Een perfecte kaak? Een online onderzoek

Een perfecte kaak? Nieuw onderzoek maakt dit mogelijk

Als vrouw de perfecte kaak krijgen, dat kan nu. Belgische onderzoekers hebben hoeken gevonden die dit werkelijk kunnen maken. Deze hoeken helpen bij het begeleiden naar de ideale kaakvorm. Dit alles werd gepubliceerd op 21 augustus in de Journal of Cranio-Maxillofacial Surgery.

Volgens Dr. Robert Cleymaet, afdeling plastische chirurgie van het Universitair Ziekenhuis Gent in België en een van de co-auteurs, is het een feit dat een mooi gezicht je welzijn en levenskwaliteit verbetert, maar dat dit nog vaak wordt onderschat in de geneeskunde. Terwijl een aantrekkelijk gezicht helpt bij het krijgen van kansen, iemands succes en het zelfvertrouwen.

Het perfecte gezicht

Er zijn door meerde kunstenaars, wetenschappers, orthodontisten en kaakchirurgen pogingen gedaan om uit te leggen waar een perfect gezicht uit moet bestaan. Hier baseerden zij zich op wat er door de tijd heen als aantrekkelijk werd gezien. Ze hebben gekeken naar de klassieke en neoklassieke kenmerken van de Renaissance, maar ook naar het nieuwe schoonheidsbeeld dat op sociale media bevindt.

In dit onderzoek hebben 46 mensen foto’s van 53 blanke sterren bekeken en beoordeeld. Onder de foto’s zaten Angelina Jolie, Kate Moss, Emma Stone, Margot Robbie en Kendall Jenner. De foto’s waren zonder ogen van de vrouwen om ze zo anoniem te laten lijken. Het onderzoek maakte gebruik van een online-enquête waarin de deelnemers de aantrekkelijkheid beoordeelden. 32 van de 46 deelnemers voeren gezichtscontour operaties uit. De rest had hier geen ervaring mee.

Een goniale hoek in profiel van 125,5° en een vooraanzicht van 142°kwamen het best uit de enquête. De goniale hoek in profiel hoger, namelijk 129,1°werd als minst aantrekkelijk gezien. Wat de aantrekkelijkste proefpersonen nog meer gemeen hadden, was dat ze een intergoniaal-interzygomatische breedteverhouding van 0,83 hadden. Bij onaantrekkelijke proefpersoenen was dit 0,86.

Vormen die worden beschouwd als aantrekkelijk kunnen worden gebruikt om kaakhoekimplantaten te ontwerpen, strategieën te bedenken of de kaak te vormen met injectabels, schreven de onderzoekers.

Beïnvloedende elementen

Toch moet men bedenken dat er elementen in het onderzoek zijn geweest die de uitslag hebben kunnen beïnvloeden. Denk aan een kapsel of lip vorm van een model. Misschien vond de beoordelaar het hele plaatje mooi en was daarom zijn score hoger. Maar ook met dit in het achterhoofd zullen deze resultaten chirurgen helpen, vertellen de onderzoekers.

Bekijk de foto’s in het artikel

Bron:
ScienceDirect

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wat is je functie?

Lees meer over: Cosmetische tandheelkunde, Thema A-Z