Tandpasta met tinfluoride is veelbelovend bij de behandeling van tandgevoeligheid

Fluoride

Een recente studie heeft veelbelovende resultaten geleverd voor de behandeling van tandgevoeligheid. Het gebruik van een experimentele tandpasta met tinfluoride zou het ongemak verminderen, aldus een publicatie die is samengevat in JCP Digest.

Speciale tandpasta tegen overgevoeligheid

Overgevoeligheid van de tanden treedt op wanneer de tubuli worden blootgelegd door gingivale recessie of glazuurslijtage. Dit veroorzaakt pijn wanneer er een temperatuurs-, chemische, tactiele of osmotische stimulus is. Om het ongemak te verminderen kan onder andere een desensitiverende tandpasta worden gebruikt.

Er zijn verschillende componenten die aan tandpasta kunnen worden toegevoegd om ervoor te zorgen dat de tubuli worden afgesloten, onder andere tinfluoride (SnF2). De onderzoekers evalueerde drie blinde, gerandomiseerde studies die elk twee behandelingen vergeleken om het effect van deze stof te onderzoeken.

Tintandpasta en controlepasta bij 667 patiënten

Bij in totaal 667 patiënten werden twee verschillende tandpasta’s met de vingertoppen aangebracht op tanden met overgevoeligheid: een testtandpasta met 0,454% tinfluoride en een controletandpasta met 0,76% natriummonofluorfosfaat. Deze moesten vervolgens gedurende drie dagen bij normaal tandenpoetsen worden gebruikt.

Beide tandpasta’s werken, nieuwe formule beter

Beide behandelingen hadden een statistisch significante vermindering van tandovergevoeligheid tot gevolg. De testtandpasta haalde bij twee van de drie studies betere scores. De onderzoekers concludeerden dus dat de geteste samenstelling voordelig zou kunnen werken voor patiënten.

Mogelijke belangenverstrengeling en andere limitaties

Het feit dat het onderzoek werd gesponsord door een tandpastafabrikant, GSK Consumer Healthcare, was een potentieel belangenconflict. Dit bedrijf leverde ook enkele van de onderzoekers waardoor de betrouwbaarheid van de studie twijfelachtig te noemen is.
Verdere beperkingen zijn onder andere de korte follow-up tijd, herhaalde stimulatie van pijn, het “Hawthorne effect”, placebo en nocebo effecten, en de episodische aard van de overgevoeligheid. Het is dus nog niet met zekerheid te zeggen of tinfluoride daadwerkelijk een positief effect heeft op de overgevoeligheid van tanden.

Bron:
European Federation of Periodontology

Lees meer over: Mondhygiëne, Thema A-Z