Kennis

Schadelijke micro-organismen door handstukken in tandartspraktijk
,

Schadelijke micro-organismen door handstukken in tandartspraktijk

Uit een nieuwe studie is gebleken dat verschillende instrumenten als spuiten, scalers en andere handstukken nog wel eens schadelijke micro-organismen zouden kunnen verspreiden door de tandartspraktijk.
digitale tandtechniek
,

Digitale tandtechniek: de mogelijkheden

Wat zijn de mogelijkheden van het volledig digitaal proces en waar de grenzen liggen op functioneel, esthetisch en financieel vlak? Verslag van de lezing van Patrick Oosterwijk over digitale tandtechniek.
interprofessioneel samenwerken
, , ,

Interprofessioneel samenwerken, hoe gaat dat in zijn werk?

Bij patiënten met een ernstige ziekte zijn vaak verschillende zorgverleners betrokken. Het is in het belang van de patiënt dat al deze zorgverleners hun zorg op elkaar afstemmen en samenwerken. De tandarts en mondhygiënist hebben er vanuit hun professionaliteit belang bij zich te mengen in het team rondom de patiënt.
Nobel Biocare Benelux Symposium
, , ,

Heeft u ook graag alle prothetische nieuwigheden onder de knie?

Mis deze unieke gelegenheid niet en krijg een update van de meest vooruitstrevende technieken tijdens tal van masterclasses op het Nobel Biocare Benelux Symposium van 21 tot 22 september.
recessiebedekking
, , , ,

Recessiebedekking in het front: hoe gaat u te werk?

Recessies in het front komen veelvuldig voor en kunnen allerlei problemen geven. De meest  voorkomende klachten van patiënten zijn van esthetische aard. Wat zijn de oorzaken, klachten en behandelmogelijkheden?
kanaalanatomie
, ,

Beoordeling kanaalanatomie in vitale en avitale elementen

Verslag van de lezing van Machteld Siers en Aukje Bouman, beiden tandarts-endodontoloog, over het belang van een goede beoordeling van de kanaalanatomie in vitale en avitale elementen bij endodontologie.
Create Your Own Style – Posterior hands-on workshops
,

Create Your Own Style – Posterior hands-on workshops

Een praktische dagcursus door drs. Dirk Grauls en Liesbet Renckens MSc. waarbij u zowel de theorie als technieken voor succesvolle posterior restauraties leert toe te passen. Schrijf u in voor vrijdag 13 of zaterdag 14 oktober 2017 in Leuven.
toelatingsexamen tandarts
,

Vijftien procent slaagt voor Belgisch toelatingsexamen tandarts en arts

Vijftien procent van de 5.030 studenten die het toelatingsexamen voor (tand)arts aflegden in Brussel is geslaagd. Dit komt overeen met 752 geslaagden, zegt het Vlaamse ministerie van Onderwijs. Zij kunnen starten met de opleiding voor tandarts of arts.

Meer

Wiwi Wit

Nieuw: Gouden Boekje over mondverzorging van jongs af aan

Er is een nieuw ‘Gouden Boekje’ op komst dat een goede mondverzorging van jongs af aan stimuleert. De laatste editie over mondverzorging ‘We gaan naar de tandarts’ dateert uit 1971 en kon wel een moderne opvolger gebruiken, zo vonden mondhygiënisten Yvonne Buunk-Werkhoven en Dagmar Else Slot.
13 juli 2017/door Anita de Klerk
Ultrasoon scalen

Ultrasoon scalen van titanium implantaten kan peri-implantitis verergeren

Uit recentelijk onderzoek blijkt dat het ultrasoon scalen van implantaten peri-implantitis kan verergeren.
13 juli 2017/door Redactie
JCI Joint Commision International

Radboudumc ontvangt internationaal keurmerk JCI voor kwaliteit en veiligheid

Het Radboudumc heeft het JCI-keurmerk ontvangen voor de kwaliteit en veiligheid van haar patiëntenzorg, onderzoek en onderwijs van de toonaangevende Joint Commission International (JCI). Het Radboudumc is op 1.400 onderdelen getoetst, waarvan er slechts 8 niet behaald zijn.
11 juli 2017/door Anita de Klerk
Fellowship Symposium met partners uit 21 landen

Fellowship Symposium met partners uit 21 landen

“Ik heb een fijne tijd gehad met collega’s en vrienden”, “Bedankt voor de geweldige en inspirerende ervaringen”, “Een van de belangrijkste dagen van mijn leven” - een greep uit de conclusies van 40 tandartsen die in de bedrijfscentrale van VOCO bijeenkwamen voor het vierdaagse ‘International Fellowship Symposium’.
5 juli 2017/door Redactie
wortelkanaalvulling

Wat weten we over wortelkanaalvulling en slagingspercentages?

Het doel van een wortelkanaalvulling is het voorkomen van lekkage en het insluiten van achtergebleven bacteriën. Welke factoren zorgen voor een hoger slagingspercentage? Wat weten we over wortelkanaalbehandelingen?
3 juli 2017/door Redactie
Mandibularesectie

Mandibularesectie en reconstructie

Maligniteiten zijn de meest voorkomende aanleiding voor resectie van de mandibula. Onderscheid is te maken tussen een marginale en een segmentale resectie. Wat zijn de voor- en nadelen van deze resecties en welke reconstructiemogelijkheden van de mandibula en de dentale rehabilitatie zijn er?
3 juli 2017/door Redactie
MatriXmethode Insituut

Training: Een patiënt zonder angst maakt je werk efficiënter

Ook patiënten met angsten willen een gaaf gebit. In een praktische 3 daagse training - afrekenen met angst, trauma en PTSS - leer je hoe jij ze snel en duurzaam van hun angst af kunt helpen zodat je ze zonder stress gaat behandelen.
28 juni 2017/door Redactie
Restaureren2018

Congres: Restaureren2018

Tijdens Restaureren2018 leggen de sprekers uit hoe zij te werk gaan in hun praktijk. Of het nu gaat om het restaureren van natuurlijke elementen met composiet, partieel porselein, facings, keramiek of de keuze voor een brug of een implantaat om een missend element te vervangen.
28 juni 2017/door Redactie
titelgebruik orthodontist

3.000 euro boete inspectie bij verkeerd titelgebruik orthodontist

Nieuwsuur besteedde op 22 juni aandacht aan verkeerd gebruik van de titel orthodontist door tandartsen. “Bij de eerste overtreding geven wij gelijk een boete van rond de 3.000 euro”, zegt IGZ hoofdinspecteur Hans Schoo in een video op de website van Nieuwsuur.
27 juni 2017/door Anita de Klerk
Orthodontie voorlichtingstour

Orthodontie-voorlichtingstour in Den Haag

Vandaag startte de ‘De Krocky Tour’, een orthodontie-voorlichtingstour op internationale basisscholen in Den Haag.
De tour is een initiatief van orthodontistenpraktijk Smile Designer Den Haag.
26 juni 2017/door Anita de Klerk
Front implantaat

Tijdelijke kronen bij front implantaten

In het front is er een belangrijke extra component bij implanteren: de esthetiek. En dan voornamelijk van de weke delen. Deze zijn manipuleerbaar. Hiervoor worden eerst individuele verschroefde tijdelijke kronen gemaakt. Hoe gaat u te werk?
19 juni 2017/door Redactie
De interprofessionele mondhygiënist

De interprofessionele mondhygiënist: samenwerking met andere professies en professionals

“Mondhygiënisten moeten T-shaped professionals worden die interprofessioneel samenwerken met andere professies en professionals. Zo wordt integraal vanuit verschillende vakgebieden naar een probleem gekeken en gezamenlijk een diagnose en een aanpak opgesteld.” Verslag van de lezing van Wieke van Boxtel over interprofessioneel samenwerken.
19 juni 2017/door Redactie
Toon meer