Tanden op hun plaats gehouden met gouden draden in de 17e eeuw

Draad

Uit een nieuwe studie blijkt dat de tanden van een aristocratische Franse vrouw, die aan het begin van de 17e eeuw leefde, op hun plaats werden gehouden met fijne gouden draden. Een oplossing die, hoewel innovatief in die tijd, haar toestand waarschijnlijk verslechterde. Archeologen gebruikten beeldvorming zoals CBCT om te ontdekken hoe haar tanden werden gestabiliseerd in die tijd.

Overblijfselen van Anne d’Alègre

Na de dood van Anne d’Alègre in 1619 werd haar lichaam gebalsemd en begraven in een loden kist. Haar tanden zijn hierdoor goed bewaard gebleven volgens een groep van het Nationaal instituut voor preventief archeologisch onderzoek (INRAP).
De overblijfselen van Anne werden ontdekt in 1987 en bet behulp van cone-beam computertomografie (CBCT) werden haar tanden beoordeeld.

Uitkomsten CBCT

CBCT toonde aan dat D’Alègre leed aan acute parodontitis. Ze had geprobeerd de gevolgen ervan te voorkomen door haar losse tanden te omwikkelen in de buurt van het tandvlees met gouddraad of te doorboren om het draad er doorheen te laten gaan. De draden zouden af en toe moeten worden aangedraaid en door de behandeling zouden ook de aangrenzende tanden kwetsbaarder zijn geworden om ook los te raken. Verder zou het ook erg pijnlijk zijn geweest volgens het Live Science artikel.

Waarom de behandeling met gouddraad

De auteurs van het onderzoek schreven dat ze eventueel sociale druk kan hebben gevoeld om haar tanden te behouden in een tijd waarin de waarde en rang van vrouwen in de maatschappij werd beïnvloed door hun uiterlijk.
Maar Rozen Colleter en zijn team van de INRAP merkten op dat een tandprothese een betere optie zou zijn geweest om een bepaalde sociale rang te behouden tegenover de tegenstanders van Anne d’Alègre.

Bron:
Live Science

Lees meer over: Opmerkelijk, Orthodontie, Thema A-Z