Diagnosticeren van peri-implantitis met kauwgom

Diagnosticeren van peri-implantitis met kauwgom

Het diagnosticeren van peri-implantitis kan nu sneller en makkelijker door middel van een speciaal soort kauwgom. Vanwege de peptide sensors die in deze kauwgom zijn verwerkt kunnen dentale infecties worden gedetecteerd.

Dit soort ‘anyone, anywhere, anytime’ diagnoses helpen bij het sneller en makkelijker diagnosticeren van gebitsinfecties en verkleinen de gevallen waarbij klinische testen nodig zijn, door signalen op te vangen die bijna zeker duiden op een bepaalde diagnose.

Peri-implantitis herkennen door bittere smaak

Lorenz Meinel en collega’s ontwikkelden een biosensor die peri-implantitis kan herkennen en om kan zetten in een bittere smaak. Op het moment dat iemand bijt op de kauwgom waar deze biosensor in is verwerkt zo’n bittere smaak proeft betekent dit dat er een positieve diagnose voor peri-implantitis bestaat. Bij gezonde patiënten heeft de kauwgom helemaal geen smaak.

Nadelen

Tot nu toe is de kauwgom alleen op kunstmatige tongen getest, en nog niet op echte patiënten. Deze tongen konden zowel zuur, zout, umami en bitter als smaken herkennen door middel van elektronische smaakpapillen. Een nadeel is nog dat bij patiënten met peri-implantitis speciale enzymen kunnen worden geproduceerd, die de biosensor door midden kunnen splitsen, waardoor de bittere smaak niet naar boven zou komen. Toch wordt gesuggereerd dat de kauwgom in de toekomst zowel voor persoonlijk gebruik als in tandartspraktijken gebruikt gaat kunnen worden.

Bron:
Nature
PBX.org

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wat is je functie?

Lees meer over: Diagnostiek, Thema A-Z