Stoptober: samen 28 dagen niet roken – informeer je patiënten

Roken

In oktober gaat Stoptober weer van start: een campagne waarin rokers en niet-rokers elkaar helpen om 28 dagen niet te roken. Dit jaar viert Stoptober hun 10e editie en verwelkomen zij hun 500.000-ste stopper.

“Stoptober is een bewezen succesformule. Met een slagingskans van 70% is het duidelijk dat Stoptober werkt en levens verandert. Als je meedoet, vergroot je je kans met maar liefst 5 keer om voorgoed te stoppen met roken. Stel je voor hoe geweldig het zou zijn om die vrijheid en gezondheid te ervaren en om elke dag vol energie te leven”, lees je op de website van Stoptober.

Onderzoek van het AMC in 2017 toont aan dat 70% van alle Stoptober-deelnemers het volhoudt om 28 dagen niet te roken. Bijna de helft van de deelnemers is drie maanden later nog steeds gestopt. Stoptober is een initiatief van KWF, Hartstichting, Longfonds, Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), Trimbos-Instituut, GGD GHOR Nederland, en Stichting Gezondheidsfondsen voor Rookvrij.

Geef je patiënt een stopadvies

Stoppen met roken is goed voor het gebit. Het kan leiden tot ernstige tandvleesontstekingen en verlies van tanden. Roken is bovendien de oorzaak van 75% van mond- en keelkankergevallen.

Bezoekers van de praktijk kun je wijzen op de Stoptober-campagne. Dit kan bijvoorbeeld met de online materialen die via Stoptober beschikbaar zijn. Ook kun je een gratis toolkit Stoptober bestellen via het Trimbos-instituut. Deze toolkit bevat 2 posters, 100 flyers, 100 visitekaartjes en 5 ‘very brief advice’-kaartjes. De materialen verwijzen naar de website van Stoptober voor meer informatie.

Lees meer over Stoptober

 

Lees meer over: Medisch | Tandheelkundig, Thema A-Z