Kennis

Selfies als effectieve tool voor follow-up behandelingen
,

Selfies als effectieve tool voor follow-up behandelingen

Uit een nieuw onderzoek is gebleken dat selfies gebruikt zouden kunnen worden als middel om de ervaring van patiënten na een behandeling te verbeteren, om tegelijkertijd de arts op eventuele problemen te kunnen wijzen.
Kerr keramische facing
, ,

Casus Kerr: Esthetische indirecte restauratie met keramische facing

Dit artikel is een verslag van de restauratie van twee frontelementen in de bovenkaak met porseleinen facings. Deze klinische casus van Kerr is uitgevoerd met behulp van een ‘non-prep’-techniek, waarbij de tanden niet hoefden te worden geprepareerd of beslepen noch een voorlopige kroon was nodig.
Tandenpoes app maakt tandenpoetsen leuker
,

Tandenpoes app maakt tandenpoetsen leuker

De Tandenpoes app met poetstimer helpt kinderen van 2 t/m 6 jaar en hun ouders bij het tandenpoetsen. De app is ontwikkeld door de GroeiGids en de GGD.
NVM-mondhygiënisten viert 50-jarig bestaan met groots lustrumcongres
,

NVM-mondhygiënisten viert 50-jarig bestaan met groots lustrumcongres

In 1967 richtten de eerste mondhygiënisten van Nederland een vereniging op. Wat begon met twaalf leden is 50 jaar later uitgegroeid tot een bloeiende beroepsvereniging met circa 3300 leden, NVM-mondhygiënisten.
Vlaanderen vernieuwd toelatingsexamen tandartsen
,

Vlaanderen vernieuwd toelatingsexamen tandartsen

Vanaf 2018 verandert het toelatingsexamen tandarts en arts in Vlaanderen. Naast dat kandidaten ruim op tijd te horen zullen krijgen of ze de opleidingen daadwerkelijk kunnen starten, komen er twee aparte examens.
Chronische parodontitis verhoogt de kans op Alzheimer met 70%
,

Chronische parodontitis verhoogt de kans op Alzheimer met 70%

Onderzoek in Taiwan heeft uitgewezen dat er een relatie is tussen chronische parodontitis en een verhoogd risico om Alzheimer te ontwikkelen. In Alzheimer’s Research and Therapy schrijven de onderzoekers dat recente studies hebben aangetoond dat chronische parodontitis kan bijdragen aan een daling van het denkvermogen.
Marketing tip: gespecialiseerde aanpak voor blaasmuzikanten
, , ,

Marketing tip: gespecialiseerde aanpak voor blaasmuzikanten

Er is een nieuwe gespecialiseerde tandheelkundige behandeling ontwikkeld voor blaasmusikanten met slijtage aan de voortanden. Tandarts Peter Vlot van De Fijne Tandartsen uit Barneveld kwam met de oplossing: kronen plaatsen. Hij behaalde daarmee de regionale krant.
Breed aanbod voor iedere mondzorgverlener op Dental Expo 2018
,

Breed aanbod voor iedere mondzorgverlener op Dental Expo 2018

De complete dentale markt is vertegenwoordigd op Dental Expo 2018 in Amsterdam RAI. Behalve voor tandartsen, orthodontisten en MKA-chirurgen biedt Dental Expo 2018 ook een ruim aanbod aan informatie, producten en diensten voor mondhygiënisten, tandtechnici, tandprothetici, praktijkmanagers en (preventie)assistenten.

Partnernieuws

Meer

Winnaar Hokwerda Award 2017: Scanner voor medisch-tandheelkundige interactie

Winnaar Hokwerda Award 2017: Scanner voor medisch-tandheelkundige interactie 

Willem Rademacher, student Tandheelkunde aan de ACTA in Amsterdam, heeft de Hokwerda Award 2017 gewonnen. Hij bedacht de MTI-Scanner: een EPD-geïntegreerde kwaliteits- en veiligheidsmodule voor Medische Tandheelkundige Interacties.
11 oktober 2017/door Redactie
Kandidaten 2017 Eklund Foundation

Kandidaten 2017 Eklund Foundation

De Eklund Foundation is in 2015 opgericht om onderzoek en educatie op het gebied van tandheelkunde mogelijk te maken. Onlangs maakte de Eklund Foundation de vier onderzoeksprojecten bekend die zijn geselecteerd voor een subsidie.
10 oktober 2017/door Anita de Klerk
Tandarts fotoshopt zichzelf en wortelkanaalbehandelingen in Star Wars

Tandarts photoshopt zichzelf en wortelkanaalbehandelingen in Star Wars

Het proces achter wortelkanaalbehandelingen interessant maken voor patiënten lijkt een onmogelijke zaak. Tandarts J.S. Abernathy Dental uit het Amerikaanse Jonesboro, Arkansas, dacht echter dat dit anders moest kunnen en fotoshopte zichzelf in de laatste scènes van de eerste Star Wars film.
9 oktober 2017/door Redactie
endodontische spoedbehandeling

Endodontische spoedbehandeling: diagnose en behandeling spoedeisende klachten

Het stellen van een diagnose is belangrijk voordat u start met een endodontische behandeling. Bij een pijnlijke pulpitis is de grote vraag: is er sprake van een reversibele of een irreversibele pulpitis? Lees meer over sensibiliteitstesten en behandeling bij spoedeisende klachten.
9 oktober 2017/door Redactie
Implantaat

Tijdelijke voorziening na chirurgie voor implantaat

In de esthetische zone is een tijdelijke voorziening nodig bij implanteren. Zo simpel mogelijk en uitneembaar is het beste, vooral wanneer de implantoloog en tandarts niet bij elkaar in het pand zitten. Bekijk de 8 opties.
9 oktober 2017/door Redactie
Grote studie naar erfelijkheid van parodontitis

Grote studie naar erfelijkheid van parodontitis

Onder leiding van wetenschappers van het Berlijnse academisch ziekenhuis Charité heeft een groot internationaal onderzoek plaatsgevonden naar de erfelijkheid van parodontitis. Hieruit blijkt dat bij de ontwikkeling van parodontitis aanleg een rol speelt.
6 oktober 2017/door Redactie
TP Congres 2017 - Smile design

TP Congres 2017 – Esthetiek in al zijn facetten

Tijdens het TP Congres “Esthetiek in al zijn facetten” wordt de “smile” en het “design” ervan van diverse kanten belicht. Zeven topsprekers informeren u kort en bondig over de laatste stand van zaken. De sprekers nemen de laatste ontwikkelingen en belangrijkste onderzoeksresultaten mee in hun presentaties. Zo bent u in een dag weer helemaal up-to-date!
3 oktober 2017/door Redactie
Henry Schein Dental en Software of Excellence aanwezig op MedischOndernemen LIVE

Henry Schein Dental en Software of Excellence aanwezig op MedischOndernemen LIVE

De twee Henry Schein bedrijven bieden op het evenement interessante lezingen over praktijkvoering in de tandheelkunde, uitgevoerd door bekende experts uit de tandheelkunde.
3 oktober 2017/door Redactie
Lachgas in mondzorg

Richtlijn lachgas in de mondzorg

Het gebruik van lachgas in de mondzorgpraktijk komt steeds meer voor. Extreem angstige patiënten of patiënten met een lichamelijke of verstandelijke beperking voelen zich met lachgas comfortabeler en kunnen beter behandeld worden.
3 oktober 2017/door Redactie
StandbyDag 2017

StandbyDag 2017

Bezoek de informatiemarkt, ontmoet collega’s en leer deze dag veel inhoudelijke zaken die direct toepasbaar zijn in jouw dagelijkse praktijk. De informatie geeft je handvatten voor de dagelijkse praktijk en belangrijke kennis om het werk goed, effectief en met plezier te kunnen doen.
1 oktober 2017/door Redactie
app opsporen parodontitis

App met zelftest parodontitis

Er is in Duitsland een nieuw instrument in de strijd tegen parodontitis ontwikkeld. Met een app kunnen patiënten zelf testen hoe groot het risico is om parodontitis te ontwikkelen.
27 september 2017/door Anita de Klerk
Congres Endondontische complicaties: een impressie

Congres Endondontische complicaties: een impressie

Op 22 september vond het congres Endodontische complicaties plaats in de RAI, Amsterdam. De ruim 500 congresdeelnemers waren erg positief ver het programma. Zij beoordeelden de lezingen van de endodontologen Marga Ree en Michiel de Cleen zelfs met een 9. Het totale congres kreeg een gemiddeld rapportcijfer van 8,5.
26 september 2017/door Redactie
Toon meer