Kennis

Deel uw bijzondere casussen met uw collega’s!
,

Deel uw bijzondere casussen met uw collega’s!

Als tandarts, mondhygiënist of orthodontist krijgt u heel wat patiënten in uw behandelstoel. Vaak voor een routinebehandeling, maar soms is er meer aan de hand. dental INFO is benieuwd naar uw bijzondere casussen. Deel ze met ons en uw collega’s!
Restauratief-endodontische vlak: wat zijn de beste manieren?
, , , ,

Restauratief-endodontische vlak: wat zijn de beste manieren?

Het uitgangspunt is om zo minimaal invasief mogelijk te werken en een wortelkanaalbehandeling te voorkomen. Mocht het toch tot een endo komen, hoe moet er daarna worden gerestaureerd en wat is de beste manier om dit te doen?
Gezond kindergebit
, , ,

Gezond kindergebit: tips voor voorlichting aan ouders en kinderen

In 2011 was de prevalentie van cariës 41% bij 5-jarigen. Wat kunt u als zorgverlener doen om te zorgen dat het melkgebit cariësvrij blijft? Het is vooral belangrijk dat de focus op ondersteuning van zelfzorg ligt: mondhygiëne en voeding.
Periodieke controle en onderhoud van implantaten
, , ,

Periodieke controle en onderhoud van implantaten

Voorkomen is beter dan genezen. Dat is de belangrijkste boodschap als het gaat om peri-implantitis. Verslag van de lezing van Ronnie Goené over het onderhouden en de periodieke controle van implantaten.
Ontwikkeling nieuwe richtlijn Antistolling
,

Ontwikkeling nieuwe richtlijn Antistolling

De eerste stappen voor het aanpassen van de richtlijn Antistolling zijn gezet. De oude richtlijn was aan vernieuwing toe vanwege veel nieuwe antistollingsmedicijnen die op de markt zijn gekomen, en vanwege de vele vragen die deze opriep.
Digitale dubbelganger geeft voorspelling uitkomst mond-keelgebied operatie
,

Digitale dubbelganger geeft voorspelling uitkomst mond-keelgebied operatie

Het Antoni van Leeuwenhoek en de Universiteit Twente werken aan een digitale dubbelganger van patiënten voor het voorspellen van de gevolgen van een operatie in het mond-keelgebied.
Behandeling van perforaties: welke factoren spelen mee?
, , , ,

Behandeling van perforaties: welke factoren spelen mee?

Perforaties kunnen niet alleen ontstaan als complicatie bij een endodontische behandeling, maar kunnen ook het gevolg zijn van een pathologisch proces, zoals wortelresorptie. Het is vaak lastig te bepalen wat te doen. Welke factoren zijn van invloed op het beslisproces? Wat is de prognose en is het daarmee het geld en de tijd waard?
Eerste klinische richtlijn KiMo peri-implantaire infecties
,

Eerste klinische richtlijn KIMO peri-implantaire infecties

Afgelopen week heeft de algemene ledenvergadering van KiMo (Kennisinstituut Mondzorg) de eerste klinische richtlijn vastgesteld. Deze richtlijn betreft peri-implantaire infecties, en is de eerste van de 12 richtlijnen die volgens de meerjarenagenda voor 2020 ontwikkeld dienen te worden.

Partnernieuws

Meer

Eklund

Eklund Foundation stelt €160.000 beschikbaar voor tandheelkundige onderzoek 

Voor het derde jaar op rij, stelt de Eklund Foundation for Odontological Research and Education ongeveer € 160 000/1.5 MSEK beschikbaar voor hoogstaande projecten in de tandheelkunde.
5 april 2018/door Anita de Klerk
Spelen met het Dahlconcept. En vergeet uw patiënt niet!

Spelen met het Dahlconcept. En vergeet uw patiënt niet

Het Dahlconcept wordt steeds vaker toegepast bij locale gebitsslijtage zonder ruimte voor restauratief herstel. Toch aarzelt menig tandarts. Bij gebrek aan wetenschappelijk bewijs volstaat bij de toepassing van het Dahlconcept het principe van ‘Best Practice’. Ook aandacht voor het gedrag van de patiënt is van groot belang.
3 april 2018/door Redactie
In gesprek met patiënten met het kwaliteitsklankbord

In gesprek met patiënten met het kwaliteitsklankbord

Om de kwaliteit van tandartspraktijken te waarborgen bestaan er verschillende manieren om deze te testen. Eerder werd de patiënten enquête als meetinstrument voor de kwaliteit geïntroduceerd. Nieuw is het kwaliteitsklankbord: een klankbord waarbij patiënten feedback geven aan hun eigen mondzorgpraktijk.
3 april 2018/door Redactie
In memoriam: Jacques Baart

In memoriam: Jacques Baart

Tot grote spijt is Jacques Baart op 67-jarige leeftijd 19 maart onverwachts overleden, vlak voor zijn officiële pensioen. Baart stond bekend om zijn ongekende sprekerskwaliteiten en als ‘de knuffelbeer onder de kaakchirurgen’. Zijn hart lag bij onderwijs en complexe behandelingen bij kinderen.
3 april 2018/door Redactie
Dé Vakbeurs Mondhygiëne 2018

Dé Vakbeurs Mondhygiëne 2018

14 april, Den Bosch. Een eigen praktijk starten kost veel tijd, zeker als je nog alles moet gaan uitzoeken en uitvinden. Wilt u voor uzelf beginnen, maar weet u niet hoe? Waar moet je beginnen en wat komt er allemaal bij kijken? Of heeft u al jaren een praktijk en wilt u die vergroten, moderniseren of juist verkopen? Tijdens deze dag wordt dit allemaal duidelijk.
29 maart 2018/door Redactie
Richtlijn endodontische diagnostiek en behandeling

Richtlijn endodontische diagnostiek en behandeling

Nieuw richtlijn ontwikkeld door de Nederlandse Vereniging voor Endodontologie. De NVvE vindt het belangrijk dat er richtlijnen komen voor de endodontologie omdat dit een complex en veel toegepast onderdeel van de tandheelkunde is. Endodontologie wordt toegepast door zowel algemeen practici als tandarts-endodontologen.
27 maart 2018/door dentalinfo
dental INFO op social media

Volg dental INFO op sociale media

Om op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen in de mondzorg kunt u dental INFO ook op sociale media volgen: Facebook, Twitter en sinds kort ook op LinkedIN.
24 maart 2018/door Anita de Klerk
Richtlijn omgaan met medische gegevens (KNMG)

Richtlijn omgaan met medische gegevens (KNMG)

Binnen de KNMT bestaat geen richtlijn voor omgaan met medische gegevens. Bij gebrek hieraan is de richtlijn ‘omgaan met medische gegevens’ van de KNMG toepassing. Hierin wordt afgeraden dat behandelend artsen geneeskundige verklaringen afgeven voor hun eigen patiënten, aangezien hierbij vaak het belang van de patiënt voor deskundigheid wordt gesteld.
19 maart 2018/door Redactie
implantaten

Occlusie en articulatie bij implantaten

Er zijn twee occlusie en articulatie concepten bij implantaten: één voor dentate patiënten en één voor edendate patiënten. Verslag van de lezing van prof. dr. Henny Meijer. Lees ook de verslagen van zijn andere lezingen: Abutments het juiste materiaal en Implantologie: hoe communiceert u met het lab?
19 maart 2018/door Redactie
Beste master Tandheelkunde bij Radboudumc

Beste master Tandheelkunde bij Radboudumc

Voor de beste masteropleiding in Tandheelkunde kun je het beste naar de Radboud Universiteit in Nijmegen. In de Keuzegids Masters, waarin alle masteropleidingen aan de Nederlandse universiteiten worden vergeleken, kwam deze naar voren als de beste tandheelkundige master van Nederland.
19 maart 2018/door Redactie
abutments

Abutments: het juiste materiaal

Welk materiaal kiest u voor abutments? Verslag van de lezing van prof. dr. Henny Meijer, hoogleraar implantologie en prothetische tandheelkunde.
19 maart 2018/door Redactie
Implantologie

Implantologie: Hoe communiceert u met het lab?

Soms is het goed om u te laten leiden door het tandtechnisch laboratorium: het lab heeft veel kennis over verschillende implantaatsystemen. Het belangrijkste is dat de tandarts wel de regisseur blijft in het hele behandeltraject. De vraag die hier centraal staat is: Hoe krijg ik van anderen gedaan, wat ik wil voor mijn patiënt?
19 maart 2018/door Redactie
Toon meer