Voeding en mondgezondheid
Er is een groeiende aandacht voor voeding en mondgezondheid. Hierbij gaat het niet alleen om de relatie tussen voeding en cariës en tanderosie. Uit onderzoek blijkt ook dat een anti-inflammatoire dieet effect heeft op de parodontale gezondheid. Een voedingsdagboek kan helpen om het eet- en drinkgedrag in beeld te brengen.
‘Mondslot’ stimuleert gewichtsverlies door calorieën te verminderen
Onderzoekers hebben geëxperimenteerd met een ‘mondslot’ dat het onmogelijk te maakt iets vast te eten. Dat klinkt extreem, maar het werkt wel. Het experiment leidde tot een gemiddeld gewichtsverlies van zo’n 6,36 kg bij de dappere personen die het testten.
Waarom houden kinderen niet van groenten? Misschien komt het door hun speeksel
De afkeer van kinderen van sommige rauwe groenten, zoals broccoli en kool, kan verband houden met de speekselproductie van hoge niveaus van vluchtige zwavelverbindingen. Dat blijkt uit onderzoek dat op 22 september is gepubliceerd in de Journal of Agricultural and Food Chemistry.
In memoriam: Ivan Wolffers, schrijver, hoogleraar en gezondheidsactivist
Op 7 oktober overleed schrijver, hoogleraar en gezondheidsactivist Ivan Wolffers op 74-jarige leeftijd. Wolffers was in de jaren 70 een van de eersten die kritisch en toegankelijk schreven over artsen en de farmaceutische industrie. In 2016 sprak hij op het NVM-mondhygiënistencongres over obesitas en gedragsverandering.
Probiotica voor betere mondgezondheid
Probioticum Weissella cibaria-stam CMU, een melkzuurbacterie, kan tandvleesbloeding verbeteren wanneer er dagelijks een tablet van wordt ingenomen. Ook vermindert de bacterie het aantal parodontale ziektekiemen, aldus een recente studie in BMC Oral Health.
Caloriesensoren in de mond mogelijk verantwoordelijk voor voorkeur suikers boven zoetstoffen
Hoewel er tegenwoordig veel producten bestaan met zoetstoffen in plaats van suikers, geven we meestal toch de voorkeur aan de ongezondere variant. Een first-in-human studie die onlangs werd beschreven in PLOS One heeft onthuld dat dit mogelijk komt door een voorheen onbekend sensorsysteem in de mond dat de calorieën in suiker detecteert.
Gezond ouder worden? Drink bietensap om goede mondbacteriën te stimuleren
Het drinken van bietensap kan leiden tot hogere niveaus van orale bacteriën die worden geassocieerd met goede vasculaire en cognitieve gezondheid, blijkt uit een onderzoek onder ouderen dat is gepubliceerd in Redox Biology. Daarnaast leidt het nuttigen van het sap tot minder bacteriën die verband houden met ziekte en ontsteking.
Melkproduct kan demineralisatie van glazuur bewerkte yoghurt voorkomen
Sommige bewerkte yoghurts met toegevoegde suiker kunnen leiden tot demineralisatie van het glazuur. Het toevoegen van het melkproduct CPP-ACP voorkomt dit niet alleen maar herstelt ook laesies op de hardere buitenste laag van de tanden, volgens een recente publicatie in Journal of Dentistry.
Cariës en parodontitis hebben gezamenlijke oorsprong: koolhydraten
Suiker en fermenteerbare koolhydraten zorgen voor onevenwichtigheden in het microbioom van een patiënt. Dit veroorzaakt demineralisatie wat leidt tot cariës en parodontitis, volgens een recente review in de Journal of Oral Microbiology.
Meer voeding en mondzorgheid
‘Mondslot’ stimuleert gewichtsverlies door calorieën te verminderen
Onderzoekers hebben geëxperimenteerd met een ‘mondslot’ dat het onmogelijk te maakt iets vast te eten. Dat klinkt extreem, maar het werkt wel. Het experiment leidde tot een gemiddeld gewichtsverlies van zo’n 6,36 kg bij de dappere personen die het testten.
27 december 2022/door RedactieWaarom houden kinderen niet van groenten? Misschien komt het door hun speeksel
De afkeer van kinderen van sommige rauwe groenten, zoals broccoli en kool, kan verband houden met de speekselproductie van hoge niveaus van vluchtige zwavelverbindingen. Dat blijkt uit onderzoek dat op 22 september is gepubliceerd in de Journal of Agricultural and Food Chemistry.
31 oktober 2022/door RedactieIn memoriam: Ivan Wolffers, schrijver, hoogleraar en gezondheidsactivist
Op 7 oktober overleed schrijver, hoogleraar en gezondheidsactivist Ivan Wolffers op 74-jarige leeftijd. Wolffers was in de jaren 70 een van de eersten die kritisch en toegankelijk schreven over artsen en de farmaceutische industrie. In 2016 sprak hij op het NVM-mondhygiënistencongres over obesitas en gedragsverandering.
11 oktober 2022/door anitatestProbiotica voor betere mondgezondheid
Probioticum Weissella cibaria-stam CMU, een melkzuurbacterie, kan tandvleesbloeding verbeteren wanneer er dagelijks een tablet van wordt ingenomen. Ook vermindert de bacterie het aantal parodontale ziektekiemen, aldus een recente studie in BMC Oral Health.
28 december 2021/door RedactieCaloriesensoren in de mond mogelijk verantwoordelijk voor voorkeur suikers boven zoetstoffen
Hoewel er tegenwoordig veel producten bestaan met zoetstoffen in plaats van suikers, geven we meestal toch de voorkeur aan de ongezondere variant. Een first-in-human studie die onlangs werd beschreven in PLOS One heeft onthuld dat dit mogelijk komt door een voorheen onbekend sensorsysteem in de mond dat de calorieën in suiker detecteert.
29 november 2021/door RedactieGezond ouder worden? Drink bietensap om goede mondbacteriën te stimuleren
Het drinken van bietensap kan leiden tot hogere niveaus van orale bacteriën die worden geassocieerd met goede vasculaire en cognitieve gezondheid, blijkt uit een onderzoek onder ouderen dat is gepubliceerd in Redox Biology. Daarnaast leidt het nuttigen van het sap tot minder bacteriën die verband houden met ziekte en ontsteking.
28 oktober 2021/door RedactieMelkproduct kan demineralisatie van glazuur bewerkte yoghurt voorkomen
Sommige bewerkte yoghurts met toegevoegde suiker kunnen leiden tot demineralisatie van het glazuur. Het toevoegen van het melkproduct CPP-ACP voorkomt dit niet alleen maar herstelt ook laesies op de hardere buitenste laag van de tanden, volgens een recente publicatie in Journal of Dentistry.
14 september 2021/door RedactieCariës en parodontitis hebben gezamenlijke oorsprong: koolhydraten
Suiker en fermenteerbare koolhydraten zorgen voor onevenwichtigheden in het microbioom van een patiënt. Dit veroorzaakt demineralisatie wat leidt tot cariës en parodontitis, volgens een recente review in de Journal of Oral Microbiology.
31 augustus 2021/door anitatestAugurken in de strijd tegen tandbederf
Een bacteriestam die wordt aangetroffen in Sichuan-augurken kan tandbederf voorkomen volgens een recent gepubliceerde dierstudie in Frontiers in Microbiology. Lactobacillus plantarum K41 remt de groei van microben die cariës veroorzaken.
16 augustus 2021/door anitatestSuikervervangers veroorzaken langdurige problemen bij ratten
Suikervervangers, kunnen langdurige effecten hebben op de hersenen en de darmen. Dat blijkt uit onderzoek dat recentelijk werd gepubliceerd in British Medical Journal.
15 juli 2021/door anitatestPoster: de invloed van vitamine D op de mondgezondheid van kinderen
Wat is de invloed van de vitamine D-status in het lichaam op de mondgezondheid van kinderen? Dat onderzochten studenten Mondzorgkunde aan de Hogeschool Utrecht, Ada van Kooten en Emma de Klonia, in hun afstudeeronderzoek.
25 mei 2021/door RedactieDe Nationale Suiker Challenge komt eraan
Van 7 t/m 13 juni 2021 organiseert het Diabetes Fonds de Nationale Suiker Challenge. Een campagne die mensen aanmoedigt minder suiker te eten. Als tandarts of mondhygiënist kan jij ook meedoen.
25 mei 2021/door Redactie
Partnernieuws
Start Your Spark Journey: jouw kennismaking met Spark Clear Aligners
Schrijf u nu in voor de elmex online klinische nascholing! 2 februari, 19.30 uur