Voeding en mondgezondheid

Er is een groeiende aandacht voor voeding en mondgezondheid.  Hierbij gaat het niet alleen om de  relatie tussen voeding en cariës en tanderosie. Uit onderzoek blijkt ook dat een anti-inflammatoire dieet effect heeft op de parodontale gezondheid. Een voedingsdagboek kan helpen om het eet- en drinkgedrag in beeld te brengen.

Congresverslagen

Gezond eten voor gezonde tanden: zo adviseer je ouders

Het eet- en drinkgedrag van kinderen heeft een directe invloed op hun mondgezondheid. Door gezonder met voeding om te gaan zijn zelfs de meeste gebitsproblemen te voorkomen. Hoe kunnen tandartsen ouders en kinderen stimuleren hiermee aan de slag te gaan? Wat adviseer je dan?
Parodontologie

Bepaalde diëten verbeteren mogelijk parodontale aandoeningen

Parodontale aandoeningen kunnen mogelijk verbeteren door bepaalde diëten te volgen, volgens een artikel in Clinical Oral Investigations. Voordat deze benadering aan patiënten kan worden aangeraden is echter robuust verder klinisch onderzoek nodig.
eten - groenten
Voeding en mondgezondheid

Autisme en eetproblemen

Het merendeel van mensen met autisme heeft eetproblemen. Alles rondom eten geeft hen enorm veel prikkels: smaak, textuur, geur en visueel. Eten geeft soms zoveel prikkels dat het niet meer lukt. Zeker als er sprake is van een spannende situatie zoals tandartsbezoek. Annelies Spek, klinisch psycholoog en senior wetenschappelijk onderzoeker, vertelde hierover.
De twee pijlers van de hele tandheelkunde
Thema A-Z

De twee pijlers van de hele tandheelkunde

Voeding en occlusie en articulatie zijn de belangrijkste pijlers voor het gezond houden van het gebit. Tandarts Hans Beekmans legt dit uit en verduidelijkt het aan de hand van een groot aantal foto’s.
mondgezondheid - stinkende adem
Thema A-Z

Probiotica kunnen op korte termijn helpen tegen een slechte adem

Probiotica in gefermenteerd voedsel zoals yoghurt kunnen op korte termijn verlichting bieden voor halitose. Er is echter geen significant effect op de belangrijkste oorzaak van halitose zoals tandplak en tongbeslag, volgens een recente studie gepubliceerd in BMJ Open.
Parodontologie

Meer aandacht voor parodontale risicofactoren

De heersende opvatting is, dat parodontitis een risicofactor vormt voor systemische aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten en diabetes mellitus type terwijl een causaal verband tot nu toe niet kan worden aangetoond. Uit een recente publicatie blijkt nu dat parodontitis en systemische aandoeningen dezelfde gemeenschappelijke modificeerbare risicofactoren hebben. Wat betekent dit nieuwe inzicht voor de mondzorgpraktijk?
mondwater
Thema A-Z

Veel mondverzorgingsproducten bevatten voedselallergenen

Ongeveer de helft van alle mondverzorgingsproducten bevat veelvoorkomende voedselallergenen, aldus onderzoek dat is gepubliceerd in Scientific Reports. Tandpasta, fluoridevernissen en alginaten bleek het vaakst voedselallergenen als fruit en specerijen te bevatten. Fabrikanten zouden strenger moeten zijn in het vermelden van allergenen op productetiketten, volgens de auteurs.
Nieuw onderzoek koppelt BMI aan tandverlies
Voeding en mondgezondheid

Nieuw onderzoek koppelt BMI aan tandverlies

In een studie van zijn soort analyseerden onderzoekers de impact van obesitas op het aantal en de positie van resterende tanden per leeftijdsgroep. De studie die gepubliceerd is in PLOS One koppelt een toename van de body mass index (BMI) aan tandverlies.

Partnernieuws

Meer voeding en mondzorgheid

Gezond eten voor gezonde tanden: zo adviseer je ouders

Het eet- en drinkgedrag van kinderen heeft een directe invloed op hun mondgezondheid. Door gezonder met voeding om te gaan zijn zelfs de meeste gebitsproblemen te voorkomen. Hoe kunnen tandartsen ouders en kinderen stimuleren hiermee aan de slag te gaan? Wat adviseer je dan?
23 september 2024/door Redactie

Bepaalde diëten verbeteren mogelijk parodontale aandoeningen

Parodontale aandoeningen kunnen mogelijk verbeteren door bepaalde diëten te volgen, volgens een artikel in Clinical Oral Investigations. Voordat deze benadering aan patiënten kan worden aangeraden is echter robuust verder klinisch onderzoek nodig.
19 juli 2024/door anitatest
eten - groenten

Autisme en eetproblemen

Het merendeel van mensen met autisme heeft eetproblemen. Alles rondom eten geeft hen enorm veel prikkels: smaak, textuur, geur en visueel. Eten geeft soms zoveel prikkels dat het niet meer lukt. Zeker als er sprake is van een spannende situatie zoals tandartsbezoek. Annelies Spek, klinisch psycholoog en senior wetenschappelijk onderzoeker, vertelde hierover.
25 maart 2024/door Redactie
De twee pijlers van de hele tandheelkunde

De twee pijlers van de hele tandheelkunde

Voeding en occlusie en articulatie zijn de belangrijkste pijlers voor het gezond houden van het gebit. Tandarts Hans Beekmans legt dit uit en verduidelijkt het aan de hand van een groot aantal foto’s.
12 februari 2024/door Redactie
mondgezondheid - stinkende adem

Probiotica kunnen op korte termijn helpen tegen een slechte adem

Probiotica in gefermenteerd voedsel zoals yoghurt kunnen op korte termijn verlichting bieden voor halitose. Er is echter geen significant effect op de belangrijkste oorzaak van halitose zoals tandplak en tongbeslag, volgens een recente studie gepubliceerd in BMJ Open.
21 november 2023/door Redactie

Meer aandacht voor parodontale risicofactoren

De heersende opvatting is, dat parodontitis een risicofactor vormt voor systemische aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten en diabetes mellitus type terwijl een causaal verband tot nu toe niet kan worden aangetoond. Uit een recente publicatie blijkt nu dat parodontitis en systemische aandoeningen dezelfde gemeenschappelijke modificeerbare risicofactoren hebben. Wat betekent dit nieuwe inzicht voor de mondzorgpraktijk?
18 september 2023/door anitatest
mondwater

Veel mondverzorgingsproducten bevatten voedselallergenen

Ongeveer de helft van alle mondverzorgingsproducten bevat veelvoorkomende voedselallergenen, aldus onderzoek dat is gepubliceerd in Scientific Reports. Tandpasta, fluoridevernissen en alginaten bleek het vaakst voedselallergenen als fruit en specerijen te bevatten. Fabrikanten zouden strenger moeten zijn in het vermelden van allergenen op productetiketten, volgens de auteurs.
4 september 2023/door Anita test Test
Nieuw onderzoek koppelt BMI aan tandverlies

Nieuw onderzoek koppelt BMI aan tandverlies

In een studie van zijn soort analyseerden onderzoekers de impact van obesitas op het aantal en de positie van resterende tanden per leeftijdsgroep. De studie die gepubliceerd is in PLOS One koppelt een toename van de body mass index (BMI) aan tandverlies.
28 juni 2023/door Redactie
Podcast

Podcast Mondgezondheid & kauwen, in gesprek met prof. dr. Frank Lobbezoo en dr. Merel Verhoeff

In de podcast van I’m a Foodie vertellen prof.dr. Frank Lobbezoo en dr. Merel Verhoeff over waarom het belangrijk is om goed te kauwen. Beluister de podcast hier terug.
1 mei 2023/door Redactie
suiker

Waarschuwingspictogrammen verminderen de aankoop van suikerhoudende dranken voor kinderen

Ouders zijn mogelijk minder geneigd om suikerhoudende dranken voor hun kinderen te kopen als de verpakking gezondheidswaarschuwingen in de vorm van een afbeelding bevatten. Volgens een onderzoek in PLOS Medicine zou dit dus een effectieve strategie kunnen zijn om kinderen minder suiker te laten consumeren.
1 februari 2023/door Redactie
‘Mondslot’ stimuleert gewichtsverlies door calorieën te verminderen

‘Mondslot’ stimuleert gewichtsverlies door calorieën te verminderen

Onderzoekers hebben geëxperimenteerd met een ‘mondslot’ dat het onmogelijk te maakt iets vast te eten. Dat klinkt extreem, maar het werkt wel. Het experiment leidde tot een gemiddeld gewichtsverlies van zo’n 6,36 kg bij de dappere personen die het testten.
27 december 2022/door Redactie
Waarom houden kinderen niet van groenten

Waarom houden kinderen niet van groenten? Misschien komt het door hun speeksel

De afkeer van kinderen van sommige rauwe groenten, zoals broccoli en kool, kan verband houden met de speekselproductie van hoge niveaus van vluchtige zwavelverbindingen. Dat blijkt uit onderzoek dat op 22 september is gepubliceerd in de Journal of Agricultural and Food Chemistry.
31 oktober 2022/door Redactie
Toon Meer

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wat is je functie? *