Ouderentandheelkunde
Vele ouderen krijgen te kampen met een afnemende mondgezondheid. In deze categorie vindt u artikelen over de ouderentandheelkunde, zoals informatie over waar een ouderentandarts op moet letten en over preventieve mondzorg in bejaardentehuizen.
Samen naar betere mondzorg voor kwetsbare ouderen
Alleen samen kunnen we voor betere mondzorg voor kwetsbare ouderen zorgen. Samenwerking tussen zorgverleners in zorgcentra en mondzorgprofessionals is hierbij cruciaal. In Vlaanderen wordt naar een manier gezocht om preventieve (mond)zorg en doorstroming naar curatieve zorg te verbeteren. Wat kunnen we leren van België? Verslag van de lezing van prof. dr. Joke Duyck.
Meerdere soorten fluoridebehandelingen werken mogelijk bij oudere volwassenen
Tandartsen gebruiken routinematig fluoridetherapie om tandcariës, wat vaak voorkomt bij oudere volwassenen, te voorkomen en beheersen. Preventieve maatregelen die effectief zijn in andere leeftijdsgroepen zijn echter mogelijk niet geschikt voor oudere volwassenen, en er is niet één beste strategie voor oudere mensen, volgens een systematische review in het Journal of Dentistry.
In memoriam - Wim Klüter, oud-voorzitter en erelid van Nederlandse Vereniging voor Gerodontologie
Op 27 augustus overleed Wim Kluter plotseling. Wim was met zijn partner Marijke op vakantie in Frankrijk en kreeg tijdens een wandeling een hartstilstand, schrijft de Nederlandse Vereniging voor Gerodontologie (NVGd).
Persoonlijkheidsgebonden problemen bij patiënten
Welke typen Persoonlijkheidsgebonden problemen zijn er en hoe ga je hiermee om? Wat betekenen ze voor onze attitude? Wat gebeurt er met mensen met een persoonlijkheidsgebonden probleem als ze ouder worden? Worden ze daadwerkelijk milder? Of wordt het alleen maar erger?
Sociaal isolement gelinkt aan minder resterende tanden en versneld tandverlies
Tandverlies weerspiegelt niet alleen de geschiedenis van mondaandoeningen en tandheelkundige zorg, blijkt uit een publicatie in Community Dentistry and Oral Epidemiology. Bij een onderzoek naar Chinese ouderen werd sociaal isolement geassocieerd met minder resterende tanden en versneld tandverlies.
Maaike van Helvoirt-Bisschop: “de mondzorg is vaak een ondergeschoven kindje in de ouderenzorg”
Maaike van Helvoirt-Bisschop (33) behoort sinds januari 2022 tot een van de meest exclusieve gezelschappen van Nederland. Zij is namelijk één van de drie mondhygiënisten in Nederland met de titel ‘Mondhygiënist-Geriatrie’. In dit interview vertelt ze hoe het werk van een mondhygiënist in de ouderenzorg eruit ziet. “Ik kan supertrots zijn als ik iemands gebit heb kunnen reinigen.”
Domotica en e-health in de ouderenmondzorg
Verslag van de lezing van Laurence Alpay en Ybranda Koster over de wereld van technologie voor mondzorg bij ouderen. Welke technologieën zijn beschikbaar en in welke situaties worden ze gebruikt? Hoe denken mondzorgprofessionals over technologiegebruik?
Kwetsbaarheid en mondgezondheid
Wat is frailty? De letterlijke vertaling is natuurlijk ‘kwetsbaar’. Zorgprofessionals verstaan er vaak iets anders onder dan de ouderen zelf. Hoe vaak komt frailty voor, wat is het gevolg, wat zijn de risicofactoren en wat is de rol van de mondzorgprofessional? Verslag van de lezing van Prof. dr. Barbara Janssens tijdens het NVGd-congres.
Links ouderentandheelkunde
(h)Oud de mond gezond! – ouderenproject voor verzorgenden in verpleeghuis- en verzorgingshuizen
Partnernieuws
SimpliShade™ Bulk Fill/Bulk Fill Flow: een nieuwe manier van bulkvullen
Unieke stand-alone Unit P3 Master. Kosten besparen. Flexibiliteit winnen.