Tandheelkunde in top drie beste startposities na afronden masteropleiding

Tandheelkunde in top drie beste startposities na afronden masteropleiding

Elk jaar wordt in het onderzoek Studie en Werk van SEO Economisch Onderzoek en Elsevier Weekblad onderzocht hoe het de Nederlandse afgestudeerde masterstudenten vergaat op de arbeidsmarkt. Tandheelkunde komt binnen op een derde plek met veruit het hoogste jaarinkomen, na de studies accounting en econometrie.

Tandheelkunde

Alumni van tandheelkunde hebben het goed voor elkaar met een gemiddeld jaarinkomen van €53 duizend, tegenover een gemiddelde van €33 duizend voor alle wo master alumni samen. Aangezien slechts 9% van de afgestudeerden tandheelkunde na 15 maanden een vaste baan heeft behaalt de opleiding tandheelkunde hiermee een derde plek. Het vinden van een eerste substantiële baan duurt gemiddeld 7,1 maanden voor tandheelkunde alumni.

Hiermee staat tandheelkunde inmiddels een stuk beter in de arbeidsmarkt dan tien jaar geleden. Het gemiddelde uurloon is inmiddels 63% hoger dan in 2007 en het gemiddelde jaarloon zelfs 82%.

Overige studies met zeer goede startposities

Alumni van accounting hebben de beste startpositie in de arbeidsmarkt, gebaseerd op een combinatie van de duur van 2,6 maanden tot het vinden van een substantiële baan, 78% van de alumni die na 15 maanden een vaste baan hebben, een gemiddeld jaarinkomen van €37.722,- en een uurloon van €17,20. Econometrie volgt op een tweede plek, met een hoger jaarinkomen maar een kleiner gedeelte alumni dat na 15 maanden een vaste baan heeft. De universitaire lerarenopleiding exact en talen, fiscaal recht en fiscale economie worden ook getypeerd als het hebben van een zeer goede startpositie op de arbeidsmarkt.

Opleidingen met een goede startpositie op de arbeidsmarkt

Studies met minst goede startposities

De studies met de minst goede startpositie zijn archeologie, letterkunde en kunst- en cultuurstudies. Voor archeologie alumni duurt het bijvoorbeeld 24,8 maanden tot het vinden van een substantiële baan. 26% van de alumni heeft na 15 maanden een vaste baan met een gemiddeld jaarinkomen van €21.427,-.

Opleidingen met een matige startpositie op de arbeidsmarkt

Bron:
UWV.nl 

Lees meer over: Kennis, Scholing