Coronapandemie heeft grote gevolgen voor het risico op orale kanker

Coronapandemie heeft grote gevolgen voor het risico op orale kanker

De COVID-19-pandemie heeft naast directe gezondheidsgevolgen ook een grote stijging van het risico op orale kanker veroorzaakt. Sommige leefstijl- en gedragsfactoren als roken en gewichtstoename zouden hieraan bij hebben gedragen. Tegelijkertijd beperkten praktijksluitingen de toegang tot mondzorg voor tijdige diagnose en behandeling, volgens een rapport in het Journal of the American Dental Association.

Veelvoorkomende kankersoort

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is mondkanker de zesde meest voorkomende vorm van kanker ter wereld, met naar schatting 657.000 nieuwe gevallen per jaar. Onder andere tabaks- en alcoholgebruik, slechte voeding, overgewicht, HPV-infecties en slechte mondhygiëne worden met dit type kanker in verband gebracht. Regelmatige tandartsbezoeken zijn een essentieel onderdeel van het behoud van de mondgezondheid en het minimaliseren van de risico’s die gepaard gaan met een vertraagde en ernstigere diagnose.

Toename risicofactoren

Tijdens de COVID-19-pandemie zijn volgens onderzoek bepaalde risicofactoren dramatisch toegenomen. Ook is de continuïteit van de zorg en preventieve bezoeken aan de gezondheidszorg onderbroken, vooral omdat praktijken tijdens lockdowns gesloten waren. Als deze trends zich voortzetten, verwachten de auteurs van het rapport van Harvard School of Dental Medicine een toename van het aantal orale kankers.

Roken tegen verveling

Van alle risicofactoren heeft tabaksgebruik in het bijzonder een van de sterkste verbanden met orale kanker. Het risico op mondkanker is drie keer hoger voor rokers dan bij mensen die niet roken. Tijdens de pandemie nam het gebruik van tabak en elektronische sigaretten toe omdat mensen manieren zochten om met angst, verveling en onregelmatige routines om te gaan. Tegelijkertijd daalde het aantal mensen dat probeerde te stoppen met roken met behulp van ondersteuningsprogramma’s.

Minder vaccinaties, meer alcohol

Daarnaast daalden de HPV-vaccinatiepercentages voor kinderen en tieners tijdens de pandemie met ongeveer 20%. Ook zijn veel patiënten met mondkanker zware drinkers. In een onderzoek onder Amerikaanse volwassenen tijdens de pandemie meldde ongeveer twee derde van de deelnemers een verhoogd alcoholgebruik in vergelijking met vóór de pandemie.

Slechtere voedingsgewoonten

Verder zijn slechte voeding en obesitas in verband gebracht met orale carcinogenese. Obesitas is ook gekoppeld aan een toename van het risico op overlijden door een vroeg stadium van plaveiselcelcarcinoom van de tong. Tijdens de COVID-19-pandemie hebben langdurige lockdowns, thuiswerkbeleid en sluitingen van sportscholen allemaal bijgedragen aan slechtere voedingsgewoonten en een verhoogd lichaamsgewicht.

Mogelijke toename in incidentie orale kanker

Al deze statistieken geven volgens de auteurs reden om aan te nemen dat de incidentie van orale kanker zal stijgen, vooral omdat de lockdown-trends aanhouden. Medische en tandheelkundige zorgverleners moeten begrijpen dat de impact van de pandemie op mondkanker tientallen jaren kan duren. Daarbovenop kan mondkanker verder gevorderd zijn op het moment van diagnose nu meer patiënten terugkeren naar tandheelkundige zorgverleners.

Waakzaam zijn

“Tandartsen moeten waakzaam zijn voor stijgingen van de risicofactoren voor mondkanker en moeten de screeningsmaatregelen voor alle demografieën verhogen”, schreven de auteurs. “We raden aan dat mondzorgverleners de samenwerking met hun medische tegenhangers vergroten om de HPV-vaccinatiepercentages te verhogen en medische gezondheidsbezoeken tijdens de pandemie aan te moedigen.”

Bron:
Journal of the American Dental Association

 

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wat is je functie? *

Lees meer over: Corona, Thema A-Z