Communicatie patiënt mondzorg
Goede communicatie met uw patiënt zorgt voor een tevreden patiënt die bovendien uw mondzorginstructies goed opvolgt. Hier vindt u meer over voorlichting mondhygiëne, poetsinstructies en uitleg geven over een behandelplan.
Hospitality in de (mond)zorg: hoor, zie, begrijp en help de patiënt!
Mondzorg behelst meer dan simpelweg een behandeling uitvoeren. Door echt aandacht te hebben voor de patiënt voelt deze zich beter en heeft een behandeling vaak een beter resultaat. Hoe je dat in de praktijk kunt brengen, vertelde Vera van Kampen van ‘Hospitality in de zorg’ aan dental INFO.
De geheimen over goed leiderschap
Er is heel veel wetenschap rondom leiderschap maar uw eigen ervaringen zijn ook zeker leerzaam. Daarom is het raadzaam om uw eigen ervaringen na te gaan waarin u goed leiderschap ontving. Wat deed iemand zodat u echt zich echt geholpen voelde? Een van de tips die Ben Tiggelaar gaf tijdens het congres van DPE. Lees het hele verslag.
Kaakoperatie.com: nieuwe website met informatie voor en door kaakosteotomie patiënten
Kaakoperatie.com is in november 2021 opgericht door Fanny Truijens. Fanny ondergaat in maart 2022 zelf een kaakoperatie. In haar zoektocht naar informatie op het internet kon zij weinig vinden en besloot daarom zelf een site te ontwikkelen.
Project Eten met lange tanden: relatie tussen (onder)voeding en mondgezondheid thuiswonende ouderen
Onlangs voerden de HAN University of Applied Sciences en Hogeschool Utrecht het project Eten met lange tanden uit. Doel was om problemen op het raakvlak mondgezondheid en (onder)voeding bij thuiswonende ouderen sneller te signaleren door betere samenwerking tussen diëtisten en mondhygiënisten. Wat moet je als mondhygiënist hierover weten?
Voorbeeldbrief patiënt over kosten parodontale behandeling bij mondhygiënist in 2022
Veel paropatiënten hebben vragen over de kosten van hun parodontale behandeling. Hoe geef je goede uitleg aan je patiënt? Mondhygiënist Lieneke Steverink-Jorna maakte een voorbeeldbrief waarin de nieuwe paro-richtlijn – geïntroduceerd in maart 2020 – en de mondzorgtarieven voor 2021 zijn verwerkt. Download hier het voorbeeld.
Taalbarrière kan van invloed zijn op behandeling in mondzorg
Voor patiënten van wie Nederlands niet de eerste taal is, kan het lastig zijn om de impact van een behandeling te begrijpen of om instructies op te volgen. dental INFO sprak hierover met Youssra el Jallouli, vierdejaars studente Mondzorgkunde, die zich verdiepte in dit onderwerp.
Najaarscampagne NVM-mondhygiënisten
Tijdens het NVM-najaarscongres werd de najaarscampagne van NVM-mondhygiënisten gestart om de mondhygiënist verder bij het Nederlandse publiek op de kaart te zetten.
Handboek Engels in de tandartspraktijk
Onlangs verscheen Please, have a seat. Dit praktische handboek ondersteunt de Engelstalige communicatie in de tandheelkundige zorgverlening. En is van toegevoegde waarde voor wederzijds begrip en contact met anderstalige patiënten in de Nederlandse tandartspraktijk.
Patiëntenfolders
Meer communicatie patiënt mondzorg
Promotieactiviteiten Goed Gebekt gepubliceerd in Journal of Dental Hygiene Science
Luid roepend dat de mondhygiënist onder het grote publiek niet bekend genoeg was, startte de stichting Goed Gebekt in 2014. In september publiceerde het Journal of Dental Hygiene Science een artikel over de promotieactiviteiten van Goed Gebekt op consumentenbeurzen voor het verkrijgen van bekendheid over de mondhygiënist bij vrouwen.
1 november 2021/door RedactieDe psychologie van gedragsverandering
Elke professional wil graag met goede bedoelingen het gedrag van mensen veranderen in de juiste richting. Bijvoorbeeld helpen met een betere mondhygiëne. En dan misschien ook nog adviseren om te stoppen met roken. Meestal werkt dat niet zo best. Hoe kunnen wetenschappelijke inzichten worden toegepast? Waarom doen mensen niet wat we hen adviseren?
1 november 2021/door anitatestInterview BNR met Mieke Bakker en Menke Smit over een gezond gebit op latere leeftijd
Afgelopen week waren Mieke Bakker, tandarts en onderzoeker binnen de afdeling Kaakchirurgie UMCG, en Menke de Smit, parodontoloog afdeling Tandheelkunde bij het UMCG, te gast bij BNR Nieuwsradio. Zij vertelden over het belang van eigen tanden en kiezen bij het ouder worden.
Beluister hier interview terug.
27 oktober 2021/door anitatestBeluister hier interview terug.
Poster: De internetpatiënt in de mondzorgpraktijk
Hoe beleeft de mondzorgprofessional het gebruik van internet door patiënten? Wat is de rol van internet- en socialmediagebruik door patiënten in de mondzorgpraktijk en in hoeverre is dit van invloed op de patiënt-behandelaarsrelatie en op de behandelkeuze?
18 oktober 2021/door RedactieAmsterdam UMC lanceert app tegen grensoverschrijdend gedrag
Het Universiteit Medisch Centrum in Amsterdam lanceert een app met tips die je kunt gebruiken als je met grensoverschrijdend gedrag te maken krijgt. Ook het melden van grensoverschrijdend gedrag is mogelijk in de app.
6 september 2021/door RedactieEen patiënt met een psychose
Als mondzorgprofessional kun je te maken krijgen met een patiënt die psychotisch of schizofreen is. Wat voor verschijnselen hebben deze ziekten? Prof. dr. Liewe de Haan, hoogleraar Schizofrenie aan het Academisch Medisch Centrum, vertelde erover tijdens het symposium ‘Bijzondere patiënten in de praktijk’.
23 augustus 2021/door anitatestPoster: Voorlichtingsmateriaal over de mondgezondheid van 0-4-jarigen onder de loep
Er bestaat veel voorlichtingsmateriaal voor ouders over de mondgezondheid van 0-4-jarigen. Maar is dit ook voor iedereen begrijpelijk? Dat onderzochten Rosa Kok en Pien Landkroon, studenten Mondzorg aan de Hogeschool Utrecht, in hun afstudeeronderzoek.
23 augustus 2021/door RedactieMondzorg bij patiënten met een Licht Verstandelijke Beperking
Om mensen met een Licht Verstandelijke Beperking (LVB) een goede verantwoorde mondzorg te geven zijn een juiste attitude, expertise en ervaring essentieel. In oktober 2021 wordt in Utrecht het congres Mondzorg en een licht verstandelijke beperking gehouden. Dental INFO sprak hierover met Jan Hendrik Elhorst.
19 juli 2021/door RedactieVan angst naar vertrouwen
Angst is een steeds belangrijker drijfveer voor ons handelen geworden. Wat is angst eigenlijk en waar leidt die toe? Psychiater Damiaan Denys vertelde tijdens Mondzorgpraktijk Anno Nu wat angst met ons doet en hoe je er het beste mee kan omgaan.
19 juli 2021/door RedactieNieuw boek: ‘The Patient First Manifesto’
Mensen hebben een hekel aan de tandarts. Maar waarom? En wat kunnen tandartsen doen om dat te veranderen? Daar gaat het nieuwe boek van Dr. Bryan Laskin, ‘The Patient First Manifesto’, over. Benieuwd geworden? Lees dan hier alvast een fragment uit hoofdstuk 9 van het boek:
17 juni 2021/door RedactieNOS Stories: Zijn al die beugels écht nodig? : De waarheid over rechte tanden
Als we iemand beoordelen op looks, kijken we altijd als één van de eerste dingen naar het gebit, blijkt uit onderzoek. Hoe rechter en schoner de tanden, hoe aantrekkelijker we iemand vinden. Bekijk de opname van NOS Stories over beugels.
25 mei 2021/door anitatestDe 3 essentiële factoren om gedrag van de patiënt te beïnvloeden
Bijna niets zo moeilijk als je gedrag veranderen. En anderen vertellen wat ze moeten doen werkt vaak helemaal niet. Wat zeggen gedragswetenschappers over de 3 stappen die wél werken? Lees welke factoren essentieel zijn om een verandering in te zetten én te laten slagen.
29 maart 2021/door Redactie
Partnernieuws
KaVo uniQa behandelunit: Gemaakt om uniek te zijn!
Studiereis Smiles op Curaçao, een update in parodontologie & preventie