Tentoonstelling in Birmingham over tandheelkunde en juwelen

Tentoonstelling Birmingham

In Birmingham is op 4 oktober een tentoonstelling geopend over de geschiedenis van de tandheelkunde en de verbanden met het juwelenkwartier in de stad. Ook de geschiedenis en toekomst van tanden en tandheelkundige materialen wordt er getoond.

De expositie is tot 17 januari 2020 te bewonderen in de BDH Open Wide Gallery van de University of Birmingham School of Dentistry en het plaatselijke tandheelkundige ziekenhuis. De internationaal gerenommeerde kunstenares Anna Dumitriu heeft het opgezet in samenwerking met Dr. Melissa Grant, senior docent biologische wetenschappen aan de universiteit.

Juweelarbeiders essentieel voor ontwikkeling tandheelkunde

Onder andere vreemde dingen uit de geschiedenis van de tandheelkunde en de toekomst zijn te zien, van tandwormen en neptanden tot zilveren, 3D-geprinte dingen en gesteriliseerde bacteriën. Daarnaast wordt de link gelegd met het juwelenkwartier, waar arbeiders hun expertise gebruikten om tandheelkundige materialen te ontwikkelen.

Historische artefacten als inspiratie voor kunst

De bestaande collectie historische artefacten van Birmingham Dental Hospital vormde de inspiratiebron voor Dumitriu om de culturele en psychologische impact van tandheelkunde te verkennen.
Ze hoopt de verhalen achter de kunst en de verbazing die ze tijdens haar ontdekkingsreis door de geschiedenis van de tandheelkunde over te kunnen brengen op het publiek. Zo kwam ze erachter hoe bizar die geschiedenis soms is, en hoe belangrijk de tak van wetenschap is voor de ontwikkeling van de medische wetenschappen en chirurgie.

Geschiedenis tot leven gebracht

Voor Grant, de curator van de collectie, is Dumitriu al geslaagd en heeft ze de geschiedenis tot leven gebracht. De kunstenares heeft in de laboratoria gewerkt, de historische collectie onderzocht en heeft toegang gehad tot de clinici en onderzoekers. Mede hierdoor heeft ze kunstwerken kunnen maken die diep ingebed zijn in de geschiedenis van en hedendaagse tandheelkunde.

De reden waarom waaiers werden gebruikt

Tot slot lichten ze nog even een tipje van de sluier: een van de kunstwerken verwijst naar de échte reden waarom men vroeger waaiers gebruikte. Niet om koel te blijven, maar om lelijke tanden te verbergen en slechte adem te maskeren!

 

Bron: University of Birmingham

Lees meer over: Opmerkelijk, Thema A-Z