Voeding en mondgezondheid
Er is een groeiende aandacht voor voeding en mondgezondheid. Hierbij gaat het niet alleen om de relatie tussen voeding en cariës en tanderosie. Uit onderzoek blijkt ook dat een anti-inflammatoire dieet effect heeft op de parodontale gezondheid. Een voedingsdagboek kan helpen om het eet- en drinkgedrag in beeld te brengen.

Orale immunotherapie voor pinda-allergie
Om mensen met een pinda-allergie ongevoelig te maken kan orale immunotherapie gebruikt worden. Gedurende een bepaalde periode worden mensen blootgesteld aan kleine hoeveelheden pinda’s om minder reactie te veroorzaken. Volgens een nieuwe studie is er een speciaal samengestelde tandpasta die gebruikt kan worden voor orale mucosale immunotherapie (OMIT).

Parodontale preventie: voeding, trauma en gezondheid in balans
Tijdens het symposium Parodontale preventie van ACTA Dental Education werd aangegeven dat parodontitis primair door slechte voeding wordt veroorzaakt. Dat is een opmerkelijke uitspraak gezien we alles weten over suiker en cariës maar het vrijwel nooit hebben over de rol van suiker binnen de parodontologie. Toch zijn hier wel degelijk interessante onderzoeken naar gedaan.
Vermindering van Clostridia bacterie zorgt voor sorbitol-intolerantie
Volgens een dierstudie gepubliceerd in Cell kan de caloriearme zoetstof sorbitol in combinatie met antibiotica en een vetrijk dieet leiden tot een sorbitol-intolerantie. Verschillende antibiotica zijn getest op muizen om sorbitol-intolerantie te behandelen.
Gezond eten voor gezonde tanden: zo adviseer je ouders
Het eet- en drinkgedrag van kinderen heeft een directe invloed op hun mondgezondheid. Door gezonder met voeding om te gaan zijn zelfs de meeste gebitsproblemen te voorkomen. Hoe kunnen tandartsen ouders en kinderen stimuleren hiermee aan de slag te gaan? Wat adviseer je dan?
Bepaalde diëten verbeteren mogelijk parodontale aandoeningen
Parodontale aandoeningen kunnen mogelijk verbeteren door bepaalde diëten te volgen, volgens een artikel in Clinical Oral Investigations. Voordat deze benadering aan patiënten kan worden aangeraden is echter robuust verder klinisch onderzoek nodig.
Autisme en eetproblemen
Het merendeel van mensen met autisme heeft eetproblemen. Alles rondom eten geeft hen enorm veel prikkels: smaak, textuur, geur en visueel. Eten geeft soms zoveel prikkels dat het niet meer lukt. Zeker als er sprake is van een spannende situatie zoals tandartsbezoek. Annelies Spek, klinisch psycholoog en senior wetenschappelijk onderzoeker, vertelde hierover.
De twee pijlers van de hele tandheelkunde
Voeding en occlusie en articulatie zijn de belangrijkste pijlers voor het gezond houden van het gebit. Tandarts Hans Beekmans legt dit uit en verduidelijkt het aan de hand van een groot aantal foto’s.
Probiotica kunnen op korte termijn helpen tegen een slechte adem
Probiotica in gefermenteerd voedsel zoals yoghurt kunnen op korte termijn verlichting bieden voor halitose. Er is echter geen significant effect op de belangrijkste oorzaak van halitose zoals tandplak en tongbeslag, volgens een recente studie gepubliceerd in BMJ Open.
Meer voeding en mondzorgheid

Orale immunotherapie voor pinda-allergie
Om mensen met een pinda-allergie ongevoelig te maken kan orale immunotherapie gebruikt worden. Gedurende een bepaalde periode worden mensen blootgesteld aan kleine hoeveelheden pinda’s om minder reactie te veroorzaken. Volgens een nieuwe studie is er een speciaal samengestelde tandpasta die gebruikt kan worden voor orale mucosale immunotherapie (OMIT).
11 december 2024/door anitatest
Parodontale preventie: voeding, trauma en gezondheid in balans
Tijdens het symposium Parodontale preventie van ACTA Dental Education werd aangegeven dat parodontitis primair door slechte voeding wordt veroorzaakt. Dat is een opmerkelijke uitspraak gezien we alles weten over suiker en cariës maar het vrijwel nooit hebben over de rol van suiker binnen de parodontologie. Toch zijn hier wel degelijk interessante onderzoeken naar gedaan.
18 november 2024/door RedactieVermindering van Clostridia bacterie zorgt voor sorbitol-intolerantie
Volgens een dierstudie gepubliceerd in Cell kan de caloriearme zoetstof sorbitol in combinatie met antibiotica en een vetrijk dieet leiden tot een sorbitol-intolerantie. Verschillende antibiotica zijn getest op muizen om sorbitol-intolerantie te behandelen.
10 november 2024/door RedactieGezond eten voor gezonde tanden: zo adviseer je ouders
Het eet- en drinkgedrag van kinderen heeft een directe invloed op hun mondgezondheid. Door gezonder met voeding om te gaan zijn zelfs de meeste gebitsproblemen te voorkomen. Hoe kunnen tandartsen ouders en kinderen stimuleren hiermee aan de slag te gaan? Wat adviseer je dan?
23 september 2024/door RedactieBepaalde diëten verbeteren mogelijk parodontale aandoeningen
Parodontale aandoeningen kunnen mogelijk verbeteren door bepaalde diëten te volgen, volgens een artikel in Clinical Oral Investigations. Voordat deze benadering aan patiënten kan worden aangeraden is echter robuust verder klinisch onderzoek nodig.
19 juli 2024/door anitatestAutisme en eetproblemen
Het merendeel van mensen met autisme heeft eetproblemen. Alles rondom eten geeft hen enorm veel prikkels: smaak, textuur, geur en visueel. Eten geeft soms zoveel prikkels dat het niet meer lukt. Zeker als er sprake is van een spannende situatie zoals tandartsbezoek. Annelies Spek, klinisch psycholoog en senior wetenschappelijk onderzoeker, vertelde hierover.
25 maart 2024/door RedactieDe twee pijlers van de hele tandheelkunde
Voeding en occlusie en articulatie zijn de belangrijkste pijlers voor het gezond houden van het gebit. Tandarts Hans Beekmans legt dit uit en verduidelijkt het aan de hand van een groot aantal foto’s.
12 februari 2024/door RedactieProbiotica kunnen op korte termijn helpen tegen een slechte adem
Probiotica in gefermenteerd voedsel zoals yoghurt kunnen op korte termijn verlichting bieden voor halitose. Er is echter geen significant effect op de belangrijkste oorzaak van halitose zoals tandplak en tongbeslag, volgens een recente studie gepubliceerd in BMJ Open.
21 november 2023/door RedactieMeer aandacht voor parodontale risicofactoren
De heersende opvatting is, dat parodontitis een risicofactor vormt voor systemische aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten en diabetes mellitus type terwijl een causaal verband tot nu toe niet kan worden aangetoond. Uit een recente publicatie blijkt nu dat parodontitis en systemische aandoeningen dezelfde gemeenschappelijke modificeerbare risicofactoren hebben. Wat betekent dit nieuwe inzicht voor de mondzorgpraktijk?
18 september 2023/door anitatestVeel mondverzorgingsproducten bevatten voedselallergenen
Ongeveer de helft van alle mondverzorgingsproducten bevat veelvoorkomende voedselallergenen, aldus onderzoek dat is gepubliceerd in Scientific Reports. Tandpasta, fluoridevernissen en alginaten bleek het vaakst voedselallergenen als fruit en specerijen te bevatten. Fabrikanten zouden strenger moeten zijn in het vermelden van allergenen op productetiketten, volgens de auteurs.
4 september 2023/door Anita test TestNieuw onderzoek koppelt BMI aan tandverlies
In een studie van zijn soort analyseerden onderzoekers de impact van obesitas op het aantal en de positie van resterende tanden per leeftijdsgroep. De studie die gepubliceerd is in PLOS One koppelt een toename van de body mass index (BMI) aan tandverlies.
28 juni 2023/door RedactiePodcast Mondgezondheid & kauwen, in gesprek met prof. dr. Frank Lobbezoo en dr. Merel Verhoeff
In de podcast van I’m a Foodie vertellen prof.dr. Frank Lobbezoo en dr. Merel Verhoeff over waarom het belangrijk is om goed te kauwen. Beluister de podcast hier terug.
1 mei 2023/door Redactie
Partnernieuws
Ivoclar spectaculaire openingsmaand in maart 2025
Payt: het (patiënt)vriendelijke alternatief voor factoring in de mondzorg