Medicijngebruik helpt niet tegen tandgevoeligheid na tanden bleken

medicijnen

Het bleken van tanden resulteert in een hoog risico op tandgevoeligheid. Om dit tegen te gaan worden regelmatig ontstekingsremmende en pijnstillende medicijnen toegediend, maar deze blijken volgens een nieuwe studie hier niet tegen te werken.

Bleken blijft populair

Ondanks het risico op het ontwikkelen van tandgevoeligheid, blijft het laten bleken van tanden bij de tandarts een populaire procedure. 90% van de patiënten ervaart binnen 12 uur na de behandeling hypersensitiviteit. Dit komt door het ontstekingsproces van de tandpulpa.

Medicijnen tegen hypersensitiviteit

Om dit tegen te gaan dient men regelmatig medicijnen toe. De wetenschap was er echter nog niet over uit of zulk soort methodes überhaupt helpen. Een nieuwe studie onder leiding van Márcia Luciana Carregosa Santana van de Federal University of Sergipe in Brazilië zocht dit daarom uit.

Werken de medicijnen wel?

Het onderzoek dat gepubliceerd is in het Journal of the American Dental Association bestond uit een systematische review en meta-analyse van 11 artikelen, die uit ruim 5000 geïdentificeerde artikelen werden gekozen. Alleen gerandomiseerde kliniekonderzoeken die ontstekingsremmende en pijnstillende medicijnen met placebo’s vergeleken werden bekeken.

Er werd door de 11 studies een breed scala aan medicijnen gebruikt, van ibuprofen tot naproxen. Deze werden op verschillende tijden voor en na de bleekprocedures toegediend. Bij elk onderzoek werd waterstofperoxide met concentraties tussen de 35% en 38% als bleekmiddel gebruikt. Afhankelijk van het medicijn werd een uur en 24 uur na de procedure gekeken naar de mate van sensitiviteit.

Onderzochte medicijnen werken niet tegen tandgevoeligheid

Uit de resultaten blijkt met een hoge mate van bewijs dat de onderzochte medicijnen tandsensitiviteit niet voorkomen of verminderen. Tandsensitiviteit was verreweg de meest voorkomende bijwerking van het bleken van tanden.

Resultaten gelden misschien niet voor oudere patiënten

De onderzoekers gaven wel aan dat hun bevindingen gebaseerd zijn op patiënten met een gemiddelde leeftijd van 24 jaar. Voor oudere mensen hoeven de resultaten niet te gelden, maar de auteurs verwachten ook voor deze patiënten dezelfde uitkomst.

Toekomstig onderzoek voor nieuwe oplossingen nodig

Nu bekend is dat ontstekingsremmende en pijnstillende medicijnen niet werken tegen tandgevoeligheid, zou toekomstig onderzoek zich moeten richten op andere oplossingen. Nieuwe studies zouden zich moeten richten op het aanbrengen van medicijnen direct op het tandglazuur, zeggen de onderzoekers.

Bron:
Journal of the American Dental Association, 

 

 

Lees meer over: Cosmetische tandheelkunde, Thema A-Z