Ouderentandheelkunde

Vele ouderen krijgen te kampen met een afnemende mondgezondheid. In deze categorie vindt u artikelen over de ouderentandheelkunde, zoals informatie over waar een ouderentandarts op moet letten en over preventieve mondzorg in bejaardentehuizen.

Slechte mondgezondheid leidt tot verzwakking bij oudere mannen
,

Slechte mondgezondheid leidt tot verzwakking bij oudere mannen

Uit nieuw Brits onderzoek is gebleken dat het hebben van een slechte mondgezondheid de kans op zwakheid bij oudere mannen vergroot. De onderzochte mannen met een slechtere mondgezondheid bleken meer kans te hebben op onder andere sterk gewichtsverlies, uitputting, en een vermindering van loopsnelheid en fysieke activiteit.
Mondzorg voor kwetsbare ouderen
,

Mondzorg voor kwetsbare ouderen: De mond niet vergeten

dental INFO sprak met Elly Duijf van IDé en Erik van der Heijden, tandarts-geriatrie in opleiding. Zij zijn betrokken bij het project ‘De Mond Niet Vergeten’, dat adequate mondzorg voor thuiswonende kwetsbare, zorgafhankelijk ouderen wil bevorderen. Krijgt binnenkort iedere oudere passende mondzorg?
Kunstgebit
, ,

Allergie door kunstgebit – waar op te letten

Bij het kiezen van een prothese material voor een kunstgebied moeten meerdere aspecten worden meegenomen in de overweging.
ouderen
, ,

Slechte mondgezondheid risicofactor ondervoeding ouderen

Een recente studie van de Universiteit van North Carolina (Verenigde Staten) suggereert dat een slechte mondgezondheid een belangrijke risicofactor is voor ondervoeding bij oudere volwassenen. Dit kan leiden tot een bezoek aan de spoedeisende hulp.
speekseltest
,

Speekseltest voor Alzheimer

Canadese onderzoekers hebben een simpele speekseltest ontwikkeld om zo Alzheimer te kunnen diagnosticeren. Op deze manier zouden ook individuen moeten kunnen worden geïdentificeerd die hoog risico lopen op het ontwikkelen van Alzheimer in de toekomst.
mobiele tandartspraktijk
, ,

Tweede mobiele tandartspraktijk Stichting Mondzorg in gebruik

Afgelopen vrijdag 21 april heeft Stichting Mondzorg haar tweede mobiele tandartspraktijk in gebruik genomen. In 2015 startte de stichting met dit concept.
mondkanker
,

Grotere kans op depressiviteit bij oudere patiënten met mondkanker

Oudere patiënten met mondkanker hebben een grotere kans op depressiviteit, blijkt uit nieuw onderzoek.
gebitsslijtage
,

Goede tool tegen gebitsslijtage op dit moment onvindbaar

Welke tool werkt het beste tegen gebitsslijtage? Volgens een nieuwe studie is het enige juiste antwoord helaas geen. Onderzoekers kwam erachter dat de vier meest gebruikte systemen om erosie te categoriseren allemaal tekortkomingen hebben.

Partnernieuws

Links ouderentandheelkunde

(h)Oud de mond gezond! – ouderenproject voor verzorgenden in verpleeghuis- en verzorgingshuizen

Patiëntenfolder ouderentandheelkunde

Meer ouderentandheelkunde

Nieuw lectoraat

Nieuw lectoraat van de Hogeschool Utrecht richt eerste projecten op mondzorg

Onder leiding van dr. Katarina Jerković–Ćosić is De Hogeschool van Utrecht een lectoraat gestart wat zich richt op kennis en preventie in de gezondheidszorg met de eerste projecten op het gebied van mondzorg.
3 februari 2017/door Redactie
Ouderen

Mondgezondheid ouderen meten met vertaalde OHAT

De Oral Health Assessment Tool is recentelijk vertaald naar het Nederlands zodat de tool ook in Nederland door verzorgenden en verpleegkundigen gebruikt kan worden om mondgezondheid bij ouderen te meten.
31 januari 2017/door Redactie
vijfenzeventigplussers

Dalende mondgezondheid bij vijfenzeventigplussers

In 2020 zal ongeveer 40% van de bevolking in Noord Nederland vijfenzestigplusser zijn. Deze stijgende vergrijzing brengt ook meer gezondheidsproblemen met zich mee. Een afnemende mondgezondheid onder zorgafhankelijke ouderen maakt hier deel van uit.
16 januari 2017/door Redactie
Rontgen

Virtual dental homes: tandheelkundige zorg toegankelijk voor iedereen

Een virtual dental home in onder andere scholen en verpleeghuizen blijkt een effectief alternatief te zijn voor het aanbieden van tandheelkundige zorg aan kwetsbare groepen. Dit blijkt uit een demonstratieproject in Californië, opgezet door The Pacific Center for Special Care.
14 december 2016/door Redactie
ouderentandarts

Nieuwe aanpak om mondgezondheid ouderen te verbeteren

Er is een nieuwe multidisciplinaire aanpak om de mondgezondheid van kwetsbare ouderen te verbeteren. In de nieuwe aanpak - ontwikkeld in het project De Mond Niet Vergeten! - werken thuiszorgteams, huisartspraktijken, tandartsen en andere mondzorgverleners samen aan de mondgezondheid van ouderen.
22 september 2016/door Redactie
Crowdfunding mondzorg mondhygienist Jirka - Van Staden

Crowdfunding voor deelname ouderenproject De mond niet vergeten

Mondhyiënist Diana Jirka-Van Staden doet met haar praktijk mee met het ouderenproject De mond niet vergeten en zoekt nu via crowdfunding investeerders.
15 augustus 2016/door Anitadeklerk2018
ouderen

Cees de Baat: Mondzorg voor ouderen is onze verantwoordelijkheid

“Het is onze verantwoordelijkheid om kwetsbare ouderen te behandelen. Het hoort niet om zomaar te stoppen.”
14 juli 2016/door Redactie
Ouderentandarts mondzorg voor ouderen

Start programma Mondzorg voor kwetsbare ouderen

Een groot aantal partijen gaat samen werken aan het verbeteren van de mondgezondheid van thuiswonende kwetsbare ouderen. Een speciaal programma moet ervoor zorgen dat zo veel mogelijk mensen oud worden met een goed eigen gebit, of zo lang mogelijk goed kunnen blijven kauwen met een kunstgebit. Dat draagt bij aan een hogere kwaliteit van leven.
4 juli 2016/door Anitadeklerk2018
Preventieve mondzorg ouderen

Preventieve mondzorg in bejaardentehuis

De inwoners van een aantal Zwitserse bejaardentehuizen krijgen met een nieuw ingevoerd project zes maanden mondzorg, zonder het huis te hoeven verlaten. Met dit project heeft het tehuis een primeur. Doel is om eventuele toekomstige problemen te voorkomen.
15 juni 2016/door dentalinfo
afweergedrag

Afweergedrag bij mondzorg bij ouderen

Het kan voorkomen dat oudere patiënten thuis of in verpleeghuizen afweergedrag vertonen wat betreft mondzorg. Mocht dit zo zijn, dan is het belangrijk om methodisch te werk te gaan.
14 maart 2016/door dentalinfo

Mondzorgprofessionals helpen detecteren vroege diagnose dementie

Tandartsen en mondhygiënisten kunnen helpen bij het vroegtijdig signaleren van dementie, volgens de British Dental Health Foundation.
29 februari 2016/door dentalinfo

Ondersteun patiënten met dementie

Door de vergrijzing wordt een explosieve stijging van het aantal mensen met dementie verwacht. Het aantal mensen met dementie in Nederland zal volgens Alzheimer Nederland als gevolg van de vergrijzing in de toekomst flink stijgen naar meer dan een half miljoen in 2040.
15 februari 2016/door dentalinfo
Toon meer