Diagnostiek mondzorg

Diagnostiek in de tandartspraktijk. Over beslissingen die u bij iedere patiënt steeds weer neemt om de juiste diagnose te stellen. De basis voor iedere tandheelkundige (be)handeling. Wanneer gaat u wel een behandeling inzetten en wanneer (nog) niet? Medische diagnostiek in de tandartspraktijk, diagnostiek bij pijn, diagnostiek bij implantologie en röntgendiagnostiek.

Chronische-en-pijnlijke-TMDs-gekoppeld-aan-slechtere-kwaliteit-van-leven
,

Chronische en pijnlijke TMD’s gekoppeld aan slechtere kwaliteit van leven

Temporomandibulaire aandoeningen kunnen (TMD’s) een impact hebben op de mondgezondheidsgerelateerde kwaliteit van leven (oral health related quality of life, OHRQoL) volgens een studie gepubliceerd in het Journal of the American Dental Association. Pijnlijke TMD’s waren geassocieerd met slechtere OHRQoL, chroniciteit beïnvloedde de score alleen bij pijnlijke aandoeningen.
camera - foto
,

Compactcamera’s zijn het meest geschikt voor het maken van tandheelkundige foto’s

Een tandheelkundige behandeling begint met goede beeldvorming van de mond. Digitale spiegelreflexcamera's (DSLR), compact- en smartphonecamera’s worden vaak gebruikt, maar zijn volgens een onderzoek dat in Heliyon is gepubliceerd niet allemaal even geschikt. Compactcamera’s bleken de meest consistente kwaliteitsresultaten te produceren voor foto's van tandheelkundige afgietsels en occlusie van patiënten.
peri-apicale-ontsteking
, , ,

Orofaciale ontstekingen: typen en beloop

Orofaciale ontstekingen kunnen worden onderverdeeld in dentogene ontstekingen, en niet-dentogene ontstekingen. Verslag van de lezing van dr. Erik H. van der Meij waarin hij vertelt over orofaciale ontstekingen: dentogene en niet-dentogene ontstekingen en het beloop van een peri-apicale ontsteking.
T-Scan
, , ,

T-Scan: geautomatiseerd occlusale krachten meten

Een T-Scan systeem creëert een video die de occlusale krachten weergeeft. Zo kan de juiste balans in de beet van de patiënt worden bepaald. Hoe werkt dit en wat zijn de voordelen?
Welke aandoeningen van de speekselklieren zijn er?
, , ,

Welke aandoeningen van de speekselklieren zijn er?

Regelmatig wordt u in de tandheelkundige praktijk geconfronteerd met aandoeningen in de mond. Verslag van de lezing van Prof. dr. Jan G.A.M. de Visscher, MKA chirurg – oncoloog over aandoeningen van de speekselklieren.
geneesmiddelen - pillendoos
, , ,

Welke orale bijwerkingen van geneesmiddelen komen veel voor in de tandartspraktijk?

Hoe herken je een orale bijwerking van geneesmiddelen? En welke orale bijwerkingen komen veel voor in de algemene tandartspraktijk? Verslag van de lezing van dr. Erik H. van der Meij waarin hij een uitgebreid overzicht geeft van de orale bijwerkingen van geneesmiddelen.
Kaak, skelet, schedel, bot
, , ,

Welke afwijkingen van het kaakbot zijn er?

Bij vermoeden van een kaakbotafwijking, is het van belang te onderzoeken of de afwijking “binnen het normale” valt, of er sprake is van een mogelijk artefact, of daadwerkelijk een afwijking. Een overzicht van de afwijkingen van het kaakbot uit de lezing van dr. Erik van der Meij.
Welke-afwijkingen-van-het-mondslijmvlies-zijn-er
, , ,

Welke afwijkingen van het mondslijmvlies zijn er?

Regelmatig wordt u in de tandheelkundige praktijk geconfronteerd met aandoeningen in de mond, het periorale gebied en de kaak. Soms is de diagnose duidelijk maar soms ook niet. Verslag van de lezing van Prof. dr. Jan G.A.M. de Visscher, MKA chirurg – oncoloog over mogelijke afwijkingen van het mondslijmvlies.

Partnernieuws

Meer diagnostiek mondzorg

Speeksel, van diagnostische waarde!

Speeksel, van diagnostische waarde!

Met speekseltesten zijn tegenwoordig allerlei metingen te verrichten die vroeger alleen met bloedtesten mogelijk waren. Het afnemen van speeksel is daarbij simpel en goedkoop. Dr. A.J.M. Ligtenberg ging tijdens het Congres Ivoren Kruis in op de huidige stand van zaken op het gebied van speekseltesten.
18 maart 2019/door anitatest
Regelmatig sms’jes ontvangen kan helpen mondkanker te verslaan

Regelmatig sms’jes ontvangen kan helpen mondkanker te verslaan

Regelmatige herinneringen, zoals sms-berichten, zijn een effectieve manier om mondkanker te bestrijden. Dit bleek uit een recentelijk onderzoek dat gepubliceerd werd in de South Asian Journal of Cancer.
15 oktober 2018/door anitatest
Diagnosticeren van peri-implantitis met kauwgom

Diagnosticeren van peri-implantitis met kauwgom

Het diagnosticeren van peri-implantitis kan nu sneller en makkelijker door middel van een speciaal soort kauwgom. Vanwege de peptide sensors die in deze kauwgom zijn verwerkt kunnen dentale infecties worden gedetecteerd.
3 november 2017/door anitatest
melktanden - kindergebit - lachen - kind

Tekenen autisme op melktanden

Genetische aanleg en omgevingsfactoren worden normaal gezien als de oorzaken van autisme. Uit een recente studie is gebleken dat tekenen van autisme op melktanden gevonden kunnen worden.
23 augustus 2017/door anitatest
verstandskies

Verstandskiezen verwijderen of niet? Promotieonderzoek

Moet je een verstandskies waar je geen last van hebt nu wel of niet verwijderen? Mond-kaak- en aangezichtschirurg Hossein Ghaeminia van het Radboudumc onderzocht de risico’s op complicaties bij het verwijderen van deze kiezen.
20 juni 2017/door anitatest

Niet-plaque gerelateerde afwijkingen van de gingiva

De diversiteit aan niet-plaque gerelateerd afwijkingen van de gingiva is groot. De oorzaak van deze aandoeningen is divers. Een overzicht van niet aan het parodontium gerelateerde aandoeningen.
6 februari 2017/door anitatest
Gratis mondkanker onderzoek tijdens Mouth Cancer Awareness Day in Ierland

Gratis mondkanker onderzoek: Mouth Cancer Awareness Day in Ierland

Afgelopen 21 september was het Mouth Cancer Awareness Day in Ierland. Meer dan 300 deelnemende tandartspraktijken deden gratis mondkankeronderzoeken
9 december 2016/door anitatest
mondpathologie

Mondpathologie in de mondzorgpraktijk

Het periodiek mondonderzoek in de algemene praktijk biedt unieke kansen voor vroege opsporing van potentieel maligne afwijkingen van de mondholte. Voor het adequaat beoordelen van slijmvliesafwijkingen van de mond is kennis van de verschijningvormen van de meest voorkomende entiteiten een voorwaarde. Verslag van de lezing tijdens het ANT-congres Dental Studie Update.
30 november 2016/door anitatest
M3 en apexresectie indicatiestelling en behandeling

M3 en apexresectie: indicatiestelling en behandeling

Wat zijn de (contra)indicaties voor de verwijdering van derde molaren en apexresectie? Welke rol spelen hierbij de bestaande richtlijnen en de wetenschappelijke onderbouwing? Verslag van de lezing van prof. dr. Jan de Lange tijdens het ANT-congres Dental Studie Update.
7 november 2016/door anitatest
Trismus als gevolg van behandeling hoofd-halskanker

Trismus als gevolg van behandeling hoofd-halskanker

Jolanda Kamstra hoopt 9 november te promoveren aan de Rijksuniversiteit Groningen met haar proefschrift over onderzoek naar Trismus als gevolg van behandelingen voor hoofd-halskanker.
4 november 2016/door anitatest
Tijd, klok, wekker

Financieringsronde nieuwe slaap-apneutechnologie succesvol afgerond

Een financieringsronde van 12,5 miljoen euro voor een nieuw hulpmiddel tegen slaap-apneu is succesvol afgerond waarmee patiënten leren om niet op hun rug te slapen.
13 oktober 2016/door anitatest
Peri-implantitis: hoe behandelen én voorkomen?

Peri-implantitis: hoe behandelen én voorkomen?

Anna Louropoulou, tandarts-parodontoloog, sprak over de nazorg bij implantaten. Zonder nazorg kan implanteren geen succes zijn. “Een keer meten is niet meten. Over de periode heen moeten de pockets steeds vastgelegd worden om goed kunnen monitoren”.
10 oktober 2016/door anitatest
Toon meer