Cosmetische tandheelkunde

In deze rubriek vindt u artikelen over cosmetische tandheelkunde voor mondzorgprofessionals.  Van congresverslagen over cosmetische tandheelkunde, achtergrondinformatie over tanden bleken en facings tot informatie over materialen voor esthetische tandheelkunde en trends in de markt.

Casus-non-prep---Beekmans-hoofdafb
, , ,

Casus: Non-prep facings, een non-invasive esthetische behandeling

Het veranderen van de vorm en de kleur van de frontelementen kan door middel van een non-invasive behandeling. In deze casus laat tandarts Hans Beekmans zien hoe hij dat deed bij patiënt Elke. Zij had problemen met de grootte van haar tanden en had een spleetje tussen haar voortanden.
Dentofaciale kenmerken vaak de oorzaak van zelfbeschadiging bij schoolkinderen
,

Dentofaciale kenmerken vaak de oorzaak van zelfbeschadiging bij schoolkinderen

Bijna de helft van tieners die aangaf zichzelf te beschadigen deed dit vanwege de manier waarop hun tanden eruit zien, volgens een onderzoek onder meer dan 600 leerlingen. Tandkleur en -vorm, en ontbrekende tanden waren enkele van de meest voorkomende gebitskenmerken die bijdroegen aan zelfbeschadiging, schreven de auteurs in het American Journal of Orthodontics and Dentofacial Orthopedics.
Video’s Carbamide peroxide vs. waterstofperoxide voor bleken tanden
, ,

Video’s: Carbamide peroxide vs. waterstofperoxide voor bleken tanden

In de eerste video wordt intern en extern bleken besproken. Er wordt uitgelegd hoe bleek gels werken en hoe nadelige effecten voorkomen kunnen worden. In de tweede video worden carbamide peroxide en waterstofperoxide vergeleken met elkaar.
medicijnen
,

Medicijngebruik helpt niet tegen tandgevoeligheid na tanden bleken

Het bleken van tanden resulteert in een hoog risico op tandgevoeligheid. Om dit tegen te gaan worden regelmatig ontstekingsremmende en pijnstillende medicijnen toegediend, maar deze blijken volgens een nieuwe studie hier niet tegen te werken.
Glimlach
, ,

Glimlach bepaalt mooiheid van gezicht

Wat maakt iemand aantrekkelijk of juist niet? Volgens nieuw onderzoek is de glimlach van een lachend persoon de bepalende factor. Voor mannen spelen ook de ogen en het haar een belangrijke rol.
,

Coronaperiode brengt kansen binnen de cosmetische tandheelkunde

Hoewel de coronaperiode natuurlijk voor bijna iedereen een lastige tijd is op zowel persoonlijk als financieel vlak lijkt er op dat laatste gebied toch een positieve kant te zitten voor tandartsen. Veel praktijken in de VK zien namelijk een stijging in het aantal aanvragen voor cosmetische behandelingen.
Video - perfecte glimlach met behulp van Digital Smile Design
, ,

Video: Perfecte glimlach met behulp van Digital Smile Design

In deze video wordt een samenvatting gegeven over hoe je een perfecte glimlach kunt realiseren met behulp van ‘Digital Smile Design’ (DSD).
bleken tanden
,

Kwart meer meldingen van illegale bleekpraktijken in VK

Het aantal meldingen van illegale tandenbleekprocedures is in de VK in 2019 met 26% gestegen. Deze trend gaat gelijk op met de toenemende consumentenvraag naar schone en witte tanden.

Partnernieuws

Links cosmetische tandheelkunde

Meer cosmetische tandheelkunde

Chirurgische kroonverlenging voor betere functie en esthetiek

Chirurgische kroonverlenging voor betere functie en esthetiek

Wat zijn de belangrijkste indicaties voor een chirurgische kroonverlenging? Met uitleg over de functionele en esthetische kroonverlenging. Verslag van de lezing van Giles de Quincey.
25 augustus 2019/door anitatest
Meer duidelijkheid over invulling nieuwe beroepsgroep “mondhygiënist” in België

Recessiebedekkende chirurgie

Terugtrekkend tandvlees wordt door zowel de patiënt als de tandarts als een probleem gezien. Het is van belang een goede inschatting te kunnen maken wat de etiologie en de prognose van de recessie is. Met de juiste parodontale chirurgische technieken kan in veel gevallen het verloren/missende tandvlees worden hersteld.
Verslag van de lezing van Giles de Guincey, eigenaar verwijspraktijk voor parodontologie, implantologie en endodontie.
14 augustus 2019/door anitatest
Bleekstrips kunnen dentine aantasten

Bleekstrips kunnen dentine aantasten

Uit nieuw onderzoek is gebleken dat de actieve ingrediënt van vele strips voor het bleken van tanden, hydrogen peroxide, het eiwitrijke dentine kan beschadigen. Dit bleek uit een studie van onderzoekers van de Stockton University in New Jersey.
12 augustus 2019/door anitatest
Cosmetische tandheelkunde is booming door beroemdheden

Cosmetische tandheelkunde is booming door beroemdheden

80% van de Britse tandartsen merkt een sterkte toename in interesse in cosmetische tandheelkunde, veroorzaakt door de hedendaagse celebrity cultuur. Steeds meer klanten vragen om een Hollywood gebit. 60% van de tandartsen heeft zelfs wel eens patiënten gezien die specifiek vroegen of zij een gebit als een bepaalde beroemdheid konden krijgen.
6 juni 2019/door anitatest
Britse enquête toont aan dat 43% van de respondenten hun tanden willen verfraaien

Britse enquête toont aan dat 43% van de respondenten hun tanden willen verfraaien

De Verenigde Staten waren altijd de bakermat van esthetische behandelingen, maar nu lijkt het erop dat het Verenigd Koninkrijk hen gaat overtreffen. Uit een survey-onderzoek van RealSelf, een website voor het reserveren van artsen, blijkt dat de vraag in het Verenigd Koninkrijk hard stijgt.
26 februari 2019/door anitatest
Esthetische kroonverlening in het front

Esthetische kroonverlening in het front

Deze video laat zien hoe de lachlijn verbeterd kan worden met behulp van kroonverlenging en een frenectomie. Een kroon breedte-lengte ratio van 70-80 % is gewenst als ideaal. Voorafgaand aan de chirurgie wordt hiervoor een digitale planning gemaakt.
31 januari 2019/door anitatest
Consumentenprogramma KASSA over facings met KNMT-bijdrage

Consumentenprogramma KASSA over facings

Op 19 januari besteedde het consumentenprogramma KASSA aandacht aan facings en jongeren die een gezond en mooi gebit nog perfecter willen maken. Bekijk de uitzending.
24 januari 2019/door Anita test Test
bleken tanden

Britse millennials vinden uiterlijk gebit belangrijker dan gezondheid

Steeds meer Britten onder de 34 jaar oud kiezen bij de tandarts voor cosmetische ingrepen in plaats van gebitscontroles, zo bleek uit een nieuwe studie. De resultaten lijken aan te tonen dat steeds meer Britse millennials meer geven over het uiterlijk dan om de gezondheid van hun gebit.
17 december 2018/door anitatest
Esthetisch-restauratieve behandelplanning: antwoorden op opkomende vragen

Esthetisch-restauratieve behandelplanning: antwoorden op opkomende vragen

Een esthetisch restauratief plan opstellen kan in de praktijk soms lastig zijn of vragen oproepen. Zoals: welke volgorde kunnen we het beste aanhouden? Of: is het goed om te infiltreren of toch juist liever bleken? Ondanks dat we een goed inzicht hebben in hoe te behandelen – mede dankzij de digitale fotografie - komen vaak toch de nodige vragen op.
26 november 2018/door anitatest
Voorspelbaarheid in de esthetische tandheelkunde: welke factoren leveren een positieve bijdrage?

Voorspelbaarheid in de esthetische tandheelkunde: welke factoren leveren een positieve bijdrage?

Esthetiek gaat in op de kleine details. Implantaten moeten daarbij eenzelfde niveau halen als de originele elementen. Erg lastig, aangezien bij natuurlijke elementen de gingiva bijna verkleeft met de elementen. Welke factoren spelen er mee?
15 oktober 2018/door anitatest
Bleken

Een derde van alle Britten zou tanden bleken voor welzijn

Uit nieuw onderzoek is gebleken dat een derde van de volwassenen in Groot-Brittannië (GB) geïnteresseerd is in chirurgische cosmetische ingrepen. Voornamelijk het bezitten van een gezond uitziend gebit blijkt van groot belang. Van de 43%  volwassenen uit GB die geïnteresseerd is in de non-chirurgische procedures, zou 27% tanden laten bleken.
16 mei 2018/door anitatest
ANT: minister moet cosmetische tandheelkunde volledig vrijgeven

ANT: minister moet cosmetische tandheelkunde volledig vrijgeven

De ANT wil dat op korte termijn cosmetische tandheelkunde niet meer gebonden is aan maximumtarieven en wordt vrijgesteld van elke regulering. De huidige spelregels zijn volgens de beroepsvereniging een forse rem op innovatie in de mondzorg en patiënten moeten noodgedwongen naar het buitenland voor een dergelijke behandeling.
21 november 2017/door anitatest
Toon meer