Nieuw onderzoek naar veranderende kaakvormen en de invloed op de verstandskies

Kaak, skelet, schedel, bot

Elsa Van Ankum, een doctoraatsstudent in de afdeling anatomie, fysiologie en farmacologie aan de medische universiteit, heeft financiering ontvangen om archeologische monsters te gebruiken om te onderzoeken of voedseltextuur, vitamine D en kaakvorm verband houden met de ontwikkeling van de verstandskies.

“We zijn dichter bij de verklaring waarom onze verstandskiezen ons zulke problemen geven. Die zouden kunnen leiden tot niet-invasieve strategieën, zoals het veranderen van wat we als kinderen eten, om narigheid van verstandskies te voorkomen,” zegt Van Ankum in gesprek met de universiteitskrant van de Universiteit van Saskatchewan.

Historische interesse

Van Ankum raakte tijdens haar studie geïnteresseerd in het onderwerp tijdens het analyseren van skeletten op archeologische vindplaatsen in Griekenland en China. Ze merkte dat ze hun rechte tanden met die van haar vergeleek. Ze had een beugel en haar vier verstandskiezen werden getrokken. Ze dacht ook na over hoe de industriële revolutie, die ertoe leidde dat mensen zachter bewerkt voedsel gingen eten, de tanden aantastte.

“Ik begon me af te vragen waarom beugels en verstandskiesoperaties tegenwoordig zo wijdverbreid waren, en ik volg deze draad sindsdien”, aldus Van Ankum in het artikel.

Laboratoriumonderzoek

Via laboratoriumexperimenten met muizen ontdekte Van Ankum dat wanneer de dieren een zacht voedseldieet aten dat ook een tekort aan vitamine D hadden, ze meestal kleinere, anders gevormde kaken hadden. Bovendien resulteerde een gebrek aan vitamine D in bredere tandwortels, wat de grootte van wortelkanalen beïnvloedt.

De volgende stap

Omdat vitamine D bij mensen en muizen anders wordt verwerkt, is de volgende stap van Van Ankum het bestuderen van mensen. Ze zal naar Groot-Brittannië reizen om gegevens te verzamelen van menselijke skeletresten die zijn opgegraven op archeologische vindplaatsen die dateren van voor en na 1850.

Het jaar 1850 dient als een markering van het moment waarop de voedingsveranderingen van de Industriële Revolutie duidelijk werden in tanden, kaken en andere botten. Ze zal de gegevens gebruiken om te onderzoeken of de vorming van verstandskies en de vorm en grootte van de kaak verschillen tussen pre- en postindustriële populaties.

Bovendien zal de afgestudeerde student de informatie die is verzameld uit de menselijke studies in Groot-Brittannië gebruiken om associaties tussen vitamine D en tandontwikkeling bij muizen verder te onderzoeken. Haar doel is om beter te begrijpen waarom verschillen in tandgrootte, vorm en uitbarsting kunnen optreden in tijdsperioden, culturen en soorten zoogdieren.

Op het spoor

Van Ankum is misschien iets op het spoor. In april 2020 vertelde Peter Ungar, PhD, een professor, paleontoloog en tandantropoloog aan de Universiteit van Arkansas, dat de menselijke kaken tegenwoordig verschillen van die van onze voorouders en dat dit misschien de reden is waarom zoveel mensen nu overvolle of scheve tanden hebben.

Tanden passen niet langer in de kaken omdat na verloop van tijd de voeding van mensen veranderde in zachter, meer bewerkt voedsel dat minder kauwen vereiste, legde Ungar eerder uit.

Bron:
USASK

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wat is je functie?

Lees meer over: Kennis, Onderzoek