NZa waarschuwt mondzorgpraktijken die vullingen verkeerd declareren

NZa waarschuwt mondzorgpraktijken die vullingen verkeerd declareren

De Nederlandse Zorgautoriteit waarschuwt mondzorgpraktijken die vullingen niet goed declareren. De NZa kreeg meldingen van patiënten over afwijkend declaratiegedrag ten opzichte van andere mondzorgaanbieders en heeft twee mondzorgpraktijken al een aanwijzing gegeven omdat vullingen verkeerd werden gedeclareerd.

Vullingen niet declareren bij andere behandelingen

“Vullingen mogen niet in rekening gebracht worden bij andere behandelingen, zoals het plaatsen van een kroon, het vastzetten van een spalk of bij beugels”, zegt de NZa. “V-codes (de codes voor vullingen) mogen uiteraard alleen in rekening worden gebracht als er ook daadwerkelijk een vulling is geplaatst. Bij andere behandelingen mag deze code niet gedeclareerd worden. Ook zagen we dat soms voor één vulling verschillende prestaties in rekening gebracht worden.”

De NZa geeft als voorbeeld een mondzorgaanbieder die de afwerking van een vulling nog apart naast de vulling declareerde, door prestatie V40 in rekening te brengen. Dit mag niet, omdat de afwerking al in het tarief van de vulling verwerkt zit. De prestatie V40 kan alleen los gedeclareerd worden als het gaat om een oude vulling die bijgewerkt moet worden.

Verplicht

Ook zag de zorgautoriteit declaraties van vullingen waarbij de behandelde vlakken niet vermeld waren, wat  sinds 1 januari 2020 wel verplicht is.

Bron:
NZa

Lees meer over: Inspectie, Thema A-Z