Kaakchirurg uit het BIG-register vanwege oplichten van verzekeraars

dossier - onderzoek

Er is gebleken dat een kaakchirurg werkzaam in een praktijk in het Flevoziekenhuis twee grote zorgverzekeraars heeft opgelicht en is daarom uit het BIG-register gehaald. De kaakchirurg heeft meer gedeclareerd dan hij aan behandelingen heeft uitgevoerd en hij declareerde duurdere ingrepen dan hij daadwerkelijk heeft gedaan.

Fraude opgemerkt door zorgverzekeraars

De kaakchirurg was werkzaam in het Flevoziekenhuis. In 2012 ontdekte de zorgverzekeraar Zilveren Kruis dat er fraude was gepleegd bij het declareren van behandelingen. Daarna had de kaakchirurg een eigen kliniek, KC Almere. De zorgverzekeraars Zilveren Kruis en ASR ontdekten ook hier dat de gedeclareerde behandelingen niet door de kaakchirurg waren uitgevoerd. Het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg, het Centraal Tuchtcollege en de rechtbank in Lelystad hebben in 2021 geconcludeerd dat er sprake was van fraude. Hierop volgend stapte de kaakchirurg naar het gerechtshof in Leeuwarden en bleef volhouden dat de onderzoeken van de verzekeraars niet klopten. Uiteindelijk heeft de kaakchirurg het gerechtshof niet weten te overtuigen dat hij gelijk had.

Risico voor de patiëntveiligheid

Volgens een rapport van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd bleek dat KC Almere een risico voor de patiëntveiligheid is. Er waren geen richtlijnen voor het steriliseren van gebruikte instrumenten aanwezig, de vergunning voor röntgenapparatuur ontbrak en de patiëntendossiers waren niet volledig.

Kaakchirurg uit het BIG-register

Het uiteindelijke besluit van de tuchtrechter zorgde ervoor dat de kaakchirurg in 2021 werd geschorst en in 2022 definitief uit het BIG-register werd geschrapt. Ook werd in 2022 zijn kliniek gesloten door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.

Bron:
Omroepflevoland

Lees meer over: Inspectie, Thema A-Z