Kennis

Casus patiënt met peri-implantitis bij de 21 en het belang van gedrag van patiënt
,

Casus: patiënt met peri-implantitis bij de 21 en het belang van gedrag van patiënt

Een patiënt wordt ingestuurd met peri-implantitis bij de 21. Het implantaat is 10 jaar eerder geplaatst. Deze casus laat over een periode van 12 jaar zien hoe bepalend het niveau van de dagelijkse verzorging door de patiënt is voor een gezond parodontium en het behoud van het implantaat. Casus van parodontoloog en implantoloog Lodewijk Gründemann.
IDS
, ,

IDS viert 100-jarig bestaan van 14 tot 18 maart 2023

Sterke internationale deelname onderstreept het doorslaggevende belang als globaal brancheplatform. Maar liefst voor de 39e keer opent de Internationale Dental Show (IDS) van 22 tot en met 25 september 2021 zijn deuren. De IDS staat helemaal in het teken van een nieuwe positiebepaling van de gehele internationale tandheelkundige branche.
Hospitality-in-de-mondzorg
,

Hospitality in de (mond)zorg: hoor, zie, begrijp en help de patiënt!

Mondzorg behelst meer dan simpelweg een behandeling uitvoeren. Door echt aandacht te hebben voor de patiënt voelt deze zich beter en heeft een behandeling vaak een beter resultaat. Hoe je dat in de praktijk kunt brengen, vertelde Vera van Kampen van ‘Hospitality in de zorg’ aan dental INFO.
Slijtage: Herkennen, oorzaken achterhalen en behandelen
, , ,

Slijtage: Herkennen, oorzaken achterhalen en behandelen

Wanneer moet gebitsslijtage behandeld worden voordat er kronen, bruggen of implantaten in de zijdelingse delen gemaakt worden? En hoe ga je te werk bij behandeling van slijtage? Verslag van de Masterclass Gebitsslijtage door Hans van Pelt, Restauratief Tandarts (NVvRT) en EPA-erkend Prosthodontist.
ACTA
, , ,

ACTA herstart de opleiding Prothetische tandheelkunde en Orale Implantologie

ACTA herstart per september haar afstudeerprofiel van de master in Oral Health Science Orale Implantologie en Prothetische Tandheelkunde. De opleiding kan per 2022-2023 drie studenten voor dit afstudeerprofiel plaatsen en nodigt belangstellenden uit te solliciteren naar een opleidingsplaats.
NVM-55-jaar
,

NVM Lustrumcongres

Op vrijdag 23 september 2022 van ca. 9.30 uur tot in de kleine uurtjes viert NVM-mondhygiënisten haar 55-jarig jubileum in Musis Arnhem. De dag begint met een congres. Het congresprogramma bevat plenaire lezingen over preventie, paro-endo problematiek, de frustraties van furcaties en shared decision making. Verder is er een uitgebreide beursvloer te bezoeken.
STAP-budget voor de mondzorg: wat is het?
,

STAP-budget voor om- of bijscholing in de mondzorg: wat is het?

Sinds maart 2022 kunnen burgers een STAP-budget van maximaal €1000,- per jaar aanvragen. Dit budget kan worden ingezet om opleidingen, cursussen en trainingen te volgen. Ook voor mensen werkzaam in de mondzorg is het STAP-budget beschikbaar. Vanuit het STAP-budget zijn er ieder kalenderjaar 6 aanvraagtermijnen (1 mei, 1 juli, 1 september etc.) beschikbaar.
Dag van het Tandvlees: 12 mei 2022
,

Dag van het Tandvlees: 12 mei 2022

Op 12 mei is het de Dag van het Tandvlees, een dag om bewustwording te creëren over de status van het tandvlees. De NVvP heeft voor deze dag de campagne 'Roze en krachtig is prachtig' gelanceerd, samen met een mondzorgfabrikant, met als doel het creëren van bewustwording onder de bevolking. Bekijk en download de promotiematerialen.

Partnernieuws

Meer

ACTA op nummer 2 in lijst beste universiteiten voor tandheelkunde

ACTA op nummer 2 in lijst beste universiteiten voor tandheelkunde

Het Academic Centre for Dentistry Amsterdam (ACTA), de gedeelde tandheelkundige faculteit van de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit Amsterdam, klimt met 85 punten naar een gedeelde plek in de jaarlijkse ranglijst van QS Top Universities.
28 april 2022/door Redactie
Orthodontie bij parodontitis stadium IV patiënten hoe behandelen vanuit het perspectief van de orthodontist

Orthodontie bij parodontitis stadium IV patiënten: hoe behandelen vanuit het perspectief van de orthodontist?

Wat zijn de gevolgen van orthodontie bij parodontitis stadium IV patiënten? Wat zijn neveneffecten van een orthodontische behandeling en welke mondhygiëne is hierbij gewenst? Dit gezien vanuit het perspectief van de orthodontist. Verslag van de lezing van universitair hoofddocent dr. Papageorgiou Spyridon tijdens de EuroPerio Series van de EFP.
17 april 2022/door Redactie
De geheimen over goed leiderschap

De geheimen over goed leiderschap

Er is heel veel wetenschap rondom leiderschap maar uw eigen ervaringen zijn ook zeker leerzaam. Daarom is het raadzaam om uw eigen ervaringen na te gaan waarin u goed leiderschap ontving. Wat deed iemand zodat u echt zich echt geholpen voelde? Een van de tips die Ben Tiggelaar gaf tijdens het congres van DPE. Lees het hele verslag.
17 april 2022/door Redactie
Beeldvorming helpt bij diagnose en behandeling van oogcellulitis veroorzaakt door tandabces

Casus: Beeldvorming helpt bij diagnose en behandeling van oogcellulitis veroorzaakt door tandabces

Beeldvorming heeft geholpen bij de diagnose en behandeling van een tweejarig meisje dat de levensbedreigende aandoening orbitale cellulitis ontwikkelde als gevolg van een tandabces. Deze casus benadrukt het belang van eerstelijnstandzorg bij kinderen: een gebrek aan zorg kan fatale complicaties tot gevolg hebben.
17 april 2022/door Redactie
Orthodontie bij parodontitis stadium IV patiënten

Orthodontie bij parodontitis stadium IV patiënten: hoe behandelen vanuit het perspectief van de parodontoloog?

Welke planning en implementatie is gewenst bij de behandeling van parodontitis stadium IV patiënten met orthodontische behandeling? Dit gezien vanuit het perspectief van de parodontoloog. Verslag van de lezing van universitair hoofddocent Parodontologie dr. Elena Figuero tijdens de EuroPerio Series van de EFP.
4 april 2022/door Redactie
Werkplezier-is-het-beste-medicijn-tegen-ziekteverzuim

Werkplezier is het beste medicijn tegen ziekteverzuim

Het ziekteverzuim is de laatste tijd enorm toegenomen. Door corona zitten extra veel mensen ziek of in quarantaine thuis. Hoe kun je als mondzorgpraktijkhouder het beste omgaan met ziekteverzuim? Wat mag je wel en wat niet? Tijdens Mondzorgpraktijk Anno Nu sprak Michel Fortman van VvAA hierover.
4 april 2022/door Redactie
Casus: Getrokken derde molaar veroorzaakt gevaarlijk longabces bij gezonde 45-jarige man

Casus: Getrokken derde molaar veroorzaakt gevaarlijk longabces bij gezonde 45-jarige man

Een gezonde 45-jarige man kreeg een gigantisch levensbedreigend longabces na een verstandskiesextractie. Hoewel hij na twee maanden herstelde benadrukt de casus, gepubliceerd in Chest, het belang van het monitoren van patiënten op tekenen van infectie na tandextracties – ook als ze immunocompetent zijn, een goede mondhygiëne hebben en na de operatie behandeld worden met antibiotica.
4 april 2022/door Redactie
Henry-Schein-Openhuis2022

Ontdek exclusieve aanbiedingen en partners op de Henry Schein Virtuele Openhuisdagen!

Na het succes van de Nederlandse Virtuele Openhuisdagen vorig jaar, gaan we dit event opnieuw op deze wijze vormgeven en organiseren we dit ook voor het eerst voor onze Belgische markt. Kom onze exclusieve promoties en partners ontdekken in het virtuele Henry Schein dorp op:
21 en 22 april in Nederland | 21, 22 en 23 april in België.
2 april 2022/door anitatest
Tandheelkundig implantaat veroorzaakt levensbedreigende bloedingen

Tandheelkundig implantaat veroorzaakt levensbedreigende bloedingen

Een jonge vrouw kreeg wekenlang zeldzame, levensbedreigende perioden van mondbloeding na het blootleggen van een tandheelkundig implantaat. De episodes werden uiteindelijk met succes behandeld door de embolisatie van een slagader, schrijven artsen in Clinical Implant Dentistry and Related Research.
31 maart 2022/door Redactie

Endodontische vijlsystemen: karakteristieken en andere invloeden

De karakteristieken van een endodontische vijl zijn een optelsom van de vorm, materiaaleigenschappen en de flexibiliteit van de vijl. Verslag van de lezing van Janine Conde waarin zij de verschillende karakteristieken van verschillende vijlen bespreekt.
21 maart 2022/door anitatest
Casus Vrouw krijgt gevoel in mond terug na directe zenuwreparatie tijdens kaakoperatie

Casus: Vrouw krijgt gevoel in mond terug na directe zenuwreparatie tijdens kaakoperatie

Een vrouw in Japan kan na 15 maanden weer pijn en temperatuur in haar mond voelen dankzij de reparatie van haar alveolaire zenuw. Deze was beschadigd tijdens een kaakoperatie, wordt beschreven in een casusrapport in het Journal of Oral and Maxillofacial Surgery, Medicine, and Pathology.
21 maart 2022/door Redactie
Vakbeurs mondhygiene, 14 mei 2022

Één gezellige en interessante dag met collega’s tijdens Dé Vakbeurs Mondhygiëne! – 14 mei

Dé vakbeurs waar je als mondzorg professional bij moet zijn als je meer informatie wilt over de moderne praktijkvoering. Informatie over het programma, thema, registratie of als exposant deelnemen? www.vakbeursmondhygiene.nl
17 maart 2022/door anitatest
Toon meer