Assisteren mondzorg

Tandartsen en mondhygiënisten laten in hun mondzorgpraktijk veel over aan assistenten. In deze rubriek vindt u informatie voor de balieassistent, assistent en preventieassistent en hun leidinggevende tandartsen en mondhygiënisten.

Een zelfstandig assistent een tegenstrijdigheid
, , ,

Een zelfstandig assistent: een tegenstrijdigheid?

Zelfstandige assistenten in de mondzorg, vroeger ondenkbaar, maar nu komen we ze steeds vaker tegen. Levert dat vanuit arbeids- en gezondheidsrecht geen problemen op? En: zit er geen tegenstelling in: assistent en zelfstandig? Erik van Dam, senior consultant kennismanagement en zzp-specialist bij VvAA, beantwoordt deze vragen zonder twijfelen in een keer met ‘Jazeker!’. We vragen door…
Regoster
,

Register Preventieassistenten: nieuw register B-assistent verwarrend voor patiënt

Het opzetten van een nieuw register voor de zogeheten B-assistent is onnodig en leidt tot verwarring bij de patiënt. Dit zegt het bestuur van het Register Preventieassistenten waarin alle in Nederland werkzame en gecertificeerde preventieassistenten al zijn geregistreerd.
, , ,

NVM-mondhygiënisten en KNMT geen voorstander van ABC-model voor tandartsassistenten

De beroepsorganisatie ANT heeft een samenwerkingsovereenkomst gesloten met opleider Edin om tandartsassistenten te gaan opleiden volgens het ABC-model. Niet iedereen in de vakwereld is hier blij mee. dental INFO sprak met de betrokkenen en vroeg hun mening over de ABC-structuur.
preventieassistent:
, , , ,

Voor uw preventieassistent: De DPSI onder de knie?

Tot de jaren 40 van de vorige eeuw werd de parodontale conditie met de natte vinger geschat: een subjectieve manier. We willen tegenwoordig de conditie van de gingiva in maat en getal uitdrukken. Maar waar bevinden zich de verdiepte ruimtes en wanneer start het paro-traject?
Four handed dentistry
, ,

Four handed dentistry: tijdsbeparing en minder fysieke klachten

Veel tandartspraktijken werken al met four handed dentistry: een werkorganisatie waarbij de assistente tijdens de behandeling zonder onderbreking aan de stoel assisteert. Met als voordelen tijdsbesparing en vermindering fysieke klachten. Werkt u nog niet op deze manier? Lees hier een basis om mee te starten.
Visitatie niet meer verplicht voor elke huisarts
,

25 stappen voor de preventieassistente

Veel behandelingen worden gedaan op routine. Soms is het goed hier even bij stil te staan. Doe je de juiste dingen en in de goede volgorde?
,

Eerste hulp bij prikaccidenten voor de mondzorg

Prik-, snij-, bijt- en spataccidenten vormen een risico voor overdracht van bloedoverdraagbare aandoeningen zoals hepatitis B, hepatitis C en hiv. Bijna 20% van de meldingen bij PrikPunt, de landelijke opvang bij prikaccidenten, is afkomstig uit de mondzorgbranche.
,

Straks ook register voor Preventieassistenten

Helder maken wat een goed opgeleide preventieassistent is, wie goede preventieassistenten opleidt en wie de goede preventieassistenten zijn. Dat is het doel van de Stichting Register Preventieassistenten in oprichting. Dit register is een initiatief van de NMT en is feitelijk een basaal certificatenregister.

Partnernieuws

Links assisteren mondzorg

Nederlandse Vereniging voor Tandheelkundig Assisterenden

Richtlijnen assisteren mondzorg

Meer assisteren mondzorg

Klein spiegeltje

25 stappen voor de preventieassistente

Veel behandelingen worden gedaan op routine. Soms is het goed hier even bij stil te staan. Doe je de juiste dingen en in de goede volgorde? Bekijk het 25-stappenplan voor tips.
20 maart 2013/door dentalinfo

Duits tandarts beboet voor stiekem filmen assistenten in omkleedruimte

Een camera in de omkleedruimte, een camera in de douche. De medewerksters van een Duitse tandartspraktijk werden jarenlang gefilmd door hun tandarts.
11 februari 2013/door dentalinfo

Lies van Wegen verkozen tot Tandartsassistent van het jaar 2012

In een spannende finale tijdens de 26e Standbydag in de Rai wist Lies van Wegen op nipte wijze haar mede finalisten Annelies Bierens en Yvonne Plas te verslaan.
8 november 2012/door dentalinfo

Maatregelen tegen de toenemende werkdruk stoelassistenten

In veel praktijken is de werkdruk op stoelassistenten toegenomen door het naleven van de eisen uit de WIP-richtlijn. Welke maatregelen kunt u nemen om te voorkomen dat assistenten tegen hun grenzen lopen?
3 oktober 2012/door Anita test Test

Oproep Tandartsassistenten: praat mee over de inhoud van het vak

De NMT wil graag horen welke werkzaamheden tandartassistenten uitvoeren en wat hun werk inhoudt. Daarom organiseert de NMT twee groepsgesprekken.
26 juni 2012/door Anita test Test
Recht

Drie jaar cel voor frauderende tandartsassistente

De rechter heeft de frauderende tandartsassistente uit Stramproy veroordeeld tot drie jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk. De uitspraak is conform de eis van het Openbaar Ministerie.
16 december 2011/door anitatest
Leren, uitleg, school

Register preventieassistenten in oprichting

Helder maken wat een goed opgeleide preventieassistent is, wie goede preventieassistenten opleidt en wie die goede preventieassistenten zijn. Dat zijn de doelen van de Stichting Register Preventieassistent in oprichting.
14 december 2011/door anitatest
prijs - beker - winnaar

Melissa Schipper Tandartsassistent van het Jaar 2011

Melissa Schipper mag zich sinds 5 november Tandartsassistent van het Jaar 2011 noemen. Tijdens de 25e Landelijke StandbyDag kreeg zij de prijs uitgereikt.
21 november 2011/door anitatest
Tandarts - tand

Nieuwe vereniging voor assisterenden: NVvTA

Vanaf vandaag bestaat de Nederlandse Vereniging voor Tandheelkundig Assisterenden (NVvTA). De NVvTA verenigt en ondersteunt alle tandheelkundig assisterenden.
25 november 2010/door Anita test Test
Toon Meer