Kennis

Het poetsrondje instructie voor elektrisch poetsen
,

Het poetsrondje: instructie voor elektrisch poetsen

Steeds meer mensen gebruiken een elektrische tandenborstel, maar gebruiken ze hem ook op de goede manier? Tandartsen krijgen er regelmatig vragen over van patiënten. Om hen te helpen die te beantwoorden lanceert de KNMT nu het ‘poetsrondje’, een handig hulpmiddel bij het elektrisch poetsen.
wortelkanaalbehandeling
, , , ,

Pijn na de wortelkanaalbehandeling

Jammer genoeg komt het soms voor dat juist ná de kanaalbehandeling klachten ontstaan. We spreken dan van napijn. Die is meestal goed te verklaren en vaak goed te behandelen. Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van napijn en wat is de aangewezen manier om deze te bestrijden?
Furcatie-aandoeningen komen veel vaker voor dan gedacht
, , ,

Furcatie-aandoeningen komen veel vaker voor dan gedacht

Wortelsplitsingen zijn niet alleen voor de patiënt moeilijk bereikbaar, ook voor de mondzorgprofessional is het erg lastig. Een goede analyse van furcaties is belangrijk. Bij wie, hoe en waarmee meet u?
Aan-huis-gebonden-ouderen-400
, , ,

Nieuwe KIMO-richtlijn Mondzorg voor aan huis gebonden kwetsbare ouderen gepubliceerd

Bij KIMO verscheen onlangs de Klinische praktijkrichtlijn Mondzorg voor aan huis gebonden kwetsbare ouderen. Hierin wordt beschreven hoe mondzorg thuis georganiseerd zou moeten worden voor ouderen die niet meer naar de praktijk kunnen komen. dental INFO vroeg prof. dr. Anita Visser, voorzitter van de Richtlijn Ontwikkel Commissie, naar het wat en hoe van deze richtlijn. Bekijk de richtlijn, samenvatting, patiënten versie en het implementatieplan.
Voeding-en-mondgezondheid-400
, , ,

E-learning: Voeding en mondgezondheid

Voor mondhygiënisten is het belangrijk meer te weten over voeding in zijn algemeenheid. Daarom wordt in deze e-learning aandacht besteed aan eiwitten, vetten en koolhydraten. Ook komen Stevia en groene thee aan bod, evenals de rol van omega3 in relatie tot ontstekingen, de invloed van eiwitten en vitamines op de mondgezondheid bij ouderen en de toekomstige rol van speeksel als non-invasief medium om ziekte op te sporen.
Poster: Welke factoren spelen een rol spelen bij keuze zzp’er of werken in loondienst
,

Poster: Welke factoren spelen een rol spelen bij keuze zzp’er of werken in loondienst?

Waarom hebben mondhygiënisten een voorkeur voor een bepaald type arbeidsrelatie? Erinn Buitenhuis en Stella Schaap, Mondzorgkundestudenten van Hogeschool Utrecht, vroegen dit aan 120 mondhygiënisten voor hun afstudeeronderzoek.
Marie-Charlotte-Huijsmans-en-Renske-Thomas---400
,

Webinar Paro-behandeling gelukt, element verloren...

De NVvP organiseert op donderdag 11 maart 2021 om 20.00 uur een webinar, waarbij Prof.dr. M-C. Huysmans en Dr. R.Z. Thomas (parodontoloog NVvP - Arnhem, Groningen) de discussie voeren over het ontstaan van wortelcariës.
Hou je mond gezond
,

Online poetsles voor basisschoolleerlingen

“Juist nu in coronatijd zou er meer aandacht moeten uitgaan naar een goede mondgezondheid" volgens Manon van Splunter, voorzitter van NVM-mondhygiënisten. "Maar hoe zorg je daarvoor? Reden voor haar om op basisschool De Klimophoeve in Bleiswijk online een Hou je mond gezond!-les te verzorgen.

Partnernieuws

Meer

Dé Vakbeurs Mondhygiëne

Dé Vakbeurs Mondhygiëne, 9 & 10 april 2021 – online

Tijdens de voorgaande edities heeft de Vakbeurs Mondhygiëne zich ontwikkeld tot een evenement met een gevarieerd aanbod aan activiteiten. We bieden op 9 & 10 april digitaal workshops aan waarvoor u zich kosteloos kunt aanmelden.
27 januari 2021/door anitatest
Testpraktijken bij het KIMO

Testpraktijken bij het KIMO nog steeds van harte welkom

Mondzorgraktijken met interesse in kwaliteit en veiligheid zijn nog steeds van harte welkom om KIMO Testpraktijk te worden. Richtlijnontwikkeling is belangrijk maar we willen ook weten of de richtlijnen doen wat ze moeten doen in de dagelijkse praktijk.
21 januari 2021/door anitatest
Casus-non-prep---Beekmans-hoofdafb

Casus: Non-prep facings, een non-invasive esthetische behandeling

Het veranderen van de vorm en de kleur van de frontelementen kan door middel van een non-invasive behandeling. In deze casus laat tandarts Hans Beekmans zien hoe hij dat deed bij patiënt Elke. Zij had problemen met de grootte van haar tanden en had een spleetje tussen haar voortanden.
18 januari 2021/door Redactie
Casus-implantologie-Wat-zien-we-hier-400

Casus implantologie: Wat zien we hier?

Bekijk de casus: wat zie je? Lees de uitgebreide uitwerking met foto’s door implantoloog Lotte Pull ter Gunne en parodontoloog en ACTA-hoogleraar Fridus van der Weijden, beiden werkzaam bij Implantologie Utrecht.
7 januari 2021/door Redactie
Mondzorg bij het kind IX

Nieuwe KIMO-richtlijn KPR Mondzorg voor Jeugdigen, module Preventie en behandeling

Bij KIMO is onlangs de Klinische praktijkrichtlijn Mondzorg voor Jeugdigen, module Preventie en behandeling verschenen. Em. prof. dr. A.M. Kuijpers-Jagtman en dr. N.G. Blanksma van de Richtlijnontwikkelcommissie vertellen hoe de richtlijn tot stand is gekomen, hoe je preventie bij kinderen het beste kunt aanpakken en welke behandelmethoden je kunt toepassen bij cariës. Download de richtlijn, samenvatting, patiënteninformatie, stroomschema behandeling melkdentitie en behandeling blijvende dentitie en het implementatieplan.
4 januari 2021/door Redactie

Prestatie-indicatoren voor een tandartspraktijk

Als je de bedrijfsvoering van je tandartspraktijk wilt verbeteren, kun je sturen op een aantal prestatie-indicatoren. Tijdens Mondzorgpraktijk Anno Nu lichtte Jasper ter Bogt, adviseur tandheelkundige beroepen bij VvAA, een aantal prestatie-indicatoren toe en gaf tips voor een betere bedrijfsvoering.
4 januari 2021/door anitatest

Kunst van elkaar begrijpen: omgaan met beperkte gezondheidsvaardigheden

Wegens corona werd het NVM-najaarscongres in webinar-vorm gegoten. Spreker Monique Heijmans nam de kijkers mee in wat het belang is van gezondheidsvaardigheden en het belang om daar aandacht aan te besteden.
16 december 2020/door Redactie
Casus-parodontitisklachten-blijken-door-kwaadaardige-tumor-veroorzaakt-te-zijn

Casus: parodontitisklachten blijken door kwaadaardige tumor veroorzaakt te zijn

Een tiener werd al twee jaar behandeld voor parodontitis toen ze erachter kwamen dat de laesie in de mondholte eigenlijk de kwaadaardige vasculaire tumor epithelioïde hemangioendothelioom (EHE) was. Deze casus met behandeling door een kaakchirurg wordt beschreven in BMC Oral Health.
16 december 2020/door Redactie
9 - 13 maart 2021: De 39ste IDS in Keulen

IDS in Keulen verschoven naar 22 – 25 september 2021

De 39ste International Dental Show (IDS) in Keulen is verschoven naar 22 - 25 september 2021 in verband met de coronacrisis. Oorspronkelijk stond deze voor maart 2021 gepland.
15 december 2020/door anitatest
SWIP: voor tandartsen en assistenten die met orthodontie willen beginnen

SWIP: voor tandartsen en assistenten die met orthodontie willen beginnen

Een vijfdelige basiscursus met 12 KRT-punten per onderdeel. Onder leiding van drs. Nico van der Werff en drs. Jan Cleyndert en bedoeld voor tandartsen en assistenten die met orthodontie willen beginnen in de algemene praktijk. Start 29 januari.
12 december 2020/door anitatest
Occlusale aanpassingen kunnen pulpitisachtige klachten verhelpen

Relatie pijn en acute hulp: handvatten voor spoedeisende interventies

Er zijn vele vormen van acute pijn in het hoofd-hals gebied. Wanneer moet er snel worden ingegrepen? En zijn er ook situaties waar een afwachtende houding meer gerechtvaardigd is? Verslag van de lezing van prof. dr. Jan de Lange, hoofd van de afdeling Mondziekten, Kaak‐ en Aangezichtschirurgie/Ziekenhuistandheelkunde van het Amsterdam UMC.
7 december 2020/door anitatest
Yvonne-Buunk-Werkhoven

Online colleges geven als Visiting Professor in een 3 in One Programme aan Indonesische studenten en docenten: “Introspectie ten top”

In de week van 4 tot 10 november 2020 heeft gedragswetenschapper (psycholoog en mondhygiënist) dr. Yvonne Buunk-Werkhoven ’s ochtends om 6 uur online gastcolleges gegeven aan derdejaarsstudenten en aan de staf van de faculteit tandheelkunde aan de Universitas Brawijaya in Malang, Indonesië.
7 december 2020/door Redactie
Toon meer