Kennis

Podcast: De kracht van reflectie
, ,

Podcast: De kracht van reflectie

Reflecteren is één van de belangrijkste vaardigheden die je als praktijkmanager onder de knie moet hebben. Het helpt je groeien in je functie maar ook als persoon. Wat is reflecteren precies en hoe doe je dit? Beluister de podcast van Anna Berends.
, , ,

Shared decision making: een continu proces

Binnen de WGBO wordt ‘informed consent’ aangescherpt tot ‘shared decision making’. Agatha Hielkema van de VvAA legde op Mondzorgpraktijk Anno Nu uit wat dit inhoudt en wat de gevolgen hiervan zijn voor mondzorgverleners.
endodontische
, , ,

Endodontische radiologie 2D vs 3D, regelgeving en indicaties

Onmisbaar voor het stellen van een diagnose voorafgaand aan het plannen van de endo-start is röntgenologische informatie. Wat is de meerwaarde en wat zijn de beperkingen van de CBCT in de endodontologie? Wanneer zet je CBCT niet of juist wel in? Wat zeggen de richtlijnen hierover?
, , ,

Hoe help je ouders het poetsgedrag van hun kinderen te verbeteren?

Hoe kun je als mondzorgprofessional ouders helpen gezond gedrag vol te houden bij kinderen waarmee gaatjes worden voorkomen? Dr. Maddelon de Jong, tandarts-pedodontoloog, en dr. Denise Duijster, onderzoeker, vertelden tijdens Quality Practice hoe zij met de Uitblinkers-methodiek ouders motiveren om het poetsgedrag bij hun kinderen te verbeteren.
Barrières voor mondzorg bij ouderen in een zorginstelling
, , ,

Barrières voor mondzorg bij ouderen in een zorginstelling

Via systematisch literatuuronderzoek brachten twee mondzorgkundestudenten de barrières voor mondzorg bij ouderen in een zorginstelling in kaart. Zij keken hierbij naar de perspectieven van tandartsen, verpleegkundigen en zorgafhankelijke ouderen zelf.
NVvE---endo-finish
, , ,

NVve Voorjaarscongres: De Endo Finish, zaterdag 14 maart 2020

De finishlijn is in zicht! Wat gaat u doen? Nog één rondje ultrasoon irrigeren? De lengte nog een keer nameten? De kanalen zo compact mogelijk vullen? En bij een open apex, wat doet u dan? CaOH2? MTA?Tijdens het aankomende NVvE-voorjaarscongres zal een groot deel van deze vragen en overwegingen beantwoord worden.
Campus Abutment selectie op enkeltand vervanging
,

Campus: 'Maak optimaal gebruik van de digitale processen'

Tijdens deze campusavond praat Patrick Oosterwijk u volledig bij over onze laatste technieken op het gebied van digitalisering en krijgt u handige en bruikbare tips om deze processen te begrijpen en toe te passen. 23 januari, 18:00 - 23:00 uur, Alphen a/d Rijn.
Praktijkrichtlijn-antitrombotica---mondzorg
,

Klinische praktijkrichtlijn Bloedige ingrepen in de mondzorg, bij patiënten die antitrombotica gebruiken

Deze klinische praktijkrichtlijn (KPR) behandelt het aanbevolen beleid bij bloedige ingrepen in de eerste-, tweede- en derdelijns mondzorg, bij patiënten die antitrombotica gebruiken. In deze richtlijn wordt de verzamelnaam antitrombotica gebruikt. Dit zijn zowel anticoagulantia (antistollingsmiddelen: VKA, DOAC, LMWH, zie afkortingenlijst) als trombocytenaggregatieremmers.

Partnernieuws

Meer

Behandeling parodontitis helpt controleren van bloedglucose bij patiënten met diabetes type 2

Nieuwe KIMO-richtlijn voor invasieve ingrepen in de mond bij patiënten die bloedverdunners gebruiken

Eind december 2019 is de nieuwe KIMO-richtlijn ‘Bloedige ingrepen in de mondzorg, bij patiënten die antitrombotica gebruiken’ gepubliceerd. dental INFO sprak met prof. dr. Fred Rozema, MKA-chirurg en voorzitter van de ontwikkelcommissie over het wat en hoe van deze richtlijn voor tandartsen, tandarts-specialisten en mondhygiënisten.
6 januari 2020/door Redactie
Poster Meldcode kindermishandeling, weinig kennis hierover bij tandartsen en mondhygiënisten

Poster Meldcode kindermishandeling: weinig kennis hierover bij tandartsen en mondhygiënisten

Tandartsen en mondhygiënisten hebben geen kennis van de nieuwe meldcode kindermishandeling en implementeren deze niet in de praktijk. Dit blijkt uit kleinschalig, kwalitatief onderzoek van twee studenten Mondzorgkunde van Hogeschool Utrecht.
6 januari 2020/door Redactie
Dag-van-het-Tandvlees

Dag van het Tandvlees: 14 mei 2020

Op 14 mei 2020 is het de Dag van het Tandvlees. Verschillende parodontologiepraktijken, tandartspraktijken en mondhygiënistenpraktijken stellen zich open voor een gratis screening van het tandvlees - via de DPSI-screening - en geven informatie over gingivitis en parodontitis. U kunt zich aanmelden om ook mee te doen.
6 januari 2020/door Redactie
Dé Vakbeurs Mondhygiëne

Dé Vakbeurs Mondhygiëne, 16 mei 2020

Op zaterdag 13 april 2019 bent u van harte welkom op de 7e editie van Dé Vakbeurs Mondhygiëne. In het gastvrije en authentieke Congrescentrum 1931, nabij het centrum van ’s-Hertogenbosch, komt mondzorgkundig Nederland samen.
29 december 2019/door Redactie
Expo

Tiende editie Dental Expo op 19, 20 en 21 maart 2020

Op 19, 20 en 21 maart 2020 vindt de Dental Expo voor de tiende keer plaats in de RAI in Amsterdam.  Naast het bezoeken van exposanten kunt u seminars en hands-on trainingen volgen over alle ontwikkelingen in de mondzorg, zoals digitalisering, ondernemerschap en interprofessionele samenwerking.
28 december 2019/door Redactie
Studenten

Capaciteitsorgaan pleit voor opleiden 320 tandartsen per jaar

Het Capaciteitsorgaan adviseert 320 tandartsen per jaar op te leiden. Nu starten er jaarlijks 275 tandartsen aan de opleiding Tandheelkunde wat volgens de beroepsorganisaties te weinig is voor de noodzakelijke mondzorg. Bovendien financiert de overheid momenteel slechts 240 opleidingsplaatsen en betalen de faculteiten de overige 35 plaatsen. 
19 december 2019/door Anitadeklerk2018
Chirurgische paro-behandeling: de puntjes op de i?

KIMO-praktijkrichtlijn over wortelcariës bij ouderen beschikbaar

Onlangs is een nieuwe richtlijn van het KIMO verschenen: de Klinische praktijkrichtlijn Wortelcariës bij (kwetsbare en zorgafhankelijke) ouderen. dental INFO sprak hierover met Cees de Baat, emeritus hoogleraar gerodontologie en voorzitter van de Richtlijn Ontwikkel Commissie.
17 december 2019/door Redactie
e-sigaret

De impact van e-sigaretten op parodontale zorg

Europa is het continent met het hoogste percentage rokers onder de bevolking, namelijk 28%. Daarnaast gebruiken steeds meer mensen een e-sigaret. Dit is echt een booming business. Achtergrondinformatie over tabak en e-sigaret met vergelijking van de effecten hiervan op parodontaal gebied.
17 december 2019/door Redactie
Selectieve preventie laagopgeleide kinderen

Hoe bereik je kinderen met laag sociaaleconomische status voor selectieve preventie in de mondzorg?

Systematisch literatuuronderzoek concludeert voorzichtig dat preventieve interventiemethoden op scholen een mogelijkheid kunnen bieden om kinderen met lage SES te bereiken voor selectieve preventie binnen de mondzorg. Dit blijkt uit onderzoek van twee studenten Mondzorgkunde van Hogeschool Utrecht.
17 december 2019/door Redactie
KPR-wortelcariës-bij-ouderen

Klinische praktijkrichtlijn Wortelcariës bij (kwetsbare en zorgafhankelijke) ouderen

Deze klinische praktijkrichtlijn (KPR) gaat over de preventie en de restauratieve behandeling van wortelcariës (ook wel cervicale cariës genoemd) bij (kwetsbare en zorgafhankelijke) ouderen.
16 december 2019/door Anitadeklerk2018

Bijna helft van Nederlanders voor digitale huisartsenzorg

47% van de Nederlanders ziet het wel zitten om digitaal contact te kunnen hebben met een huisarts. Dit zou ook deels het tekort aan huisartsen kunnen oplossen. Zou digitalisering van de mondzorg volgens u een volgende stap kunnen zijn?
15 december 2019/door Redactie
DVDMFR

Congres: Artificial Intelligence in de tandheelkundige diagnostiek

De experts zullen het onderwerp van vele kanten belichten: wat kunstmatige intelligentie betekent voor de samenleving en wat de verwachtingen zijn voor de toekomst, wat de beloftes die kunstmatige intelligentie voor ons inhouden, maar ook de problematiek die ermee gepaard gaat, zowel technisch als ethisch. Uiteraard komt ook de tandheelkundige toepassing aan bod. 16 januari, vanaf 16.00 uur, Almere.
12 december 2019/door Redactie
Toon meer