Coronavaccinatie heeft mogelijk positief effect op de mondgezondheid
Gevaccineerd worden met een COVID-19 mRNA-vaccin kan een direct positief effect hebben op de mondgezondheid, volgens een recente studie gepubliceerd in BMC Oral Health. Een vaccinatie vergroot de diversiteit van orale bacteriën aanzienlijk en vermindert een bacteriesoort die opportunistische infecties kan veroorzaken.
Beheersen van de pandemie
De afgelopen maanden hebben vaccinaties geholpen bij het beheersen van de COVID-19-pandemie, maar de effecten van vaccins op het orale microbioom waren nog niet onderzocht. Verschillende rapporten suggereren dat de ernst van de coronaziekte geassocieerd is met een verminderde diversiteit van het orale en/of intestinale microbioom.
Orale en darmmicrobioom veranderen
Vaccins kunnen het orale en darmmicrobioom veranderen, wat nuttige informatie kan bieden om de gezondheidstoestand van individuen beter te begrijpen, schrijven de auteurs van het artikel van de Health Sciences University of Hokkaido in Japan. Daarom onderzochten ze de effecten van een mRNA-vaccin voor SARS-CoV-2 op het orale microbioom.
DNA uit speekselmonsters
Hiervoor verzamelden de onderzoekers vóór vaccinatie en na de eerste en tweede dosis van het vaccin speekselmonsters van 40 gezonde tandheelkundigen. Vervolgens werd genomisch DNA uit de monsters geëxtraheerd en werd next-generation sequencing gebruikt om een bepaald gen te analyseren. Ook werd er gekeken naar de microbiële diversiteit en samenstelling.
Minder bacteriën die infecties veroorzaken
De bacteriesoorten die het vaakst in de monsters voorkwamen waren Prevotella, gevolg door Neisseria, Veillonella en Streptococcus. Bacteroides waren overvloedig aanwezig in alle monsters, maar minder in het speeksel dat werd afgenomen na de eerste en tweede dosis van het vaccin. Dit is een geslacht van bacteriën die van nature in het lichaam voorkomen. Hoewel ze niet pathogeen zijn voor specifieke orale ziekten kunnen ze opportunistische infecties veroorzaken, waaronder longabcessen.
Gunstige effecten
De bacteriën Lachnoanaerobaculum, Moryella, Parvimonas en Peptostreptococcus waren juist meer aanwezig na vaccinatie. Mogelijk kan een vaccinatie dus gunstige effecten hebben op de mondgezondheid.
Verhoogde diversiteit
Bovendien onthulde een eerdere studie dat een meer divers oraal microbioom aanzienlijk lager was in de moderne versus de historische populatie. Dit geeft aan dat een lage diversiteit kan bijdragen aan chronische mondaandoeningen met een postindustriële levensstijl. Daarom kan worden afgeleid dat de “verhoogde diversiteit van de orale microbiota na vaccinatie de mondgezondheid ten goede zou kunnen komen”, schreven de auteurs.
Slechts op één moment
Een limitatie van de studie was dat de speekselmonsters vóór vaccinatie slechts op één moment werden geanalyseerd. Verschillende tijdstippen kunnen echter de exacte samenstelling van het orale microbioom veranderen.
Meer onderzoek nodig
Om die reden moeten er meer onderzoeken worden uitgevoerd met monsters die op verschillende tijdstippen vóór vaccinatie worden verzameld. Zo kunnen aanvullende potentiële effecten van COVID-19-vaccinatie op de samenstelling van de orale en darmmicrobiomen aan het licht worden gebracht. Verdere studies kunnen onderzoekers ook helpen om de onderliggende mechanismen beter te begrijpen.
“Deze informatie zou ons in staat kunnen stellen om nieuwe strategieën te ontwikkelen voor het onderhouden van de mondgezondheid om COVID-19 te bestrijden”, aldus de onderzoekers.
Bron:
BMC Oral Health