Een makkelijkere manier om kunstgebitten te kopiëren

Een makkelijkere manier om kunstgebitten te kopiëren

Clinici kunnen een volledig kunstgebit snel en eenvoudig dupliceren met een intraorale scanner en gratis CAD-software, volgens een recente studie gepubliceerd in het Journal of Prosthodontics. Een 3D-printer kan vervolgens een fysieke kopie maken van de prothese.

Veel toepassingen

Het kopiëren van complete kunstgebitten is een vervanging voor aangepaste trays, occlusieranden, of behandeling van tijdelijke kunstgebitten terwijl de nieuwe wordt gemaakt. Vaak worden duplicaten ook gemaakt als chirurgische en beeldvormende sjablonen voor een implantaatbehandeling.

Tijdrovende klus

Ondanks de waarde ervan is het dupliceren van protheses een tijdrovende klus. Clinici moeten eerst een afdruk maken van de tanden van de patiënt, gevolgd door het gebruiken van door thermisch uitgeharde of zelfhardende hars. Dit proces kan worden vereenvoudigd met CAD/CAM-technologie, volgens de auteurs.

Nieuwe methode

De beschreven techniek omvatte de volgende stappen:

  1. Een intraorale scanner werd gebruikt om de originele prothese te scannen. Vervolgens werden de camee- en intaglio (diepdruk)-oppervlaktes gescand in de maxillaire en mandibulaire beeldvormingsmodus voorbij het kunstgebitflens respectievelijk. De marges van het kunstgebit werden gescand met de interocclusale beeldvormingsmodus waarna de camee- en diepdrukbeelden over elkaar heen werden gelegd. Na kalibratie werden de gescande gegevens geëxporteerd als een STL-bestand.
  2. Het bestand werd geïmporteerd in gratis downloadbare CAD-software.
  3. De geïmporteerde oppervlaktedata (camee en diepdruk) werden gecombineerd tot één afbeelding. Dit kon echter niet worden gebruikt voor de productie van prothesen omdat de gegevens een lichte overlap van marges lieten zien.
  4. De overlappende marges werden geselecteerd.
  5. Met behulp van de opdracht “smoothing boundary” werd de STL-grens gladgestreken.
  6. Met behulp van het “join”-commando werden de randen gecombineerd en werd de opening tussen de verschillende oppervlakken gevuld.
  7. Omdat het overlappende gebied van de verbonden STL-oppervlakken scherpe randen vertoonde, werd het “sculpt”-commando gebruikt om ze glad te strijken. De data werden vervolgens geëxporteerd als een STL-bestand en naar de 3D-printer verzonden. Zo kon het kunstgebit worden gemaakt. Een andere gekleurde foto-uithardende hars dan de 3D-geprinte hars op het camee-oppervlak werd gebruikt om het tandvleesgebied van de duplicaatprothese te vervangen.

Klaar binnen een dag

Het hele proces kan binnen een dag worden voltooid als een kliniek zelf een 3D-printer heeft – een stuk sneller dan de huidige gangbare techniek. “Met behulp van de intraorale scanner kon een volledige prothese worden gedupliceerd zonder ingewikkelde processen, laboratoriumscanners of geavanceerde CAD-software”, schreven de auteurs.

Waardevol

De nieuwe methode kan waardevol zijn voor de snelle productie van behandelprothesen en afdrukken voor verschillende doeleinden, zoals beeldvorming en voorlopige restauraties voor onmiddellijk gebruik. Ook kan het resulteren in een vermindering van kosten en behandeltijd voor patiënten. Ten slotte kan de techniek nuttig zijn omdat de vergrijzende wereldbevolking blijft groeien. De methode kan nuttig en toepasbaar zijn voor de behandeling van patiënten thuis.

Beperkingen

De techniek heeft wel enkele beperkingen volgens de onderzoekers. Net als bij de conventionele methode vereist dit nieuwe proces dat het inadaptatiegebied van de prothese wordt aangepast. Artsen moeten bijvoorbeeld weefselconditioner aanbrengen op de behandelingsprothesen. Ook moet het tandvleesgebied achteraf een andere kleur worden gegeven omdat er tijdens het printen maar één kleur beschikbaar was.

Eenvoudiger proces

Desalniettemin “vereenvoudigt deze nieuwe techniek het dupliceren van kunstgebitten, kost het minder tijd dan de conventionele methode, en biedt het een nieuwe methode voor het vervaardigen van kunstgebitten”, concludeerden de auteurs.

Bron:
Journal of Prosthodontics

 

 

Lees meer over: Tandprothese | techniek, Thema A-Z