Tandarts ontwikkelt ‘Corona-Terminator’ in strijd tegen aerosolen

Onderzoeksinstellingen over de hele wereld zijn al enkele maanden intensief aan het werk om een vaccin en medicijn voor covid-19 te vinden. Een tandarts heeft zich op een ander probleem gericht en heeft nu een apparaat ontwikkeld om virusdeeltjes uit de lucht onschadelijk te maken.

Samenwerking tandarts en wetenschappers

De zogenoemde Corona-Terminator is het resultaat van de samenwerking tussen Dr. Med. Mustafa Ayna en verschillende wetenschappers in Duitsland. De oplossing is gericht op tandheelkundige praktijken; Dr. Ayna maakt er al succesvol gebruik van in haar eigen praktijk.

UVC-licht bestraalt ziektekiemen

Het apparaat bestraalt de afgezogen lucht en daarin aanwezige aerosolen met UVC-licht. Dit inactiveert bacteriën en virussen op een efficiënte manier. “De UVC-straling van de afgezogen lucht vernietigt de ziektekiemen voordat ze op oppervlakken kunnen neerstrijken of de aanwezige mensen aangevallen kunnen worden.”, aldus de tandarts.

Aerosolen verspreiden virus

Aerosolen zijn mengsels van kleine stofdeeltjes of vloeistofdruppels in een gas. De druppeltjes zijn minder dan 5 micrometer groot en kunnen verantwoordelijk zijn voor de verspreiding van virussen. In drie onderzoeken werden coronavirus-RNA-bevattende aerosolen gedetecteerd in luchtmonsters uit de uitgeademde lucht van patiënten of in de kamerlucht in patiëntenkamers.

Patiëntnevel blijft hangen tijdens behandeling

Bij behandelingen in tandartspraktijken wordt vaak met snel roterende instrumenten in de mond gewerkt waarbij aerosolen vrijkomen. Je moet je dit voorstellen als een fijne nevel die zich rond de patiënt verspreidt, een tijdje in de lucht blijft hangen en zich uiteindelijk op oppervlakken nestelt – en daarbij het virus meeneemt.

Betere bescherming patiënt en personeel

Door de lucht te reinigen voordat de virusdeeltjes neerslaan, zijn de patiënten en het personeel aanzienlijk beter beschermd. De ontwikkelaars werken al aan mogelijk gebruik van deze technologie in andere medische vakgebieden.
“In de toekomst zal het steeds belangrijker worden om uitgebreide bescherming te bieden tegen allerlei soorten virussen, bacteriën en ziektekiemen, vooral op medisch gebied.”, zegt Dr. Anya. “Met onze ‘Terminator’ bieden we een passende oplossing.”

Bron:
ZWP online

Lees meer over: Corona, Thema A-Z/