Bleekstrips kunnen dentine aantasten

Bleekstrips kunnen dentine aantasten

Uit nieuw onderzoek is gebleken dat de actieve ingrediënt van vele strips voor het bleken van tanden, hydrogen peroxide, het eiwitrijke dentine kan beschadigen. Dit bleek uit een studie van onderzoekers van de Stockton University in New Jersey.

Invloed hydrogen peroxide op collageen

Kelly Keenan en haar team van onderzoekers vonden eerder al dat het collageen in de dentine laag verminderde op het moment dat de tanden werden gebleekt. Om die reden besloot Keenan om verder te bestuderen wat het hydrogen peroxide met het collageen doet, op de gehele tand.

Onderzoek

In de nieuwe studie demonstreerden de onderzoekers dat het belangrijkste eiwit in dentine wordt opgedeeld in kleinere stukjes op het moment dat deze wordt behandeld met hydrogen peroxide. In aanvullende experimenten werd het pure collageen behandeld met hydrogen peroxide en vervolgens geanalyseerd met behulp van een gen electrophoresis laboratorium techniek, waardoor het eiwit kon worden gevisualiseerd.

Schade door bleekstrips

“Onze resultaten tonen aan dat behandeling met hydrogen peroxide concentraties gelijk aan die in bleekstrips genoeg zijn om het originele collageen eiwit te laten verdwijnen. Dit kan waarschijnlijk worden verklaard door de formatie in vele kleinere stukjes.” – Keetan

Verder onderzoek

De onderzoekers benadrukken dat er hier niet werd gekeken naar of het collageen en andere eiwitten opnieuw geproduceerd zouden kunnen worden. Het is dus niet bekend of de schade permanent is. In een volgend onderzoek hopen de onderzoekers te kijken naar of hydrogen peroxide een soortgelijke invloed heeft op andere eiwitten in het gebit.

Bron:
New-medical.net

 

 

Lees meer over: Cosmetische tandheelkunde, Thema A-Z