Veel tandartsen dragen hun loepbrillen verkeerd

Veel tandartsen dragen hun loepbrillen verkeerd

Beter inzicht, hogere precisie, een meer ergonomische houding en verlichting van de ogen: dit zijn de argumenten voor het werken met loepen. Uit een recent onderzoek blijkt echter dat ze niet werken als ze niet juist zijn aangepast.

Onmisbaar

Of het nu gaat om endodontie, implantologie of kaakchirurgie: vanwege hun visuele en fysieke voordelen zijn loepbrillen een onmisbaar onderdeel van het dagelijkse werk van veel tandartspraktijken. Voor een optimale werking en nauwkeurige resultaten zijn drie criteria cruciaal: werkafstand, kantelhoek en coaxiale uitlijning.

Onvoldoende tijd

Canadese onderzoekers van de Universiteit van British Columbia hebben nu ontdekt dat veel gebruikers onvoldoende tijd lijken te hebben om ze aan te passen en, met name, de coaxiale uitlijning negeren. In de studie onder 97 tandartsen ontdekten ze dat 82 procent van de deelnemers met verkeerd uitgelijnde loepen werkte. Het type loepen deed er niet toe: zowel TTL (Through-The-Lens) als FLM (Front-Lens-Mounted) -glazen werden in de studie overwogen.

Veiligheid patiënt in gevaar

De onderzoekers zeiden dat door de visuele discrepantie de veiligheid van de patiënt niet langer kon worden gegarandeerd. Dit werd bevestigd door verklaringen van sommige tandartsen. Ze verklaarden onder andere dat ze af en toe hun patiënten sloegen met de bril op hun kin.

Gevolgen voor arts

Bovendien is er door de verkeerde hellingshoek een verhoogd risico op on-ergonomische houding van de arts, wat kan leiden tot overbelasting, pijn, blijvende houdingsschade, et cetera.

De studie is gepubliceerd in The Journal of the American Dental Association.

 

Bron: researchgate.net 

 

Lees ook het artikel Loepbril: alleen bij juiste aanmeting positief voor werkhouding

Lees meer over: Ergonomie, Thema A-Z