Wat onthult tandsteen over de rol van vrouwen in de Middeleeuwen?

Wat onthult tandsteen over de rol van vrouwen in de Middeleeuwen?

Onderzoekers vinden in de tanden van een vrouw uit de Middeleeuwen voor het eerst duidelijk bewijs dat vrouwen deelnamen aan de productie van geïllustreerde manuscripten in die tijd.

Direct bewijs

Een internationaal onderzoeksteam onder leiding van het Max Planck Instituut voor de Geschiedenis van de Mensheid in Jena en de Universiteit van York heeft direct bewijs gevonden dat vrouwen ook deelnamen aan de productie van geïllustreerde manuscripten in de Middeleeuwen. In het tandsteen van een vrouw die begraven lag op het kerkhof van een 12e-eeuws Duits klooster, ontdekten de wetenschappers lapis lazuli-pigmenten. Dit suggereert dat de vrouw met deze kostbare kleur religieuze teksten illustreerde.

Borstel

“We hebben vele scenario’s over hoe dit mineraal kan worden bereikt in de calculus van deze vrouw doordacht,” zeggen de onderzoekers. “Op basis van de verdeling van het pigment in haar mond, kwamen we tot de conclusie dat het zeer waarschijnlijk is dat zij schilderde met het pigment en tijdens het werk haar mond aanraakte met de borstel.”

Uitstekende capaciteiten

Ultramarijn pigmenten van lapis lazuli werden, evenals goud en zilver, alleen gebruikt om de meest waardevolle manuscripten te illustreren.“ Alleen degenen die uitstekende capaciteiten bezaten, kregen de opdracht voor het gebruik hiervan,” zegt Alison Beach van Ohio State University, die als historicus deelnam aan het project.

Vroomheid

Ondanks dat Duitsland tijdens de 12e eeuw bekend stond als een actief centrum voor boekproductie, was het bijzonder moeilijk om de bijdrage van vrouwen op dit gebied te identificeren. Als teken van vroomheid tekenden veel Middeleeuwse schrijvers en illustrators hun werken niet, een praktijk die vooral voor vrouwen was.

Vraagtekens

De resultaten van de studie brengen dus vraagtekens op over de wereldwijde overtuiging dat vrouwen in die tijd een ondergeschikte rol speelden.

Bron:
shh.mpg.de

Lees meer over: Opmerkelijk, Thema A-Z/