Compactcamera’s zijn het meest geschikt voor het maken van tandheelkundige foto’s

camera - foto

Een tandheelkundige behandeling begint met goede beeldvorming van de mond. Digitale spiegelreflexcamera’s (DSLR), compact- en smartphonecamera’s worden vaak gebruikt, maar zijn volgens een onderzoek dat in Heliyon is gepubliceerd niet allemaal even geschikt. Compactcamera’s bleken de meest consistente kwaliteitsresultaten te produceren voor foto’s van tandheelkundige afgietsels en occlusie van patiënten.

Fotografie is belangrijk

Kwalitatieve, nauwkeurige fotografie is nodig om diagnostische uitdagingen in de tandheelkunde aan te gaan en om een effectieve behandeling voor patiënten te bereiken. Naarmate de technologie verandert, blijft het echter een uitdaging om de juiste apparatuur te vinden om de beste beelden te leveren. De nieuwe studie stelde populaire, zij het enigszins gedateerde, technologie voor tandheelkundige fotografie op de proef.

Gipsafgietsels

Onderzoekers uit India vergeleken daarom de beeldkwaliteit en kleurnauwkeurigheid van een DSLR, compactcamera en smartphonecamera. Eerst werden gipsafgietsels met klasse I-occlusie verkregen en beschilderd om tanden, tandvlees en alveolair slijmvlies na te bootsen. Met elke camera werden gedurende zes achtereenvolgende dagen 10 foto’s per dag genomen van verschillende aanzichten voor een zwarte achtergrond.

Foto’s van gebitten

Vervolgens nam een auteur die was opgeleid in tandheelkundige fotografie en die bekend was met alle drie de soorten camera’s 192 foto’s van 16 deelnemers met een volledig gebit. De deelnemers hadden een deel van hun mond ontdaan van vuil en speeksel. Vervolgens fotografeerde de onderzoeker met behulp van een wangretractor de tanden in occlusie. Per camera werden 32 foto’s door een andere auteur uitgezocht voor de beoordeling van kwaliteit en kleurnauwkeurigheid.

Analyse met computerprogramma’s

Om de kwaliteit te evalueren gebruikten de onderzoekers het computerprogramma no-reference matrix-algoritme dat volgens de auteurs vergelijkbare evaluatiecapaciteiten heeft als mensen. Ze gebruikten een tweede programma om de kleurnauwkeurigheid te analyseren.

Compactcamera het beste

Voor de foto’s van de gipsafgietsel bleek dat de mobiele telefoon en DSLR camera een slechtere beeldkwaliteit hadden dan de compactcamera. Het kleurverschil tussen de mobiele camera en de andere twee was relatief groot; de mobiele telefoon produceerde lichtere kleurscores.
Voor de foto’s van de deelnemers vond het onderzoek geen verschil in kwaliteit tussen de drie camera’s. Uit kleuranalyse bleek echter dat de mobiele camera helderdere en meer gele tinten afbeeldde dan de DSLR en de compactcamera. Deze laatste leek in het algemeen de beste resultaten te produceren in beide situaties.

Gedateerde modellen

Het is belangrijk op te merken dat de modellen van camera’s die in het onderzoek zijn gebruikt, nu enigszins gedateerd zijn. Nieuwere cameramodellen kunnen vooral in mobiele telefoons andere resultaten opleveren.

Gecomprimeerde afbeeldingen

De studie maakte ook gebruik van gecomprimeerde JPEG-afbeeldingen. Hoewel dit type bestandsformaat standaard is, kan het sommige afbeeldingsgegevens in gevaar brengen. Het analyseren van de foto’s met een onbewerkt bestandsformaat zou mogelijk een betere kwaliteit en kleurnauwkeurigheid hebben opgeleverd, merkten de auteurs op. Verder gebruikten de onderzoekers alle camera’s in de automatische modus.

Optimalisatie

De auteurs riepen op tot meer studies, waaronder studies die gebruik maken van ideale omgevingsinstellingen. “Het onderzoeken van de kwaliteit van tandheelkundige foto’s een integraal onderdeel van het verlenen van waarde aan de mondgezondheid. […] Deze observaties benadrukken de noodzaak om de camera’s te kalibreren en de omgevingsomstandigheden te optimaliseren, wat waarschijnlijk de variatie in het geproduceerde beeld zou verminderen en de beeldkwaliteit zou verbeteren.”, schreven de auteurs.

Bron:
Heliyon

 

 

Lees meer over: Diagnostiek, Thema A-Z