Tekenen autisme op melktanden

melktanden - kindergebit - lachen - kind

Genetische aanleg en omgevingsfactoren worden normaal gezien als de oorzaken van autisme. Uit een recente studie is gebleken dat tekenen van autisme op melktanden gevonden kunnen worden.

Het onderzoek van de Icahn School of Medicine in New York bestudeerde slechts tweelingen, aangezien met name bij eeneiige tweelingen de kans groot is dat beide kinderen autisme kunnen ontwikkelen. Daarnaast zijn tweelingen goed te vergelijken. Er werd specifiek naar melktanden gekeken omdat deze als het waren fungeren als een herinnering. 32 verschillende Zweedse tweelingen werden onderzocht waarbij 12 paren beide met autisme waren gediagnosticeerd en bij 20 paren een van de twee. De controlegroep bestond uit 44 tweelingen zonder autisme.

Gebrek aan mangaan en zink
De melktanden van de tweelingen werden gescand op in welk ontwikkelingsstadium ze zich bevonden en met een laser gescand op verschillende metalen. Het bleek dat bij autistische kinderen lood in de tanden tot 50 procent meer geconcentreerd was dan bij de anderen. Hiernaast bleek dat de kinderen met autisme een gebrek aan mangaan en zink in de tanden hadden. De zinkconcentratie bleek met namelijk vlak na de geboorte laag, en vervolgens te stabiliseren.

Genetische aanleg
De resultaten bevestigen dat genetische aanleg naast omgevingsfactoren een grote rol spelen in het ontwikkelen van autisme. Of dit ook te maken heeft met toxines of voedingstekorten wat betreft de moeder moet nog worden bewezen in verdere studies.

Bron:
Nature

Lees meer over: Diagnostiek, Thema A-Z