Probiotica kunnen op korte termijn helpen tegen een slechte adem

mondgezondheid - stinkende adem

Probiotica in gefermenteerd voedsel zoals yoghurt kunnen op korte termijn verlichting bieden voor halitose. Er is echter geen significant effect op de belangrijkste oorzaak van halitose zoals tandplak en tongbeslag, volgens een recente studie gepubliceerd in BMJ Open.

Significant probleem

Halitose, het hebben van een slechte adem, is een significant probleem voor zowel het dagelijkse en sociale leven van patiënten. Het kan zelfs leiden tot psychische problemen zoals angst, depressie en sociaal isolement.

Balans van orale microbiota

De belangrijkste factor die het gezondheidsprobleem veroorzaakt zijn de vluchtige zwavelverbindingen (VSC’s) die orale bacteriën produceren via complexe interacties in de mondholte. Dit wordt geassocieerd met slechte mondhygiëne, tongcoating en peri-tandheelkundige ziekte. Het reguleren van de balans van orale microbiota om VSC-niveaus te verlagen is belangrijk bij het beheersen van halitose.

Oncomfortabele behandelingen

De huidige behandelingen voor halitose omvatten mechanische reiniging (schilfering en tongschrapen) en chemische therapie (antibiotica, mondwater en andere middelen). Deze methodes zijn echter oncomfortabel of hebben bijwerkingen.

Stinkende bijproducten verminderen

Er is steeds meer bewijs dat de toediening van probiotica de samenstelling van orale biofilms en daardoor halitose kan beïnvloeden. Probiotica kunnen de afbraak van aminozuren en eiwitten door anaërobe bacteriën in de mond kunnen remmen, waardoor de productie van stinkende bijproducten wordt afgeremd. Om probiotische therapie voor halitose aan te bevelen is echter nog onvoldoende bewijs.

Meta-analyse

Onderzoekers van de Sichuan University in Chengdu, China, onderzochten daarom het effect van probiotica op halitose vanuit een tijdsperspectief. Ze analyseerden eerdere onderzoeken waarin de effecten van orale probiotica en placebo’s op primaire halitose-uitkomsten (organoleptische (OLP) -scores en niveaus van vluchtige zwavelverbindingen) en secundaire resultaten (tongcoatingscores en plaque-index) werden vergeleken.

Ze vonden zeven onderzoeken met in totaal 278 mensen die voldeden aan de criteria voor de studie. Het aantal deelnemers aan elk onderzoek was klein, variërend van 23 tot 68, met een leeftijdsbereik tussen 19 en 70. De monitoringperiodes varieerden van twee tot twaalf weken. De gegevens werden gesubgroepeerd en geanalyseerd op korte termijn (≤4 weken) en lange termijn (>4 weken) op basis van de follow-uptijd.

Positieve gevolgen op korte termijn

Volgens de analyse toonden de gepoolde gegevens aan dat op de korte termijn zowel de OLP-scores als de VSC-waardes aanzienlijk daalden bij deelnemers die probiotica kregen in vergelijking met de deelnemers uit de placebogroep. Na vier weken was er echter alleen een significant verschil bij de organoleptische scores.
Belangrijk is dat er geen significante verschillen waren in de tongcoatingscore of plaque-index tussen degenen die probiotica kregen en degenen die dat niet kregen, merkten de auteurs op.

Geen effect op oorzaak

“Er is geen significant effect op de belangrijkste oorzaak van halitose”, schreven de onderzoekers. “[…] In de toekomst zijn meer willekeurige klinische onderzoeken van hoge kwaliteit nodig om de resultaten te verifiëren en bewijs te leveren voor de werkzaamheid van probiotica bij de behandeling van halitose”, concluderen ze.

Bron:
BMJ Open

 

 

Lees meer over: Thema A-Z, Voeding en mondgezondheid