Een gezonde huid onder je mondmasker: 9 tips voor mondzorgprofessionals

Mondneusmaskers zijn sinds de coronapandemie nog noodzakelijker geworden voor mondzorgprofessionals. Maar het langdurig dragen van een masker kan slecht zijn voor je huid. Daarom moet je goed voor je huid blijven zorgen.

Het dragen van een masker wordt in verband gebracht met huidirritaties en huidproblemen, die worden samengevat onder de term ‘maskerdermatitis’. Iedereen die om professionele redenen permanent een masker moet dragen, doet er goed aan enkele aanbevelingen op te volgen: milde reiniging, milde crèmes en maskeronderbrekingen. Op alcohol gebaseerde desinfectie van het gezicht moet worden vermeden. Deze aanbevelingen zijn dus ook voor mondzorgprofessionals van waarde.

Maskers verstoren het huidmileu

Voor professor dr. Peter Elsner, vertegenwoordiger voor public relations van de Duitse Dermatologische Vereniging (DDG), lijdt het geen twijfel dat het dragen van een masker onmisbaar zal blijven op sommige gebieden, waaronder tijdens het werken in de zorgsector. “Voor de coronapandemie hadden we al enig inzicht in hoe de gezichtshuid reageert op het dragen van een masker: die is soms geïrriteerd en reageert met ontstekingen of jeuk”.

Onder het masker wordt het vochtgehalte van de hoornlaag en het vochtverlies door de huid verhoogd. De huidbarrière wordt aangetast. Huidtemperatuur, talgproductie en de pH-waarde stijgen. Door de afsluitende werking van het masker wordt het huidmilieu verstoord. De wrijving van het masker op de huid van het gezicht verslechtert de problemen, vooral als je al last hebt van bestaande huidziekten, zoals acne of rosacea.

9 tips voor het voorkomen en behandelen van maskerdermatitis:

Professor Elsner voegt toe: “We zijn ons ervan bewust dat sommige mensen zich zorgen maken over hun gezichtshuid. Met de juiste preventiemaatregelen en behandeling is het echter slechts zeer zelden nodig om volledig af te zien van het dragen van een masker.”

De Deutsche Dermatologische Gesellschaft (DDG) geeft 9 tips voor mondzorgprofessionals om maskerdermatitis te kunnen voorkomen en behandelen:

1. Draag maskers met de juiste maat om wrijving met de huid te voorkomen.
2. Was je gezicht dagelijks met mild reinigingsschuim of reinigingscrèmes zonder alcohol.
3. Was opgebouwd zweet onder je masker af met lauw water.
4. Neem af en toe een draagpauze: 75 minuten draagtijd gevolgd door 30 minuten draagpauze (in een veilige omgeving waar geen masker nodig is).
5. Gebruik verzorgingsmiddelen zoals crème om je huid gehydrateerd, gezond, fris en soepel te houden.
6. Haal regelmatig een frisse neus, bijvoorbeeld tijdens je draagpauze.
7. Maak gebruik van tijdelijke, lokale, ontstekingsremmende middelen om maceratie (verweking van de huid) tegen te gaan.
8. Doe hetzelfde om eventuele allergische reacties tegen te gaan.
9. Heb je al last van een droge, ruwe of ontstoken huid? Blijf dan gebruik maken van je verzorgingsmiddelen en medicatie.

Bron:
Deutsche Dermatologische Gesellschaft (DDG)

 

 

Lees meer over: Thema A-Z, Werken met plezier