Suikervervangers mogelijk gerelateerd aan cardiovasculaire problemen

Suikervervangers mogelijk gerelateerd aan cardiovasculaire problemen

Volgens auteurs, onder leiding van Dr. Stanley Hazen van de Cleveland Clinic, zijn suikervervangers met nul calorieën die onder andere aanwezig zijn in tandpasta geassocieerd met een verhoogd risico op cardiovasculaire problemen zoals beroertes en hartaanvallen.

Zoetstoffen

Caloriearme zoetstoffen zoals xylitol zijn suikervervangers die veel worden gebruikt in bewerkte voedingsmiddelen. Xylitol is een natuurlijke suikeralcohol, die als zoetstof wordt opgemerkt omdat het geen suiker bevat. Xylitol is een veelgebruikte zoetstof in kauwgom, snoep en tandpasta.

Onderzoek

Om onderzoek te doen naar bijdragende factoren van cardiovasculaire problemen werden 3000 patiënten in de Verenigde Staten (VS) en Europa geanalyseerd. Met behulp van plasmamonsters van nuchtere proefpersonen is het effect van xylitol op de responsiviteit van bloedplaatjes en trombusvorming onderzocht. Daarnaast werden er ook diagnostische hartevaluaties uitgevoerd bij de proefpersonen.

Resultaten

Wanneer er een hoge concentratie van circulerend xylitol aanwezig was werd er een verhoogd driejaarlijks risico op cardiovasculaire voorvallen gemeten. Daarnaast is uit de resultaten gebleken dat een derde van de patiënten met de grootste hoeveelheid xylitol in hun plasma een grotere kans had op een cardiovasculair voorval. Volgens de auteurs zorgde xylitol voor een toename van stolling en werd daarmee het risico op trombose verhoogd. Verder werd er geconstateerd dat patiënten die een xylitol gezoete drank innamen een onmiddellijke toename van bloedplaatjesactiviteit vertoonden in vergelijking met patiënten die een glucose gezoete drank innamen.

Conclusie

Een beperking van het onderzoek is het feit dat deze studies geen oorzakelijk verband aantonen, echter alleen een correlatie.

Xylitol wordt in verband gebracht met risico op cardiovasculaire voorvallen. Xylitol zorgde voor een verhoging van de bloedplaatjesreactiviteit en het risico op trombose. Volgens de auteur is het belangrijk om ons bewust te zijn dat de consumptie van een product met een hoog gehalte aan xylitol het risico op bloedstolsel gerelateerde gebeurtenissen kan verhogen.

Bron:
European Heart Journal

 

 

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wat is je functie?

Lees meer over: Thema A-Z, Voeding en mondgezondheid