Tanden bleken kan mogelijk effectiever met behulp van koude plasma’s

Tanden bleken kan mogelijk effectiever met behulp van koude plasma’s

Tanden kunnen mogelijk effectiever worden gebleekt door een koude plasmastraal te gebruiken om een waterstofperoxidegel aan te brengen. Volgens een studie gepubliceerd in BMC Oral Health kan in slechts vijf tot tien minuten al een goed resultaat worden behaald.

Meest gebruikte bleekmiddel

Waterstofperoxide (H2O2) is het meest gebruikte bleekmiddel voor tanden. Wanneer een hoge concentratie gedurende langere tijd wordt gebruikt is dit middel echter zeer corrosief voor de tanden. Er is gemeld dat de combinatie van een bleekgel en plasma de effectiviteit van het bleken kan verbeteren in vergelijking met alleen een gel.

Nieuwe technologie

Tijdens het bleekproces hebben ultraviolette straling, hitte en reactieve soorten direct of indirect een wisselwerking met het glazuur en het pulpaweefsel. Dit leidt tot verhoging van de temperatuur van de tandpulpkamer, morfologie van het glazuuroppervlak en modificatie van microhardheid. Er moeten enkele veiligheidsproblemen worden aangepakt voordat deze technologie uiteindelijk in tandheelkundige klinieken kan worden toegepast, schrijven de auteurs.

Veiligheid hangt af van gebruikstijd

De werkzaamheid en veiligheid kunnen sterk gecorreleerd zijn met de gebruikstijd. Om dit te evalueren werd in vitro het effect van verschillende bleekgels in combinatie met een koude plasmastraal op geëxtraheerde, onbeschadigde menselijke tanden beoordeeld.

Evaluatie met spectrofotometer

De vijftig tanden werden random verdeeld over vijf groepen. De tien tanden in de controlegroep werden besmeerd met 35% waterstofperoxidegel, zonder van plasma gebruik te maken. Vier groepen kregen met plasma waterstofperoxide toegediend in concentraties van 6%, 15%, 25% of 35%. Elke vijf minuten werden deze tanden behandeld met plasma, tot de behandeltijd van twintig minuten was bereikt. Om ervoor te zorgen dat er tijdens de behandelingsperiode voldoende gel op het tandoppervlak aanwezig was, werd de gel met tussenpozen van 30 seconden bijgevuld. Het bleken van tanden werd geëvalueerd door een spectrofotometer, schreven de auteurs.

Effectieve behandeling na tien minuten

Ongeveer 65% van de maximale kleurverandering trad op na een behandeling van vijf minuten met koud plasma en waterstofperoxide, en ongeveer 90% van de maximale kleurverandering trad op na een behandeling van tien minuten. Wanneer de behandeling langer dan twintig minuten duurde nam het microhardheidsniveau van de tanden af en nam de ruwheid toe. De glazuurmorfologie, microhardheid en oppervlakteruwheid waren vergelijkbaar met die van traditionele klinische methoden, schreven de auteurs van het onderzoek.

Veilig binnen twintig minuten

De temperatuur van de tandpulpkamer bleef binnen een veilige marge bij een behandeling van twintig minuten. Een dergelijk lange behandeltijd kan echter leiden tot kleurregressie en beschadigd glazuur. Het blijft volgens de onderzoekers onduidelijk hoe en via welke mechanismen tandglazuur reageert koud plasma.

Ideaal tandbleekeffect

“Vijf tot 10 minuten was de beste behandelingstijd van waaruit we een ideaal tandbleekeffect en minder invloed op tandglazuur en pulpaweefsel kunnen krijgen bij gebruik van koud plasma en waterstofperoxidegel”, concludeerden de auteurs.

Bron:
BMC Oral Health

Lees meer over: Cosmetische tandheelkunde, Thema A-Z