Communicatie patiënt mondzorg

Goede communicatie met uw patiënt zorgt voor een tevreden patiënt die bovendien uw mondzorginstructies goed opvolgt. Hier vindt u meer over voorlichting mondhygiëne, poetsinstructies en uitleg geven over een behandelplan.

Kidsfabriek
,

Kidsfabriek verbroedert mondzorg

Zaterdag 31 augustus namen de Mondhoek en Toothcamp samen deel aan Kidsfabriek in de SSP-hal in Ulft. Voor het eerst deden naast mondhygiënisten en studenten ook tandartsen en assistenten mee. Het gratis evenement is gericht op kinderen van 4-12 jaar. De kinderen leren spelenderwijs over mondzorg en worden zo enthousiast gemaakt.
Tand-eruit-tand-erin
,

Publiekscampagne KNMT en NVvE: Tand eruit? Tand erin!

Tijdens het sporten, buitenspelen of stoeien; het kan zo maar gebeuren dat een kind een tand verliest. Bij een dergelijk tandtrauma is het van het grootste belang dat er direct de juiste zorg wordt verleend. De KNMT start samen met de NVvE (Nederlandse Vereniging voor Endodontologie) de campagne Tand eruit? Tand erin!. Boodschap: Plaats de tand terug en ga meteen naar de tandarts om ergere schade te voorkomen.
Kidsfabriek
,

Mondhoek en Toothcamp werken samen bij de Kidsfabriek

Op 31 augustus is de Mondhoek voor de zesde keer bij de Kidsfabriek, een gratis evenement in Ulft waar kinderen workshops kunnen volgen op gebieden als sport, spel, techniek en cultuur. In de Mondhoek worden workshops gegeven over mondgezondheid door mondhygiënisten, tandartsen, preventieassistenten en studenten mondzorgkunde. Toothcamp komt dit jaar ook naar de Kidsfabriek en werkt dan samen met de Mondhoek. 
#motivatie: de kracht van “social media” in de mondzorg
, ,

#motivatie: de kracht van “social media” in de mondzorg

Er wordt door zowel zorgprofessionals, als patiënten, uitgebreid gebruik gemaakt van social media. Patiënten gebruiken social media vooral voor het vergaren van informatie en voor sociale steun. Wat zijn de voor- en nadelen van social media voor zowel patiënten als zorgprofessionals? Hoe zet je social media in?
Hoe maak je contact met een puber
, , ,

Hoe maak je contact met een puber?

De informatie die de mondzorgverlener geeft doet de puber ‘niets’. Er is geen contact. Te zien is hoe de mondzorgverlener contact maakt met de puber. Als het contact er eenmaal is, kan de mondzorgverlener de puber wel bereiken en stimuleren meer zijn best te doen bij de verzorging van zijn gebit. Het Ivoren Kruis maakte deze video voor het programma Gewoon Gaaf.
‘De tandtechniek heeft ingeboet aan kwaliteit’
, , ,

Kraak de code: hoe gaan mensen hun mondgezondheid belangrijk vinden?

Tijdens het SCEM-symposium Mondzorg bij het kind IX sprak Dagmar Vriends onder de titel ‘Kraak de code’ over motiverende gespreksvoering. Op welke manier kun je mensen aanzetten tot gedragsverandering, bijvoorbeeld om hun mond beter te verzorgen? Hierbij een verslag van haar presentatie.
Stichting Nieuwe Steen organiseert voor de zevende keer gratis mondzorg in Zuid-Afrika
,

Stichting Nieuwe Steen organiseert voor de zevende keer gratis mondzorg in Zuid-Afrika

Dit jaar organiseert stichting Nieuwe Steen voor de zevende keer een gratis tandheelkundige kliniek in Zuid-Afrika. In de periode van 5 tot en met 17 augustus zullen er wederom zes achtergestelde gemeenschappen bezocht worden.
Minder plastic in de mond en in de zee: poster bij FDI World Dental Congress
,

Minder plastic in de mond en in de zee: poster bij FDI World Dental Congress

Tandenpoetsen is een gewoontegedrag én tandenpoetsen met een bamboe tandenborstel is een milieuvriendelijke en bewuste keuze. Onder het motto: “Minder plastic in de mond en in de zee” reageerden velen enthousiast op de bamboe tandenborstel challenge. Een poster van deze mondzorginterventie zal worden gepresenteerd tijdens het ADA FDI World Dental Congress in San Francisco.

Partnernieuws

Meer communicatie patiënt mondzorg

MeMo Kind

Doe jij wat extra’s voor de mondzorg van kinderen van 0-4 jaar?

In ‘Meet Mondgezondheid Kind’ (MeMo Kind) is de Hogeschool Utrecht bezig met het in kaart brengen van alle initiatieven gericht op het beschermen en verbeteren van de mondgezondheid van kinderen van 0 tot 4 jaar. Het doel is om zoveel mogelijk ‘best practices’ te verzamelen waarmee een meetinstrument kan worden ontwikkeld om de effectiviteit van interventies te evalueren. Doe mee en vul de korte vragenlijst in.
11 april 2019/door Redactie
Autismevriendelijke mondzorg: vertel duidelijk wat je gaat doen en hou je aan de afspraken

Autismevriendelijke mondzorg: vertel duidelijk wat je gaat doen en hou je aan de afspraken

Om aan mensen met een autismespectrumstoornis (ASS) goede mondzorg te verlenen is vaak een speciale aanpak vereist. Op 21 mei 2019 wordt een congres georganiseerd over autismevriendelijke mondzorg. dental INFO sprak met Jan Hendrik Elhorst, een van de sprekers op dit congres.
1 april 2019/door Redactie
Yuchi.

Met blijdschap en trots verkondigen wij de geboorte van Yuchi: symbool voor optimale mondverzorging

Onder het motto "Begin van kleins af aan" of zoals men in het Papiaments zegt: "Kuminsa fo'i chikitu" is Yuchi® Oral Health ter wereld gekomen. Yuchi als symbool om allereerst optimale mondverzorging van kleins af aan aan te leren, én bovendien, ter bevordering van publieke bewustwording en promotie van (mond)gezondheid, specifiek voor de allerjongsten èn hun ouders.
19 maart 2019/door Redactie
Promotiefilmpje voor bekendheid mondhygiënist bij het grote publiek

Promotiefilmpje voor bekendheid mondhygiënist bij het grote publiek

In 2018 stond Stichting Goed Gebekt met een stand op de Huishoudbeurs. Naast het scoren van DPSI’s namen zij ook een enquête af. Hieruit bleek dat 77,6% van de mensen niet weet dat de mondhygiënist vrij toegankelijk is. Een schrikbarend hoog cijfer. Stichting Goed Gebekt heeft daarom het initiatief genomen om de mondhygiënist bij het grote publiek onder de aandacht te brengen met een promotiefilmpje.
18 maart 2019/door Anitadeklerk2018
Gouden Boekje Wiwi Wit: KunstZinnig cadeautje of bijzonder bezoekje?

Gouden Boekje Wiwi Wit: KunstZinnig cadeautje of bijzonder bezoekje?

Een expositie over 65 jaar Gouden Boekjes is te bezichtigen tot 31 december 2018 op de SS Rottterdam. Een afbeelding met ‘fluoride tandpasta’ uit Wiwi Wit, het leven van een kindertand is onderdeel van de expositie.
15 november 2018/door Anitadeklerk2018
Mag uw patiënt onder werktijd een tandarts bezoeken?

Mag uw patiënt onder werktijd een tandarts bezoeken?

Het inplannen van een tandartsafspraak kan lastig zijn voor patiënten omdat het een conflict kan veroorzaken met werk. Veel patiënten bezoeken de tandarts daarom tijdens werktijd, wat niet altijd wordt gewaardeerd door de werkgever. In dit artikel wordt verder toegelicht of dit wel of niet zou moeten mogen.
25 oktober 2018/door Redactie
Regelmatig sms’jes ontvangen kan helpen mondkanker te verslaan

Regelmatig sms’jes ontvangen kan helpen mondkanker te verslaan

Regelmatige herinneringen, zoals sms-berichten, zijn een effectieve manier om mondkanker te bestrijden. Dit bleek uit een recentelijk onderzoek dat gepubliceerd werd in de South Asian Journal of Cancer.
15 oktober 2018/door Redactie
Keep smiling: "Goede gebitsverzorging belangrijk voor een mooie lach"

Keep smiling: “Goede gebitsverzorging belangrijk voor een mooie lach”

"Je kan mensen niet motiveren door ze op het risico van mondziekten te wijzen. Gebruik liever het argument dat een goede gebitsverzorging belangrijk is voor een mooie lach", zei Yvonne Buunk-Werkhoven in het interview met het NIP. Op Facebook deelde zij deze video van Freddie Mercury van Queen om haar gedachten te onderschrijven.
8 oktober 2018/door Anitadeklerk2018
Tandarts.nl genomineerd voor website van het jaar

Tandarts.nl genomineerd voor Website van het Jaar

Tandarts.nl is voor de derde keer op rij genomineerd voor de Website van het Jaar in de categorie Gezondheid. Van 21 september tot en met 19 oktober 2018 kunt u uw mening geven over de kwaliteit van deze website en de andere genomineerden.
26 september 2018/door Anitadeklerk2018
Kidsfabriek was een groot feest!

Kidsfabriek was een groot feest

Op 25 augustus vond in Ulft voor de vijfde keer het gratis jeugdevenement de Kidsfabriek plaats. Ook dit jaar was er weer de Mondhoek, waar workshops over mondgezondheid werden gegeven door negen mondhygiënisten en drie studenten mondzorgkunde. De coördinator van de Mondhoek Lieneke Steverink-Jorna vroeg hun ervaringen. Hier haar verslag.
24 september 2018/door Redactie
Hoe ga je om met een narcist?

Hoe ga je om met een narcist?

Mensen met een narcistische stoornis hebben behoefte aan aandacht en kunnen buitenproportioneel reageren. Als je een narcist als patiënt, collega of baas hebt, hoe ga je dan met hem om? Dr. Martin Appelo, psycholoog en cognitief gedragstherapeut, vertelde erover tijdens het congres ‘Bijzondere patiënten in de praktijk’.
9 september 2018/door Anitadeklerk2018
ToothCamp start petitie ‘Snoep en fris de schoolkantine uit’

ToothCamp start petitie ‘Snoep en fris de schoolkantine uit’

Ira van Eelen, initiatiefneemster van ToothCamp, startte aan het begin van het schooljaar een petitie om snoep- en frisverkoop uit de schoolkantines te bannen.
6 september 2018/door Redactie
Toon meer