week op
25 november 2019/door Redactie
gebruik tandenstokers op EADPH-congres

Posterpresentatie over gebruik tandenstokers op EADPH-congres

Afgelopen september werd het jaarlijkse internationale congres van de Europese Association of Dental Public Health (EADPH) gehouden in Gent. Mondhygiënist Jolanda Gortzak verzorgde op dit congres een posterpresentatie over haar onderzoek naar het gebruik van tandenstokers. dental INFO vroeg naar haar ervaringen op dit congres.
11 november 2019/door Redactie
Opleiding mondzorgkunde

Opleiding mondzorgkunde levert top-10 startsalaris op

De opleiding mondzorgkunde levert een van de beste startsalarissen op na het afronden van een HBO-studie. Dat blijkt uit de Keuzegids HBO 2019. De gemiddelde afgestudeerde begint met een maandsalaris van €2540.
5 november 2019/door Redactie
Mobiele apps in de mondzorg

Mobiele apps in de mondzorg: ervaringen van de mondhygiënist

Weinig mondhygiënisten adviseren mHealth. Wel zijn zij optimistisch over de implementatie en het gebruik hiervan in de mondzorg. Dit is de conclusie van kwantitatief onderzoek naar het gebruik en de implementatie van mHealth onder mondhygiënisten in Nederland, door studenten Mondzorgkunde van Hogeschool Utrecht.
28 oktober 2019/door Redactie
SWIP: voor tandartsen en assistenten die met orthodontie willen beginnen

SWIP: voor tandartsen en assistenten die met orthodontie willen beginnen

Een vijfdelige basiscursus met 12 KRT-punten per onderdeel. Onder leiding van drs. Nico van der Werff en drs. Jan Cleyndert en bedoeld voor tandartsen en assistenten die met orthodontie willen beginnen in de algemene praktijk.
26 oktober 2019/door Redactie
Succesvol ConnectDental™ Event 2019

Succesvol ConnectDental™ Event 2019

Op 27 september 2019 vond het ConnectDental Event van Henry Schein Dental, Arseus Dental en Arseus Lab plaats in Hotel Van der Valk in Houten. Zowel tandartsen als tandtechnici uit de Benelux waren uitgenodigd. Tijdens het event stonden de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van digitale tandheelkunde centraal.
14 oktober 2019/door Redactie

“Paro is multidisciplinair: we hebben elkaar allemaal nodig”

Op 17 januari 2020 wordt door de Dr. G.J. van Hoytema Stichting in Het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam het congres ‘PARO: multidisciplinair’, parodontitis belicht vanuit een breder perspectief georganiseerd. Naar aanleiding hiervan sprak dental INFO met dr. Schelte Fokkema, parodontoloog en samensteller van dit congres over de nieuwste inzichten in parodontitis.
14 oktober 2019/door Redactie
Studenten tandheelkunde

Vlaamse minister wil meer studenten tandheelkunde toelaten

De Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts wil zich niet meer houden aan de federale quota voor de opleidingen geneeskunde en tandheelkunde. Hierdoor zouden er meer artsen en tandartsen bij kunnen komen in Vlaanderen.
14 oktober 2019/door Redactie
Relatie antidepressiva en antipsychotica

Relaties tussen gebruik van antidepressiva en antipsychotica medicijnen op de speekselvloed

In dit systematisch literatuuronderzoek is antwoord gezocht op de vraag “In hoeverre heeft het gebruik van antidepressiva en antipsychotica effect op de speekselvloed bij volwassen patiënten?” Poster door studenten Mondzorgkunde, Hogeschool Utrecht.
14 oktober 2019/door Redactie
Toon meer