“Iedere dag je tanden interdentaal reinigen is voor je patiënt net zo uitdagend als voor jou je buikspieren trainen”

Jildou-Bakker-Tolsma

De ene mondzorgspecialist stoort zich er allang niet meer aan en de ander die heeft letterlijk het gevoel dat hij aan het dweilen is met de kraan open. Zo ingewikkeld is het toch niet?

Durf jij in de spiegel te kijken?

Wees eens eerlijk: in hoeverre lukt het jou om altijd tijd vrij te maken voor je eigen gezondheid? Denk aan voldoende water drinken, meer groente eten of voldoende te bewegen?

Voor jezelf is het zo vanzelfsprekend om je gebit goed te reinigen maar uit eigen ervaring zegt Jildou, eigenaresse van FITWERKTNL: “Toen ik in de coronaperiode geen tot nauwelijks tandartspraktijken bezocht, had ik veel minder aandacht voor het reinigen van mijn gebit. Zeker in de tijd dat ik net moeder was geworden van ons tweede kindje. Eindelijk begreep ik waarom veel mondzorgspecialisten zowel in de badkamer als in de woonkamer/keuken een elektrische tandenborstel hebben staan. Het is niet altijd het gebrek aan motivatie, in veel gevallen staat interdentaal reinigen gewoonweg niet op prioriteit 1.”

“Alles wat je aandacht geeft groeit”

De waarde van focus draagt enorm bij in het behalen van doelstellingen, evenals het plan er naar toe. Dit zie je ook terug in het behandeltraject van je patiënten. Wanneer je inzoomt op de gedragsverandering die een patiënt moet doorlopen is het super waardevol om dit traject eens voor jezelf te doorlopen, niet op het gebied van mondzorg maar juist op het gebied van het behalen van een gezondere leefstijl. Hoe vaak is het jou al overkomen dat je gaat voor een gezonde week en dan toch op dinsdagmiddag voor de bijl gaat omdat een patiënt gebak heeft gebracht? Voor je patiënt is dit herkenbaar. Wanneer je patiënt gemotiveerd is, wil dit nog niet zeggen dat het ook lukt om structureel je advies op te volgen. Denk maar eens terug aan het trainen van die buikspieren. Hoe graag je het ook wil, het daadwerkelijk doen blijft een uitdaging.

Leefstijl in de praktijk

In de praktijk ontkom je er niet meer aan om een patiënt te wijzen op de waarde van zijn gezondheid en het risico dat je patiënt loopt bij een BMI > 30. De helft van de Nederlanders heeft overgewicht en dit getal loopt alleen nog maar op.
Herkenning van de uitdagingen van je patiënt zijn fijn maar nog mooier is het als je jouw patiënt kan inspireren dat het ook anders kan.

Herken jij dat je al lange tijd wilt werken aan een gezondere leefstijl maar lukt het je niet om je doel te behalen? Bekijk de situatie eens vaker in de rol als mondzorgprofessional; wat zou je jouw patiënt adviseren? Vaak weet je wel waar je uitdaging ligt maar neem je onvoldoende tijd om daarbij stil te staan.

Een paar handvaten die je op weg helpen

– Ieder moment van de dag heb je een keuze.
Wanneer je jouw dag hier bewust mee start kun je alvast nadenken over hoe je wilt dat je dag eruit gaat zien; wat heb jij nodig om aan het einde van de dag trots op jezelf te zijn? Dit wil niet zeggen dat de dag vervolgens verloopt volgens de ideale situatie maar wanneer je de dag start met ‘ik maak vandaag gezonde keuzes’ dan is het gemakkelijker om hier vervolgens naar te handelen. Hoe de dag er ook uit ziet, het enige wat je hoeft te doen, is de afspraak met jezelf na te komen.

De kracht van afspraken maken

Net als dat je met je patiënt een behandelplan afstemt, kun je dit ook voor jezelf doen. Denk eens na over waar je naar toe wilt. Wanneer voel jij je weer fit en energiek? En wat is daarvoor nodig? Door dit doel bewust op te schrijven kun je vervolgens afspraken maken die bijdragen aan het behalen van je doel.

Begin klein

Ook bij je patiënt werkt het niet om van het ene uiterste naar het andere uiterste te gaan. Wees dus net zo betrokken bij jezelf als bij je patiënt; weet wat realistisch is voor jou zodat de afspraken die je met jezelf maakt ook haalbaar zijn. Kleine stapjes, groot resultaat.

Zijn bovenstaande inzichten waardevol voor je? Kijk dan ook eens op de website: www.fitwerktnl.nl Je kan hier onder andere de checklist aanvragen voor een fit & gezond leven. Deze checklist is gratis.

Door:
Jildou Bakker-Tolsma, van FITWERKTNL Jildou is leefstijlcoach in de zorg, organiseert workshops, verzorgt teamactiviteiten en coacht dagelijks medewerkers naar een gezondere leefstijl.

 

 

Lees meer over: Thema A-Z, Werken met plezier