Ouderentandheelkunde

Vele ouderen krijgen te kampen met een afnemende mondgezondheid. In deze categorie vindt u artikelen over de ouderentandheelkunde, zoals informatie over waar een ouderentandarts op moet letten en over preventieve mondzorg in bejaardentehuizen.

Betere gezondheid bij 75-plussers met eigen gebit
,

Betere gezondheid bij 75-plussers met eigen gebit

75-plussers die hun eigen gebit nog hebben, hebben doorgaans een betere gezondheid dan leeftijdgenoten zonder eigen gebit. Ze gebruiken minder medicijnen, hebben minder ziektes en worden minder vaak opgenomen in een verpleeghuis. Dit blijkt uit onderzoek van tandarts Mieke Bakker van het UMCG.
Aan-huis-gebonden-ouderen-400
, , ,

Nieuwe KIMO-richtlijn Mondzorg voor aan huis gebonden kwetsbare ouderen gepubliceerd

Bij KIMO verscheen onlangs de Klinische praktijkrichtlijn Mondzorg voor aan huis gebonden kwetsbare ouderen. Hierin wordt beschreven hoe mondzorg thuis georganiseerd zou moeten worden voor ouderen die niet meer naar de praktijk kunnen komen. dental INFO vroeg prof. dr. Anita Visser, voorzitter van de Richtlijn Ontwikkel Commissie, naar het wat en hoe van deze richtlijn. Bekijk de richtlijn, samenvatting, patiënten versie en het implementatieplan.
Chirurgische paro-behandeling: de puntjes op de i?
, , ,

KIMO-praktijkrichtlijn over wortelcariës bij ouderen beschikbaar

Onlangs is een nieuwe richtlijn van het KIMO verschenen: de Klinische praktijkrichtlijn Wortelcariës bij (kwetsbare en zorgafhankelijke) ouderen. dental INFO sprak hierover met Cees de Baat, emeritus hoogleraar gerodontologie en voorzitter van de Richtlijn Ontwikkel Commissie.
Winnaar NT-GSK Bachelorscriptie Award 2019 - Meer vraag naar mondzorg ouderen in 2040
, , ,

Winnaar NT-GSK Bachelorscriptie Award 2019: Meer vraag naar mondzorg ouderen in 2040

Leonie Pereboom heeft met haar scriptie ‘De gebitssituatie onder ouderen’ de NT-GSK Bachelorscriptie Award gewonnen. Zij concludeerde in haar scriptie dat er meer vraag naar mondzorg voor ouderen zal zijn in 2040.
Tandverlies bevordert ondervoeding bij ouderen
, ,

Tandverlies bevordert ondervoeding bij ouderen

Een nieuwe cross-sectionele studie heeft verband tussen pijn aan het gebit bij ouderen en ondervoeding onderzocht. Hieruit kwam naar voren dat naarmate het aantal tanden afneemt, het risico op ondervoeding groeit.
Fluoride, hoe hoger hoe beter?
, , , ,

Fluoride, hoe hoger hoe beter?

Als beroepsgroep moeten we steeds beter antwoord kunnen geven op het belang van fluoride. Er zijn mensen die sceptisch zijn over fluoride en het aanduiden als ‘giftig’. En er zijn mensen die zich zorgen maken over de mogelijke schade bij overmatige inname. Verslag van de lezingen over fluoride tijdens het Ivoren Kruis congres.
Wim Kluter
,

Internationaal congres in Nederland over mondzorg bij kwetsbare ouderen

In mei wordt het jaarcongres van het European College of Gerodontology (ECG) in Nederland gehouden. De Nederlandse Vereniging voor Gerodontologie (NVGd) is nauw betrokken bij de organisatie van dit congres. dental INFO vroeg aan Wim Klüter, voorzitter van de NVGd, wat er op dit congres aan bod komt.
Wim Kluter
,

“Passende mondzorgverlening voor kwetsbare ouderen wordt een steeds groter en complexer probleem!”

Het belang van een goede mondzorg voor kwetsbare ouderen wordt steeds meer onderkend. De Nederlandse Vereniging voor Gerodontologie (NVGd) zet zich hier op verschillende manieren voor in. dental INFO sprak met Wim Klüter, voorzitter van de NVGd.

Partnernieuws

Links ouderentandheelkunde

(h)Oud de mond gezond! – ouderenproject voor verzorgenden in verpleeghuis- en verzorgingshuizen

Patiëntenfolder ouderentandheelkunde

Meer ouderentandheelkunde

Draagt informatie over de mondgezondheid bij aan een betere voorspelling van kwetsbaarheid bij thuiswonende ouderen

Draagt informatie over de mondgezondheid bij aan een betere voorspelling van kwetsbaarheid bij thuiswonende ouderen?

Babette Everaars promoveert momenteel op dit onderwerp met het project ‘PRIMa mond CARE’. Bij dit project worden mondgezondheidgegevens toegevoegd aan U-PRIM, een systeem waarmee kwetsbare ouderen worden opgespoord. Zo wordt onderzocht of de voorspelling van kwetsbaarheid van ouderen nauwkeuriger wordt door de toegevoegde mondgezondheidgegevens.
26 november 2018/door anitatest
Slechte mondgezondheid leidt tot verzwakking bij oudere mannen

Slechte mondgezondheid leidt tot verzwakking bij oudere mannen

Uit nieuw Brits onderzoek is gebleken dat het hebben van een slechte mondgezondheid de kans op zwakheid bij oudere mannen vergroot. De onderzochte mannen met een slechtere mondgezondheid bleken meer kans te hebben op onder andere sterk gewichtsverlies, uitputting, en een vermindering van loopsnelheid en fysieke activiteit.
11 juni 2018/door anitatest
Mondzorg voor kwetsbare ouderen

Mondzorg voor kwetsbare ouderen: De mond niet vergeten

dental INFO sprak met Elly Duijf van IDé en Erik van der Heijden, tandarts-geriatrie in opleiding. Zij zijn betrokken bij het project ‘De Mond Niet Vergeten’, dat adequate mondzorg voor thuiswonende kwetsbare, zorgafhankelijk ouderen wil bevorderen. Krijgt binnenkort iedere oudere passende mondzorg?
19 maart 2018/door anitatest
Kunstgebit

Allergie door kunstgebit – waar op te letten

Bij het kiezen van een prothese material voor een kunstgebied moeten meerdere aspecten worden meegenomen in de overweging.
29 januari 2018/door anitatest
ouderen

Slechte mondgezondheid risicofactor ondervoeding ouderen

Een recente studie van de Universiteit van North Carolina (Verenigde Staten) suggereert dat een slechte mondgezondheid een belangrijke risicofactor is voor ondervoeding bij oudere volwassenen. Dit kan leiden tot een bezoek aan de spoedeisende hulp.
17 januari 2018/door anitatest
speekseltest

Speekseltest voor Alzheimer

Canadese onderzoekers hebben een simpele speekseltest ontwikkeld om zo Alzheimer te kunnen diagnosticeren. Op deze manier zouden ook individuen moeten kunnen worden geïdentificeerd die hoog risico lopen op het ontwikkelen van Alzheimer in de toekomst.
8 december 2017/door anitatest
mobiele tandartspraktijk

Tweede mobiele tandartspraktijk Stichting Mondzorg in gebruik

Afgelopen vrijdag 21 april heeft Stichting Mondzorg haar tweede mobiele tandartspraktijk in gebruik genomen. In 2015 startte de stichting met dit concept.
22 mei 2017/door anitatest
mondkanker

Grotere kans op depressiviteit bij oudere patiënten met mondkanker

Oudere patiënten met mondkanker hebben een grotere kans op depressiviteit, blijkt uit nieuw onderzoek.
8 mei 2017/door anitatest
gebitsslijtage

Goede tool tegen gebitsslijtage op dit moment onvindbaar

Welke tool werkt het beste tegen gebitsslijtage? Volgens een nieuwe studie is het enige juiste antwoord helaas geen. Onderzoekers kwam erachter dat de vier meest gebruikte systemen om erosie te categoriseren allemaal tekortkomingen hebben.
3 maart 2017/door Anita test Test
Nieuw lectoraat

Nieuw lectoraat van de Hogeschool Utrecht richt eerste projecten op mondzorg

Onder leiding van dr. Katarina Jerković–Ćosić is De Hogeschool van Utrecht een lectoraat gestart wat zich richt op kennis en preventie in de gezondheidszorg met de eerste projecten op het gebied van mondzorg.
3 februari 2017/door anitatest
Ouderen

Mondgezondheid ouderen meten met vertaalde OHAT

De Oral Health Assessment Tool is recentelijk vertaald naar het Nederlands zodat de tool ook in Nederland door verzorgenden en verpleegkundigen gebruikt kan worden om mondgezondheid bij ouderen te meten.
31 januari 2017/door anitatest
vijfenzeventigplussers

Dalende mondgezondheid bij vijfenzeventigplussers

In 2020 zal ongeveer 40% van de bevolking in Noord Nederland vijfenzestigplusser zijn. Deze stijgende vergrijzing brengt ook meer gezondheidsproblemen met zich mee. Een afnemende mondgezondheid onder zorgafhankelijke ouderen maakt hier deel van uit.
16 januari 2017/door anitatest
Toon meer