Cosmetische tandheelkunde

In deze rubriek vindt u artikelen over cosmetische tandheelkunde voor mondzorgprofessionals.  Van congresverslagen over cosmetische tandheelkunde, achtergrondinformatie over tanden bleken en facings tot informatie over materialen voor esthetische tandheelkunde en trends in de markt.

De ideale glimlach volgens onderzoek rechte tanden en nauwelijks tandvlees
,

De ideale glimlach volgens onderzoek: rechte tanden en nauwelijks tandvlees

Een glimlach is een belangrijk kenmerk van schoonheid. De mate van aantrekkelijkheid hangt volgens onderzoek gepubliceerd in Medicina af van verschillende factoren, waaronder de hoeveelheid tandvleesblootstelling en het wel of niet hebben van rechte, witte tanden.
Tanden bleken kan mogelijk effectiever met behulp van koude plasma’s
,

Tanden bleken kan mogelijk effectiever met behulp van koude plasma’s

Tanden kunnen mogelijk effectiever worden gebleekt door een koude plasmastraal te gebruiken om een waterstofperoxidegel aan te brengen. Volgens een studie gepubliceerd in BMC Oral Health kan in slechts vijf tot tien minuten al een goed resultaat worden behaald.
Video Front facings
, ,

Video: Front facings

In deze video wordt uitgelicht wat belangrijk is voor een goed en betrouwbaar resultaat bij de vervaardiging van front facings. Er wordt benadrukt hoe belangrijk het is om de richtlijnen voor facings in acht te nemen.
Tandgevoeligheid
,

Het effect van desensibilisatoren op tandgevoeligheid door tandenbleken

Volgens een systematische review gepubliceerd in Journal of the American Dental Association verminderen calciumbevattende bioactieve desensibilisatoren tijdens het bleken van tanden het risico op tandgevoeligheid niet, maar ze kunnen wel de intensiteit verminderen.
Casus-non-prep---Beekmans-hoofdafb
, , ,

Casus: Non-prep facings, een non-invasive esthetische behandeling

Het veranderen van de vorm en de kleur van de frontelementen kan door middel van een non-invasive behandeling. In deze casus laat tandarts Hans Beekmans zien hoe hij dat deed bij patiënt Elke. Zij had problemen met de grootte van haar tanden en had een spleetje tussen haar voortanden.
Dentofaciale kenmerken vaak de oorzaak van zelfbeschadiging bij schoolkinderen
,

Dentofaciale kenmerken vaak de oorzaak van zelfbeschadiging bij schoolkinderen

Bijna de helft van tieners die aangaf zichzelf te beschadigen deed dit vanwege de manier waarop hun tanden eruit zien, volgens een onderzoek onder meer dan 600 leerlingen. Tandkleur en -vorm, en ontbrekende tanden waren enkele van de meest voorkomende gebitskenmerken die bijdroegen aan zelfbeschadiging, schreven de auteurs in het American Journal of Orthodontics and Dentofacial Orthopedics.
Video’s Carbamide peroxide vs. waterstofperoxide voor bleken tanden
, ,

Video’s: Carbamide peroxide vs. waterstofperoxide voor bleken tanden

In de eerste video wordt intern en extern bleken besproken. Er wordt uitgelegd hoe bleek gels werken en hoe nadelige effecten voorkomen kunnen worden. In de tweede video worden carbamide peroxide en waterstofperoxide vergeleken met elkaar.
medicijnen
,

Medicijngebruik helpt niet tegen tandgevoeligheid na tanden bleken

Het bleken van tanden resulteert in een hoog risico op tandgevoeligheid. Om dit tegen te gaan worden regelmatig ontstekingsremmende en pijnstillende medicijnen toegediend, maar deze blijken volgens een nieuwe studie hier niet tegen te werken.

Partnernieuws

Links cosmetische tandheelkunde

Meer cosmetische tandheelkunde

Glimlach

Glimlach bepaalt mooiheid van gezicht

Wat maakt iemand aantrekkelijk of juist niet? Volgens nieuw onderzoek is de glimlach van een lachend persoon de bepalende factor. Voor mannen spelen ook de ogen en het haar een belangrijke rol.
22 december 2020/door anitatest

Coronaperiode brengt kansen binnen de cosmetische tandheelkunde

Hoewel de coronaperiode natuurlijk voor bijna iedereen een lastige tijd is op zowel persoonlijk als financieel vlak lijkt er op dat laatste gebied toch een positieve kant te zitten voor tandartsen. Veel praktijken in de VK zien namelijk een stijging in het aantal aanvragen voor cosmetische behandelingen.
12 oktober 2020/door anitatest
Video - perfecte glimlach met behulp van Digital Smile Design

Video: Perfecte glimlach met behulp van Digital Smile Design

In deze video wordt een samenvatting gegeven over hoe je een perfecte glimlach kunt realiseren met behulp van ‘Digital Smile Design’ (DSD).
28 september 2020/door anitatest
bleken tanden

Kwart meer meldingen van illegale bleekpraktijken in VK

Het aantal meldingen van illegale tandenbleekprocedures is in de VK in 2019 met 26% gestegen. Deze trend gaat gelijk op met de toenemende consumentenvraag naar schone en witte tanden.
10 maart 2020/door anitatest
Chirurgische kroonverlenging voor betere functie en esthetiek

Chirurgische kroonverlenging voor betere functie en esthetiek

Wat zijn de belangrijkste indicaties voor een chirurgische kroonverlenging? Met uitleg over de functionele en esthetische kroonverlenging. Verslag van de lezing van Giles de Quincey.
25 augustus 2019/door anitatest
Meer duidelijkheid over invulling nieuwe beroepsgroep “mondhygiënist” in België

Recessiebedekkende chirurgie

Terugtrekkend tandvlees wordt door zowel de patiënt als de tandarts als een probleem gezien. Het is van belang een goede inschatting te kunnen maken wat de etiologie en de prognose van de recessie is. Met de juiste parodontale chirurgische technieken kan in veel gevallen het verloren/missende tandvlees worden hersteld.
Verslag van de lezing van Giles de Guincey, eigenaar verwijspraktijk voor parodontologie, implantologie en endodontie.
14 augustus 2019/door anitatest
Bleekstrips kunnen dentine aantasten

Bleekstrips kunnen dentine aantasten

Uit nieuw onderzoek is gebleken dat de actieve ingrediënt van vele strips voor het bleken van tanden, hydrogen peroxide, het eiwitrijke dentine kan beschadigen. Dit bleek uit een studie van onderzoekers van de Stockton University in New Jersey.
12 augustus 2019/door anitatest
Cosmetische tandheelkunde is booming door beroemdheden

Cosmetische tandheelkunde is booming door beroemdheden

80% van de Britse tandartsen merkt een sterkte toename in interesse in cosmetische tandheelkunde, veroorzaakt door de hedendaagse celebrity cultuur. Steeds meer klanten vragen om een Hollywood gebit. 60% van de tandartsen heeft zelfs wel eens patiënten gezien die specifiek vroegen of zij een gebit als een bepaalde beroemdheid konden krijgen.
6 juni 2019/door anitatest
Britse enquête toont aan dat 43% van de respondenten hun tanden willen verfraaien

Britse enquête toont aan dat 43% van de respondenten hun tanden willen verfraaien

De Verenigde Staten waren altijd de bakermat van esthetische behandelingen, maar nu lijkt het erop dat het Verenigd Koninkrijk hen gaat overtreffen. Uit een survey-onderzoek van RealSelf, een website voor het reserveren van artsen, blijkt dat de vraag in het Verenigd Koninkrijk hard stijgt.
26 februari 2019/door anitatest
Esthetische kroonverlening in het front

Esthetische kroonverlening in het front

Deze video laat zien hoe de lachlijn verbeterd kan worden met behulp van kroonverlenging en een frenectomie. Een kroon breedte-lengte ratio van 70-80 % is gewenst als ideaal. Voorafgaand aan de chirurgie wordt hiervoor een digitale planning gemaakt.
31 januari 2019/door anitatest
Consumentenprogramma KASSA over facings met KNMT-bijdrage

Consumentenprogramma KASSA over facings

Op 19 januari besteedde het consumentenprogramma KASSA aandacht aan facings en jongeren die een gezond en mooi gebit nog perfecter willen maken. Bekijk de uitzending.
24 januari 2019/door Anita test Test
bleken tanden

Britse millennials vinden uiterlijk gebit belangrijker dan gezondheid

Steeds meer Britten onder de 34 jaar oud kiezen bij de tandarts voor cosmetische ingrepen in plaats van gebitscontroles, zo bleek uit een nieuwe studie. De resultaten lijken aan te tonen dat steeds meer Britse millennials meer geven over het uiterlijk dan om de gezondheid van hun gebit.
17 december 2018/door anitatest
Toon Meer