Voeding en mondgezondheid

Er is een groeiende aandacht voor voeding en mondgezondheid.  Hierbij gaat het niet alleen om de  relatie tussen voeding en cariës en tanderosie. Uit onderzoek blijkt ook dat een anti-inflammatoire dieet effect heeft op de parodontale gezondheid. Een voedingsdagboek kan helpen om het eet- en drinkgedrag in beeld te brengen.

,

Probiotica voor betere mondgezondheid

Probioticum Weissella cibaria-stam CMU, een melkzuurbacterie, kan tandvleesbloeding verbeteren wanneer er dagelijks een tablet van wordt ingenomen. Ook vermindert de bacterie het aantal parodontale ziektekiemen, aldus een recente studie in BMC Oral Health.
Caloriesensoren in de mond mogelijk verantwoordelijk voor voorkeur suikers boven zoetstoffen
,

Caloriesensoren in de mond mogelijk verantwoordelijk voor voorkeur suikers boven zoetstoffen

Hoewel er tegenwoordig veel producten bestaan met zoetstoffen in plaats van suikers, geven we meestal toch de voorkeur aan de ongezondere variant. Een first-in-human studie die onlangs werd beschreven in PLOS One heeft onthuld dat dit mogelijk komt door een voorheen onbekend sensorsysteem in de mond dat de calorieën in suiker detecteert.
Gezond ouder worden? Drink bietensap om goede mondbacteriën te stimuleren
,

Gezond ouder worden? Drink bietensap om goede mondbacteriën te stimuleren

Het drinken van bietensap kan leiden tot hogere niveaus van orale bacteriën die worden geassocieerd met goede vasculaire en cognitieve gezondheid, blijkt uit een onderzoek onder ouderen dat is gepubliceerd in Redox Biology. Daarnaast leidt het nuttigen van het sap tot minder bacteriën die verband houden met ziekte en ontsteking.
Melkproduct kan demineralisatie van glazuur bewerkte yoghurt voorkomen
,

Melkproduct kan demineralisatie van glazuur bewerkte yoghurt voorkomen

Sommige bewerkte yoghurts met toegevoegde suiker kunnen leiden tot demineralisatie van het glazuur. Het toevoegen van het melkproduct CPP-ACP voorkomt dit niet alleen maar herstelt ook laesies op de hardere buitenste laag van de tanden, volgens een recente publicatie in Journal of Dentistry.
Suikers
,

Cariës en parodontitis hebben gezamenlijke oorsprong: koolhydraten

Suiker en fermenteerbare koolhydraten zorgen voor onevenwichtigheden in het microbioom van een patiënt. Dit veroorzaakt demineralisatie wat leidt tot cariës en parodontitis, volgens een recente review in de Journal of Oral Microbiology.
Augurken in de strijd tegen tandbederf
,

Augurken in de strijd tegen tandbederf

Een bacteriestam die wordt aangetroffen in Sichuan-augurken kan tandbederf voorkomen volgens een recent gepubliceerde dierstudie in Frontiers in Microbiology. Lactobacillus plantarum K41 remt de groei van microben die cariës veroorzaken.
Zoetstoffen
, ,

Suikervervangers veroorzaken langdurige problemen bij ratten

Suikervervangers, kunnen langdurige effecten hebben op de hersenen en de darmen. Dat blijkt uit onderzoek dat recentelijk werd gepubliceerd in British Medical Journal.
Poster: de invloed van vitamine D op de mondgezondheid van kinderen
,

Poster: de invloed van vitamine D op de mondgezondheid van kinderen

Wat is de invloed van de vitamine D-status in het lichaam op de mondgezondheid van kinderen? Dat onderzochten studenten Mondzorgkunde aan de Hogeschool Utrecht, Ada van Kooten en Emma de Klonia, in hun afstudeeronderzoek.

Partnernieuws

Meer voeding en mondzorgheid

Probiotica voor betere mondgezondheid

Probioticum Weissella cibaria-stam CMU, een melkzuurbacterie, kan tandvleesbloeding verbeteren wanneer er dagelijks een tablet van wordt ingenomen. Ook vermindert de bacterie het aantal parodontale ziektekiemen, aldus een recente studie in BMC Oral Health.
28 december 2021/door Redactie
Caloriesensoren in de mond mogelijk verantwoordelijk voor voorkeur suikers boven zoetstoffen

Caloriesensoren in de mond mogelijk verantwoordelijk voor voorkeur suikers boven zoetstoffen

Hoewel er tegenwoordig veel producten bestaan met zoetstoffen in plaats van suikers, geven we meestal toch de voorkeur aan de ongezondere variant. Een first-in-human studie die onlangs werd beschreven in PLOS One heeft onthuld dat dit mogelijk komt door een voorheen onbekend sensorsysteem in de mond dat de calorieën in suiker detecteert.
29 november 2021/door Redactie
Gezond ouder worden? Drink bietensap om goede mondbacteriën te stimuleren

Gezond ouder worden? Drink bietensap om goede mondbacteriën te stimuleren

Het drinken van bietensap kan leiden tot hogere niveaus van orale bacteriën die worden geassocieerd met goede vasculaire en cognitieve gezondheid, blijkt uit een onderzoek onder ouderen dat is gepubliceerd in Redox Biology. Daarnaast leidt het nuttigen van het sap tot minder bacteriën die verband houden met ziekte en ontsteking.
28 oktober 2021/door Redactie
Melkproduct kan demineralisatie van glazuur bewerkte yoghurt voorkomen

Melkproduct kan demineralisatie van glazuur bewerkte yoghurt voorkomen

Sommige bewerkte yoghurts met toegevoegde suiker kunnen leiden tot demineralisatie van het glazuur. Het toevoegen van het melkproduct CPP-ACP voorkomt dit niet alleen maar herstelt ook laesies op de hardere buitenste laag van de tanden, volgens een recente publicatie in Journal of Dentistry.
14 september 2021/door Redactie
Suikers

Cariës en parodontitis hebben gezamenlijke oorsprong: koolhydraten

Suiker en fermenteerbare koolhydraten zorgen voor onevenwichtigheden in het microbioom van een patiënt. Dit veroorzaakt demineralisatie wat leidt tot cariës en parodontitis, volgens een recente review in de Journal of Oral Microbiology.
31 augustus 2021/door anitatest
Augurken in de strijd tegen tandbederf

Augurken in de strijd tegen tandbederf

Een bacteriestam die wordt aangetroffen in Sichuan-augurken kan tandbederf voorkomen volgens een recent gepubliceerde dierstudie in Frontiers in Microbiology. Lactobacillus plantarum K41 remt de groei van microben die cariës veroorzaken.
16 augustus 2021/door anitatest
Zoetstoffen

Suikervervangers veroorzaken langdurige problemen bij ratten

Suikervervangers, kunnen langdurige effecten hebben op de hersenen en de darmen. Dat blijkt uit onderzoek dat recentelijk werd gepubliceerd in British Medical Journal.
15 juli 2021/door anitatest
Poster: de invloed van vitamine D op de mondgezondheid van kinderen

Poster: de invloed van vitamine D op de mondgezondheid van kinderen

Wat is de invloed van de vitamine D-status in het lichaam op de mondgezondheid van kinderen? Dat onderzochten studenten Mondzorgkunde aan de Hogeschool Utrecht, Ada van Kooten en Emma de Klonia, in hun afstudeeronderzoek.
25 mei 2021/door Redactie
De Nationale Suiker Challenge komt eraan

De Nationale Suiker Challenge komt eraan

Van 7 t/m 13 juni 2021 organiseert het Diabetes Fonds de Nationale Suiker Challenge. Een campagne die mensen aanmoedigt minder suiker te eten. Als tandarts of mondhygiënist kan jij ook meedoen.
25 mei 2021/door Redactie
Poster: Omega-3 en de mondgezondheid

Poster: Omega-3 en de mondgezondheid

Voor hun afstudeeronderzoek aan de Hogeschool Utrecht deden studenten Mondzorgkunde Thirza Bustraan en Rachelle Lans literatuuronderzoek naar het verband tussen Omega-3 en mondgezondheid.
29 maart 2021/door Redactie

Suikervrije kauwgom kan helpen cariës te voorkomen

Uit systematisch onderzoek van King’s College Londen blijkt dat er enig bewijs te vinden is dat het kauwen van suikervrije kauwgom kan helpen de ontwikkeling van cariës bij volwassenen en kinderen te verminderen.
25 februari 2021/door anitatest

Sint-Maarten op de 11e van de 11e: Lampions, liedjes, snoep én tandenborstels

Het getal elf wordt in Nederland wel als het gekkengetal gezien. Als je het aantal letters telt in het woord Sint-Maarten kom je eveneens uit op 11. Normaliter gaan op 11 november kinderen langs de deuren. Maar hoe doen ze dat nu in corona-tijd?
16 december 2020/door Redactie
Toon meer