IGJ geeft aanwijzing aan tandartspraktijk in Deventer

IGJ geeft aanwijzing aan tandartspraktijk in Deventer

Ook in de coronatijd gaat het werk van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) door. Eind mei gaf de inspectie een aanwijzing aan 123 Tandartsen en Orthodontie in Deventer. Volgens de inspectie schiet de kwaliteit van de zorg in deze praktijk tekort en er zijn risico’s voor de patiëntveiligheid en de kwaliteit van de zorg.

Wat is niet op orde?

Volgens de IGJ bleek dat de praktijk op vier onderdelen niet voldeed aan de normen voor het waarborgen van goede zorg. “Zo is de steriliteit van instrumenten niet geborgd, voldoet het röntgenapparaat niet aan de stralingseisen en worden dossiers niet voldoende bijgehouden. Ook is niet bekend waar patiënten buiten kantooruren met spoedklachten terecht kunnen”, schrijft de IGJ. De inspectie vindt dat er hierdoor grote risico’s voor de patiëntveiligheid en kwaliteit van de zorg zijn.

Termijn voor verbetering

Binnen vijf dagen moet de tandartspraktijk gebruik van schoon en steriel instrumentarium hebben geborgd, moet het beleid voor immunisatie op orde zijn en moet het röntgenapparaat voldoen aan de vereisten. Voor de andere tekortkomingen – infectiepreventie, dossiervorming en de organisatie – krijgt de praktijk twee maanden de tijd voor het aanbrengen van verbeteringen.

Update 9 juli 2020

De IGJ berichtte dat 123 Tandartsen en Orthodontie deels voldoet aan de eerste termijn van de aanwijzing die de inspectie had opgelegd.
“De zorgaanbieder heeft meerdere onderdelen uit de eerste termijn van de aanwijzing op orde. Zo voldoet het beleid voor immunisatie inmiddels aan de eisen. Ook voldoet het röntgenapparaat aan de norm”, schrijft de IGJ.

Update 10 november 2020

De IGJ maakte op 5 november bekend dat de aanwijzing voor 123 Tandartsen en orthodontie is beëindigd. De inspectie heeft de naleving van de aanwijzing nauwlettend gevolgd. “De inspectie heeft op 29 juni 2020 de zorgaanbieder bezocht ter verificatie van de getroffen verbetermaatregelen. Uit het inspectiebezoek van 29 juni 2020 en de op 25 mei 2020, 27 juli 2020 en 3 september 2020 toegezonden documenten is gebleken dat de zorgaanbieder heeft voldaan aan de tweede termijn en het resterende onderdeel van de eerste termijn van de aanwijzing”, schrijft de IGJ.

 

Lees meer over: Inspectie, Thema A-Z