Diagnostiek mondzorg
Diagnostiek in de tandartspraktijk. Over beslissingen die u bij iedere patiënt steeds weer neemt om de juiste diagnose te stellen. De basis voor iedere tandheelkundige (be)handeling. Wanneer gaat u wel een behandeling inzetten en wanneer (nog) niet? Medische diagnostiek in de tandartspraktijk, diagnostiek bij pijn, diagnostiek bij implantologie en röntgendiagnostiek.
Chronische en pijnlijke TMD’s gekoppeld aan slechtere kwaliteit van leven
Temporomandibulaire aandoeningen kunnen (TMD’s) een impact hebben op de mondgezondheidsgerelateerde kwaliteit van leven (oral health related quality of life, OHRQoL) volgens een studie gepubliceerd in het Journal of the American Dental Association. Pijnlijke TMD’s waren geassocieerd met slechtere OHRQoL, chroniciteit beïnvloedde de score alleen bij pijnlijke aandoeningen.
Compactcamera’s zijn het meest geschikt voor het maken van tandheelkundige foto’s
Een tandheelkundige behandeling begint met goede beeldvorming van de mond. Digitale spiegelreflexcamera's (DSLR), compact- en smartphonecamera’s worden vaak gebruikt, maar zijn volgens een onderzoek dat in Heliyon is gepubliceerd niet allemaal even geschikt. Compactcamera’s bleken de meest consistente kwaliteitsresultaten te produceren voor foto's van tandheelkundige afgietsels en occlusie van patiënten.
Orofaciale ontstekingen: typen en beloop
Orofaciale ontstekingen kunnen worden onderverdeeld in dentogene ontstekingen, en niet-dentogene ontstekingen. Verslag van de lezing van dr. Erik H. van der Meij waarin hij vertelt over orofaciale ontstekingen: dentogene en niet-dentogene ontstekingen en het beloop van een peri-apicale ontsteking.
T-Scan: geautomatiseerd occlusale krachten meten
Een T-Scan systeem creëert een video die de occlusale krachten weergeeft. Zo kan de juiste balans in de beet van de patiënt worden bepaald. Hoe werkt dit en wat zijn de voordelen?
Welke aandoeningen van de speekselklieren zijn er?
Regelmatig wordt u in de tandheelkundige praktijk geconfronteerd met aandoeningen in de mond. Verslag van de lezing van Prof. dr. Jan G.A.M. de Visscher, MKA chirurg – oncoloog over aandoeningen van de speekselklieren.
Welke orale bijwerkingen van geneesmiddelen komen veel voor in de tandartspraktijk?
Hoe herken je een orale bijwerking van geneesmiddelen? En welke orale bijwerkingen komen veel voor in de algemene tandartspraktijk? Verslag van de lezing van dr. Erik H. van der Meij waarin hij een uitgebreid overzicht geeft van de orale bijwerkingen van geneesmiddelen.
Welke afwijkingen van het kaakbot zijn er?
Bij vermoeden van een kaakbotafwijking, is het van belang te onderzoeken of de afwijking “binnen het normale” valt, of er sprake is van een mogelijk artefact, of daadwerkelijk een afwijking. Een overzicht van de afwijkingen van het kaakbot uit de lezing van dr. Erik van der Meij.
Welke afwijkingen van het mondslijmvlies zijn er?
Regelmatig wordt u in de tandheelkundige praktijk geconfronteerd met aandoeningen in de mond, het periorale gebied en de kaak. Soms is de diagnose duidelijk maar soms ook niet. Verslag van de lezing van Prof. dr. Jan G.A.M. de Visscher, MKA chirurg – oncoloog over mogelijke afwijkingen van het mondslijmvlies.
Partnernieuws
Efficiënte workflow ondanks tekort aan specialisten: hoe praktijken profiteren van gestandaardiseerde processen
Het nieuwe MyLunos Duo combi-apparaat, een multitalent