In memoriam – Wim Klüter, oud-voorzitter en erelid van Nederlandse Vereniging voor Gerodontologie

Wim Kluter

Op 27 augustus overleed Wim Kluter plotseling. Wim was met zijn partner Marijke op vakantie in Frankrijk en kreeg tijdens een wandeling een hartstilstand, schrijft de Nederlandse Vereniging voor Gerodontologie (NVGd).

Wim was vanaf de beginperiode van de NVGd lid. In de jaren negentig was hij bestuurslid van de vereniging en in 2012 werd hij wederom bestuurslid van de NVGd.
Hij studeerde Tandheelkunde in Nijmegen en promoveerde later in de gerodontologie. Zijn promotieonderzoek (‘Oral selfcare for dentate elderly’) was de voorzichtige start van een steeds meer onder de aandacht komend zorgdomein. Hier heeft hij de liefde voor de kwetsbare oudere patiënt gevonden en deze nooit meer verloren.

Hij had een praktijk in Nijmegen en werkte steeds meer in instellingen voor ouderen in de regio. Hij was bestuurslid en later ook voorzitter van de Nijmeegse Tandartsen Vereniging. Om meer tijd te hebben voor zijn geriatrische werk, verkocht hij zijn praktijk in Nijmegen en ging hij verder in Overasselt waar hij een kleinere praktijk bemande.

In 2019 werd hij docent bij de opleiding Tandheelkunde in Nijmegen. “Zo kon hij jonge tandartsen enthousiasmeren voor de geriatrische tandheelkunde. Zo raakte hij tevens betrokken bij de differentiatie-opleiding bij BT-academy, was hij auteur van een boek (‘Inventarisatie (mond)gezondheidsproblemen van ouderen’) en was hij docent bij diverse cursussen”, schrijft de NVGd.

“Wim hoorde bij de eerste gedifferentieerde tandartsen-geriatrie. Hij heeft zich hard gemaakt voor dezelfde differentiatie voor mondhygiënisten. Hij stond voor het teamconcept, niet de tandarts is leidend, maar met het hele mondzorgteam, ook eventueel de tandprotheticus, wordt op basis van gelijkwaardigheid een mondzorgplan opgesteld en uitgevoerd. Hij was dan ook een groot voorstander van het lidmaatschap voor de tandprotheticus bij de NVGd.

In zijn bestuursperiode bij de NVGd heeft hij ervoor gezorgd dat mondzorg voor ouderen steeds meer aandacht kreeg. Hij heeft verschillende prijzen ingesteld: de mondverzorgingsprijs en de proefschrift- en publicatieprijs. De mondverzorgingsprijs wordt uitgereikt aan een medewerker van een zorginstelling die zich met hart en ziel inzet voor de mondverzorging van kwetsbare ouderen. Deze prijs tekent Wim, de rol van de zorgverlener “aan het bed” vond hij belangrijk en verdient terecht alle aandacht.

Wim wist altijd wat er speelde in het werkveld, wist ook wie hij moest benaderen om zaken mee te doen. En hij wist de gehele geschiedenis van onze vereniging, een wandelende encyclopedie. Wat gaan we Wim missen, niet alleen om zijn kennis en werkethos, maar ook omdat hij een prettig mens was, aimabel en sociaal. Altijd na afloop van een bijeenkomst aan de bar napraten en het liefst als laatste naar huis”, zegt de NVGd.

Bron:
NVGd

Lees de interviews met Wim Klüter die wij eerder plaatsen:
Internationaal congres in Nederland over mondzorg bij kwetsbare ouderen
“Passende mondzorgverlening voor kwetsbare ouderen wordt een steeds groter en complexer probleem!”

 

Lees meer over: Ouderentandheelkunde, Thema A-Z