3D-geprinte prothese met medicijnen kan mogelijk infectie bestrijden

3D-geprinte prothese met medicijnen kan mogelijk infectie bestrijden

Bijna twee-derde van de Amerikaanse kunstgebit-dragende populatie lijdt aan frequente schimmelinfecties die ontsteking, roodheid en zwelling in de mond veroorzaken. Voor een betere behandeling van deze infecties, zijn onderzoekers aan de Universiteit van Buffalo overgestapt op 3D-printers.

Antischimmelmedicijn

Zij gebruiken de machines om kunstgebitten te maken die gevuld zijn met microscopisch kleine capsules. De capsules geven periodiek amfotericine B, een antischimmelmedicijn, af.

Verminderen en voorkomen

Een recente studie ontdekte dat dit gevulde kunstgebit de schimmelgroei kan verminderen. In tegenstelling tot de huidige behandelopties, kan dit nieuwe gebit ook helpen bij het voorkomen van de infecties. Met name onder ouderen, gehospitaliseerde of gehandicapte patiënten is dit van onschatbare waarde.

Tijd- en kostenbesparend

‘De grote impact van dit innovatieve 3D-afdruksysteem is de potentiële impact op het besparen van kosten en tijd,’ zegt Praveen Arany, de senior auteur van de studie. Artsen kunnen met deze technologie binnen een mum van tijd aangepaste prothesen maken. Voorheen kon de productie variëren van enkele dagen tot weken.

Meerdere toepassingen

Volgens Arany kan dit onderzoek ook toegepast worden op verschillende andere klinische therapieën, waaronder spalken, stents, afgietsels en prothesen.

Even sterk

Voor het kunstgebit werd, net zoals bij de medicijnloze versie, acrylamide gebruikt als materiaal.

Medicatie

Om de afgifte van medicatie in de geprinte prothesen te onderzoeken, vulde het team het antischimmelmiddel in biologisch afbreekbare microsferen. De microsferen beschermen het medicijn tijdens het warmteprintproces en laten de afgifte van medicatie toe wanneer deze geleidelijk afneemt.

Toekomstig onderzoek

Toekomstig onderzoek heeft tot doel de mechanische sterkte van driedimensionale geprinte protheses te versterken met glasvezels en koolstof nano-buisjes. Ook willen de onderzoekers zich concentreren op het opnieuw instellen van kunstgebitten om de juiste pasvorm te behouden.

Video

 

Bron: buffalo.edu

Lees meer over: Tandprothese | techniek, Thema A-Z