Kennis

De Eklund Foundation stelt opnieuw geld beschikbaar voor tandheelkundig onderzoek.
,

Eklund Foundation wijst 200.000 euro toe voor odontologisch onderzoek in 2020

Het is tijd voor onderzoekers binnen de tandheelkunde om hun financieringsaanvragen van de Eklund Foundation voor Odontologisch Onderzoek en Onderwijs in 2020 voor te bereiden. Dit jaar heeft het bestuur van de Ekland foundation 200.000 euro aan onderzoekssteun toegewezen.
infectiepreventie
,

Commissie Leidraad Mondzorg Corona: adviezen infectiepreventie tijdens coronacrisis

De beroepsorganisaties KNMT, ANT, NVM-mondhygiënisten en ONT hebben onlangs de Commissie Leidraad Mondzorg Corona ingesteld die de beroepsgroep op korte termijn zal voorzien van eenduidige adviezen rondom infectiepreventie gedurende de coronacrisis.
Beeldbellen
, , ,

Hoe werk jij op afstand in de mondzorg? Deel je ervaringen!

Nu het werk in mondzorgpraktijken door de coronacrisis nagenoeg stil ligt, is zorg op afstand het enige wat je kunt doen. Maar hoe doe je dat? En voor welke zorg? Heb jij hier al ervaring mee en help jij je patiënten bijvoorbeeld via (beeld)bellen, e-mailen of chatten? Vertel over je ervaringen, deel je tips en help daarmee je collega’s!
,

Nieuwe KIMO-richtlijn beschikbaar: Derde molaar

Het KIMO heeft op 30 maart een nieuwe richtlijn uitgebracht over Derde molaren. Het doel van de richtlijn is een praktisch handvat te bieden voor de behandelaar van patiënten bij wie één of meer derde molaren aanwezig zijn. Bekijk de richtlijn, samenvatting en patiënteninformatie.
dossiervoering
,

Verhelderende uitkomsten uit onderzoek over dossiervoering

De KNMT-richtlijn Patiëntendossier is in maart 2019 herzien. Een jaar nadien is een mooi moment voor een onderzoek naar in hoeverre deze richtlijn wordt nageleefd door tandartsen. Wat gaat goed? En welke onderdelen kunnen beter worden vastgelegd? In dit artikel worden de uitkomsten van het onderzoek gepresenteerd.
paro-meets-endo
, , , ,

Endo meets paro: paro of endo probleem?

Het valt niet altijd mee om vast te stellen of een pocket een paro- of een endo-probleem is. Beide hebben met bacteriën te maken. Aan de hand van enkele casussen vertelde endodontoloog Joerd van der Meer over zijn ervaringen hiermee tijdens het congres PARO: Multidisciplinair.
Beeldbellen
, , ,

Mondzorg op afstand: wat kan je doen en hoe declareer je?

Nu een fysiek consult niet meer wenselijk is, moet de tandheelkundige en medische sector op zoek naar andere manieren om patiënten te bereiken. Door mondzorg op afstand kan je je werk deels voortzetten, bijvoorbeeld als het gaat om een probleemgericht consult of beugelconsult. Wat is toegestaan, wat zijn de opties en hoe declareer je?
idem2020
,

IDEM 2020 vakbeurs: nu online experience door coronavirus

IDEM 2020 - een vakbeurs die door de Singapore Dental Association samen met de Koelnmesse wordt georganiseerd - zal nu geheel digitaal worden gehouden vanwege de coronacrisis. IDEM 2020 zal een online platform worden waar exposanten de mogelijkheid krijgen om hun producten en oplossingen te tonen, met zowel opgenomen video's als live stream sessies.

Partnernieuws

Meer

Endodontische herbehandeling van gekroonde elementen, hoe pakken we dat aan

Endodontische herbehandeling van gekroonde elementen, hoe pakken we dat aan?

Een endodontische herbehandeling is meer dan alleen gutta percha verwijderen. In veel gevallen betreft het een herbehandeling van een gekroond element. Marga Ree liet in haar lezing de mogelijkheden zien waarop een kroon verwijderd kan worden om deze weer opnieuw te gebruiken. En ook hoe een element weer opgebouwd en verstevigd moet worden.
16 maart 2020/door Redactie
Nieuwe-paro-richtlijn

Nieuwe richtlijn Parodontologie in de Algemene Praktijk

De afgelopen jaren is gewerkt aan de nieuwe richtlijn Parodontologie in de Algemene Praktijk. De nieuwe richtlijn heeft een belangrijke verschil ten opzichte van het momenteel gehanteerde paroprotocol: de DPSI wordt vervangen door de nieuwe vereenvoudigde screeningsmethode PPS (periodiek parodontaal screenen). Bekijk de richtlijn.
16 maart 2020/door anitatest
Meer tandgeneeskundestudenten zonder extra middelen en planning? Dat kan niet, zeggen Vlaamse universiteiten

Meer tandheelkundestudenten zonder extra middelen en planning? Dat kan niet, zeggen Vlaamse universiteiten

De Vlaamse universiteiten in België maken zich zorgen om de plannen om de studiequota voor geneeskunde en tandheelkunde te verhogen. Zonder overleg, extra middelen en planning zullen de opleidingen kwaliteit verliezen en zal het plan niet het beoogde effect hebben, zeggen de rectoren.
16 maart 2020/door Redactie
NVvE---endo-finish

NVvE Voorjaarscongres 14 maart gaat niet door vanwege coronavirus

Helaas heeft de NVvE moeten besluiten het NVvE voorjaarscongres op zaterdag 14 maart te annuleren. Voor enkele sprekers is het onmogelijk om een lezing te geven in verband met maatregelen vanuit hun werkgever aangaande het COVID-19 virus.
12 maart 2020/door anitatest
Dental-expo

Dental Expo 2020 verplaatst vanwege coronavirus

De komende editie van de vakbeurs Dental Expo die gepland staat op 19, 20 en 21 maart 2020 in RAI Amsterdam, wordt verplaatst naar een later moment vanwege het coronavirus.
10 maart 2020/door anitatest
AnyRidge Day implantologie symposium

Coronavirus dwingt MegaGen tot uitstel AnyRidge Day implantologie symposium 4 april

Het had een groot en wetenschappelijk feest moeten worden: het implantologie symposium van zaterdag 4 april in de Koepelhal in Tilburg. Maar dat feest gaat helaas niet door. In verband met de ontwikkelingen rondom het coronavirus en het sterke internationale karakter van het evenement, heeft de organisatie besloten het symposium uit te stellen.
3 maart 2020/door anitatest
endodontologie

Occlusale aanpassingen kunnen pulpitisachtige klachten verhelpen

Studie naar behandeling van patiënten met persisterende en onverklaarbare pulpitisklachten na een endodontische behandeling, uitgevoerd door een zeer ervaren endodontoloog. Hieruit blijkt dat een occlusale aanpassing met behulp van een digitale occlusie-analyse uitkomst kan bieden bij onbegrepen pijnklachten na een uitstekend uitgevoerde endodontische behandeling.
2 maart 2020/door Redactie
Hoe schep je als mondhygiënist de juiste verwachtingen bij je patiënt?

Hoe schep je als mondhygiënist de juiste verwachtingen bij je patiënt?

Het beeld dat een patiënt heeft van een mondhygiënist blijkt niet altijd overeen te komen met het beeld dat de mondhygiënist zelf wil uitdragen. Mondhygiënist Lieneke Steverink-Jorna onderzocht de verschillen en bekijkt hoe deze verschillen te verkleinen zijn.
2 maart 2020/door Redactie
artificial-intelligence-in-de-zorg

Artificial Intelligence in de medische diagnostiek

Henk Marquering, van oorsprong geofysicus en gepromoveerd binnen de seismische tomografie, houdt zich binnen de afdeling radiologie bezig met A.I. in de medische diagnostiek. Op het wintersymposium van de NVDMFR gaf hij een lezing over zijn werkgebied. Waar startte digitaliserering in de medische sector, hoe werkt Deep learning en wat zijn voorbeelden van A.I.?
2 maart 2020/door anitatest
ouders te informeren over mondzorgvergoeding

KNMT is blij met initiatief zorgverzekeraars om ouders te informeren over mondzorgvergoeding

Zorgverzekeraars gaan hun verzekerden met kinderen die niet naar de tandarts gaan voortaan gerichter informeren. Brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland maakt dat bekend nadat de Autoriteit Persoonsgegevens haar heeft laten weten dat zorgverzekeraars dat inderdaad is toegestaan. De beroepsvereniging van tandartsen KNMT is blij met de stap van de zorgverzekeraars.
24 februari 2020/door anitatest

Help DHIN aan extractietangen (en meer) en kom langs op Dental Expo

Dental Health International Nederland (DHIN) is op zoek naar extractietangen en ander materialen. Heeft u spullen die u kunt missen? Stuur dit dan naar DHIN. Kom ook langs voor een kennismaking met DHIN op Dental Expo.
18 februari 2020/door Redactie
Afwijkingen-van-het-kaakbot 

Welke afwijkingen van het kaakbot zijn er?

Bij vermoeden van een kaakbotafwijking, is het van belang te onderzoeken of de afwijking “binnen het normale” valt, of er sprake is van een mogelijk artefact, of daadwerkelijk een afwijking. Een overzicht van de afwijkingen van het kaakbot uit de lezing van dr. Erik van der Meij.
17 februari 2020/door Redactie
Toon meer